Akú značku tehly si vybrať? Aké máte skúsenosti?

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, prosim poraďte nam akú tehlu (značku) zvoliť? Chceme dať 30tku tehlu a 15 cm zateplenie. Je ich strašne veľa druhov, nevieme si poradiť Ake mate skusenosti? Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vackoo:

@dudko12 ved jasne tie ceny su rozne fakt od stav…
@vackoo toto realne teraz riesime aj my 😃 ako projekt by bol aj vieme ze chceme tehly, no stale je to take ze hop alebo trop s tym nakupom materialu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dudko12:

aj na stare.. mas dokonca fin. prispevok na rekun…
@dudko12 samozrejme som zateploval....R=9,6 koľko mňa stál 1m2 muriva je irelevantné lebo 6 rokov bývam a ceny boli iné.... proti dnešným úplne smiešne.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@dudko12 samozrejme som zateploval....R=9,6 koľko…
@eagleowl ani teraz nie su ceny vsade rovnake. tam sa podari vybavit akciu, tam to dalsi kupi po znamosti, inde rovno firmy ponukaju kadejake akcie. takze ani teraz v tomto nejestvuje nejake konkretne cislo. kedysi boli ine ceny, to je jasne. a ine budu aj na dalsi rok.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od evinina:

@eagleowl ani teraz nie su ceny vsade rovnake. ta…
@evinina všetci dobre vedia že ceny nie sú rovnaké....ani rožky nestoja v obchode rovnako.....ale na porovnanie a základnú orientáciu samozrejme úplne stačí napísať kde, čo a za koľko. Napr. jeden obchod a porovnanie cien.... https://www.lacnestavanie.sk/p-7351/t...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@evinina všetci dobre vedia že ceny nie sú rovnak…
@eagleowl tie materialy, co porovnavas v tabulke ale nie su totozke, co sa tyka rozmerov. to mi nejak nesedi. a tiez ten prvy ytong asi nie je v zateplenej verzii ako ten druhy heluz. a to r tam tiez nesedi. a podla coho si tam zadal cenu za tu pracu?
Odpovedať

@eagleowl tie materialy, co porovnavas v tabulke …
@evinina ja som si vytobil teraz narychlo taku tabulku a pri provnatelnych hrubkach (50 cm tehla 2in1 vs. 25 cm tehla+25 cm polystyren) mi dvojplastova stena na m2 pri internetovych cenach vychadza sakramentsky rozdiel- cena kombinovanej steny je cca 40 eur na m2 s R 9,82 pricom jednoplastova pri R 9,16 (udaj vyrobcu) je viac nez dvojnasobna- 105,6 eur. Cisto len murovaci material (tehla+polystyren). A to na dorovnanie tepelneho odporu dvojvrstvovej steny by si potrebala to jednovrstvove murivo oblepit zhruba este 3 cm polystyrenu.
Odpovedať
Profilova fotka

@eagleowl tie materialy, co porovnavas v tabulke …
@evinina 😂...... nemáš alebo nechceš mať jasno o čom tu vlastne hovoríme.....v tabuľke je porovnanie 1m2 steny. Je jedno aký je rozmer tehly....podstatné je koľko je cena z 1m2 Hodonota "R" je braná z tohoto zdroja https://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vyp... Pokiaľ si aj udáva výrobca "tehly" ( 😆 ) nepatrne väčšie R nie je to rozdiel, ktorý by v celom porovnaní bol podstatný.
Odpovedať
@eagleowl tak ale je rozdiel ked mas poukladat a pouzit na 1m2 8ks alebo raz tolko kvoli rozmeru - co je si myslim dost logicke ze sa tak aj stane 🙂 dalej som pozeral na tu cenu prace odkial si ju vzal, pretoze ked ti to robi dobry znamy ci niekto z rodiny tak tam vies usetrit 🙂 a ked uz ani R nie je podla teba podstatne, tak co potom?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dedkos:

@eagleowl tak ale je rozdiel ked mas poukladat a …
@dedkos páči sa mi ako sa to tu troluje.....dookola NIČ konkrétne....a dookola.... Ak chcem porovnať cenu muriva tak porovnávam POROVNATEĽNÉ jednotky teda jedine 1m2 obvodového muriva. Je jedno koľko kusov tvorí 1m2 muriva.....podstatné je KOĽKO STOJÍ 1m2 materiálu a koľko stojí 1m2 práca....práca obvodového muriva sa účtuje skoro vždy na 1m3 muriva a tí murári si v tej práci zohľadnia koľko kusov a ako ťažkých za tú cenu musia položiť.....lebo 1m3 muriva 0,5m hrubého sú dva m2 a 1m3 muriva 0,2m hrubého je päť m2.....pochopil ? Prestaňte prosím motať odkiaľ je cena práce.....ale zoberte tabuľku a dosaďte tam aktuálnu cenu práce z vašej ponuky ....keď dám tabuľku bez ceny práce trolkovia budú namietať že mi tam chýba cena práce lebo keď zatepľujem musí tam byť cena práce aj za zatepľovanie...😂. ALEBO spravte konkrétne porovnanie bez práce...smelo do toho...... NETROLUJTE....DAJTE TABUĽKU KDE VYCHÁDZA CENA OBVODOVÉHO JEDNOVRSTVÉHO MURIVA LEPŠIE AKO ZATEPLENÉHO S POROVNATEĽNÝM R.... ÁNO...R je odstatné....R je veľmi podstatné.....lenže trolkovia motajú a nevedia že existuje súčiniteľ tepelnej vodivosti NÁVRHOVÝ a súčiniteľ tepelnej vodivosti DEKLAROVANÝ Údaje v mojej tabuľke sú pre oba uvedené materiály z ROVNAKÉHO dôveryhodného zdroja pre oba materiály ( https://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vyp... ) s vypočítaným NÁVRHOVÝM R..... ak si myslíš že výrobcom deklarované v laboratórnych podmienkach merané R s rozdielom o 0,3m2K/W je to čo násobí delí v tejto debate tak NIE.....BAVÍME SA O CENE za POROVNATEĽNÚ KVALITU.... TEŠÍM SA NA REÁLNE POROVNANIE s cenou a R.....nie na jalové komentáre👍️
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedkos:

@eagleowl tak ale je rozdiel ked mas poukladat a …
@dedkos ukazal som v mojom vypocte ze mierne lepsie R za viac ako polovicnu cenu materialu dosiahnes (40 vs. 105 eur) co viac k tomu este potrebujes? Aj keby praca murovanie+zateplenie stala 1,5 nasobok prace pri iba murovani zateplenou tehou, stale to bude lacnejsie. Keby to bolo take superlacne tak sa developerske projekty robia z rej tehly a nezatepluju sa zvonku. Lenze taky developersky projekt je skor vynimka, o niecom o svedci.
Odpovedať
Profilova fotka
v poriadku, ja rozumiem, co pisete a co tym chcel kto povedat. len som tam nasla tieto veci, co som napisala, ze mi to tam nesedelo. to je cele, mozeme to kludne uzavriet, pekny den 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@dedkos ukazal som v mojom vypocte ze mierne leps…
@sousedekovci89 developerske projekty sa robia, aby boli ako tak OK s kvalitou, ale hlavne developer pozera na zisk. a preto sa to neda porovnavat s domom, ktory si rodina postavi raz za zivot a chcu ho mat hlavne postaveny kvalitne.
Odpovedať

@sousedekovci89 developerske projekty sa robia, a…
@dudko12 ked chce niekto stavat dom a lacno, tak to co popisujes je tiez cenovo drahe. montovany dom vychadza daleko lacnejsie. ale to sme zas pri tom, ci chce niekto stavat lacno alebo kvalitne.
Odpovedať
Teraz som staval najlacnejsia tehla leier 30 plus polystyren 15cm. Ja som dal 20cm. Nic lacnejsie a schopne neni.
Odpovedať

@sousedekovci89 developerske projekty sa robia, a…
@dudko12 nepochopil si to. Neriesim kvalitu prace. Ale developerska logika veli splnit poziadavky pri co najmensich nakladoch. A tam tehla+polystyren tehlu 2v1 jednoducho preští v hodnote za peniaze.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lukas2589:

Teraz som staval najlacnejsia tehla leier 30 plus…
@lukas2589 lacne a schopne mi akosi v dnesnej dobe moc nejde dokopy 😅 ja nevravim ze je vsetko zlato co sa blysti, no tu by som mozno pouvazovala ze co pouzijem na stavbu domu.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od fundasa:

@lukas2589 lacne a schopne mi akosi v dnesnej dob…
@fundasa tak to by si mala v kazdom pripade uvazovat nad tym, co pouzijes na stavbu domu. ono zase ani drahe veci ti automaticky nezarucia, ze bude vsetko okej a podari sa postavit dom bez problemov. treba to brat cele komplexne, jedno nadvazuje na druhe a tak dalej.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jaro_67:

@fundasa tak to by si mala v kazdom pripade uvazo…
@jaro_67 zlata stredna cesta najlepsia to je jasne 😄 len ono s tym ma clovek obcas problem vobec najst tu zlatu strednu cestu pri tych vsetkych ponukach. ty si sa podla coho rozhodoval este pred samotnou stavbou domu, ked si len riesil projekt?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jacks101:

@jaro_67 zlata stredna cesta najlepsia to je jasn…
@jacks101 zlata stredna cesta je dvojvrstvove murivo tj murivo+izolacia ziadne 2v1 predrazene nezmysly.
Odpovedať

@jacks101 zlata stredna cesta je dvojvrstvove mur…
@sousedekovci89 tak ono to je ako pri vsetkom, sto ludi, sto chuti. to ako aj keby sme riesili kupu auta, tak kazdy ma ine kriteria a preferencie, podla coho sa rozhoduje. to je tak pri vsetkom. @jacks101 nemyslim si, nie je to praveze nic komplikovane. ono mozno s tym je viac prace, kym si to vsetko nastudujes a porovnas, ale s tym sa pocita. radsej si daj zalezat na zaciatku a nie potom sa chytat za hlavu. ja? tak klasika, typ tehly, vlasnosti pevnost, odolnost, izolacne vlasnosti... tak ono ine veci beries do uvahy, ked byvas niekde v horach a ine, ked na rovine v celorocne teplejsej oblasti.
Odpovedať
2v1 je uplne topka pre nizko energeticke pasivne domy. my mame obvody 50 heluz tehla brusena.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jaro_67:

@sousedekovci89 tak ono to je ako pri vsetkom, st…
@jaro_67 stale to nechapes- ak mas povedzme 50 tisic na kupu auta kupis si za nich Daciu alebo Mercedes? Lebo s takym budgetom spravis zo stien v pohode mercedes v dvojplastovej konstrukcii ale pri 2v1 to bude furt len Dacia. Normy to preleze ale za tie peniaze si mohol mat viac.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dam768:

2v1 je uplne topka pre nizko energeticke pasivne …
@dam768 ibazeby si sa mylil. Su jednoduchsie sposoby dosiahnutia pasivu. Toto je tabulka zostavena s internetovymi cenami internetovych stavebnin v 11/2024. Heluz 25 tehla nema uvedenu lambdu nakolko v technickom liste bola len hodnota R tak som ju dosadil napriamo. 2v1 totalne pohorelo v hodnote za peniaze predrazene jak slak. Tento rozdiel v cene za pracu nemas sancu dohnat.
Odpovedať
Najlepsia tehla, je porobetonovy kvader :-) Ocenia to murary, vodary, elektrikary... i zena pri vesani obrazov a zavesov :-)
Odpovedať

@dam768 ibazeby si sa mylil. Su jednoduchsie spos…
@sousedekovci89 a co hovoris na 50 tehlu? ta sa nemusi zateplovat, ked sa chce niekto teda vyhnut tomu zatepleniu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od daxxor:

@sousedekovci89 a co hovoris na 50 tehlu? ta sa n…
@daxxor ekonomicky nezmysel. Porovnatwlne parametre (mierne lepsie) dosiahnes s kombinaciou tehla 25+ polystyren 25 pri nakladoch na urovni 38% tehly 50 2v1 len za material. O blbostiach o dychani stien (odborne prestupu vodnych par) sa ani nemusime bavit, lebo podiel prestupu aj nezateplenou stenou je marginalny.
Odpovedať

@daxxor ekonomicky nezmysel. Porovnatwlne parame…
@sousedekovci89 nemyslel som teraz ale 50 zateplenu, ale klasicku brusenu tehlu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od daxxor:

@sousedekovci89 nemyslel som teraz ale 50 zateple…
@daxxor ved to hadam jasne, ze to je este horsie ako 2v1. A0 s tym dosiahnes len dodatocnymi opatreniami co je nezmysel lebo najlacnejsie je to teplo, ktore nemusis vyrobit.
Odpovedať
Profilova fotka
Da sa aj tato energeticka trieda dosiahnut aj pri pouzit takejto tehly. Vsak pri tych triedach sa neberie do uvahy iba to, z coho postavite dom. Okna, vykurovanie, zdroje energie... Tiez je dolezite dodrzat vsetky predpisy a normy tykajuce sa energetickej efektivnosti budov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od okro1:

Da sa aj tato energeticka trieda dosiahnut aj pri…
@okro1 sice som uz ako opakovaci papagaj ale zasa- 1. dlhodobo najlacnejsia energia je ta, ktoru nemusis vyrobit. Na to staci hadam aj gazdovsky rozum. 2.Aky ma zmysel pouzit drahsie riesene vonkajsej obalky budovy na to, aby som potom pouzil aj drahsue riesenia na dosiahnutie potrebnej energetickej efektivity? Ved je to uplne iracionalne.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?