Koľko roxorov do prekladu?

Dobrý večer, koľko roxorov je potrebné dať do prekladu, keď stavebný otvor bude 2,5m? Ide o bungalov, preklad drží pultovu strechu. Ide o menšiu rekonštrukciu. Stačia roxory 12tky?
Odpovedať
@matusontek Určite. Ja som mal v mojom projekte sice 2 metrovy otvor a preklad mal 6 roxorov osmičky. Btw, keď budeš betonovať a nechce sa ti zaondievať s tými okami a viazaním, tak nalož vrstvu betonu, daj tri, nalož ďalšie vrstvy betonu a zas 3 roxory. Vlastne dosiahneš to iste, len ušetriš dve hodiny viazania 😄
Odpovedať
@matusontek Pravdaže Ti stačia 12-tky roxory. Záleží však koľko a ako ich uložíš do prekladu. Ak nepoznáš stavebnú fyziku, ľahko vytvoríš nefunkčný preklad aj s trebárs 20 mm roxorom. U bungalovika sa dáko extra netráp s prekladmi. Hlavné vertikálne sily zhora od strechy sa aj tak roznesú na pomurnice, nie priamo na preklady pod nimi.
Odpovedať
Profilova fotka
@matusontek nechces na to radsej pocut nazor zodpovedneho statika?
Odpovedať
Profilova fotka
@matusontek A nebolo by jednoduhšie vložiť tam prefabrikované nosné preklady.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode poradiť niekomu aby robil armovanie bez použitia strmienok.....to si daj patentovať.... budeš statik roka 🤭😅😂😂
Odpovedať
@eagleowl Ok, tak prosím statické vysvetlenie aké nepostrádatelné sú strmienka v prekladoch. Však ich úlohou je len držať roxore na mieste kým uschne beton, toť vsio. Si pozri porfixove, alebo porothermove preklady a ukáž mi v nich strmienka, ekspert
Odpovedať
stacia dve roksory
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode Asi by si o tom mal niečo vedieť keď chceš radiť, lebo potom ľuďom radíš blbosti. Tie strmienka sa nazývajú šmyková výstuž a fakt sa tam nedávajú len preto aby sa predalo viac železa 😁🙃, zabraňujú hlavne šikmým trhlinám, ešte že ťa tu málo kto berie vážne lebo by to mohlo dopadnúť zle.
Odpovedať
@martosko Jasné, máš pravdu, o tom nie je čo diskutovať, ale....... ale strmienka sa dávajú až od určitej konštrukčnej hrúbky armatúry, resp. betónu. Pri nízkych profiloch strmienka nemajú zmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd To je jasné ale tu sa bavíme o preklade predpokladám v obvodovej strene čiže počítam zo šírkou prvku min. 200-250 mm. Napríklad tie nosné keramické preklady čo mňa napadli či by neboli lepšou voľbou ktoré sú široké 70 mm strmienka v sebe nemajú.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode "ich úlohou je len držať roxore na mieste kým uschne beton, toť vsio"..... to možno pre niekoho kto má v hlave lebku len na to aby na nej mohol mať zavesenú čeľusť. 🙂 To "toť vsio" je patentová značka školy kde tieto stavbárske perly prednášajú ?
Odpovedať
Idem si pre pukance, táto diskusia bude ešte zaujímavá.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
kde berú odvahu písať ľudia, čo by mali len nosiť materiál na stavbe?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Jednoduché vysvetlenie. Dunningov-Krugerov efekt je typ poznávacej chyby, na základe ktorej menej kvalifikované osoby či osoby s nízkymi schopnosťami a kompetenciami v danej oblasti výrazne nadhodnocujú svoje schopnosti a výkon v porovnaní s ostatnými. Takíto jedinci majú väčšie ťažkosti rozpoznať svoje reálne schopnosti, čo je spôsobené hlavne nedostatkom ich metakognitívnych schopností. Naopak kvalifikovaní ľudia podhodnocujú svoje schopnosti a preceňujú silu ostatných. Tento jav objavili v roku 1999 David Dunning a Justin Kruger. Najväčším problémom tohto efektu je to, že nevedomosť plodí ďaleko vyššie sebavedomie ako poznanie. Preto najmenej kvalifikovaných ludí, najviac počuť kričať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?