Drevené euro okna,rosenie z vonkajšej strany a v ramoch

Zdravím. Mame RD a robili sme si podkrovie. Dali urobiť sme drevené euro okna a terasové dvere. Teraz začali sme pozorovať, že okna rosia z vonkajška po hornej strane rámu aj v stredu rámu za tesnením. Dvere tiež máju podobný problém,a to rosia z vonkajška po hornej strane rámu v rohoch, v stredu + v zárezu rámu za tesnením = voda stoji v rámu a pri mínuse mrzne.Drevo z vonkajšej strany biele od vody a ja každý deň utieram okna-dvere aby odstrániť vodu. Vyzvali sme výrobcu odstrániť vady(ešte aj smolia okna),potom poslali aj reklamáciu. Dostali sme odpoveď, že sme na vine a mame veľkú vlhkosť v dome(40%) atď. Mame na prízemí tiež drevené okna ale od iného výrobcu ale žiaden problém + väčšiu vlhkosť. Ja si osobne myslím, že rámy sú krivé...mám pravdu?
Odpovedať
@matiash Mame eurookna z Eurodrevenika,poznam,dennodenne utieranie ramov pri vetrani,doslova kvapky zrazenej vody na vrchnom rame.Neostava nam nic,len cvicit s tou handrou.Preto by som uz euro nekupil a plastovym to nevadi.Podobne si myslim,ze to je tesnenim ale tie su v poriadku.
Odpovedať
Profilova fotka
@matiash výrobca má pravdu, v podkroví ste použili mokrý proces a trvá 1-2 roky kým sa to zníži. Utieranie je zbytočné, to aj po daždi utierate?
Odpovedať
@jan45 Ja mam euro osem rokov a stale kondenzuje.
Odpovedať
Ak to je z exterierovej strany tak vnutorna vlhkost s tym nema nic spolocne.
Odpovedať
Profilova fotka
to je podľa mňa problém a nechal by som to reklamovať alebo opraviť.
Odpovedať
Profilova fotka
@hora111 zdroje môžu byť rôzne, ak sa v domácnosti pravidelne varí a je tam viac ľudí,kvetov, odparí sa denne niekoľko litrov vody. Súčasné domy už neprepúšťajú paru ani ju neakumulujú,pretlak sa prejaví v spárach. Z litra vody je okolo 700l pary, táto zvyšuje vnútorný tlak a uniká popri konštrukciách, ktoré prepúšťajú vzduch. O mne je známe, že nie som prívrženec zložitej rekuperácie, ale bez minimálne lokálnej rekuperácie sa už dnes nedá zaobísť. Problém je v tom, že nestačí nárazovo párkrát po pár minutách vyvetrať, požiadavka je vymeniť cca polovicu objemu vzduchu každú hodinu. pri 200 m3 a potrubí Ms 150 je to rýchlosť 3m/s a to už je vietor. Pred pár mesiacmi som tiež zistil, že s ochladením sa mi rosia zvonku rámy a vnútorná vlhkosť stúpla na 80%. Závada bola v kanalizácii, rozpadla sa pripojovacia trubka sprchy, voda zatekala do konštrukcií. Pokles vlhkosti sa prejavuje pomaly, predpokladám 1-2 vykurovacie sezóny.
Odpovedať
Mame dole tiež drevené euro okna,ale vnútri rám nie je mokrý a rám zo strany exteriéru je suchý.Vnútorná vlhkosť sa zráža(keď je) na okne z interiérovej strany...ale hore v podkroví okna netesnia, mokré procesy boli ukončene pred 2 rokmi....výrobca tvrdi, že je na vine vnútorná vlhkosť atď...problém z oknami/dverami bol už od začiatku - po týždni začala vytekať smola = bolo nám povedané, že to tak ma byt.Pán nám to pozatieral,ale nepomohlo to a stále smolia.Teraz - nie sú tesne a úpravy to zhoršili ....chcem odstúpiť od zmluvy ale v zime bez okien?
Odpovedať
Profilova fotka
@matiash nie som na strane dodávateľa, nevidím tie okná, neviem akú majú kvalitu, ale para z prízemia stúpa hore, najmä ak máte otvorené schodisko. Skúste častejšie vetrať.
Odpovedať
Tak len pre predstavu,čo musím 1xdenne utierať pri vetraní,tesnenie v poriadku,neprefukuje ale zráža sa kvôli niečomu,vlhkosť 50% +-5,samozrejme vo vlhkom období viac,používame tablety Ceresit proti vlhkosti v každej miestnosti 500g vydrží necelé dva mesiace,vetráme ráno,večer,teplota vzduchu 22 stupňov.
Odpovedať
Bavil som sa s vyrobcami okien a po novom sa odporuca okna par cm vysuvat. Mnohi to vsak nerobia, nemoze to byt dovod? mate zateplene? ake hrube steny, ake hrube zateplenie?
Odpovedať
@radoslavc ak to patrí na mňa zateplené 8cm,stena tehloblok 37,40 ??? cm,po novom možno ale ja mám okná od 2008 a vložil som ich na miesto vybratých,presne k vonkajšej špalete ako sa to robilo vždy a všade.
Odpovedať
@hora111 po novom aj viaceri vyrobcovia okien mi jasne povedali, ze okna musia trcat aspon 1cm von...ci to moze robit tieto problemy..mozno odbornici vedia...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matiash tiez mam podkrovny dom, a problem s kondenzom pri beznej zime je len v podkrovi. Akurat u mna kondenz vznika az pri vacsich zimach, tak od -10°C. Tiez som to riesil s vyrobcom a potvrdil mi, ze problem byva najma z oknami na poschodi pokial je otvorene schodiste, lebo vlhkost prirodzene stupa hore. V prizemi sa mi troska kondenz vytvori az ked vkuse jeden-dva tyzdne mrzne do -20°C. Odporucanie vyrobcu bolo znizit vlhkost a mal pravdu. Pritom na digit. vlhkomeri som mal hodnoty do 50-55%. Pokial som vetral len rano a vecer len po 2-3 minuty tak kondenz sa tvoril uz pri teplotach od -8-10°C, ked som cez vikend vetral 3-4 krat po 5 minut kondenz uplne zmizol, v mensej miere sa objavil az od -15°C. Horsie je to cez tyzden ked sme v praci, vtedy vetram len dvakrat. Tento problem sa objavuje u vsetkych vyrobcom eurookien ale v rozdielnej miere. Ako som uz pisal, vzdy sa to vo vacsej miere prejavuje v podkrovi(poschodi) a je to sposobene tym, ze eurookna maju okola skla odvetravacie strbiny vo vertikalnom smere. Ten kondenz sa dostava kominovym efektom na hornu hranu ramu kde skondenzuje a nasledne zamrzne, najviac kondenzu je vzdy nad tymi odvetravacimi otvormi. Pokial ten kondenz neznizis alebo nebudes utierat, znici sa farba, pripadne zmrzne aj samotne drevo. Menej kondezu sa tvori u tych vyrobcov eurookien, ktory maju dokonalejsie spravene tesnenie. V mohych pripadoch pomohla vymena tesnenie a nastavenie pritlaku okna.
Odpovedať
@radoslavc nedokazem si predstavit,ked ma niekto napr.len 10cm zateplenie ten ram vysunut,ram bude polozeny na polystyrene? Budem menit jednu sklenenu vypln,lebo sa dostala medzi skla vlhkost,ked pridu z firmy skusim sa opytat na to nastavenie pritlaku ako pise Stevo.
Odpovedať
O,pán nám nastavil pritlak už na maximálny ale nič nie zlepšilo to.Máme v rámoch všetke drážky mokré a z interiérovej strany okno je suché. Vetráme po 30min. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Mojej známej rosilo nové okno, zavolala originál sklára- skontroloval a povedal, ze ma opačne osadene skla- ext a int. Po výmene uz nerosi. Kamoš si dal zase lokálnu rekuperáciu do izieb, tam kde ma nerosi a tam kde nema, tam rosi.
Odpovedať
@hora111 máte osadené okná na pásku, alebo na penu? V ktorej fáze stavby a v ktorom ročnom období ste zakladali okná, ak sa smiem opýtať? My máme plastové, v byte, a rosia sa neskutočne. Developer ich zakladal možno na jeseň, do mokrej stavby, ktorú nenechal vyschnúť ani vymrznúť, hneď zateplil polystyrénom a v zime odovzdával na bývanie... Pri poklese teploty pod bod mrazu z nich doslova kvapká voda...
Odpovedať
Profilova fotka
@emilyz super developer-(((
Odpovedať
@emilyz vypenene,v maji 2008 menene za stare,dom 1997,zateploval som v 2009,nam pri mrazoch nekvapka ale mrzne kondenz,u plastu by ma to netankovalo ale drevo je drevo. Teraz so susickou pradla pol biedy ale aj tak to robi.
Odpovedať
@matiash skus jednoduchy test, zober si list kancelarskeho papiera (uzssi pasik) a skus ho zlahka zasunut poza tesnenie(po celom obvode okna), ak prejde nemozes sa cudovat, ze vnutorna vlhkost sa vyzraza na kondenz v drazkach exterieru, znamena to, ze tesnenia nedolieha
Odpovedať
@hora111 kondenzovali aj v tej zime pred založením polystyrénu? Teda napr. v decembri 2008? Alebo až potom, ako si dal polystyrén? Možno či nie je príliš tenký?.... Ja sa pýtam len preto, či to s tým nemôže súvisieť...
Odpovedať
@matiash pre objektivnost este dodam, ze ten papierik prilozit len ozaj zlahka, kedze prve tesnenie z interieru je len tenke (mala stycna pllocha), tymto testom si skor overis, ci je po celom obvode roznaka medzera, druhe tesnenie, ktore je dolezitejsie (ma vacsiu stycnu plochu) sa ale papierikom neda overit pri zavretom okne.
Odpovedať
@matiash Ak je vlhkosť v dome OK tak potom ide o kombináciu zlého osadenia okien /ak je to iba na penu bez pások / a netesnosti okien. Treba vyzvať dodávateľa o okamžitú nápravu prípadne si dať urobiť znalecký posudok u osoby ktora má také oprávnenie a doložiť dodávateľovi. Ak nebude s takým vyjadrením spokojný oslovte SOI a keď ani to dat už iba súd.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?