Montovanie domu počas dažďov

Dobrý večer, mám celkom hlavu v smútku. Minulý týždeň sme začali so stavbou montovaného domu a ako viete...nastali dažde. Majstri stihli spraviť obvodové konštrukcie, teraz to stojí na vode. Keďže predpoveď počasia nie je veľmi prajná na bezdažďové dni...viete mi poradiť, či to riešiť alebo len preháňam? Keďže hrubá stavba sa má čoskoro zakryť krytinou, a o nejaký cca mesiac zastriekať izolacnou penou, nie je tu vysoký predpoklad vlhnutia? Ďakujem za každý názor
Odpovedať
@terezulkaj Osobne sa v tom vôbec nevyznám, ale tie hranoly nie sú vôbec nijako ošetrené? Takto to vyzerá dosť zle, keďže to stojí vo vode, bohvie ako dlho už a ako dlho ešte bude. Je to predpokladám nejaká hlavná nosná konštrukcia, podľa mňa to v poriadku nie je. Ale ako píšem, nevyznám sa v týchto technológiách, píšem to len ako laik.
Odpovedať
@terezulkaj nedoporucam uzatvarat steny pred vysusenim...inak si zarobite na riadny pruser.... Priecky idealne zakladat na XPS podklade...pozri videa na YT od Simka o drevostavbach...
Odpovedať
Áno sú to vysušené kvk hranoly, už ošetrené. Len.. tiež ako laik... nepáči sa mi tento pohľad
Odpovedať
Profilova fotka
@terezulkaj ako su osetrene lebo z fofo vyzera ze nijako. U kamosa sme otvorili stenu cca 5-6 rocna drevostavba a spodny hranol uplne hnily. Asi to tiez stalo vo vode.
Odpovedať
@terezulkaj ak sú to teda KVH hranoly tak pochybnej kvality... KVH hranol má byť štvorstranne opracovaný hladký ako prdelka bábätka, hneď ten prvý zvislý prvok na fotke na to nevypadá... KVH hranol sa ďalej nijako neupravuje (žiaden Bochemit a iné prípravky, tie len na rastlé drevo)
Odpovedať
kvh to nebude, bsh ked tak, osetrene moze byt a nemusi, aj ked nieje zelene neznamena, ze nieje, su aj klasicke "priesvitne" bochemity, ja som tak natieral zelenou to je, aby zakaznik mal dokaz, takto musi doverovat produktu ktory kupil ... nic, treba to zotriet, odcerpat a co najskor dat strechu a nechat potom vysusit, do stien potom pockat kym nevyschne na vhodne hodnoty, v tomto pocasi by to uz nemal byt problem
Odpovedať
@wolodymyr to je riziko drevostavieb, preto je v nich vhodne pouzivat detektory vlhkosti umiestnene pri pate stavby. Muselo ale ist o dlhodobe posobenie vody, drevo nezhnije po jednom dazdi... toto co sa riesi tu staci nechat preschnut. A osetruje sa len cerstve drevo, pri susenych KVH je to zbytocne.
Odpovedať
@shadowmilan uz si niekedy videl BSH??
Odpovedať
@gashtaan nj, neviem preco som bol v tom ze bsh su klasicke hranoly ...
Odpovedať
@gashtaan dneska by mali začať s osb doskami, potom strecha a potom dva týždne pauza, myslíte že to je dostačujúci čas na presusenie pred striekanim izolácie? Pýtam sa vás lebo mi príde že sa vyznáte lepšie ako ja 🙂
Odpovedať
@praktikman kvh to podla mna je mozno aj normalnej kvality led dazd vytiahol chlpy dreva tak vyzera ako vyzera.
Odpovedať
@gashtaan ja som videl. Dokonca tam aj pracujem 🙂 https://www.bsh-group.com/
Odpovedať
Článok sa načítava...
@terezulkaj úplne bežný jav pri drevostavbách. Nechajte si zmerať vlhkosť pred striekaním izolácie a trvajte na tom. Následne dať izoláciu.
Odpovedať
@praktikman KVH sú rôznej kvality. Sú pohľadové KVH, ktoré sú vybrúsené a podom tie, čo sú uzavreté v konštrukcií a nemusia byť vybrúsené...
Odpovedať
@terezulkaj stavba vyschne, drevo pred uzavretím treba odmerať vlhkosť vlhkomerom. Kúpiš aj na nete aj v stavebninách, dokonca aj Lidl predáva vlhkomer na drevo... Odprúčam ten základový prach ošetriť bitumenovým náterom. Kúp si malý valček, bitumenový izolačný náter a urob si jeden víkend brigádu (v budúcnosti ak ti v kúpeľni odíde tesnenie, tak oceníš, že si ochránil drevo pred vodou). !!! Ale natieraj, až keď je drevo suché, inak nevyschne !!! BTW - aj murované domy bežne zmoknú počas stavby (aj s drevenou konštrukciou strechy) Absolútne to nie je problém, pokiaľ pred uzavretím / zateplením materiál vyschne
Odpovedať
@peter977 no neviem, nehoblovane drevo tazko moze byt povazovane za KVH, pretoze prave tym zhoblovanim po suseni sa tym hranolom dava unifikovany rozmer.
Odpovedať
@peter977 náter je úplne k h... ako ho natrie zo spodnej strany? čo pomôže, že ho natre z boku a z vrchu? čo sa následne náterom docieli? Len to, že všetka nasatá vlhkosť sa nemá kade odpariť. Jediné zabránenie je osádzať konštrukciu na nenasiakavý podklad, napr xps.
Odpovedať
Ďakujem vám za ochotu vysvetliť a poradiť. Stavba... hotová veda 🙂
Odpovedať
@terezulkaj my sme mali panely a na streche plny zaklop, bez krytiny. Tyzden prsalo. Uplne na nervy som z toho bol. Po dazdi prisli 30tky, kym sa to cele zatvorilo, pekne vyschlo. Aj sme skusali vlhkost vnutri v paneloch a vsetko bolo v poriadku.
Odpovedať
Ktorá firma vám to stavia ? Nám poriadne lialo pri stavbe drevodomu (9.5.2019), potom prišlo slniečko a pekne to uschlo. Ale my sme mali spodné hranoly poriadne impregnované a na nich boli ďalšie hranoly, na ktoré sa namontovali OSB dosky. Ale ako vidieť na obrázku tieto neboli vôbec vo vode. Treba počkať kým to poriadne preschne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?