Lepenie velkoformatovych kachliciek na buchty

ahojte, prosim o radu/nazor. dali sme si prerabat kupelku. pan nam odporucil velkoformatove obkladacky 120x60, tak sme si nechali poradit a kupili tie (steny i podlaha). po nalepeni (a vyplateni prace) vsak zneju pri poklepani dost duto (niektore casti, oblast nad vanou). majster sa tvari, ze to je v poriadku a ze sa lepia "na 9 buchiet a zda sa, ze su dute, ale nie su". pre uplnost treba povedat, ze aj predosly obklad bol v rovnakych miestach duty, no povodne rozmery obkladaciek boli len 38x12. co som studoval po webe, tak lepenie na buchty sa uz velmi neodporuca (pri fasadach je tento postup zakazany) a velkoformatove by sa i tak mali nanasat na obe strany. co odporucate? ma zmysel sa dotahovat? obavam sa hlavne plesni (ktore nas trapili tiez pred prerabkou).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jasomslon:

ahojte, prosim o radu/nazor. dali sme si prerab…
@jasomslon lepit na buchty sa uz nema vobec. Majster nema ani tusaka o com hovori, lepenie na buchty skoncilo v 90-tkach. Na druhu stranu jedine coho sa mozes obavat je popraskanie obkladu resp. Odpadnutie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@jasomslon lepit na buchty sa uz nema vobec. Majs…
@sousedekovci89 vdaka za potvrdenie zleho "tusaka". udajne sa to takto robi kvoli manipulacii - doladeniu na mieste. lepidlo udajne nanasal po celej ploche steny aj obkladacky (ale to tazko teraz budem vyvracat) a tie buchty sli na koniec. inak zrovna 10kilova kachlicka padajuca z vysky 1 metra na nohu.. tak to neviem, ci nechcem radsej naspat tu plesen :-)
Odpovedať

@sousedekovci89 vdaka za potvrdenie zleho "tusaka…
@jasomslon 120x60 ma 21kg podla hrubky ;-)
Odpovedať
Lepil som 120x120 na hreben.
Odpovedať
Tak sa spytam... uz je vyplateny?
Odpovedať
Profilova fotka

@jasomslon raz mi YT ponúkol video, kde sa týpek sťažoval, že mu zle obložili kúpelňu a nalepili dlažbu. Každá obkladačka mu praskla. Nemohol ani vyvŕtať dieru na skrinku v kúpelni, ani položiť strinku na dlažbu. "Na WC som ešte nebol. Bojím sa tam ísť, aby mi nepraskla dlažba" sa v jenom momente skoro rozplakal (trochu preháňam ,) Nakoniec vysvitlo, že majstri boli zateplovači :D (to už nepreháňam). Všetko lepili len na 3 buchty. To video už neviem nájsť, škoda..
Odpovedať
Profilova fotka

@jasomslon

čo odporúčate?

Ideálne nezaplatiť, dať prerobiť niekomu kompetentnému a škodu im dať k náhrade (poškodená dlažba a obklad, materiál ap), ale to už v tvojom prípade nie je aktuálne.. Či je časť obkladačky nalepená alebo len visí vo vzduchu zistíš poklepom. V prvom prípade počuješ skoro rovnaký zvuk ako pri klepaní na panel. V druhom prípade počuješ jasne dutý zvuk - v tom mieste obkladačku nedrží nič.

Odpovedať
Profilova fotka
Lepil som sice 60x60 dlazbu a to tak ze hreben aj na podlahu aj na dlazdicu a drzi ako besna. Na buchty je to hlupost lebo dlho cakas kym stvrdne a ked nou pohnes pokial bucta nieje tvrda tak casom odpadne. Ak zneju duto bude radost osadzat skrinky a ak aj na podlahe znie duto tak wecko pracka no sbohom.
Odpovedať
@jasomslon do nejakého menšieho formátu 60x60 75x75 môžeš ísť na zaškrab a hrebeň (záleží od prehybu), ale už 120x60 a viac (do určitého rozmeru) je to na zámok 10 stena 10 dlazba. To môžeš pomali začať sekat a od znova. Sparovacka dokáže veľa toho zamknúť, ale po čase to aj tak odskoči. Ešte ak zrovnaval starú stenu a naniesol hydroizoláciu bez vysušená aj to odskočí po čase. Ci to necháš tak alebo si zoberieš nejakú kompenzáciu aj tak ťa bude čakať nová kupelňa. A myslim, že plesní by som sa obaval najmenej.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?