Horný veniec z Ytongu áno alebo nie?

Profilova fotka
ahojte. mám otázočku. staviame z ytongu. v projekte máme, že máme stavať horný veniec osobitne. ale v ytongu hovoria, že nie je treba ho stavať osobitne, ale môže byť súčasťou stropu, či tak nejako. Aj tesár na krov zastával ten istý názor. Ale nie sme si istí. Aby sme neporušili statiku. Ale zas na druhej strane, keď to má byť zbytočné a dá sa to spraviť nejako spolu, tak prečo nie. Aké sú vaše názory?
Odpovedať
Nevieme nič bližšie, takže náš názor je absolútne nanič. Položte otázku statikovi, ktorý to navrhol.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr a čo vám môžem povedať, aby ste sa dostali aspon do obrazu?
Odpovedať
@ivkakivka Statické veci by som zásadne nikdy neriešila vo fóre, ak by som mala nejakú otázku... bežte za SVOJÍM statikom, ktorý to počítal a pozná všetky detaily Vašej stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr To máme ja v pláne, len som chcela počuť názory iných, či to je vôbec možné pri poschodovom dome. Z vlastných skúseností, a tak
Odpovedať
@ivkakivka nie je potrebne robit betonaz na 2 krat, kludne mozete betonovat veciec spolu s doskou, vo vela pripadoch, veniec ani je treba, ale to by bolo potrebne pozriet na vykresy, zalezi od konkretneho riesienia.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst a nenaruší to statiku, keď bude veniec vlastne s doskou a nie samostatne?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkakivka my mame, v casti kde mame strop, veniec ako sucast stropu, ale mame to tak uz v projekte. Co sa tyka dobrych dusi v xelle nie vzdy sa ich tvrdenia zhoduju s tvrdeniami statika (u nas sa to tykalo konkretne pouzitia Ucok na 30tku mur) takze treba sa spytat statika a v "lepsom" pripade budete mat dve uplne protichodne tvrdenia ;-)
Odpovedať
uz ti tu niektori ludia poradili, ze to treba riesit so statikom... on ma kluce od miesacky (ci vlastne, on ma okruhlu peciatku, on pocita, on pozna tvoj projekt, on nesie zodpovednost)... prva otazka mala byt na statika a nie na forum... alebo chces povedat, ze ked sa nieco stane, tak sa budes ohradzovat, ze "uzivatel jankohrasko78abc mi poradil, ze to takto nemusim robit, ze je to zbytocnost alebo ze sa to tak nerobi"... potom sa pytam... kto zaplati naklady (na opravu alebo buranie)... kto zaplati nemocnicu.. liecenie... (ad absurdum, kto zaplati rakvu a pohreb).... vlastne... naco davat veniec? je vobec potrebny? zbytocne sa na to pytas, a zbytocne budes porovnavat neporovnatelne... vobec nemozes sa porovnat s niekym inym, a ani so susedom (ved ani sused to takto nerobil)... v tomto pripade by som neveril ani susedovi, ani foru, a ani vlastnym skusenostiam (niektori ludia klamu aj sami seba)... v niektorych veciach sa drz projektu... (naco potom projekt, len kvoli papierom ??? ) pri oknach si precitaj informacie (napr aj toto forum), pri vymyslani kuchyne sa porad s kamaratkami a pri farbe fasady si daj svoju oblubenu farbu... prepocty, ktorym rozumies si prepocitaj... prepocty, ktorym sa da porozumiet si nechaj vysvetlit... a prepocty, na ktore treba okruhlu peciatku by som neriesil (ale ano, snazil by som sa im porozumiet... ale vobec neporovnavat s nikym, tie prepocty su vysoko individualne) Sorry, niektore otazky ma tu fakt ............... (nekomentujem)
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradnik prepáč, že som ťa vytočila svojou otázkou. rozhodne sa nechcem rozhodnúť na základe názorov ľudí z fóra. ako som hovorila, máme sa stretnúť so statikom, ale ešte predtým som si chcela spraviť obraz. predsa len, čím viac človek vie, tým lepšie. na základe rôznych názorov si môžem spraviť aspoň predstavu, čo sa vlastne rieši a vďaka tomu mi napádajú rôzne otázky, ktoré mu môžem položiť. pretože doteraz som ani nevedela, "čo to vlastne je". a teraz mi už napadli minimálne 3 otázky, čo by som statikovi položila. takže neodcudzuj takéto príspevky, niekedy môžu aj tie pomôcť. samozrejme, ak tu nepíše taký človek, čo sa opýta a na základe odpovede urobí. ja viem, že statika je dôležitá a nemožno ju zanedbať.
Odpovedať
sorry, ze som reagoval ako som reagoval... poznam to, ja som mal na statika nie 3 otazky, ale asi 30... a doporucil mi zvysit si najskor zvysit zivotnu poistku a potom robit nejake zasadne zmeny (mimo projektu... ) rekonstrujem, tam sa museli riesit veci za pochodu... mne napr. statik nepovolil zmenu z mura 37 na 30... prave kvoli streche a pod... (ale niektore otazky ma tu fakt vytacaju... co myslite, bude sa mi pacit modra alebo zelena... vela veci sa opakuje, a pritom vela veci je uz zodpovedanych... ludia nepouzivaju vyhladavanie)... to je ale vec moderatorv a adminov... este raz, prepac, nechcel som aby ten prispevok vyznel tak ako vyznel... skor to ma ludi odnaucit riesit podstatne veci laickym a hlavne anonymnym nazorom.... x-)
Odpovedať
@zahradnik ..úplný súhlas
Odpovedať
@zahradnik Tento tvoj prispevok je tu zbytocny, ak nevies poradit nepis, ak chces, povedat, ze sa ma poradit so statikom, stacilo napisat jednu vetu, koniec tuto debatu dalej neriesim. @ivkakivka Len pre istotu, aby nedoslo k omylu presne si definujme problem. Mate mury z ytongu, olemovane asi ytongovymi vencovkami do ktorych sa vklada vystuz a zalieva betonom a na to pojde stropna zelezobetonova doska alebo ytongove stropne panely? som predvedceny, ze sa to nemusi robit na 2krat ale sa to da pekne spolu ztial odpovedz mi na moje dotazi aby som nemusel pisat vela kombinacii mozneho riesenia ale jen jedno, ktore sa ta tyka, uplne idealne by bolo, keby si sem dala fotku alebo sken rezu z projektu, staci len ta cast, kde je veniec o ktorom sa bavime
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@spiderhst momentálne som v práci a nemám pri sebe projekty. ja sa tomuto príliš nerozumiem, preto som sa chcela dostať do obrazu. viem, že nebudeme mať ytongový strom, ale keramický. momentálne máme len vytiahnuté múry. ak ti toto príliš nepomohlo, napíšem neskôr, keď to pozriem v projekte a opýtam sa manžela :)
Odpovedať
@ivkakivka Takze mate mury mate ytongove, nad oknami su preklady. 1. Ake preklady? ytongove hotove, ktore sa len ulozia na murivo? alebo ytongove U tvarovky do ktorych sa vklada vystuz a zalieva betonom? alebo len cele liate zo zelezobetonu? 2. Veniec je v urovni okennych prekladov ? alebo je nad prekladom? Na veniec sa maju podla projektu ukladat nosniky stropu alebo len na ocistene ytongove murivo? 3 . strop si pisala, ze bude keramicky - od ytongu?
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst takže: 1. preklady sú ytongové /hotové/, ktoré sme len uložili na murivo, ako hovoríš 2. podľa projektu je veniec nad týmito prekladmi a na veniec má ísť deka (my by sme chceli ten veniec spraviť ako súčasť deky - aj aby sme nemali príliš vysoké stropy) 3. strop bude keramický, neviem, žeby ytong robil keramický strop (oni majú svoje stropy z ytongu), nie?
Odpovedať
@ivkakivka dufam, ze mate tehly v projekte urobene na vyskovy modul - teda vychadzaju mav cele tehly na vysku, a nemusite ich rezat. Ako hovoris, ytong nema keramicke tvarovky (ako napr. wienwrbwrgwr alebo heluz...) do stropnej konstukcii, pouzil som ten vyraz, koly tomu aby to bolo zrozumitelne, vela ludi tieto montovane stropy pozna, len pod tym nazvom. Otazka: Preco ked robite steny z ytongu, nepouzijete aj ich montovany strop? aby ste pouizili jeden murovaci system ale kombinujete steny porobetonove a stropy keramicke? No a k problemu. Pri keramickom, alebo hovorme vseobecne o montovanom strope, ci uz keramicky alebo porobetonovy(ytongovy), ukladate nosniky a medzi ne stropne vlozky, na to sa ulozi sietovina a potom za urobi betonova zalievka. A ulozenie tych nosnikov, nemusi byt na ZB veniec. Stropne nosniky sa mozu ukladat na murivo, pripadne na preklad v mieste otvoru v nosnej stene. Mate ukoncene murivo a preklady (dokonca tieto preklady sa mozu betonovat spolu s doskou, ale treba stropne dosniky pri prekladoch podopriet a nie len polozit na este nezabetonovany preklad), ne ne naukladate tie stropne nosniky podla projektu a vyplnite stropnymi vlozkami. Po obvode stropu, ulozite vencovu tehlu, osadite tepelnu izolaciu, vlozite medzi tepelnu izolaciu a poukladaty montovany strop vystuz so strmienkymi a potom sa ulozi sietovina stropnej zalievky a cele sa zaleje betonom, doska aj veniec, ktory je v urovni dosky a je sucastou dosky. Uplne pekne je to vidiet na obrazkoch ktore prikladam, suz oficialnej stranky www.wienerberger.sk a www.ytong.sk. A niet sa comu cudovat, ved ti to aj samy vyrobcovia potvrdili. Ak chces mat istotu, daj si tuto zemnu podpisat do stavebneho dennika, stavebnym dozorom, projektantom, statikom, alebo kludne aj vyrobcom tvojho keramickeho montovaneho stropu.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst ano, vychádzajú nám celé tehly. čiže sme nemuseli rezať nič. keramický strop sme zvolili preto, lebo je o dosť lacnejší ako ten ytongový. to bol asi jediný dôvod. i keď stále nie sme na 100 % rozhodnutý. A keď si hovoril o tých prekladoch - tak nemusíme ich podkladať, keď boli vyrobené z jedného kusa, že? to si hovoril len v prípade, že by sa ešte len betónovali. Inak, ty sa len tak vyznáš, alebo si nejaký projektant? :) Chcela by som sa ti aj s manželom poďakovať za radu. Ešte to potvrdíme so statikom, dúfam, že povie to isté :)
Odpovedať
@ivkakivka Ak dodrzite, rady vyrobcov a veci, ktore su popisane v produktovych listoch prekladov a stropov, tak sa nemusite nicoho obavat, je tam presne popisane co podopierat v akych vzdialenostiach... Rado sa stalo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?