Murovaný záhradný domček - hrúbka nosnej steny

Ahojte Chcel by som si spraviť taký malý záhradný domček ( cca 2x5m ), bude súčasťou altánku a strecha bude 5x6m (ďalej to budú držať drevené trámy) Všade dávajú nosnú stenu minimálne 200mm, ja by som chcel použiť 150mm PROFIX (ak kôli rozmerom). Bude to tak stačiť ? Ak na to budem 'upevňovať' strechu, tzn. drevené trámy, ako ich mam k tomu prichytiť ? Budem musieť robiť betónový veniec ? Udrží to potom tá 150mm tehla ? Podklad je betonová platňa, strecha bude drevený rošt plus plechová krytina. Výška steny bude max 2,2m Ďakujem za rady
Odpovedať
1
2
@basobaso das tam vencek 15x15cm a bude ta to stat 100E a ulahcis si pracu so strechou a zaroven ti to spevni tenku prieckovku, ktora na tvoj ucel plne vyhovuje.
Odpovedať
@basobaso 150 mm porfix nie je nosný stavebný materiál. Ten sa používa na priečky. Možno by uniesol stavbu, ale chceš riskovať? Na záhradný domček som mal pôvodne v projekte tehlu 20 cm. Môj záhradný domček má 2x3 metre, preto stačilo použiť na nosné steny tehlu 17,5 cm, čo má vlastnosti nosného materiálu. Je to na tebe, či chceš predsa len použiť ten porfix 150 mm, ja by som to nerobil. Pozri môj fotoblog, možno nájdeš nejaké užitočné nápady: http://www.modrastrecha.sk/blog/chrob...
Odpovedať
@chrobak7 jasne, chapem. Neexistuje nieco (okrem betonovych tvarnic), co by mohlo byt pouzite ako nosna stena a ma to 150mm ? lebo mne tam ide o kazde centimetre... radsej by som to potom spravil 'nenosne', tzn. konstrukcia z drevenych hranolov a muroval by som to 'do toho'...
Odpovedať
@chrobak7 A co na ten porfix okrem seba a lahkej strechy niest :-) @basobaso Ja som pouzil murovaciu betonovu tvarnicu 150mm.
Odpovedať
@rkorba a ak to nie je nosna stena, ten vencek to udrzi ? treba povedat, ze ten domcek bude cca pod 1.3 strechy... ale urcite tam zataz bude
Odpovedať
@rkorba murovacia betonova tvarnica - a do nej ide beton ? kedze mam spolu asi 34m2 steny (podla mojich vypoctov) - okrem domceka bude este jeden 'mur'... tak by tam islo betonu na kvanta
Odpovedať
@basobaso Pokiaľ ide iba o malú záhradnú búdu, tak tú udrží aj tvárnica 150 mm, aj keď primárne nie je určená na nosné múry. Ak naozaj nemáš možnosť dať aspoň 17 cm tehlu, tak to použi. Ale pre istotu to spevni tým vencom. A nedávaj tam betónovú alebo pálenú škridlu, tá je ťažká.
Odpovedať
@basobaso muruje sa na hrubostenne maltove lozko a betonom sa vyplnaju len rohove a otvorove tvarnice, do ktorych sa vlozi i roxor. Nemyl si to s debniacimi tvarnicami x-)
Odpovedať
@basobaso Ak chceš silou mocou 15 cm stenu, tak použi radšej na to určený materiál - tú debniacu tvárnicu. Možno minieš 2 kubíky betónu, ale budeš mať istotu. A naozaj ti budú tie 2 cm tak strašne chýbať, ak by si použil 17 cm tehlu, ktorá je určená na nosné múry? Lebo keď dáš 15 cm porfix, nemusí sa nič stať. Ale ak sa stane, že to náhodou padne (aj keď nie kvôli porfixu), budeš za to niesť zodpovednosť. Chceš to riskovať? Tak sprav základ o 4 cm väčší a dlhší a môžeš dať tú tehlu.
Odpovedať
Uplne v pohode 15cm porfix + vencek. Bolo na tom pol metra snehu.
Odpovedať
Profilova fotka
@basobaso murovacia tvárnica -15cm vyzerá takto....NEVYLIEVA sa betónom....má dno a ukladá sa hore dnom.....na murovanie stačí piesok a cement. Je to najlacnejší materiál ....rohové tvárnice umožňujú vytvoriť v múroch stĺpy - múry potom môžu byť tenké lebo sú spevnené železom....ak sa to spraví pekne nemusí sa to z vonku omietnuť a nič sa tomu nestane.
Odpovedať
@eagleowl Môže to byť použité pre nosnú obvodovú stenu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@chrobak7 áno....ale určite konzultovať so statikom nech navrhne rozostup armovania na spevnenie stien ....predsa je to 5m dlhé.
Odpovedať
@eagleowl Však to. 5 metrov je už dosť veľké, aby to bolo postavené z priečkovky. Ja by som určite dal nosný materiál. Vlastne aj som dal, dokonca na menší domček - 2x3 m tú tehlu 17,5 cm. Tenšiu stenu som si netrúfol dať.
Odpovedať
Bude to chcet nakres: @chrobak7 @eagleowl @bombek @rkorba
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ale tu je zásadný rozdiel že je v tej stene železo....(17,5ka VPC sa bežne používa na domy )....toto bude nízke ...a keď ide o to šetrenie miestom každý cm dobrý. Materiál za hubičku....pedant nemusí robiť ani vonkajšiu úpravu a bude to večné.
Odpovedať
@basobaso Ja neviem, na čo si to komplikuješ :) Ak ideš stavať z dreva strechu a k nej ďalšie oporné stĺpy z dreva, prečo to nespravíš z toho dreva celé ? Hodíš si zvonku aj zvnútra OSB dosky, EPS, fasádu a vybavené ... Klasické stavebné nesušené rezivo vyjde na pár EUR a z hrúbkou steny môžeš byť kľudne na 10 cm ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Z tej betónovej tvárnice dokáže spraviť za 10,-EUR m2 steny, ktorá nepotrebuje vonkajšiu úpravu...a ani sa do nej nepustia myši alebo osy :-)
Odpovedať
@lubk0 ano tak to cele zacalo, ale drevo treba osetrovat, moze zhoret... chcel som to spravit najprv z dreva, aj strechu, a potom k tomu domurovat, ale vadi mi, ze by sa to tam nahovno robilo (sibenice pri drevenych stojkach, resp. 'omietnutie')... pripada mi zbytocne tam robit stlpy z betonu, ked tam to pekne udrzia drevene stojky. nemusi to byt zla kombinacia, nie ? to je skoro ako domcek s drevenym pristreskom a nadpojenou strechou...
Odpovedať
@eagleowl neviem, ci by som to spravil tak pekne, ze by som to nemusel omietat. Za dalsie, ak je to taketo 'derave', ako to znesie nejake vrtanie, pripadne ak tam budem chciet robit drazky ? takej steny sa predpokladam uz nemozem dotknut... ?
Odpovedať
@eagleowl Tak potom to ale bude treba vyplniť betónom, nie? Ako inak by si tam fixoval tú železnú výstuhu?
Odpovedať
Profilova fotka
@basobaso na každú hmoždinku v takej stene sa môžeš obesiť.....do takej steny bez príklepu dieru nevyvŕtaš...samozrejme treba vŕtať iba po druhú dutinu :-) a použiť uzlovacie hmoždiny.....neviem čo tam chceš ťahať ale dá sa to dvoma spôsobmi....trebárs el. kábel - vŕtaš diery tak aby si spojil dve dutiny vetrikálne nad sebou (ak treba dodám obr) ...a kábel len prevlečieš cez dutiny nad sebou...dá sa to pekne rozmerať....alebo sa dá dať husí krk či rúrka do dutiny "rohovej" tvárnice ....samozrejme to si treba dobre rozmyslieť pred začatím... Pár zásuviek alebo svetiel v tom nehrá žiaden problém. (Z 20-ky MBT mám komplet dom aj záhradný domček aj ploty..)
Odpovedať
@eagleowl ok, ale musim betonovat. alebo ako robim to armovanie ?
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 na výztuž slúžia tie "rohové" tvárnice s dierou durch...tie môžeš dávať kde koľvek v stene a tak vytvoríš stĺp.......diera sa potom zalieva betónom a vystuží podľa potreby.
Odpovedať
Profilova fotka
@basobaso na murovanie sa používa zmes cement piesok 1:3...s tým aj zalievaš "stĺpy"....aj preto je to celé jednoduché....dovezieš piesok a kúpiš cement ...na miešanie vystačíš aj z táčkami...ak sa neponáhľaš ........ študuj.. https://www.youtube.com/watch?v=0Teu8...
Odpovedať
@eagleowl Aha, už chápem. OK.
Odpovedať
Profilova fotka
Tu je dobrý album z takej stavby z MBT http://www.modrastrecha.sk/blog/abobo...
Odpovedať
@eagleowl to mi pride tak, ze je tam velka spotreba toho piesku s cementom, ked sa to cele vyplna... No a betonovanie tych stlpov tiez nic moc, tolko betonu co by islo aj na veniec..
Odpovedať
@eagleowl tiez druha vec, ze to bez omietnutia nevyzera nic moc. A ak by som chcel zateplit, tak potom kotvit priklepovkou ?
Odpovedať
@chrobak7 predpokladam, ze taka tehla nie je hladka, takze zase by bola narocnejsia omietka...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?