Daju sa tieto dvere zachranit?

Anonymný autor
Autor diskusie
Pekny den zelam, rada by som nejako obnovila a nanovo namalovala tieto dvere, ale kedze je to drevo vplyvom pocasia v horsom stave, potrebovala by som poradit, ako postupovat, aby to vobec malo zmysel. Dal by sa pouzit nejaky tmel vhodny do exterieru, alebo je to blbost? Dakujem za rady.
Odpovedať
nevieme síce dispozíciu dverí / slnečná? / , ale z vlastnej skúsenosti , syntetické farby na dreve rýchlo praskajú , oprava je časovo náročnejšia , opáliť pištoľou , obrúsiť, imregnovať / napr. fermežou / , základný náter a vrchný je otázny , lebo podklad bude pracovať a povrch praskať ...
Odpovedať
Podla foto je popraskana, oduta vrstva dreva. Mozno obrusit. (odstranit oddelene) a vytmelit. Alebo nove preglejkove vyplne. Otazka co to bude stat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

Pekny den zelam, rada by som nejako obnovila a n…
Z fotiek to nie celkom dobre vidiet,ako je chytene drevo.Ak je drevo ok,odporucam obrusit a nanovo nalakovat.V auguste som renovoval nater na oknach a pouzil som lazuru od Adleru.Na brusenie sa mi najlepsie osvedcila oscilacna bruska.
Odpovedať
Tie vyplne v dverach su zrejme z preglejky a ked namokla dyha tak sa odula. Vymenit tie casti nie je problem, staci vybrat listy a vymenit staru preglejku za novu. Tu je brusenie zbytocne. Tie casti, ktore su z masivu obrusit az na drevo a znova natriet. Ak su to dvere v ecterieri, tak ja osobne by som isla do napustania olejom alebo napustacou lazurou, nie do nateru farbou. Preglejku skus zohnat vodeodolnu, pretoze bezna preglejka po case skonci rovnako.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

Pekny den zelam, rada by som nejako obnovila a n…
Výplne vyhoď,z toho sa nedá spraviť nič ani žiadna farba,tmel to nespraví,čiže vymeň výplne.Toto sa nenatieralo 1/4 storočie a farba sa mi vidí nejaký červený podklad ,na drevo zrejme nevhodný. Dôvod:výplne majú štrukturálne praskliny dokonca( keďže to nevidím na vl.oko)sa mi zdá,že to nie je masív.drevo ale len nejaká preglejka,možno tenká špárovka. Rám a lišty opraviteľné sú,treba do hľbky odstrániť starý náter, ide to aj modern.spôsobom- opieskovaním. Samozrejme,následne pretmeliť,kde treba, a natrieť podklad.náterom a 2x finál. Ešte podotýkam,že si treba spočítať,či je oprava vôbec ekonomická. Tieto dvere sa mi nezdajú opravyhodné,ja osobne by som do opravy nešiel.
Odpovedať
"či je oprava vôbec ekonomická" - leda že tie dvere sú pamiatka.
Odpovedať
Profilova fotka
Dvere sa samozrejme zachrániť dajú ale treba zvážiť ci to ma zmysel. Pregkejku treba vymeniť za vodeodolnu, masivne drevo ideal opieskovat sodou a natrieť olejovou lazurou napríklad Osmo
Odpovedať
otazne je skor, ci sa to aj po financnej stranke oplati. podla foto to nebude take jednoduche, ale skusit mozete. obrusit by to chcelo najskor a podla toho. ako to bude pod tym vyzerat, sa rozhodnite. na fotkach vidiet, ako to drevo bolo aj narusene, tak preto vravim, ci sa to vobec oplati....aby ste o par mesiacov neboli tam kde teraz.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekbako:

otazne je skor, ci sa to aj po financnej stranke …
@frantisekbako Ono to nemusí byť zase také náročné, akože na robotu si myslím. Ale treba počítať s tým, že čas to zaberie a určite aj investície. Ale myslím, že oproti kúpe nových dvier sa stále viac oplatí oprava.
Odpovedať
Mozno svojpomocne a mozno ani nie. Zistit co stoji prislusne mnozstvo preglejky, narezanie, farba atd.
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie
Super, dakujem za vsetky rady
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?