Spolocenstvo vlastnikov bytov

Dobry den, vlastnim byt v stvorbytovke. Prosim o pomoc co robit v pripade ked nikto nechce zalozit spolocenstvo vlastnikov bytov a ani nechcu spravcovsku firmu. Problem je aj s co najmensimi platbami. Dakujem.
Odpovedať
pockat a nie je nieco takehoto v bytovkach povinneho, lebo ja som si myslela ze ano. domovnika mate?
Odpovedať
@slavka7_7 Domovník s tým nič nemá. Domovník ani nie je oficiálna funkcia v zmysle zákona o vlastníctve bytov. @lujzoslava V prípade bytových domov s viac ako 3 bytovými jednotkami je povinnosť vlastníkov uzatvoriť zmluvu o správe so správcom alebo založiť SVB. Bohužiaľ zákon neukladá žiadne sankcie vlastníkom, ktorí nekonajú v súlade so zákonom. Zaujímalo by ma, ako títo 4 vlastníci nadobudli vlastníctvo. To ste tú bytovku vystavali sami? Lebo pokiaľ sa to odkupovalo do vlastníctva od štátu, družstva alebo inej inštitúcie, tak správa domu musela byť predtým zriadená a priamo v zmluve by malo byť ustanovenie, že vlastník pristupuje k správe. Potom mi vychádza, že tá bytovka vlastne viac ako 30 rokov funguje bez správcu. Ako financujete opravy? Tvoríte nejaký fond? Pre teplo a teplú vodu máte každý vlastný zdroj? Vodári fakúrujú každému vlastníkovi osobitne? Ako sa to riešilo doteraz? Nejakú formu správy musíte mať zo zákona. Ak ty máš o správu záujem, treba sa spojiť s nejakým správcom a vysvetliť ostatným vlastníkom povinnosť správy. Ak ani tak nebudú ochotní, tak asi v spolupráci so správcovskou spoločnosťou podať žalobu voči ostatným vlastníkom na povinnosť uzatvoriť zmluvu so správcom. Lebo taký byt, kde v dome nie je správca, by kúpil len zúfalec. Potom tie byty zostanú tým vlastníkom a dom im pomaly schátra. A čo máš na mysli s tými najmenšími platbami? Myslíš poplatok správcovi? Ten bude podľa mňa dosť vysoký, lebo správca bude musieť robiť činnosti rovnako, ako v prípade veľkej bytovky, kde za správu má napr. 50x6 €. U vás za 24 € asi nebude mať záujem robiť správu. Ale to je len moja úvaha, treba osloviť nejakého správcu, či by zobral do správy aj takú malú bytovku. Zakladať SVB je tiež riešenie, len neviem, či vás na SVB nie je málo. Lebo to by bol jeden predseda a ostatní by boli rada, ktorá musí mať najmenej 3 členov.
Odpovedať
@chrobak7 Bytovka bola druzstevna. Ja nemam o spravu zaujem, nakolko je problem dostat od susedov aj po pat eur za vodu. Ostatnu reziu si plati kazdy sam na zaklade meraca.
Odpovedať
@lujzoslava Predpokladám, že tam žijú asi všetko starší ľudia, ktorým správa domu veľa nehovorí. A ako potom udržujete dom? Napr. opravy, upratovanie? Ak sa rozbijú vchodové dvere, to sa až potom skladáte na výmenu či opravu skla? Alebo žijete zotrvačnosťou už niekoľko desaťročí?
Odpovedať
@chrobak7 Na nevyhnutne opravy sa skladame az po 10 eur. Co sa tyka oprav napr. strecha zatekanie tak mi co sme hore si to opravujeme za vlastne peniaze.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?