V 2025 stierkovať či štukovať?

Svojpomocne prerábam panelákový byt. Izbu po izbe, keďže v ňom zároveň aj bývam. Nechcem to dať robiť firme, jednak sa chcem niečo sám podučiť a potom, firmy chcú samozrejme veľké zákazky a nie sú ochotné robiť izbu po izbe. Na stenách sú sadrové stierky, pôvodne som myslel, že budem len maľovať, ale sú rozvŕtané a popraskané. Keď som škrabal maľovku (miestami sa odlupuje sama), na niektorých plochách opadávala stierka až na panel, takže niektoré steny som zoškrabal až na panel. V zásade som po prečítaní všetkého možného dospel k tomu, že drvivá väčšina ľudí proste použije sadrové stierky, idú na hladučký povrch a keďže s gletovaním by som ako amatér a začiatočník asi veľmi nepochodil, musel by som veľa brúsiť. (prach). Páčia sa mi však veľmi aj štukové omietky. Len keď pozerám ponuky v stavebninách, drvivá väčšina sú sadrové stierky/omietky, tak si hovorím, či to už nie je dnes anachronizmus a najmä na panelákových stenách. Robí to taký jemne rustikálny efekt, dokonca by som si vedel predstaviť aj hlinené omietky. Takže plán je, oškrabať farbu, tam kde ostala pôvodná sadrová omietka, použiť hĺbkovú penetráciu, tam, kde je holý betónový panel, adhézny mostík a na takto pripravený skúsiť svojpomocne nejakú jemnú tenkú štukovú omietku a normálne to hladiť špongiovým hladítkom. Znie to do paneláku ako úplne mimo?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od yaksvk:

Svojpomocne prerábam panelákový byt. Izbu po izbe…
@yaksvk znie to úplne OK.. Ale trošku by som sa bál nechať tam sadrový podklad. Trebalo by to okšrabať úplne, do betonu. Osobne by som použil VPC štukovú omietku, natiahnúť, nechať zavadnúť a zašúchať mokrým polystyrénovým hladítkom.. Je tvrdá, má pekné zrno, dobre drží na betone. Len bude veľmi pracné olúpať starú sadru.. VPC štuk na sadre držať asi nebude a to ani za použitia mostíku, alebo penetrácie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?