Zdravím, pri kontrole rozmerov okien už v závaznej objednávke som si všimol že niektoré okná budú mať aj 4cm menej ako stavebný otvor, tzv. 2Cm na stranu. Má zmysel otvory zmenšiť 1cm styrodurom na stranu aby sa medzera zmenšila alebo je to škoda času a penazí. 2Cm peny sa mi zdá dosť.
@jaro113 :) Chapem, ze ked sa pena nastrieka do fugy medzi ramom a stenou, ze sa po vytvrdnuti oreze zarovno ramu.... Mne ide o to, preco by na tom osteni, kde sa nastrieka pena,nemohol byt vopred nalepeny XPS. Nie po cele sirke ostenia - u mna 30 cm, ale len na sirku zastavby ramu okna - 82mm.....
@megdesign Tam môže byť XPS ale nemá to význam, aj tak tam musí ostať medzera medzi oknom a XPS.. Pokial správne vymerajú okná tak ten priestor medzi oknom a murivom vyplnia penou. Ak tam dáš ten XPS, potom budeš musieť niečím vyplniť aj ostenia, pretože ti vznikne väčší odskok. Predsadená montáž je správne riešnie, ale ani tu nebudeš dávať XPS na vnútorný povrch.
@jaro113 jasne, na osteni po celej sirke sme XPS zavrhli. Ja chcem do porobetonu vyfrezovat drazku a osadit tam pasy XPS, aby licovali s plochou ostenia. Cize ja tam odskok mat nebudem. Ale v tazatelovom pripade bude chyba, ak nalepi ten XPS pas tam, kde bude montaz okna, nasledne mu osadia okno a v interieri natiahne tenku omietku na zostavajuce ostenie + omietne hranu toho XPS pri rame?
@megdesign Áno, jednoducho nemá vzniknúť v interiéri tenká vrstva omietky na polystyréne. Takýto povrch veľmi rýchlo mení svoju teplotu. Pri správnom nárazovom vetraní to nemusí robiť problém. Ale veľa ľudí necháva okno na vetračku napr. 20 min. a ten povrch sa ochladí z napr. 19° na 11° a potom vzniká problém. Ak by tam ten XPS nebol na tom ostení, ten povrch sa ochladzuje pomalšie, pretože tá hmota porebuje viac energie na zmenu teploty.
@jaro113 pri vetrani kratkodobo klesne a co potom trvala povrchova teplota. Musis uznat ze je fakt, ze pri spoji okna a steny je stena trvalo najchladnejsia a prave to je ten problem trvalo nizka teplota steny pri okne. Hovoris ze pri zlom vetrani sa tenka omietka ochladi, ano ale aj bkeskovo ohreje. Zas masivna stena sa chladi pomalsie ale dlhsie ohrieva, pride mi to uplne jedno. Tento stav nastane len pribzlom vetrani, ked je rekuperacia je to pase a celkovo budem mat radsej trvalo teplejsiu stenu bez rizika plesne ako sa obavat ze co ak budem vetrat ako dement tak mozno tam moze daco skondenzovat. A okrem toho ta voda co by skondenzovala na radovo par minut nesposobi plesen, to je dlhodoba zalezitost.
no dobre, pri tehle, ytongu OK, ak je hore betónový preklad, tiež okno priamo na betón ?
čo spodok ostenia pri tehle ? je dierované ako to riešite ?
ak hore potrebujem znížiť o 5cm , dá sa nalepiť 5cm ytong ? či radšej nie ?
A pri šírke, ak zboku nalepím 5 ku ytong ?
@sysell áno najväčší problém je zlé vetranie. Áno až po dlhodobom užívaní sa to prejavuje. Prečo tomu nepredchádzať? Keď máš rekuperáciu, asi ťažko budeš v zime otvárať okná na dlhšiu dobu.