Akú značku tehly odporúčate?

Profilova fotka
Zdravim, planujem stavať RD a neviem sa rozhodnuť aku značku tehly mam zvoliť. Rozhodujem sa medzi Heluz, Britterm a Wienerberger.
Odpovedať
podla ceny ...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Keby to bolo take jednoduche rozhodnut sa len podla ceny, neviem kde by sme to dopracovali. Treba si porovnat kvalitu, moznost vyberu, ci chces alebo nechces zateplovat, rozne ostatne prislusenstvo k tomu. Tym myslim napriklad aj sposob murovania, je toho dost. Napriklad ja som pri stavbe pouzil tehlu Porotherm a som rad. Ale tiez som si na zaciatku porovnaval a rozhodoval sa co pouzit, ako ty.
Odpovedať
Wienerb erger kúpil dlhoročne fungujúcu tehelňu Seta, najprv tam spaľoval odpady, zamoroval okolie a po pár rokoch ju zlikvidoval do nuly a zmluvne zakázal budúcich vlastníkov pozemkov ťažiť hlinu. Ja osobne by som podporil lokálnu SK firmu, ktorá podniká v chudobnejšom regióne a vyrába Britterm, ostatní zo zoznamu majú prachov dosť.
Odpovedať
Ja len ked mozem, mam znameho ktory staval z tehal z peinskych tehelni. Bol z nich dost nestastny, polka tehal popraskana este na palete
Odpovedať
Kvalitatívne Wienerberger je ok, Brittem tiež, nemal som žiadnu prasknutú a má ich o čosi pevnejšie(viac hliny, menšie komôrky). Hlavne kúp čím skôr, teraz na jeseň, ceny plynu a elektriny idú výrazne hore, od Nového roku budú meniť cenníky.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak chcem stavať z 50 ale neviem sa rozhodnuť. Heluz by som vedel mať až niekedy v aprili, wienerberger do konca novembra. Cenovo vychadza lepšie wienerberger zatial uvidim či este poriešim nejak cenu.
Odpovedať
@marek_petruska čo ťa vedie k stavbe z 50 tehly?
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 nechcem zatepľovať
Odpovedať
@marek_petruska dôvod? lebo je to ekonomicky najhoršie riešenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 neviem ti povedať neriešil som to nejak. Viem že som to nechcel zateplovať tak som si zvolil take riešenie.
Odpovedať
@marek_petruska nechaj si poradiť od skúsených a nie 50tka tehla...veľa zaplatis energie budeš mat vysoké. Vieš čo vezme murár za 50 tku tehlu? Berie sa od m3 nie od m2 murovanie. To mas skoro 2 krát drahšie ako by si urobil 30 tku plus 20 zatepliť. Treba čítať rôzne fóra ohľadom vystavby v dnešnej dobe.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_petruska + vela detailov ktore bez zateplenia nespravis na 100%
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@calimune no ani nevrav, tiez co sme sa narozhodovali, ze aky material a od koho. my sme sa nakoniec rozhodli aj zateplovat a zvolili sme take tehly, ake si ty spominal a super. ono nie je na skodu, ked si clovek necha aj poradit, hlavne ked je to prvy domcek, ktory stavia.
Odpovedať
@babennik tak to sa na zaciatku asi viacero ludi pasuje s otazkou, ze aky material by bol najlepsi. O to je to tazsie, kolko toho trh ponuka. Hej? Tak to som rad. A zase, aj ked sa niekto rozhodne zateplovat, ved to nie je nic hrozne, kazdy nech si robi ako uzna za vhodne, ved to na kvalite nic nemeni.
Odpovedať
tiez sa hlasim k tym ludom, ktori sa teda navyberali a hlavne napocuvali z coho treba stavat...hroza aj kolki ludia sa chcu na tom len nabalit a nic poriadne z toho nevzide...ale co, clovek ma aspon skusenost, ked tak do buducna...som rad ale, ze sme sa calimune tiez pre nich rozhodli a stavalo sa jedna radost...
Odpovedať
Profilova fotka
@macejmatus tak ono hlavne asi zavisi od toho pre koho sa rozhodnes aj kto ti bude dom stavat, tam sa vies tiez popalit. nastastie toto sme my neriesili, nam isla stavba ako po masle, som bol rad.
Odpovedať
ale jasne, ved to je v principe hotova veda, ked v tom clovek nie je zbehly a nevie co a ako, tak sa da rychlo oklamat. ale co si tak vsimam tak teraz vela ludia stavia, aj napriek tomu ze ceny idu hore, ci sa mi to len zda?
Odpovedať
Profilova fotka
No a už si sa rozhodol čo použiješ? Teraz v tejto dobe je to asi väčšia dilema, keďže materiál, myslím všeobecne stavebný ide hore. Ťažko povedať či a kedy sa to zastaví, takže v tomto prípade by som cenu už asi až tak neriešil.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_v ano zvolil som nakoniec wienerberger chcel som to zriešiť este tento rok keďže od noveho roka všetko ide hore o 15 až 20%
Odpovedať
@marek_petruska je uplne jedno aku, všeky plus mínus rovnake. My sme stavali z HELUZ ale keby som stavala este raz tak urcite stavam z ytongu alebo nieco podobne...
Odpovedať
Profilova fotka
Tak paráda. To som rád, lebo ako aj my keď sme stavali, sme použili túto tehlu. A presne ako píšeš, tiež si myslím, že najlepšie je sa rozhodnúť hneď, lebo čakať do kedy ceny celkovo budú stúpať, to by bolo.
Odpovedať
Profilova fotka
@marrad dôvod ?
Odpovedať
@marek_petruska dnesne tehly su ako "keramicke kochliky", Tazko sa do nich robia rozvody (voda odpad plyn , lektro) nemaju skoro ziadnu zvukoizolaciu (na dvore vsetko pocujes co sa hovori v interier)i, pri elektrickych zasuvkach mas prievan. Do ytonku sa velmi lahko robia rozvody, zvokoizolacia je lepsia dokonca aj tepelna.. lahsie a rychlesie sa z nic muruje....atd... Pototýkamm mame 10 rocny dom z heluzu...
Odpovedať
@marrad pokial viem tak ytong ma este horsiu zvukovu izolaciu. Ak chcete najlepsiu zvukovu izolaciu, odporucam montovany dom, kde su steny vyplnene vatou. Alebo zateplenie na tehlu vatou. Sice vatu moc nemusim v zatepleni muriva, no na zvukovu izolaciu je mnohonasobne lepsia ako EPS. Nemusim ju preto, lebo vacsina ludi co ju dava na murivo (ytong/tehla) ju dava z nespravneho dovodu.
Odpovedať
@marrad - problém nie je v tehle ale v realizátorovi, budete tam mať škáry v zuásuvkách, styk stena - strecha, zatepliť a tým ako tak utesniť.
Odpovedať
@roman_x ja viem aj sme to tesnili. Aj sme nechali zburat prizemie ked nam nasi majsri zle vymurovali. Mali sme na to stanovisko od statika z Heluzu, tak museli priniest druhu tehlu a vymurovat podla technologickych predpisov. No aj tak si myslim že ten ytong by som chcela viac ako to co mam. Proste to nie je ten mur, ktorý maju moji rodicia 45 z tehly CDM (cihla dirovana metricky format) 🙂
Odpovedať
tak co sa tyka rozhodnutia, ze aku hrubku tehly zvolit, na to maju ludia rozne nazory a hlavne aky sa da potom aj zateplovaci material. marek podla mna si sa rozhodol dobre, tiez sme pouzili tehly od nich a som za to rad aj takto s odstupom casu.
Odpovedať
@mirec_9 tak je to individualna volba ci uz co sa tyka hrubky tehly alebo presne aj toho zateplenia a vy ste sa tiez rozhodli pre zateplovanie alebo ste dali hrubsiu tehlu a tomuto ste sa vyhli?
Odpovedať
@kichino vies co my sme si zvolili Porotherm 38 Profi Dryfix a zateplovali sme veru ale len minimalne, preto vravim, ze je to na kazdom ako sa rozhodne ako mu je dobre, nam sa fajn byvalo aj ked sme nemali este zateplene 😄 a prezili sme to v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa nech si spraví každý tak ako sám chce. Lebo niekomu niekedy vysvetľovať, že zatepľovanie nie je nutné pokiaľ to tak silou mocou chce, tak čo už. Mirec_9 a to je asi taký štandard by som povedal tá 38čka či?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?