Kotry variant vybrat?

Zdravim,aku variantu okien do zahrady by ste vybrali? Varianta s nepravidelnym delenim je mozno krajsia,ale jedno zdvizno posuvne okno bude dost tazke,cca 350KG. Druha pravidelna varianta je zas lepsia ked to otvorim obe casti v strede od seba,vznikne otvoreny priestor o meter vacsi ako v predoslej a okna budu o kapec lahsie. Hlinikovy profil. Vdaka za nazory.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ani jednu, časom uvidíte prečo.
Odpovedať
@jan45 Mozem vediet preco? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
je to veľmi efektné, aj mne sa to páči, ale praktická stránka je inde. tepelné zisky budú veľké v lete, tepelné straty budú veľké v zime. To, že je to trojsklo nič nezmení. V TTP sa to sčíta, ale v skutočnosti to zaplatíte každé zvlášť.Využiteľnosť priestoru sa zníži. etc.
Odpovedať
@jan45 So ziskami a stratami ratam. Koli "par €" nebudem zit v bunkri. Nymyslim si ze to spravi az tak vela rocne. Ale beriem,mate pravdu. Cize toto pre mna nie je dovod to tam nedat. Skor som sa pytal na to z technickeho hladiska vybrat jednu variantu. Co myslite tym ze sa znizi vyuzitelnost pristoru? To nechapem,preco by mala? A etc je co dalej? Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojkolenka no, myslím si, že som v statike odvážny, ale riešiť Váš zalomený preklad nad oknom by som nechcel. Nie je problém vo výpočte, ale na to naväzuje konštrukcia stavby a riešiť most kvôli oknu? Priznám sa, že sa mi všetky dôvody nechce popisovať, straty budete znášať Vy. Len so svojimi 50 ročnými skúsenosťami viem odhadnúť dôsledky.
Odpovedať
@jojkolenka bude to okno nejako tienene? presohom strechy, zalezi aj na ktoru stranu to je... lebo to prehrievanie moze byt enormne. @jan45 ma s tym zalomenym prekladom pravdu.
Odpovedať
@mr79 Je to samozrejme juzna strana s presahom strechy na tienenie plus tam budu ext zaluzie. A co je s tym prekladom? Este podotknem ze tam ide privlak po celej dlzke nad oknom ktory bude podopierat jeden,alebo asi dva stlpiky ktore budu pred tpu presklenou stenou o priemere 20-25 cm. Nechapem ten most co pise jan45. Dik.
Odpovedať
@jan45 Aky most myslite? A mate 50r skusenosti tak ste urcite videli aj vacsie ulety a nemoze to byt pre vas zarazajuce. A to myslim toto je este v ramci normy. Ako myslite ten most? A nemozete napisat aj nejake dalsie dovody? Priznam sa ked uz ste zareagoval typu etc. tak by som rad vedel co sa skryva za tym slovickom. Alebo len nemate neviem z akeho dovodu rad taketo riesenia? Lebo videl som to aj pri inych projektoch kde ste sa tak vyjadroval. Myslim ze ked byvam v dome cely zivot mohol by splnat ake-take parametre na spokojne byvanie. A nie stavat katalogove stvorcekove domy s malymi oknami aby som sa tam citil ako v panelakovom byte.... Vdaka.
Odpovedať
@jojkolenka Most myslel asi tepelny, Preklad mysell ze je zalomeny do praveho uhla, cize je to trosku problematickesjie ako keby to okno bolo len rovne na jednej stene, do uhla sa to tazsie podopriea posobia tam inak sily, predpokladam ale ze sa da vsetko navrhnut. neviem sice co je privlak ale ked to mas nejako podoprete tak predpokladam ze je to ok, vsak projekt asi mas len riesis rozdelenie okien. Pokial ide o to vyuzitie priesotu ide io to ze o to sklo asi neopres gauc a pod. cize nemozes k oknu dat veci ako keby tam bol mur. To su ale sirsie suvidlosti a mozes to mat vyriesene ok. Zisky a budu aj so zaluiazmi, ale sak ak ti nevadi klima pohoda. Tiez sa mi pacia netypickejsie veci a nie som fanaticky zastanca ako vacsina ze platit 10e mesacne za kurenie za cenu ze byvam v hermetickej kockle. neziejme sice pri mori kde je celorocne teplo a kde su taketo domy asi vhodnesjie ale ked na tom mas stavaj.
Odpovedať
@jojkolenka v povodny problem bol clenenie presklenej steny - pravidelne ci nepravidelne, alebo ine? V dalsom prispevku pises, ze pred presklenou stenou budu stlpy priemeru 200-250mm. Neviem o akom velkom priestore sa rozprava, ale ked tam das tie sltpy, tym sa nici vzhlad tej celopresklenej steny. A k povodnej otazke: prisposob clenenie fasady k stlpom.
Odpovedať
mne sa jednoznačne páči ten spodný návrh, kde sú okná delené symetricky. Jednak väčšia otvorená plocha v lete a je to krajšie. toť môj názor. :) som tak rada, že som tu tieto príspevky teraz čítala, som sa bála, že sú tu ľudia, len typu norma a úspora energie a je im jedno v čom budú bývať :)
Odpovedať
@spiderhst Ahoj. Ano presne riesme podstatu otazky. Je to priestor 10,5m x 5,7m. To,ze tie stlpy budu rusit mi je jasne,ale inak sa to vyriesit neda. Nebudem tam davat medzi okna stlp. Prisposob clenenie fasady k stlpom myslis ako? Resp. Stlp sa da este posuvta,relativne,moze byt jeden aj dva,ale asi by som dal dva,to bude mozno vyzerat lepsie...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Podľa mňa si môžete dať aj riešenie s veľkými krídlami,o ktorých tvrdíte,že ich hmotnosť je 350kg.Najlepšie je sa poradiť s výrobcom,ktorý Vám bude robiť posuvno-zdvižné dvere.Sú systémy,ktorých krídlo môže vážiť do 400 kg a fungujú v pohode.Z plastových systémov je to napr.GENEO,ktoré môže mať krídlo až do šírky 3m.
Odpovedať
@slavikjs Problem je, ze kto (zeny) bude posuvat 350KG kridla manual. To uz je na hrane. A napr. schuco ti ani automatiku nad nejakych 300 KG nevyrobi a daju od toho ruky prec. A plast? :) Neblazni. Toto je 2,5m vysoke. Neviem ci by som bol tak hlupy a daval na juh plast o ploche 7,25 m2 len jedno posuvne okno. To sa este nebavime o celej sklenenej stene. ;) Bude to hlinik ako aj vchodove dvere,ostatne okna plast.
Odpovedať
ak ide len o estetiku pre mna je lepsi nepravidelny variant... mame podobny priestor na prizemi aj rohove okno so stlpom v interieri... no v case ked sme riesili okna mi aj v hliniku nevedeli urobit 4,8m na polovicu :-( mam ju na 4 casti a tie predelenia ma vytacaju... mozem ta este upozornit na spoj v strede, prediskutuj to s dodavatelom okien vopred, nech ti to rovno ukazu, ako to bude vyzerat, ako budu tesnenia, otvaranie z vonkajesej strany... nam sa otvara od stredu okna ku stene a veruze technicky absolutne nedoriesene...
Odpovedať
@sharin Co mate nedoriesene? Nechapem. Tato stena cela na dlzku ma 7,75 m a vysku 2,5m. Horna varianta je jedno posuvne okno o dlzke 2,875m+jedno rovnake fix + dve mensie fix pobokoch. Druha varianta je tak ako hovoris supacky v smere od seba. Ked sa to rozdeli na 4 casti tak kazda cast (2 fix a 2 posuvne) bude mat 1,93 m. Otvarat sa budu iba dve stredne... dik.
Odpovedať
nas dodavatel sa totalne vykaslal na technicke riesenie otvarania od stredu ku stene... ono skor sa tie posuvy zvyknut otvarat od steny... a toto nase riesenie je od stredu, cize od fixu... hotova katastrofa... je tam tesnenie, kt. prekryva otvor zvonku, za kt. sa ma portal posuvat z vonkajsej strany a taky "maly" zadrhel... ze ked som vonku a niekto vnutri zasuchne dvere tak sa nemam ako dostat dnu, nakolko ram posuvnych dveri je v zavretom stave prekryty fixom... mozem akurat tak rukami suchat a snazit sa ich tak otvorit... cize moje rada je, daj si ukazat od dodavatela kompletne riesenie otvarania, ako to bude aj z vonku, nech to vidis predtym ako to objednas... a pozor este na to otvaranie zvonku... my sme skoncili na sude s nasim dodavatelom a az vtedy sme sa dozvedeli, ze pokial nie je v zmluve o dielo resp. v objednavke uvedene otvaranie portalu z vonkajsej strany, tak dodavatel zan nie je zodpovedny... my sme to nemali uvedene, ale tym, ze namontovali madlo z vonku, tak su zodpovedny za jeho funkncnost... chore...
Odpovedať
@sharin No to mas extrem. Podla vypisu okien to my tak nemame ze by sa fix prekryval s posuvom. V kazdom pripade detaily sa budu riesit s dodavatelom. Dakujem.
Odpovedať
veru, extremna situacia... je lepsie si to prejst a vsetko dat na papier, lebo neskor ked vznikne problem tak odskriepia aj nos medzi ocami... a naozaj si poriadne vybrat dodavatela... a inak este k teme, my mame toto presklenie na J az JZ .. nemam ani prekrytie ani zaluzie, dokonca ani zaclony a mozem povedat, ze vnutri je super... jedine, co nam vadi je ze svieti slnko do oci... ale samotne svetlo nie... v tychto teplach mame terasove dvere otvorene od rana do vecera a vnutri stale nie je hic... chladno sa tam pekne drzi...
Odpovedať
My mame navrhnute aj tienenie strechou a dufam,ze vyjde aj na zaluzie. :) A tiez je to J,JV. Tiez nemyslim ze tam bude peklo. Inak ked som to dobre pochopil vas problem je ten,ze sa vam opacne zatvaraju dvere,ze to fix prekryva a ze tie profily pasuju za seba a nie vedla seba. Ze fix prekryje klucku,alebo madlo. Tak?
Odpovedať
@jojkolenka vôbec nebláznim.Je pravdou,že hliník je ľahší ako vystužený plast.Na portáloch je najprevažujúcejšou váha skla a v podstate najväčšiu námahu človek vynakladá na odtlačenie veľkej tabule skla a tá je rovnako ťažká pri plaste i pri hliníku.Pre fungovanie sú dôležité vozíky,po ktorých sa okno hýbe.Verím aj teórii,že čím ťažšie krídlo,tým lepšie funguje.Ja mám možnosť otvárať plastový portál o veľkosti 3x2,3m,nezdá sa mi,že vynakladám nejakú veľkú námahu pri jeho otváraní a zdá sa mi práveže príliš malý.Vôbec sa mi nezdá neuveriteľné,že sa dá vyrobiť krídlo 3x2,7m (pre bielu farbu) a že funguje.Aj v plaste.Pri vchodových dverách som jednoznačný zástanca hliníka,ale pri HST portáloch až tak veľmi nie. Máte krásny veľký otvor,zriedka videný a bolo by na škodu nevyužiť jeho potenciál na čo najväčšie otvorenie.Mojím snom je mať dom,kde si otvorím v lete priestor o šírke aspoň 5m.
Odpovedať
Profilova fotka
@sharin to nám chceš naozaj tvrdiť že ak máš celý deň otvorené dvere na juh dokorán (a ešte ti tam priamo svieti slnko) keď je od 25C do 32C tak máš vnútri chladno?
Odpovedať
@puxo predstav si ze vnutri je pocitovo fajn... vobec to nie je problem... to je zahada co? :-D
Odpovedať
Samozrejme symetriu.
Odpovedať
Profilova fotka
@sharin pocitovo fajn je pre niekoho 27C (ale to nie je chladno a ja by som v dome takú teplotu nechcel mať)... to je záhada čo? :-D
Odpovedať
@puxo Prosim neriesit zbytocnocti. Vdaka.
Odpovedať
@slavikjs No ja neverim teorii ze cim tazsie kridlo tym lepsie. Verim ze cim kvalitnejsie kovania a tie kolajnice po com to jazdi a cim lahsie kridlo tym lepsie. Problem je, ze na plast ide ine kovanie ako na hlinik,je viac roztazitelny a menej tuhy a preto sa do velkych kridel neodporuca davat plast,nibrz hlinik. Toto ti povie kazdy vyrobca. Aspon je som sa s tym takto stretol,neni som ziaden odbornik a ani to nemam nejak moc nastudovane. Ja mam tu stenu celu otocenu na juh a bielej farby to teda urcite nebude. Sa cudujem ze ti niekto vyrobil posuvne kridlo o velkosti ako pises 3m dlzka x 2,7m vyska. Dalsia otazka je ako dlho to mas a ako dlho to bude "fungovat". V kazdom pripade do namahanych okennych konstrukcii urcite hlinik. Sestra ma oooovela mensie okno v plaste. Tipujem ze cca 2,5 x 2m amx 2,5 vyska. A teda ked som si to skusil otvorit tak to bol kua rozdiel ako ked som na conecu otvaral portal z hliniku o rozmere dobrych 3-3,5 x 2,5. To sa neda porovnavat a to ti povie akzdy kto ma viac skusensoti ako my dvaja dokopy. Tutiz ty so svojim plastom a ja ziadne. :D
Odpovedať
@atlaska Neviem,mne sa viac paci asymetria,ale vyzera ze koli technickym veciam pojdeme do symetrie. ;)
Odpovedať
@jojkolenka ja Ťa nepresviedčam,daj si hliník.Človek sa tu stretne s rôznymi teóriami a o mnohých pochybujem.A nie som laik.
Odpovedať
@jojkolenka ešte aby som to uviedla na správnu mieru.Keďže robím dlhé roky v stavbárčine,stretávam sa aj s hliníkovými a plastovými konštrukciami a s kadečím.A to dosť podrobne.Vidím,čo všetko sa zabudováva a kto to zabudováva a ako to zabudováva a čo mnohí obhajujú,pričom je to veľakrát neobhájiteľné.Mnohé teórie bežného občana sú veľakrát nepresné,nesprávne,zavádzajúce a mnohokrát za to ani nemôže,lebo k niektorým informáciám sa ani nedostane a keď sa dostane,tak sa v tom guláši protichodných tvrdení nevie zorientovať.Stavebníctvo je rozporuplné odvetvie a to hlavne za posledné roky,za čo môže spoločnosť a jej laxný prístup k tomu,že aj toto odvetvie má svoju náročnosť,ktorá sa bagatelizuje.Svojimi príspevkami nechcem nikoho silou mocou presviedčať,lebo všetci sme niečim limitovaní.Peniazmi,názormi,poznaním.Daj si dvere aké chceš,ale ten priestor máš veľkolepý,tak to správne využi.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?