Staci len veniec, alebo treba aj nadokenne preklady

Profilova fotka
ak budem staviat bungalow a nebudem mat betonovy strop, je nutne mat nad oknami a dvermi preklad pod vencom? nestaci len ten veniec? najsirsi otvor ma 2,1m. budem mat vaznikovu strechu. pojd nebude vyuzivany na bordel (nebudem mat ziaden vystup-schody, dvere). veniec bude podla planu 25*25cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 preklad je len na ulahcenie prace aby netrebalo salovat pod okna, velke preklady aj tak neexistuju, ja robim bez prekladov a budem mat 3,5 m, samozrejme v tej casti s presahom minimalne 25 -30 cm bude viac zeleza
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze chapem, ze ty to chces robit bez prekladov, ale ty tie preklady nahradis presahom venca. mna skor zaujima, ci nestaci len ten veniec 25*25cm. bez prekladov a bez presahov...... ved ked si vezmem, ze v montovanych drevostavbach ZB veniec nahradzaju laty a hranole....naco davat este exta presah pri ZB venci 25*25.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 ja mám preklady a potom veniec, pri terasovom okne je šírka 4 metre http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... Robilo sa to postupne, najprv nadokenný preklad a potom po domurovaní múrov veniec... http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi...
Odpovedať
Ja som na poschodi robil veniec bez prekladov. Okna mali 1,8 m na dlzku. Projektant mi nakreslil aky preklad mam dat na take okna a povedal som to moze byt nahradene vencom povedal ze ano. Na venci uz mam iba pomurnicu.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 ak nechceš komplikované debnenie a armovanie, urob na dvakrát, ak sa ti s tým chce pohrať, dá sa aj spolu preklad a veniec, ak veniec vo výške okna, potom bude nízka miestnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo asi sa nechapeme, ale ja nechcem davat preklad, teda, ak ho davat nemusim. radsej by som to riesil tak, ako na obraku vlavo, cize len veniec (to cierne) samozrejme, ak by som musel, tak ten preklad/ presah venca, dam. obrazok napravo. ide skor o to, ze ak dam ten preklad/presah, tak SDS bude akurat v strede prekladu/presahu. robi mi vrasky tepelny most cez ten preklad/presah. zateplenie steny budem mat 25 cm., ale medzi oknennym ramom a prekladom bude iba 5 cm. ak preklad nebude, tak medzi okennym ramom a vencom bude 25cm porfix.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 Rob tak ako to je v projekte.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko dakujem......
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 ako bude ten porfix nad oknom držať?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak ti bude horna hrana okna licovat zo spodnou hranou venca tak preklad netreba, veniec bude plnit funkciu prekladu. Tak ako pisal @jblaze. Ale v 90% pripadoch to tak nie je lebo konstrukcna vyska miestnosti je viac ako parapet+okno. A ten priestor "prekladu" potom treba nejako vyplnit .. ak je to malo len zbehne veniec a bude "vencopreklad" ak je to viac, napriklad 400 mm tak moze ist systemovy preklad a potom veniec.. Je to tak 50/50 nutne konstrukcne riesenie z pohladu AS a druhych 50 statika.. ale pri beznych oknach je to len problem konstrukcny.
Odpovedať
Profilova fotka
Najjednoduchšie a najdrahšie je tam dať preklady. Najlacnejšie debnenie železobeton. Aj ten preklad je z hutnejšieho materiálu ako obvodové murivo.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo moznosti je niekolko 1; najskor urobit veniec, potom tam ten porfix nalepit. 2; ak by lepidlo nestacilo, tak navrtat kotvy zospodu do venca a uchytit ten porfix nane 3;alebo vyrezat taky ''holuby chvost'' a dat porfix pred betonazou venca a zabetonotat to spolu s vencom, take nieco, ako na obrazku
Odpovedať
Článok sa načítava...
A co tak U tvarnice ? Alebo nenone preklady? (tie by mali mat menej zelezobetonu?) Alebo: na tvarnici by si vyrezal drazky, dal tam 12mm roxor (alebo viac, napr 16mm), zatrel lepidlom/betonovym niecim, pockal kym vytvrdne, otocil dole hlavou a mas akysi preklad.. a nad to veniec.. (ale do toho venca by som dal extra zeleza na spodok, a to z dovodu, ze ked das tyong prekladovy tramec (btw ten ma len 125mm vysku tusim, alebo 150? ale nie 250 ako bezny preklad, tak tam radia toto, ze do venca tesne nad nim roxory, s dobrym presahom.)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt mozno dam tie, ale na dno tych U-ciek by som aj tak dal este aspon 5cm polystyrenu. ide mi hlavne o tepelny most. v projekte mam 11 radov+veniec, ten veniec je aj preklad nad oknom. ale chcem to zdvihnut o jeden rad, ale s oknami uz nechcem hybat. otazka je ci musim dat ten preklad nad oknom, alebo to bude staci domurovat tvarnicami.
Odpovedať
Ale zas, ta porobetonova U tvarnica ma 3x horsiu lambdu ako EPS/XPS, aspon tak odhadom.. takze namiesto toho, asi lepsie urobit salung, a na dno aj von dat XPS, cize urobit betonovy preklad, ale dobre zaizolovany... minimalne teda, pokial by U tvarnica stacila, tak nahradit hmotu porobetonu tym XPS, myslim si, al som LAIK, ze statike to neublizi, kedze porobeton sam o sebe je nic, len ziskas mensi tepelnny most... ale asi stale nie tak dokonaly ako by si chcel...
Odpovedať
@martin153 zbytocne sa to snazis skomplikovat. Nad oknom urob zb nosnik, ktory budes betonovat spolu s vencom. Nosnik urob uzsi ako je veniec. Vnutorna strana bude licovat a z vonkajsej dopln izolaciu. Ak ti ide o presne riesenie tep. mostu nech ti tvoj projektant tento detail posudi a presne navrhne opt. riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 presne ako píše @spiderhst... nevymýšľaj, buď to urob v kuse s vonkajším odizolovaním mostu alebo na dvakrát...samozrejme zvonku tvrdený polystyrén do debnenia
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 zle citas :) ja budem robit obrazok vlavo len tam budeviac zeleza :)
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 no pocuvaj ja to budem robit takto,,, preklad nechcem lebo to je dalsia cast konstrukcie s vyssou tepelnou vodivostou a tak isto nechcem ZB veniec prehlbovat ,,veniec budem mat 25 * 25,, ale! aby som nemusel potom dolepovat tvarnice pod veniec tak spodne debnenie dam nizsie,, tam naskladam tvarnice do pozadovane vysky a toto cele zalejem betonom ale beton bude stale len 25 cm vysoky, chapeme?
Odpovedať
@jblaze zdravim...ako tam budu drzat tvarnice,ked to oddebnis.....?
Odpovedať
Profilova fotka
@heliator zalepi ich beton jednak z vrchu a jednak co vojde do kapsy + budu medzi sebou zlepene penou
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
robil to niekto sposobom ze tam dal ocelove profily UPE 240 ? ...my mame navrhnuty ZB veniec 25x30...okna su az po 11. rad kvadrov tz az priamo pod vencom..nad oknami je ale preruseny ZB veniec a nahradeny ma byť prave tym profilom UPE 240 s určitym presahom samozrejme na murivo..na konci navarene platne 25x30 na tych platniach roxory na ukotvenie vo venci ...da sa to takto dobre vyriešit z hladiska izolacie ?
Odpovedať
Profilova fotka
My mame veniec namiesto prekladov teda priamo nad oknami. Tam kde mame rovny strop je cista vyska miestnosti 240cm. Tam kde mame priznanu cast sikminy az 280cm. Takze da sa aj tak...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?