Okná a rozmer stavebného otvoru

Zdravím, pri kontrole rozmerov okien už v závaznej objednávke som si všimol že niektoré okná budú mať aj 4cm menej ako stavebný otvor, tzv. 2Cm na stranu. Má zmysel otvory zmenšiť 1cm styrodurom na stranu aby sa medzera zmenšila alebo je to škoda času a penazí. 2Cm peny sa mi zdá dosť.
Odpovedať
medzera asi závisí od veľkosti okna. A predtým ako sa rozhodneš zmenšiť otvor styrodurom, by som najskôr kontaktoval predajcu okien, prečo zvolil takýto rozmer okna a či môžeš ten otvor zmenšiť. Veď ti to boli zamerať
Odpovedať
@milansilvia je to dost ale moze byt aj viac prezije to bez problemov, skor potom omietky bude treba nakydat zvnutra apod. Ak by som robil este neikedy okna urctie trba spravit pekne otvor pred montazov aby sa lahko zameralo, nebol otvor zubaty a nemusel o sa davat zbytocne male okno a bola pekne mala medzera.
Odpovedať
@milansilvia na ostenie dat styrodur a nachystat rovne otvory pre okna. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@milansilvia po zamerani okien by som uz urcite nic nemenil a uz vobec nie bez vedomia dodavatela okien...
Odpovedať
tu je napr tabulka medzier v oknách http://www.finox.sk/ponuka-Dolezite-N...
Odpovedať
@milansilvia Na vnútorné ostenia nedávať styrodur ani nič podobné. Povrch ostenia sa vyrovnáva omietkou, prípadne betónom. Polystyrén má nízku hmotnosť, čo znamená že má malú tepelnú kapacitu. To môže spôsobiť, že po otvorení okna v zimnom období, sa povrch ostenia rýchlo ochladí a následne pri zvýšenej vnútornej vlhkosti a po zatvorení okna, sa táto vlhkosť vyzráža na tomto povrchu. To je optimálne prostredie pre plesne. Preto nikdy nedávajte styrodur na ostenia otváravých okien.
Odpovedať
no ak mám otvor o 5-6 cm širší ako potrebujem tak čo iné okrem styroduru tam dať ? 3 cm malty na každú stranu ? to sa mi moc nezdá
Odpovedať
@jaro113 "Polystyrén má nízku hmotnosť, čo znamená že má malú tepelnú kapacitu." Odpadol som :-D :-D :-D @tino2 Jasne ze styrodur. Ak ram okna umiestnis na murivo, spravis pekny tepelny most z ramu okna do muriva... Jedine, ak by si tam nechal 2-3 cm medzery a zas zapenil PUR penou, co zas odporuje vyjadreniu od @jaro113, lebo ak beriem v uvahu jeho vyjadrenie, ze "Polystyrén má nízku hmotnosť, čo znamená že má malú tepelnú kapacitu", tak PUR pena na tom nebude o nic lepsie :-D
Odpovedať
@megdesign stojím si za slovom. PUR penu sa nachádza medzi oknom a ostením. Vždy je prekrytá omietkou, alebo parapetom. A neviem čo je smiešne na tom že má malú tepelnú kapacitu.
Odpovedať
@tino2 Dáva sa tam napríklad sádrokartónová doska, ktorá je na tom lepšie než polystyrén, ale to tiež nieje najšťastnejšie riešenie.
Odpovedať
@milansilvia alebo si nechaj "odborne" poradiť a použi styrodur. Však to tam tak všetci dávajú, tak predsa tak to je dobre :-D
Odpovedať
@megdesign styrodur na ostenie sa nema davat, je tam viac na skodu ako na uzitok. Davaju to tam stavebnici co maju vacsinou domy z tehli aby vyrovnali nerovnosti. Jaro113 ma pravdu. Ani jedna firma co montuje okna mi to neodporucala davat styrodur na ostenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@originalx @jaro113 preco niem, akzoe kvoli tym kecom s otvoreenym oknom? blbost. Rychlo ochadne ale ryhcla sa ohreje, poverchova teplota polystyrenu buve taka ako teplota v miestnosti, ked je tam omietka bude mat nizsie povrchovu teplotu kvoli tom,u ze ten spoj s oknom je kriticke miesto. Myslim ze ten polystyren tam nic zle nespravi.
Odpovedať
@sysell zaujimave, ze ani stavebny dozor co ma vysoku skolu stavebnu mi to tam neodporucal davat a ani projektant to nedal do projektu. Uz len kotvenie okna v takomto osteni je ine ako bezne.
Odpovedať
u nas to bolo takto: 1. vybral som si firmu na okna (aj s montazou) 2. sef firmy na okna sa stretol so stavbyveducim a dohodli sa ake otvory budu 3. okolie okna bude styrodur (mame ytong material) 4. rozmery maju byt 1-2cm po okrajoch +
Odpovedať
@originalx kotvenie hej aj ked to drzi najviac pena, ale na vutorne ostenie to dat moze ked tma ma fugu 2 cm verim ze to neni horsie ako cista omietka
Odpovedať
@sysell pena sa tam nedava aby drzala okno, okno maju drzat kotvy. Lepsie davat na vonkajsie ostenie, ak nieje montaz zarovno vonkajsej hrany. Ak da dovnutra bude tam mat plesen.
Odpovedať
@originalx podla mna su kotvy k hovnu to prychytenie natlkacou hmozdionou drzi aku tat velke .... sak si nechaj okno na kotvach a pootvaraj par krat a pobuchaj par krat a potom si ho zapen a uvidis co naozaj drzi.
Odpovedať
@sysell okno drzi pena? Niet k tomu co dodat. Aj to ze myslim ze tam nic zle nespravi. 9 rokov stavebnej skoly, stavebna fyzika, tepelnotechnicke posudzovanie budov, patologia stavieb - asi ma malo naucili. Na MS sa dozviem odbornejsie rady :-D
Odpovedať
@sysell najprv si prestuduj navod na montaz okien a potom tu pis hluposti. Ja som rok studoval vsetko o oknach.
Odpovedať
@jaro113 pur pena je vzdy prekryta omietkou? A cim ze je prekryta ta XPS doska???? Ach boze....
Odpovedať
@atak77 u mna rovnako ;-)
Odpovedať
@originalx kotvenie bude presne take iste, ako keby tam XPS nebol s tym, ze nebudes mat tepelny most ram okna - murivo. Zaujímal by ma argument od @jaro113 na situaciu, ked sa dava predsadena montaz okien, kde su cele v jeho "polystyrene s malou tepelnou kapacitou" :-D
Odpovedať
@megdesign no urcite nie. Cez xps sa nesmie kotvit, musi sa to xps vyrezat.
Odpovedať
@originalx??? A videl si uz priamo od vyrobcu okenne tehly s drazkou na XPS, ktore sa tam vlozi???
Odpovedať
@originalx
Odpovedať
@originalx dobre ano okno drzi na tom posratom plechu, na plastovej hmozdinke a ta hmozdinka je asi privarena k stene, dobre teorie je jedna vec a realita druha. Ti hovorim ze keby to okno drzalo na tych 5 plechoch a a 5x by som s nim tresol bolo by hned volne a vymrdane z tej steny.
Odpovedať
@megdesign videl som toho ovela viac ako si len dokazes predstavit.
Odpovedať
@sysell ak je spravne namontovane okno tak nehrozi to co pises. Inak 95% oknarov nevie a ani len netusi ako sa spravne montuju okna. A ti ktori to tusia tak to fusuju a nedavaju tam to co tam treba. Do porobetonu sa maju davat tusim ( uz si nepamatam) min. 90mm skrutky- dlzka.ukaz mi firmu ktora to dava. Kazdy dava posrane natlkacky dlzka 40-50mm . Potom ti co maju montaz na expanzne pasky by parkrat buchli oknom a okno by im vypadlo- pises nezmysli. Este raz napisem, ze pena a expanzna paska nemaju funkciu drzat ram okna, nato su kotviace prvky.
Odpovedať
@originalx ok, ale nevysvetlil si mi, naco vyrobca tehal vyrobi tvarovku, kde sa vlozi XPS a nan sa montuje okno, ked ty mi pises, ze to XPS treba spod okna vyrezat.... Tak ako teda? Ja chcem na PorFix ostenia tiez davat XPS. Tak mi napis, ako spravne spravit.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?