Plesen a zle zateplena bytovka

Profilova fotka
Ahojte, urcite to tu uz bolo vela krat riesene,ale my to naozaj nedokazeme odstranit z vonku. V byte sa nam robi na severnej stene za nabytkom plesen. Byvame na prizemi a na vonkajsom mure su osadene elektricke hodiny. bytovka je novostavba a zateplena okolo nich. Tak ze odstranenie problemu nepredstavitelne. Stena ma na najchladnejsom mieste okolo 12,5 stupna. Problem je asi do vysky 70cm. Vyzsie uz ma okolo 16-17 stupnov zajtra mozem este premerat. A problem je len na tej jednej stene. Nejake rady? Skusali sme strieborny nater (penetrak) a farbu proti plesni. Ucinok bol zial len docasny. Problem sa objavil aj na miestach kde bol nabytok 20cm od steny. Vlhkomer nemame ale myslim ze vetrame dost, ale okna su aj tak pravidelne zarosene. Zvazujeme termoizalcnu omietku. Vdaka
Odpovedať
@ivana_palkechova_halamova reklamovať stavbu a odstrániť problém. Teda demontovať skriňu s el. hodinami, tepelne odizolovať, osadiť s predsadením späť skriňu s el. hodinami. Pokiaľ neodstránite príčinu problému, budete neustále bojovať iba s následkami tohto problému.
Odpovedať
Urcite reklamovať, toto sami nevyriesite
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem ako si tu reklamaciu predstavujete. Spolocnost co stavala bytovku uz davno nejestvuje je to 10r stavba. Bojujeme s tým od zaciatku a prve dve zimy som naozaj verila ze nevieme vetrat. Neverim že SSE bude v tomto ohlade ústretová.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 @halnas prepacte dakujem za radu len si to neviem realne predstavit...
Odpovedať
Profilova fotka
Este doplnim teraz skusame elektricky odvlhcovac vzduchu a ideme kupit vlhkomer len neviem ako to spocitat aku vlhkost a aku idealne toplotu v miestnosti udrziavat aby sa stena nerosila a netvorila sa plesen. Ked stena ma 12,5 stupna ked vonku mrzlo. A s tym odvlhcovacom mam problem mne ten prilis suchy vzduch az vadi na oci preto kupime ten vlhkomer...
Odpovedať
Tak akoto teda je? Je to novostavba ci ma 10rokov? V prispevku pisete jedno, potom zas druhe....ako bolo spomenute, tie skrine treba posunut dopredu, mur za nimi zaizolovat...na naklady spolocenstva....neviem, preco by to mal hradit distributor elektriny...
Odpovedať
Profilova fotka
@peter2728 myslim ze 10r bytovka sa este stale považuje za novostavbu.
Odpovedať
@ivana_palkechova_halamova no v porovnani so Spiskym hradom to urcite je novostavba, ale ja som myslela, ze este na nu plati zaruka. V tom pripade vam neostane nic ine ako zaizolovat stenu zvnutra, ale to treba vediet spravit, je to trosku iny postup ako pri zateplovani zvonka.
Odpovedať
@peter2728 nepíše že hradit , odsunut treba , a či sa to bude dat....
Odpovedať
@ivana_palkechova_halamova ja vam dam radu aspon na docasne zmiernenie nasledkov. oskrabte farbu az na omietku, a natrite hasenym vapnom 2-3 vrstvy a plesne sa tvorit nebudu. Predavaju v kybli v kinekuse, alebo obi
Odpovedať
Profilova fotka
@rapidek ono docasne nam pomohlo aj ten nater striebrom a ta specialna farba ale aj tak si nedovolim dat tam nabytok a dva roky sa zan nepozriet. Ale dakujem za radu. Velmi nieje co skrabat jedna vrstva primalexu a dve tej proti plesni. Len zial teplota nepusti... Budem musiet strazit ten rosny bod kurenie počas najchladnejsich dni. Dnes ma stena napr. 14,5 stupna co je ovela lepsie ako 12,5 ked bolo vonku cez den -10
Odpovedať
@ivana_palkechova_halamova ja mam na chalupe tiez farbu s pridavkom striebra. To nepomaha, trebalo pouzit vapno a mam pokoj.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rapidek vdaka
Odpovedať
@ivana_palkechova_halamova akurat nezabudnite oskrabat ten primalex. plesne ho maju rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivana_palkechova_halamova zrusit skrinky a zateplit. Toto je jedine, co pomoze. A nie, nie je to lacne riesenie, ta prekladka bude nieco stat.
Odpovedať
@ivana_palkechova_halamova To bude dost problem posunut tie elektromery, ak su priamo na stene a nie je tam zateplenie. Podla fotky to vyzera, ze skrinka elektromerov je vsadena do zateplenia. Presun skrinky bude dost nakladny a je mozne, ze s tym susedia nebudu suhlasit, takze neprejde hlasovanie. Lacnejsie by bolo to obstavat zateplenim, ale treba doriesit pristup k tym elektromerom. Alebo aspon minimalne nalepit na tu skrinku zvrchu, z boku a spredu nejake tensie zateplenie (otazka na poziarnu bezpecnost) a sklicka nechat vo vyrezoch zateplenia. Dalsia moznost, ak by to tenke zateplenie nepomohlo, je taka nestandardna - zabezpecit male vykurovanie priestoru elektromerov - najcastejsie sa to robi nejakou ziarovkou, moze byt regulovane s termostatom, takto niekto riesil v domoch zamrzajuci regulator tlaku v skrinke plynomeru. Ale toto je naozaj dost nestandard a bolo by treba poriesit pripojenie a odber. Jednoduchsie riesenie by bolo u vas doma dat maly ventilator (nemusi byt teplovzdusny) za nabytok, ktory by mal nizke otacky a stale by okolo steny prevetraval. Vzduch ale musi ist takym "tunelom" okolo problematickej steny, nesmie unikat prec. Tym by zabranil vzniku plesni. Niekto tu uz take riesenie spominal.
Odpovedať
Profilova fotka
@durino dakujem za mnozstvo nestandartnych rad. Mam obavy ze by akekolvek zasahy do elektromeru naozaj v spolocenstve nepresli. Preto sa to snazim riesit z vnutra. Ataci aby bola stena o dva stupne teplejsia a uz sa vyhneme rosnemu bodu. Postel ideme zavesit vyzsie aby ta stena nebola zakryta, ideme riesit celu izbu trosku inak nech sa co najlepsie vetra. Manzel kupil meteo stanicu nech to vieme co najlepsie kontrolovať. Dufala som ze by mohla pomoct termoizolacna omietka, niekto pisal ze pomohla, iny ze nie tak neviem teraz...
Odpovedať
@ivana_palkechova_halamova mate nejakeho spravcu? Ak ano je to jeho starost to vyriesit a bombardoval by som ho kym by s tym nieco neurobl, plesne su velmi zdraviu skodlive a ked ze ako som cital s reklamaciou by si nepochodila, tak skus firmu co sa tomu venuje, ten mur bude treba asi aj vysusit ked sa tam tvoji plesen.
Odpovedať
@ivana_palkechova_halamova Cokolvek, co date na stenu vnutri, co bude typu zateplenie, asi pomoze, otazne je, ci sa nebudu robit plesne pod tym zateplenim. Preto je idealne to zateplit zvonka, ten plech skrinky. Podobny problem s chladnou stenou chcem riesit v jednom dome v rodine, ale tam chcem dat lokalnu rekuperacnu jednotku (kvalitnu, nie prefukovac von-dnu). Zateplenie je v nedohladne, tak ak by sa aj tvorili nejake plesne, tak izba bude aspon prevetravana cerstvym vzduchom a mierne (entalpicky vymennik) sa bude aj znizovat vlhkost.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakabu dakujem ono nas spravca sa tvari ze teraz sa nic neda uz 7mesiacov cakame na zmluvu o diele aby nam dohodnuta firma mohla opravit schodisko tak ze tak. A stena na dotyk teraz nieje mokra len studena. Neviem zmerat vlhkost steny inak ale pustam tesne prinej elektricky odvlhcovac a pride mi suchsia ako po osetreni... Vlhkost ide z vnutra a len sa tam kondenzuje.... Teraz sa oteplilo tak ze aj problem sa minimalizoval... A zas nastane az ked pridu veľké mrazi.
Odpovedať
@ivana_palkechova_halamova Tu si viete nasimulovat, pri akej teplote steny bude vlhkost kondenzovat: http://www.dpcalc.org/ (len si nezabudnite prepnut teplotu na stupne celzia). Ak nepomoze odsunutie nabytku na tej studenej stene (cim zabezpecite zvysenie teploty povrchu a aku taku cirkulaciu vzduchu) tak zoastava len zareplit zvnutra. Cim a akou hrbkou je otazka vypoctu skladby steny. P.S. Ani to oplechovanie el.skrine nevyzera prilis doveryhodne, nezateka tam voda priamo na vasu stenu?
Odpovedať
Profilova fotka
@capzahradnik dakujem, niesom si ista, myslim ze nie nezateka, ale mozeme pri najblizsom dazdi skontrolovat. Predsa len je to elektrika. Nad celou skriňou je ešte strieska.
Odpovedať
@ivana_palkechova_halamova ako som písal vyššie, pokiaľ neodstránite príčinu problému, budete bojovať stále len s odstraňovaním následkov o čom už svoje viete a problém stále pretrváva. Neviem ako to máte nastavené v bytovom dome, ale treba to riešiť, cez správcu, pomocou ostatných vlastníkov, z fondu do ktorého prispievate, prípadne z vlastných zdrojov. Ak ide o cenu demontáže a montáže elektrickej skrine, informujte sa u lokálneho elektrikára, ktorý na dané oprávnený a povie Vám orientačne cenu. Zatepliť ten kúsok, je znesiteľná suma, aj keby ste si to mali financovať Vy, mimo spoločenstva. Prípadne sa dohodnúť, že to vyriešite vo vlastnej réžií a preplatí sa to z fondov, opieral by som sa o havarijný stav a zdravie. Každopádne ak chcete problém odstrániť seriózne kontaktuje projektanta a prediskutujte s ním ako a čo urobiť, ide o stavebnú fyziku. Nech to má celé zmysel, postavený na reálnom riešení, inak to bude pokus, omyl. PS: 10 ročnú stavbu už nepovažujem za novostavbu, resp. staršiu novostavbu a pod. to sú termíny pre realitné kancelárie, aby ukázali nehnuteľnosť v lepšom svete, ale to s problém nesúvisí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?