Aký vysoký preklad a koľko železa na stavebný otvor 5m

Čaute, robíme doma rekonštrukciu garážu. Zhodili sme strechu komplet a nad jedným stavebným otvorom dĺžky 5 metre boli len drevené trámy ako preklad, boli už prehnute. Chceli by sme preklad zabetonovat. Vedeli by ste mi poradiť aký vysoky by mal byť preklad? A koľko železa je tam optimálne dať a ako? Preklad bude mať šírku 25cm. Nechcem to dávať prepočítavať statikom, je to len stará garáž, tak to nejako neriešim. Robil niekto v minulosti nejakú miestnosť s otvorom 5m. Aký preklad ste tam davali+výstuž? Nemáte nejaký výpis na to z nejakého projektu. Dik za každú radu.
Odpovedať
na dome mám taký otvor na HST portál a preklad som mal 40 cm výšku. Výstuž dole 4 x 16, v strede 2 x 12, hore 2 x 12. Strmienka tuším každých 40 cm. Na tom je krov + škridla. Možno na garáž netreba tak veľa. Horná časť prekladu je zaliata spolu s vencom. Pri šalovaní treba trochu v strede predpružiť, cca 2-3 cm.
Odpovedať
@miroslavvvv ja mam sice otvor na garazi len 4.8 m, vaznikovy krov (valba) + betonova skridla a preklad mi projektant napocital takto: - sirka 250 - vyska 300 - spodna vystuz 4 x 16 - horna vystuz 2 x 12 - strmene fi 6 a 170 - beton B25 - okolie NR (vietor, sneh) ...ber to prosim len ifnormativne.
Odpovedať
@insed Tých 40cm na výšku je len čistý preklad, či je to rozmer spolu s vencom? Zelezo v preklade a vo venci bolo spolu nejako previazané? Alebo to bol jeden celok a boli tam veľké strmienka?
Odpovedať
@sprite001 - strmene fi 6 a 170 Strmene boli v rozostupoch po 170mm? Mal si na tom aj veniec alebo drevo na krov išlo už na preklad?
Odpovedať
@miroslavvvv ano, rozostup 17 cm. Preklad bol sucastou venca, kuk obr 🙂
Odpovedať
@miroslavvvv 40 cm je vrátane venca, previazal som len hornú časť s ostatným vencom okolo stien. Ten bol 25 na výšku. Vylievalo sa to spolu. Na veniec boli veľké strmienka 35*25. Zbytok venca menšie. Spodok prekladu bol položený na stene cca 50 cm na každú stranu, veniec už išiel po celom obvode
Odpovedať
@insed Super, dik za rady. Tak spravím to aj ja tak. Už som si to pripravil. Preklad bude na výšku 40cm a šírka 25cm a bude súčasťou venca vysokého 25cm.Železo dole 4x16, v strede 2x16 a hore 2x12. Strmienka po 20cm. Mali by to byt zrejme ok 🙂 Len sme doma kecali s ocom a rozhodli sme sa, ze by sme dali na to aj nejakú plotnicku 10cm, na odkladanie nejakých veci. Bolo by lepšie zabetonovat najprv preklad s vencom a potom plotnu, alebo by to bolo najlepšie zaliať naraz? Co myslite?
Odpovedať
@miroslavvvv to budeš mať lepšie, teda pevnejšie ako ja. Ja to mám presne podľa projektu, takže na 100% to bude dobré aj u teba. Ešte si dal silnejšie železo ako ja... Neviem si predstaviť sú plotničku, kam by si ju dal, ale najlepšie je všetko zalievať naraz. Vznikne tak jeden kompletný monolit.
Odpovedať
Ahoj mám tiež otvor 5m na garáž a dal som výšku prekladu spolu s vencom 60cm a šírka 30cm. Výstuž v 4 radoch dole 4x16 potom 2x16 potom 2x14 a hore 2x12 + 16 v strede. Strmienka r6 po 15cm a 0,5m pri kraji po 10cm. Isto predimenzované ale zasa to železo zas nestálo tak veľa a máám istotu. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?