Klimatizácia na fasáde vs. susedia

Ahojte, riešil už niekto spor so susedmi ohľadom osadenia vonkajšej klimatizačnej jednotky na fasádu panelákového domu? Alebo každý najskôr získal súhlas nadpolovičnej väčšine vlastníkov bytov a následne požiadal správcu? Pýtam sa z dôvodu, že vonkajšiu jednotku máme ukotvenú na fasáde, pod strieškou balkóna a sa ozval nepríjemný sused, ktorému sa to nepáči. Neviem o čo mu ide, ale paradoxne ten sused má tiež klimatizáciu, len s rozdielom, že ju má umiestnenú na strieške balkóna (je na najvyššom poschodí). Naznačil, že sa to bude "riešiť", tak budem rád za každé skúsenosti, aby som vedel na čo sa mám pripraviť 🙂
Odpovedať
@engine_er no dokonca nestačí súhlas susedov... Pokiaľ to mení vzhľad budovy je potrebné stavebné povolenie. V 99% percentach sa to nerieši. No pokiaľ je to na fasáde vášho balkóna vonkajší vzhľad budovy sa nemení a sused môže aj puknut od zlosti. Za normálnych okolností nepotrebujete súhlas na klímu.
Odpovedať
My mame velmi neprijemnych susedov , vadi im ze ludia aj dychaju. Klimatizacnu jednotku sme preto dali radsej na balkon, vyhody - neriesite susedov a vysusi vam zavesene pradlo 😉 podla mna to prelozte, ludia su v tejto covidovej dobe velmi agresivni
Odpovedať
@engine_er Pripraviť sa môžeš na to, že sa bude sťažovať na hluk. A máš súhlas spoluvlastníkov? Má sused súhlas spoluvlastníkov na osadenie klimatizácie?
Odpovedať
@neutrino Stavebné povolenie určite netreba, to mám naštudované - pokojne si pozri stavebný zákon, klimatizačné jednotky sú z neho "vyňaté" resp. nenapĺňajú jeho podstatu. Jednotka je pod strechou balkóna (nie loggie) takže je v podstate na fasáde. Uvidím ako sa k tomu postavia ostatní, ale som prekvapení, že sa niekto ozve po 2 mesiacoch... @kubejova Práveže sa nám to na balkón nezmestila, toto bolo jediné možné riešenie. Čo som si všimol, tak ďalší sused na najvyššom poschodí má jednotku na streche. Je menej nápadná, ale princíp je rovnaký - má ju osadenú na "spoločnom majetku". @chrobak7 Hluk zatiaľ nikto neriešil, jednotka je na strane, kde nie sú spálne.
Odpovedať
Profilova fotka
A to po dvoch mesiacoch zbadal, že tam je? Nerozumiem tomu, prečo to akože až po takom čase začal riešiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Má s tým problém len ten jeden? Možno by som za nim skúsil vybehnúť, že kde je problém, čo akože mu vadí, že rovnako ako tá tvoja sa môže riešiť teda aj jeho, keď už tak už.
Odpovedať
Ten chlapík je zvláštny, preto som chcel počuť názory ostatných na takéto správanie a čo od takýchto divných ľudí čakať. Každopádne, keď sa pozriem na ostatné paneláky, ale aj murované domy, v Bratislave, tak buď majú veľmi prívetivých správcov alebo veľmi tolerantných susedov, lebo vonkajšie jednotky sú namontované celkom husto a na rôznych miestach. Nehovoriac, že kondenzát je často odvedený na chodník.
Odpovedať
najhorsie na tom je, ze pri takychto ludoch nevies, co mozes od nich cakat. ked s tym ma problem ale iba on, nebude za tym aj nieco ine? nestalo sa nieco, kvoli comu ta potrebuje nejakym sposobom konfrontovat?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?