Neplatný vodomer - zodpovednosť vlastníka bytu

Obraciam sa na Vás s prosbou o radu - snáď mi niekto z Vás bude vedieť pomôcť. Bývame v panelákovom byte a dnes nám prišiel list zo stavebného bytového družstva (náš správca), v ktorom nám oznamujú zistenie metrologickej inšpekcie o tom, že máme neplatný vodomer teplej vody od 01/2013. Z uvedeného dôvodu sa v zmysle zákona rozhodli, že nám budú účtovať nie reálnu, ale trojnásobok priemernej spotreby teplej vody pre daný byt a rok. Vrie vo mne, pretože nechápem, akým právom mám byť sankcionovaná ja, keďže: - byt sme kúpili v 10/2013, teda 9 mesiacov po uplynutí platnosti tohto vodomera, - v zmluve o výkone správy sa uvádza, že za ciachovanie vodomerov zodpovedá správca, vlastník je povinný mu umožniť prístup do bytu za daným účelom na nevyhnutne potrebný čas, - domový dôverník (a teda zástupca správcu) pravidelne v našom byte vykonáva odpočet spotreby úžitkovej vody a nikdy sme mu vstup do bytu neznemožnili, - za dva roky, čo v byte bývame, nás nikto neupozornil na skutočnosť, že vodomer je po uplynutí platnosti, ani nás nevyzval k tomu, aby sme mu umožnili prístup do bytu za účelom výmeny vodomeru. Nie som si teda vedomá, že by sme porušili akúkoľvek povinnosť vlastníka bytu vo vzťahu k týmto meradlám. Mám pocit, že správca sa len snaží zbaviť zodpovednosti a v nás našiel vhodnú obeť. Ako sa máme ale brániť a čím argumentovať? Na koho sa obrátiť, u koho hľadať pomoc, aby sme nemuseli platiť trojnásobok priemernej spotreby namiesto našej reálnej? Vopred ďakujem za každú radu...
Odpovedať
@fliacik Treba požiadať o okamžitú výmenu vodomera a nepristúpiť na návrh správcu. Pokiaľ by navrhovaná 3-násobná suma (neviem od ktorého dátumu) bola nejaká vysoká, ešte je tu možnosť dať si overiť vodomer na Slovenskej Legálnej Metrológi. Podotýkam, NIE cez sprácu... Keď tam potvrdia, že je meradlo aj po prekročení overovacej doby (SV 6 rokov, TUV 4 roky) v poriadku, tak správca MUSÍ uznať reálnu spotrebu meradla, nie nejakú vymyslenú 3-násobnú... Pokiaľ by sa správca s výmenou neponáhľal, treba osloviť firmu, ktorá má oprávnenie na výmenu vodomerov a tá väčšinou potom dá vodomer overiť a postúpi ďalej výsledok overenia...
Odpovedať
@dedo758 Ďakujem veľmi pekne za rady, snáď sa dobojujeme pravdy...
Odpovedať
@fliacik O ktorý zákon by sa tam malo jednať? Zmluva so správcom je potom v rozpore so zákonom?
Odpovedať
@viktor811 V oznámení, ktoré nám doručili, sa odvolávajú iba na zmluvu so správcom (na tú časť, kde sú uvedené povinnosti Správcu vo vzťahu k výmene vodomerov a povinnosti vlastníkov bytov sprístupniť byt za daným účelom), plus na Vyhlášku 630/2005 §9 - ktorým vysvetľujú ten trojnásobok priemernej spotreby.
Odpovedať
@fliacik Takže správca musí nesplnenie vašich povinností preukázať a dôvodom nemôže byť nesplnenie podmienok ak ste mu vodomer umožnili vymeniť a svojvoľne ste do vodomeru nezasahovali a ak tam nemáte podmienku nahlásiť ukončenie platnosti kalibrácie meradla.
Odpovedať
@fliacik Ešte toľko, že to sa mohlo udiať za predchádzajúceho majiteľa, ale bohužiaľ, správca má k dispozícii váš byt. Tak zrejme sa musíte nejako dohodnúť, alebo škodu potom vymáhať od predchádzajúceho vlastníka.
Odpovedať
Správca musí mať vedenú kartu vodomera, kde je uvedené jeho číslo bytová jednotka, meno vlastníka bytu, odčítavané spotreby a doba použiteľnosti-expirácie meradla. Za odčítavanie, pravidelnú kontrolu a aj výmenu je zodpovedný opäť správca ak nemáte v zmluve o výkone správy uvedené niečo iné. Aby vám vypálili 3j násobnú spotrebu oproti tej nameranej je hlúposť na ktorú im nepristúpte. Podľa mňa 100% pochybil správca nie vy. Samozrejme, že ste sa o tieto veci mohli zaujímať, no tak ako 100% neviete kedy vám expiruje elektromer, plynomer nemáte dôvod evidovať, kedy vám vyexpiroval vodomer. Jednoducho tak, ako jedného dňa prídu plynári, elektrikári a merače vymenia oznámi správca výmenu vodomera. Zaujímalo by ma koľko bytov má u vášho správcu tento istý problém a kde tá 3j násobná suma za vodu skončí.
Odpovedať
@pripad001 no ale neporovnávaj elektromer a plynomer, keďže to nie sú tvoje zariadenia a ani za výmenu nič neplatíš. U vodomerov v bytovom dome je to iné a tak ako si napísal treba pozrieť do zmluve o výkone správy, čo tam majú uvedené a podľa toho sa brániť.
Odpovedať
@fliacik Ten trojnásobok sadzby sa uplatňuje vtedy, ak vlastník bytu neumožnil odčítanie spotreby vody alebo ak je zrejmá manipulácia s vodomerom (napr. spotreba 0, ale v byte sa bývalo). Len z dôvodu, že vodomerom uplynula doba certifikácie sa to nerobí. Vodomery sa menia v bytovom dome hromadne. Zabezpečuje to správca. U nás si ich potom platíme vo vyúčtovaní. Vlastník bytu sa nestará o to, kedy uplynie doba certifikácie (4 resp. 6 rokov). Takže nepoznáme všetky pomery, či sa náhodou nestalo, že správca nemohol u teba odčítať stav vody (nepustila si ho do bytu, nebola si viackrát doma a pod.). Takže zásadná otázka je, či na konci roka 2014 (resp. o ktoré obdobie ide) boli u teba odčítať stav vodomera. Spýtaj sa susedov, kedy im naposledy menili vodomery. Možno bývalý majiteľ bol tvrdohlavý a nenechal si vymeniť vodomery a ty za to pykáš. Treba ísť za správcom a osobne to doriešiť. Najmä skutočnosť, prečo v tvojom byte nebol vymenený vodomer (ak v iných bytoch boli v tom roku 2013 menené).
Odpovedať
@stastnyjim My máme SVB a ak by som ako konateľ takéto niečo vyparatil vlastníkovi vybavím to potichu s ním, okamžite merač vymením a nie že mu vypálim 3j násobok spotreby TUV !!! Veď by som tým potvrdil len bordel vo vlastnej dokumentácii a neprofesionalitu. Merač vody si predsa nemôže vlastník meniť sám, ako sa mu zamanie bez vedomia správcu !!! Termíny výmeny je povinný sledovať správca. Áno, ak to má "nehodný" správca nejak filištínsky ošetrené v zmluve o výkone správy, tak majiteľ bytu môže síce chvíľu ťahať za kratší koniec, no ak uvážim, že ide o TUV čo je po teple najväčšia položka, tak zaplatiť 3j násobok, to už by som uvažoval rovno nad podaním žaloby na súd. Ak sa predáva byt, tak správca v našom prípade SVB povoľuje katastru predaj a skúma odpisy TUV, SV a záväzky !!! Prepisuje sa meno na vodomernej karte, tak ak by som mal akýkoľvek bordel v dokumentácii už tam zistím či je merač platný !!! O profesionalite správcu, ktorý zapisuje spotreby do karty ďalšie 3roky preexpirovaného merača mám už ozaj vážne pochybnosti. A ak je navyše takto neuveriteľne arogantný už nemám slov! A poznámka na záver. Dobre chápem obe strany. Vlastníci si kúpia byty za cca 70.000 EUR a 99% z nich kašle na to ako im niekto (správca) nakladá s majetkom. Rekonštrukcie domov sú jedno neuveriteľné eldorádo nehodných správcov. Samozrejme česť výnimkám. No deje sa to len preto, lebo to ľudia - majitelia , oným kašľaním na to, dovolia. Veď ako inak sa dá vysvetliť, že pri dvoch rovnakých bytových domoch nie málokedy pri rovnakej rekonštrukcii je cena 2j násobná. V čase prechodu nášho SVB spod výkonu správy sa stalo to, že 90% vodomerov TUV napriek tomu, že boli stále platné skolabovali a nemerali. Bývalý správca, ktorý bol a je v našom meste zároveň dodávateľom TÚV, nám vtedy poslal výhražný platobný rozkaz na okamžité douhradenie spotreby TUV podľa ním stanoveného koeficientu. Jednalo sa o státisíce SKK !!! Opýtal som sa ho len tri otázky. Kto montoval merače? Odpoveď ON. Čí sú stále platné? Odpovedal Áno. Či berie list späť, alebo to dám právnikovi? Odpoveď bola. Beriem späť. Ako sa ľudia tešili keď mali 10 tisícové preplatky.
Odpovedať
@pripad001 naprostý súhlas s tým, že ak na to kašlú vlastníci čo sa deje s ich majetkom a nestarajú sa, tak presne taký prístup má mnoho správcov k nim a ich majetku. Ale toto platí pre celú spoločnosť nie le pre SVB.
Odpovedať
Neviem ci rozumiem spravne ale spravca chce zauctovat trojnasobnu spotrebu aj za rok 2013 a 2014? Nefunguje to tak ze cely bytovy dom ma jeden hlavny merac vody na zaklade ktreho bytovy dom plati za vodu a merace v bytoch sluzia len na vypocet spotreby jednotlivych bytov (pripadny rozdiel sa kompenzuje prenasobenim koeficientom)? Dodavatel vody by mal teda mat dodanu vodu zaplatenu. Komu ma vlastne ist suma ktoru ziada bytove druzstvo vyplatit?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fliacik Takych spravcov je na SVK vela. Treba ho si na toho správcu poriadne posvietit a asi bude treba dať urobiť aj nejaky audit. Auuvidíte o koľko vas ošklbal.
Odpovedať
Profilova fotka
@fliacik paragraf 237 ods. 2 pism. a) TZ podaj trestne oznamenie na spravcu ale zalezi aka skoda Vam vznikne ked uhradite vsetky tie trojnasobne platby musi byt nad 2660 € ak bude do tejto sumy tak 237 ods. 1 TZ a ak chcete mozte mu to najprv. Oznamit ze to zamyslate ci nebude vediet vybavit inac nakolko jeho povinnost bola Vas resp. Este predchadzajuceho majitela bytu upozornit ze expiroval vodomer atd. Pokial mu to neumoznili musi si to vyriesit s nimi a nasledne opatovne upozprnit Vas na expiraciu. Dalsia vec pokial ziada platby trojnasobne od doby kedy ste este neboli majitelmi ide o bezdovodne obohatenie v zmysle obcianskeho zakonnika paragrafu 451 a nasl. Kludne mu mozes napisat list v zmysle tohto alebo mu to povedz a ked trva na svojom tak postupuj ako vyssie pisem. Pokial netrva nech ti to da pisomne a nech vymeni vodomer a ide do Pecka a drzi hubu a krok
Odpovedať
S teplou vodou to je rôzne... Prvá možnosť je, že má dom vlastnú kotolňu (bojlerovňu) s prípravou teplej vody, kedy sa platí za teplú ako za studenú vodu plus pomerná časť tepla na ohrev tejto vody. Vtedy je teplá voda meraná zvlášť na vstupe do zásobníka a za vodu sa platí správcovi, pokiaľ spravuje aj kotolňu (môže byť, že kotolňu spravuje niekto iný, to potom správca platí jemu). Druhá možnosť je, že bytový dom nemá kotolňu/bojlerovňu a voda je do domu dodávaná z výmenníkovej stanice (najneekonomickejší variant). Vtedy na vstupe do domu vodomer nie je a voda sa striktnejšie rozpočítava podľa vodomerov v bytoch. Správca platí dodávateľovi, vlastníci bytov správcovi. Hlavný vodomer môže (nemusí) byť len na studenú vodu vo vodomernej šachte pred domom... Ale... môže byť pre viac domov, pre viac brán, pre... problematika na dllllhu debatu... :-)
Odpovedať
za to je zodpovedny spravca , najprvsa vyvesi oznam a pridu remeselnici, a ostatne nevymenene vodomery sa urci novy termin sprisupnenia bytu tvrdo dozera samospravou na realizaciu zdarnu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@dedo758 Mám problém s vodomerom a chcem si dať urobiť štátnu metrologickú skúšku vodomeru. V texte píšete, že by sa to nemalo robiť cez správcu. Prečo? Veď každý vodomer má svoje číslo a keď ho príde správca demontovať a odošle ho na skúšku, v správe o výsledku bude musieť byť uvedené číslo daného merača a výsledný posudok, či je ok alebo nie. Alebo sa mýlim? Ďakujem za info a pomoc.
Odpovedať
@martinkralik21 To bol konkrétny prípad. Ak správcovi dôverujete, kľudne požiadajte jeho...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?