Kúpeľňa bez okna

Zdravím prosím vás mate niekto v dome kúpeľne bez okná? V bungalove, ako máte riešené odvetranie? ďakujem😉
Odpovedať
@kucierkaa123 90% panelákových bytov má kúpeľňu bez okna. Vetranie majú vyriešené ventilátorom. V rodinnom dome sa to dá vyriešiť buď ventilátorom cez stenu von, alebo rekuperáciou.
Odpovedať
@kucierkaa123 Rekuperácia. Alebo odťahový ventilátor, s veľmi nízkym výkonom, aby mohol ísť v kuse, a s čidlom vlhkosti aspoň. Odporúčam rekuperačný systém, ktorého kúpeľňa bude súčasťou.
Odpovedať
@kucierkaa123 mame, rekuperaciou.
Odpovedať
@blacksr rekuperacia sa neodporúča do kúpeľne. Povedal mi to dodávateľ rekuperacie. Tam je vhodnejšie odťahovy ventilátor.
Odpovedať
@tomas89374 Rekuperacia v kupelni robi presne to, čo odtahovy ventilator. Odtahuje.
Odpovedať
@tomas89374 a povedal aj dôvod prečo?
Odpovedať
@blacksr ja iba konštatujem co povedal predajca. Povedal že do vlhkých prevádzok sa rekuperacia nedáva, velo by to kondenzivalo keby mi naťahuje studený vzduch dnuka. Odťahovy ventilátor predsa len idsaje vzduch a nedáva spätne dnuka druhý vzduch. @zltalienka
Odpovedať
@tomas89374 Kondenzacia je v rekuperacnej jednotke bezny jav, odvadza sa hadickou do odpadu 🙂 Takze predajca nevie o com hovori, ziaden problem to nesposobi. Naopak, ta voda je fajn do zehlicky napriklad 🙂 Osobne ale nechapem rodinny dom bez denneho svetla v kupelni. To je ako kupit si rodinne auto ale zadnu cast mat polepenu nepriehladnymi foliami.
Odpovedať
@kejsix bavíme sa o dostatočnej montáži lokálnej rekuperacie. Tam to asi nie je možné tak napojiť.
Odpovedať
@tomas89374 No tak tam to ani netreba, pokial viem tak lokalne jednotky maju vyrieseny kondenz odparom vo vyhrievanej "vanicke" (ci to tak ma uplne kazdy vyrobca neviem). Aj z principu ich fungovania je tam kondenzu ovela menej, ako napr. v protiprudovej doskovej jednotke.
Odpovedať
@kejsix tak ja to potom nechápem prečo prečo predajca ktorý to predáva sám zavrne svoje riešenie do kúpeľne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ventilator uplne postaci, si vezmi ako to je v bytoch bezne, takze ziadny problem, aj ked my teda sme chceli aby sme mali v kupelni okno, ked uz budeme v dome, aby sme mohli vetrat, aby sa tam aj vlhkost zbytocne nezbierala.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ventilator, nechavam otvorene dvere hlavne po sprchovani. Ked budes mat otvorene dvere a budes vetrat v dome, tak to prevetra aj kupelku.
Odpovedať
@tomino_33 noo veď ako dá sa aj tak, len netreba zbytočne zatvárať dvere na kúpeľni
Odpovedať
@tomas89374 Písala som o systéme rekuperácie pre celý dom. Lokálna RJ: musí byť spád smerom von - ku kondenzácii tam dochádza tak či tak. Kondenzuje v tej "odpadovej" časti, keď sa teplý vlhký vzduch prudko ochladí. V prípade kúpeľne je to intenzívnejšie. Preto treba pri lokálnych RJ myslieť VŽDY na tento jav / problém.
Odpovedať
Z panelákov, kde je bežné !!! otvoriť dvere kúpeľne do chodby a takto vetrať, mám opačné skúsenosť: Je to nedostatočné. Pleseň. Uteráky "skysnú". A pokiaľ je v kúpeľni ešte aj WC, tak... Prosím, v dobe, kedy existujú super riešenia za pár stoviek, neuspokojte sa s tým, že však ľudia tak vždy fungovali a dobre bolo. Nebolo.
Odpovedať
Profilova fotka
Napríklad tie uteráky odjakživa, keď sú mokré, tak ich prevesíme tak, aby sa lutfovali a preschli, nenechávam ich len tak na háčiku v kúpeľni. Ono dajú sa nájsť aj takéto nízkonákladové riešenia. Nehovorím, že rekuperácia nie je dobrá, ale tak nie každý si môže dovoliť ju riešiť.
Odpovedať
@delfabo Áno. Odťahový ventilátor však stojí do 200 €. Pri prerábke / výstavbe je dobré s týmto počítať. Zároveň bude priebežne vetrať NIELEN kúpeľňu.
Odpovedať
@blacksr je to asi najlepsie riesenie, ked nie je rekuperacia a tu si davat ako len kvoli kupelni, tak to by si asi nikto nedal
Odpovedať
@jaroonkel No a predstav si, ze dal. Svokrovci si tak davali, lebo sa im zacali robit plesne, nemali si tam ako vetrat, takze toto bola taka jedina moznost.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?