Po namontovani linky zistena pliesen v novostavbe

Pozdravujem,chcem sa poradit ako postupovat pretoze sme sa icitli v situacii ze v dvojrocnej novostavbe sme po namontovani linky cca po 2 mesiacoch zistili ze v hornych polickach je pliesen….co robit okrem pouzitia chemie je zistit pricinu a netusim co dalej…dat doke vrchne skrinky z linky krora je na mieru a odstranit zadnu stenu?Poprosim ak mate nejake podobne skusenosti a podarilo sa vyruesit problem sem s nimi. Vopred Dakujem.
Odpovedať
Kolko po dorobeni mokrých procesov bola linka montovaná?
Odpovedať
kurenie mate podlahove ? pod linkou vynechane ?
Odpovedať
@storm2015 potrebuješ znížiť vlhkosť v kuchyni. Viac vetrať počas varenia napríklad.
Odpovedať
Profilova fotka
Nemalovali ste pred montazou??? Najcastejsia pricina hned pi pricine rychlo dokonceneho domu ale to mas dva roky tak mne vychadza ta malovka.
Odpovedať
@storm2015 Vetrať, vetrať, vetrať!... a prvé roky bývania v dome zvlášť !
Odpovedať
Zhodiť skrinky a pozrieť koľko tam je tej plesne. Prípadne vymeniť zadnú lepenku alebo osadiť skrinky 1cm od steny aby tam zostal priestor na vetranie
Odpovedať
No ja mám veľmi rozsiahlu osobnú skúsenosť 😁 v prvom rade sa chcem opýtať, linku máte namontovanú na obvodovej stene alebo na vnútornej?
Odpovedať
@vlado1992 asi po vymalovani cca asi dva mesiace
Odpovedať
@tinkerbell @tinkerbell zdravim,na obvodovej stene je namontovana
Odpovedať
@jumt jo jo,tomuto sme sa branili aj branime ale asi najlepsia moznost
Odpovedať
@petersd dik,ano, musime co najviac lebo ako je dom zatepleny od 12/2021 je to citit
Odpovedať
@wolodymyr nie viem ze asi cca dva mesiace
Odpovedať
Článok sa načítava...
@storm2015 stalo sa to pri nie jednej montazi pri ktorej sa stale niekto ponahlal rychlo po mokrých procesoch postupovat na linku. Ale v tvojom pripade po dvoch rokoch neviem preco. Skuste len vetrat a nechavat skrinky pootvorene a uvidite ci preschne. Pliesen len umyte ked budu skrinky otvorene vlhkost cez sololid unikne do vzduchu a sololid (hdf -zadna stena) preschne tiez.
Odpovedať
@miro107 zdravim,celkom uspokojiva odpoved,vdaka,este ma napadlo ci to nema suvislost s tym ze sa linka dala namontovat v oktobri 2021 a vinkajsie zateplenie domu sa realizovalo v decembri 2021.Kazdopadne vdaka za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
Pleseň by som vystriekala a treba vetrať, ako zatiaľ nemáš čo iného spraviť
Odpovedať
@storm2015 takže pieseň sa objavila 2 mesiace po montáži linky a zároveň 2 mesiace po montáži linky ste zateplili dom. A bolo to v zime (12/21). Súvislosť je jasná, treba viac vetrať. Pri varení používať digestor, otvoriť okno... rekuperáciu nemáte?
Odpovedať
@storm2015 my máme tiež na obvodovej stene kuchynskú linku + novostavba. Prvé 4 roky sme mali pravidelne pleseň, obrovské zelené mapy. Dokonca aj za nábytkom, ktorý bol pri obvodovej stene sa nám robili plesne (na vnútorných stenách sa nám plesne nerobili). Pozerali ste aj za spodné skrinky? My sme to mali najhoršie za spodnými skrinkami, hlavne v rohu. Manžel tú pleseň nastriekal savom, potom úplne zoškrabal maľovku dolu a natrel vápnom. V tom rohu sme museli aj odstrániť sololit zo zadnej steny skrinky. Na tej skrinke som sa snažila nechávať na noc otvorené dvierka, aby sa to vetralo. Postupne sa plesne prestali robiť, ale teda trvalo to cca 4 roky a museli sme tú pleseň odstraňovať aspoň 3x za rok. Novostavba celkovo potrebuje čas, aby sa poriadne vysušila.
Odpovedať
@shadowmilan ano mame vynechane
Odpovedať
@tinkerbell 4 roky?! Mamma mia tak toto si neviem (a ani nechcem) predstaviť. Tiež mám linku v novostavbe na oboch obvodových stenách, ale plesne nie sú.
Odpovedať
@tinkerbell no zial pliesen je mrcha,cim skor znicit.
Odpovedať
@zltalienka nie,rekuperaciu nemame
Odpovedať
@zltalienka spolieham sa trosku aj na to ze je to na stane domu ktora je realne skoro cely den slnecna,teda snad to zmizne vetranim a popripadeeste ma napadlo zo spodnej strany linky urobit skoby maly otvor na vetranie tej tohovej skrinky kde sa zobrazila pliesen.ktoru som odstanils a umyls skrinku s protiples.ekrazitom.je otvorena a vezrame vetrame,to sme predtym trochu zanedbavali tym ze neboli sietky na oknach aj preto….no nejak to dame snad,lebo pliesen veru nechceme….
Odpovedať
@storm2015 v zime na vetranie nepotrebuješ sieťky na okná, vtedy hmyz nelieta. V lete sa trochu ťažšie bojuje s vlhkosťou v dome, lebo vlhkosť vzduchu je prirodzene vyššia, ale tento rok je zatiaľ dosť suchý. Vyzerá to tak, že kombinácia vynechané podlahové kúrenie pod linkou a vynechaná rekuperácia je v novostavbe priaznivá k plesniam v kuchyni.
Odpovedať
@zltalienka áno 4 roky 🤦‍♀️ my nemáme rekuperáciu a máme stavbu z tehly, a v ten rok, keď sa ťahali múry, vtedy takmer vkuse 3 mesiace pršalo (to bol najdaždivejší rok za posledných tuším 10 rokov vtedy) a nemohli sme betónovať strop. Tehla nám navlhla, múry sme mali mokré veľmi dlho do výšky cca 1,2m.
Odpovedať
@zltalienka a skúšali ste už odsunúť niektorú skrinku a pozrieť pre istotu za ňu, či sa tam netvorí pleseň? My sme to za linkou odhalili až po roku, dovtedy nám nenapadlo sa tam pozrieť. Ale teda my sme mali extrémne mokrú stavbu.
Odpovedať
@zltalienka to koho napadne vynechať podlahovú pod linkou?
Odpovedať
@jumt neviem, my máme 😉 @tinkerbell mali sme kvôli čomusi "otvorenú" dolnú rohovú skrinku (v mieste kde je vonkajší roh domu), je v nej totiž aj drez, voda a odpad a žiadna pleseň. Je mi ľúto že ste tak dopadli.
Odpovedať
@zltalienka este upresnim ze sa jedna o pliesen vo vrchnej casti linky,teda horne policky,dole je zatial vsetko ok a tiez zmena ze kurenie pod linkou nie je vynechane,vynechane je v komore vedla linky teda to by tiez nemusel byt dovod
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?