Nastavenie okien - v noci cez ne ide chlad

Dobry den, chcel by som opytat na nastavenie okien. Daju sa okna nastavit na 100%? Existuje nejaky sposob? Pritlaky mam na zimny rezim a stale mi v noci ide chlad. Uz mi okna nastavovali viac krat vzdy sa to kontrolovalo rukou a nebol tam cititelny prestup tepla ale v noci to citit. Dakujem Dakujem
Odpovedať
Musis dat diskusiu nie otazku,na otazku moze kazdy odpovedat len raz ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Otázka bola prestavená na diskusiu :)
Odpovedať
@haplo Čo tým myslíš " na 100%"? Pokiaľ je okno otvárateľné, tak na 100% nikdy nebude. Muselo by to okno byť fixné, aby tesnilo na 100%. Ak je okno dobre vyrobené - teda sedí v ráme a rozmerovo je pravidelné, tak je to len otázkou nastavenia. Ale nie prítlaku, ale umiestnenia v ráme. Okno sa dá nastaviť zvyčajne v 3 rovinách, na spodnom pánte máš 2 možnosti nastavenia a na hornom pánte 1 možnosť posúvania. Treba ho umiestniť presne do stredu rámu, aby z každej strany bola medzera medzi krídlom a rámom rovnaká. Potom aj tesnenia plnia svoju funkciu. Ak je ale okno neštandardné - napr. niektorý rozmer je iný, je menšie, ako by malo byť v danom ráme, tak je to problém. Potom treba improvizovať a skúsiť to nejakými úpravami napraviť. Tak ako v mojom prípade. Na výšku urobili dverné krídlo príliš malé. Bočné zarážky prítlaku vôbec nezachytávali protikus, takže dvere sa vôbec nepritlačilo na rám. Horný úchyt tiež nezachytil svoj protikus, lebo dvere boli nízke. Keď som ich posunul vyššie, tak zase spodná zarážka prítlaku sa nechytila o rám. Tak som musel tie kovové zarážky na ráme podložiť a nadvihnúť o cca 3 mm, Potom už sa dvere chytili a pritlačili o rám.Našťastie neboli tak malé, že by bola medzera medzi gumovým tesnením a rámom. Včera som s tým strávil niekoľko hodín, kým som to porobil. Teraz už držia. Ak je to len problém prítlaku, že tesnenie nedolieha na rám (okno bolo asi zle vyrobené), tak je možnosť zohnať to tesnenie pre väčšiu medzeru. Alebo na rám nalepiť obyčajné tesnenie podľa hrúbky štrbiny. Takto cez net je ťažké poradiť, pokiaľ nevidno, kde presne je problém. Ak sa zistí, v čom je problém, potom sa dá navrhnúť aj riešenie. Mne tiež trvalo pár hodín, kým som zistil, v čom presne je problém - prečo dvere netesnia.
Odpovedať
Standartne okno 150x120. V noci citim zavan chladu od okien co by asi nemalo by. V noci viem najst jeden zdroj chladu - dolny roh naproti klucke ale neviem to jednoznacne dokazat cez den.
Odpovedať
@haplo Treba si počkať, kým bude veľmi veterno. Vtedy, ak okno prepúšťa, zistíš to aj rukou. Ak cítiš iba všeobecný chlad, môže to byť aj tým, že okno nemá dostatočné tepelno - izolačné vlastnosti a veľa tepla uniká cez sklenú tabuľu.
Odpovedať
Su to nove okna. A sklo je teplejsie ako na jednom starom okne co mi ostalo.
Odpovedať
@haplo treba najskôr skontrolovat ci je okno spravne osadene teda nie je skrutene a namiesto ruky pouzit pery tie su citlivejsie na prievan
Odpovedať
@haplo kup si tie vysmradovacie dymiace azijske tycinky a podla dymu zistis kade ti fuka. Celkom kludne ti moze tahat okolo ramu ked nie su okna dobre osadne, len ty mas pocit, ze to ide spod tesnenia Dalsia moznost vezmi siroku izolepu a zalep tam kde mas pocit, ze pretahuje. Ak sa to zlepsi, tak je chyba tam. Len tu izolepu tam nenechavaj dlhsie ako par dni, lebo potom ju budes tazko davat dole
Odpovedať
@zita19 a co robit, ak pride na to, ze je okno ozaj zle osadene? Vysekat a nanovo ho osadit alebo co sa da robit? Daju sa pripadne pouzit nejake silikony, peny, pasky?
Odpovedať
@haplo zisti si od koho mas kovania a na stranke vyrobcu najdes aj postup ci popis ako to nastavit.
Odpovedať
Ja som dost nesikovny. A pri takych nastaveniach sa bojim ze to skor este viac rozladim
Odpovedať
@haplo Nemáš čo pokaziť. Zožeň si imbusové kľúče, zvyčajne 4-ka alebo 5-ka, s tým sa to nastavuje. Ale ak naozaj nie si technický typ, tak by bola len náhoda, keby sa ti to podarilo. Skús zavolať nejakým firmám alebo živnostníkom, ktorí montujú okná, či by boli ochotní ti to nastaviť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lagatta reklamovat a nove osadenie bez burania nepojde
Odpovedať
@zita19 zial, ma to cez 9 rokov... My sme kupovali dom v lete
Odpovedať
@zita19 neda sa to pripadne urobit nejako s tesnenim a silikonmi?
Odpovedať
@lagatta tak toto ja uz neviem, mozno niekto poradi. Ale najprv treba vylucit ine moznosti podfukovania
Odpovedať
@lagatta So silikónmi urobíš rôzne veci, ale okno neutesníš. x-) Ak je okno zle osadené, tak ani vybrať ho nie je tak ľahké. Ak by si chcela vybrať okno a znovu namontovať, riskuješ jeho poškodenie. Vybrať okno bez poškodenia môže zabrať aj pol dňa a potrebuješ k tomu sekáč alebo búracie kladivo, karbobrúsku, veľké skrutkovače a prípadné iné náradie, čím vyšpáraš montážnu penu okolo okna. Netesnosti môžeš korigovať čiastočne tesniacimi páskami, napr. od firmy Tesa, ale treba vedieť, kam ich v ráme nalepiť a v akej hrúbke. Na základe čoho si presvedčená, že je okno zle osadené? Pri zlom osadení je zvyčajne problém, že okno sa pri otváraní či zatváraní zadrháva, ale nie, že prefukuje. Zlé osadenie je napr. ak tesniaca PUR prena pretlačí rám okna smerom dovnútra. Ale stáva sa to málokedy, lebo rám okna sa fixuje o ostenie a tá kotva nedovolí pene deformovať rám. Jedine, ak tam nie sú kotvy, tak sa to môže stať v kombinácii so slabým rámom.
Odpovedať
@chrobak7 zle osadene moze byt aj ked PUR pena nevyplna cely priestor medzi ramom a stenou (z roznych dovodov), su zle spravene presahy spaliet na ram (neviem to lepsie napisat, ale asi chapes), moze podfukovat popod parapet (ale to spada do problemu s penou). Zle osadene okno neznamena, ze je nejakym zahadnym sposobom poruseny jeho idealny geometricky tvar alebo poloha v ktoromkolvek smere Ked nie je tesne ulozene v stene, je to vacsi pruser ako ked je skrizene :-S
Odpovedať
Ahoj. Môžem sa opýtať, aké máte okná?
Odpovedať
@haplo zavan chladu,alebo prudenie? Ak pri silnejsom vetre pri zatvorenych oknach vidis pohyb zaclon tak to nastavis a mas pokoj. Ak sa vsak zaclony nehybu tak je velky prestup chladu cez okno,ram,alebo okolo ramu.
Odpovedať
a nejde ta zima nahodou zo skiel?
Odpovedať
Profilova fotka
Zimny a letny režim dnes neexistuje... je to podľa mna blud. Zaklad je dobre osadene a nastavene okno. Nastaviť okno treba, to je pravda - aby tesnilo. Okno buď tesní alebo netesní...To je všetko. Ak je leto a chcem čerstvý vzduch tak otvorím okno a nebudem uvoľnovať okná na priľnavosti... Niekto mudry to vymyslel aby sa robil ,,servis,, okolo dobrých okien alebo časom aby bol zaujem aj o súčiastky kovania ktoré si zakaznik sam takýmto prelaďovaním doserie. Takýto servis vám kľudne budem robiť aj ja 2x do roka. Možno na začiatku plastových okien to tak bolo. PS.: Robím s okenným kovaním MACO.
Odpovedať
@lagatta este mi tak napadlo, pises, ze 9-rocne okna. Nie su uz vystarnute tesnenia?
Odpovedať
@zita19 môže byť. Zajtra má prísť technik skontrolovať okná, tak som veľmi zvedavá :/
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, poradte mi prosim ako sa da nastavit na okne ak sa hore nevysuva ten kolik dostatocne a tym padom okno nedrzi dobre zavrete. Je to okno z dvoch casti, obe sa otvaraju, toto je ta cast bez klucky. Nafotil som to radsej, lebo neviem ako sa to spravne vola. dakujem
Odpovedať
@bpe Skús odfotiť ešte spodok okna - ten detail spodku, ako máš detail na druhej fotke hornej časti. Z týchto fotiek predpokladám, že okno je príliš nízko v ráme. Treba ho zdvihnúť. Robí sa to tak, že dáš dole plastový kryt spodného pántu. Tam vnútri je jedna skrutka, ktorá sa upravuje ibusákom alebo hviezdicovým kľúčom. Vyskúšaj najprv imbusáky (4, 5 alebo 6-ku). Ak nájdeš správny imbusák, tak vyskúšaj, ktorým smerom sa okno bude dvíhať (v tom smere ti pôjde točiť ťažšie). Treba to okno nadvihnúť tak o cca 2-4 celé otočky tej skrutky. Druhou možnosťou je, že krídlo okna je menšie, ako rám - preto je dobré odfotiť aj ten spodok. V tom prípade by si síce krídlo nadvihol, ale zase by si mal ten istý problém dole. V takom prípade zase pomôže dať dole tú kovovú časť z rámu a celú podložiť gumou alebo nejakým plastom o hrúbke cca 3 - 4 mm. Ja som mal takto menšie krídlo dverí a musel som podložiť tie úchyty v ráme - viď obr.
Odpovedať
asi moze byt cele okno nizsie, dole je to natesno dufam, ze je to vidiet
Odpovedať
@bpe Tak to kľudne môžeš posunúť vyššie o 3-4 mm. Vidno, že krídlo okna je klesnuté. Treba ho nadvihnúť tým spodným pántom, asi imbusákom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?