Osadenie okien

Zdravím, RD bungalov, hrubá stavba termallica 300mm riešim akurat okná a tu mam dilemu v odporúčaní a podobne. Známi od ktorého budem brat okná mi odporuca namiesto vymurovania spodku na com bude okno osadené dat purenity na výšku 19cm (konečná vyska podlahy 20cm) ide o hst 3000x2250, 2x fix 1200x2250, 3xdvojdverove balkónové dvere 1600x2250. Rozmýšľam ci je ten purenit tak potrebný alebo ci nechať spodok klasicky vymurovany. Ďalšia dilema je slávny styrodur okolo okien. Nad každým oknom je betónový preklad ktorý je celne zatepleny styrodurom 5cm a spodok prekladu taktiez 5cm styrodur, par známych mi povedalo aby som ten sturodur dal aj na bok kde sa osadi okno ja som bol za variantu to dat iba do lepidla a vyrovnať tak namontovať okna na paroprepustne pasky + penu. Dakujem za každú reakciu.
Odpovedať
na boky polystyren nedavat ak je tam nejaka dobra tehla. ram okna z vonka prekryjes 3cm, tak to tobime na vsetkych stavbach. okna montovat isto na pasky. potom z vnutra zaomietas. das tam este apo listu. niekto dava este pod okno 3 cm polystyrenu, lebo je tam najhorsie miesto z celeho obvodu, ale pozor, neukladat okno nan, ale na podlozky ulozene do vyrezaneho otvoru aby vaha okna isla dole na tehlu. alebo dat podkaldovy profil 50 mm a po osadeni okna 20 mm z neho+podpenenie 15 mm prekryt 35 mm tabulom polystyrenu. snad ti to pomohlo. predavame okna 10 rokov a taktoto robime maj sa
Odpovedať
@ganton dik za odpoveď, cize hore na surový beton je to ok aspoň 2cm styrodur?
Odpovedať
@gantree styrodurom nič nepokaziš, ale stači aj fasadny polystyrén zvonku celu špaletu aj pod parapet olepit. paropriepustne pasky na styrodur su tak potrebne ako mrtvemu kožuch.
Odpovedať
@gantree purenit, to daj ked sa chceš zbavit penazi a nevieš ako.
Odpovedať
@gantree Ja by som dal purenit zas. So styrodurom, ci dokonca EPS sa to neda porovnat. Pod HS uz len kvoli mechanickym vlastnostiam. Rozhodne ta to financne nezruinuje @martinmatko
Odpovedať
@bigjamajko použit purenit je dobre riešenie, ale ked je dobre-spravne spravena montaž trebars na tehlu +styrodur je tiež dobre riešenie, tak načo by som šiel do drahych riešeni.... a som presvedčeny že nahradit par tehal na dome purenitom určite nič podstatne neovplyvni , ked vedla hs portalov a na dome ma dalšich 1000tehal... to čo mu purenit vytiahe z penaženky to už nikdy nedoženie na centovych usporach ročne za kurenie. ale ako vravim ak peniaze nehraju žiadnu rolu tak by som ho dal.
Odpovedať
@martinmatko tak ide mi o to ze vsade kde budu balkónové dvere, a hst bude terasa, tam plánujem aj keby som nedával purenit ale osadil okna zo spolu na termalicu (porobeton) ked sa bude betonovat terasa dat 10cm eps z vonkajšej strany. Purenit nevychádza dajak veľa cca 600€ na 6 okien balkonove fix a hst.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?