Osadenie okien v dome ktory sa bude zateplovat

Majsti aj vyrobcovia okien sa rozchadzaju v nazoroch na osadenie okien. Mam stary dom 40cm obv. mury. Budem zateplovat 15cm sklennou vatou. Je potrebne osadit okna mimo obv. muru - teda s precnievanim vonku alebo ich osadit za rovno vonkajsej omietky? Taktiez som uvazoval ci by nepomohlo vylepenie otvoru okna pred osadenim okna styrodurom - cim by nebola potrebna ani paska na okna, alebo sa mylim?
Odpovedať
Na vonkajsiu hranu pri tej hrubke zateplenia. Ak by to bolo viac (25-30), rozmyslal by som nad vysunutim. Pasky daj, tie styrodur nenahradi. Styrodur jedine ak su mega krive ostenia, ale aj tak radsej zarovnat a bez styroduru nech nebrani prehrievaniu okolia okien. XPS z vnutornej strany na osteniach je kontraproduktivny.
Odpovedať
Osadenim okna do izolantu sa predchadza tepelnym mostom v osteni. Ak vies tie eliminovat okno nemusis predsadzovat do izolantu (nie je to ani lahke, ani lacne), mozes ho osadit vo vonkajsej rovine steny. Styrodur pasku nenahradza, ale vzduchotesnost detailu ostenia sa da navrhnut aj bez pasok, ale treba trochu viac podumat.
Odpovedať
by ma zaujimalo ci umyselne tak nejasne pisete..alebo ucelovo? cize zarovnat, dat pasky a xps davat je blbost...myslel som ze xps by predislo vytvoreniu tepelneho mosta....
Odpovedať
Ostenia zarovnat, pokial to nebude uplne hladke, pouzit pasky so sietkou a potom zatiahnut do lepidla. Okna na vonkajsi okraj. XPS by bolo v interiery, teda ziaden most, ale branilo by prehrievaniu okenneho priestoru od stien.
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam 50cm mury, okna su zarovno a pojde 15cm EPS...pasky som nedaval nakolko som mal nerovny povch a boli tak troska "zbytocne", zvnutra mam XPS samozrejme.... dnes uz by som to dal spravit asi troska inak ale zas az tak zle to myslim nebude
Odpovedať
@y2k ako by si dal spravit? XPS mas po celom otvore alebo len vnutorne spalety? preco boli pasky zbytocne? tak jeden hovori dat xps do ostia, druhy hovori ze nie...jeden hovoru ze xps a prehrievanie okolia..druhy xps a riesenie tepelneho mosta..tak ako tteda? :D
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc: XPS mam ako spalety iba, a pasky preto preco som uz pisal, strasne nerovny povrch (tehla) viac by nedrzali ako drzali na nom a zvonka pride okno este teraz prekryt EPSkom (zateplenie) dnes by som dal majstrom vyrovnat ostenie, pouzil pasky zrejme, dnes uz to nie je taka polozka a vyvaroval sa XPSku zvnutra, pretoze to zabranuje ohrievaniu steny zvnutra a teda este zvyraznuje (aj ked maly) tepelny most v podobe prekladu... ale zas na druhu stranu, na starej stavbe to je tak zanedbatelny vplyv ze aj riesenie ako to mam teraz nie je prilis rozdielne od toho "podla normy", keby som staval nove isto by to bolo tak ako to ma byt ale som len teoretik :-) majstri mozno vedia lepsie...no casto sa aj u mna stava ze majster povie ze takto sa to robi, takto to je dobre... aaale to uz je na inu diskusiu :-)
Odpovedať
Nuz, mne dodavatel okien tiez odporucil NEDAT styrodur a spalety spravit termomaltou... A to mam od porothermu profily, kde sa ma dat styrodur... Cele to vyplnit maltou.... 4cm hrube.... No co uz, za blbost sa plati....
Odpovedať
https://www.youtube.com/watch?v=tP8T8... - zaujimave osadenie okien bez purpeny...
Odpovedať
tu vo videu davaju len purpenu, ziadne pasky... https://www.youtube.com/watch?v=q1Woo...
Odpovedať
@radoslavc Okná daj do úrovne vonkajšej omietky a pevné rámy prekry čo najviac vonkajšou izoláciou. Mne trčí spod izolácie len 1 cm pevného rámu okna. Medzeru medzi rámom a stenou stačí len zapeniť PUR penou a rám zakotviť skrutkami do steny. Polystyrén na vnútornej špalete nemá žiadny význam, rovnako ako pásky, ktoré majú význan len pri vzduchotesnom dome s rekuperáciou.
Odpovedať
@radoslavc Ak to dáš tak, ako som napísal, tak tepelný most tam nebude, lebo vonkajšia izolácia bude plynule prechádzať do okna. Tepelný most na vnútornej špalete je blbosť, lebo vnútorná špaleta nie je priama súčasť vonkajšej izolácie tomu. Jej súčasťou je len vata a okno
Odpovedať
Článok sa načítava...
Horna stena okna bude pravdepodobne ak dam okno 150cm veniec. Uvazujem ci radsej dat okno nizsie a dat preklad nad okno...alebo dat aspon 5-10cm EPS/XPS/ na vrchnu stranu oknoveho otvoru, alebo aj na cast vrchnych bocnych stran pre mozny tepelny most z venca?
Odpovedať
@radoslavc Ako som písal vyššie, veniec nie je súčasťou zateplenia, takže tam tepelný most nebude
Odpovedať
@jakino ano ale ked bude okno oddelene od venca len purpenou, aj tak to nevadi?
Odpovedať
@radoslavc Na fotke je priebeh teplôt v okne, v ráme a v stene. Teba zaujíma, čo sa deje v oblasti od ružovej farby po zelenú. Čo sa deje v žltej a červenej oblati, to ťa nemusí trápiť, tam pri 15 cm izolácii nehrozí rosný bod.
Odpovedať
@jakino cize ked vrchnu stranu oknoveho otvoru bude tvorit beton venca, odporucas to neriesit polystyrenom a dat tam len purpenu? lebo toto sa mi nechce verit ako rozumne riesenie..
Odpovedať
@radoslavc Ja už fakt neviem, ako to mám napísať. Je jedno, či materiál okolo rámu bude z tehly, betónu, dreva, či železa. Na vnútornú špaletu netreba dávať žiadnu tepelnú izoláciu, lebo leží v teplej (červenej a žltej) oblasti. Kľudne si na vnútornú špaletu nalep aj zlaté tehly, tepelný most tam nebude.
Odpovedať
@jakino stale myslim, ze sa nerozumieme. Medzi vrchnou stranou okna a vencom bude 10-20cm medzera. Domurovat to, alebo tam dat polystyren?
Odpovedať
@radoslavc To je nová informácia, že tam bude medzera. Do teraz si to takto nenapísal. Ak nemôžeš dať z nejakého dôvodu okno až po veniec, tak tú medzeru treba niečím vyplniť. Radšej by som tam dal preklad, aby sa dal rám okna zakotviť aj do hornej strany do pevného materiálu. Tak isto garniža, alebo roleta sa bude lepšie montovať do prekladu, ako do polystyrénu...
Odpovedať
@jakino este by sa to mohlo urobit tak, ze by sa dalo vyssie okno az po veniec..a len 1-2cm polystyrenu?
Odpovedať
@radoslavc Medzi veniec a rám okna daj len PUR penu, žiadny polystyrén
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?