Cena za elektriku a vodu

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím, Koľko platíte za elektriku a vodu v dome mesačné/ročné náklady Konkrétne sa jedná o: - RD Stilo Absolut ( Dom snov) - A0 - elektrické podlahové kúrenie - 4 členna rodina - 120m2
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@st89 lenže po prvé v kapitalizme to tak nefungu…
@dexter89 vidím to podobne, len do skupiny "bohatí" okrem milionárov IMO patrí aj vyššia stredná trieda. A pod "chudobní" aj nižšia stredná trieda, pričom nožnice sa pochopiteľne roztvárajú viď. známe biblické "kto má, bude mu dané a bude mať nadbytok; tomu však, kto nemá, bude odňaté aj to, čo má" (zrejme empirická skúsenosť :) 4. Chudobní prdia na celé EKO - kúria čímkoľvek, aby prežili, bo nič iné im nezostáva, že.. Bohatí naopak robia rozhodnutia, ktoré majú pozitívny vplyv na EKO (TČ; FVE; drahšie spotrebiče s menším príkonom; šetria a aj preto sú "bohatí" :)
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lkeram:

@sissik môžem sa opýtať koľko platíte za elektrik…
@lkeram mame vysoku spotrebu, tak platime vela. Mame aj el. auto, ktore nabijame hlavne doma - koli tomu FVE, po vyuctovani mame teraz zalohovku 116 mesacne. Plyn 130. Kurili sme teraz 2 zimy na 22,5st, lebo sme po prestavbe, tak nech nam tu nenarastu plesne. Predtym sme kurili na 20. A voda 120 - mesacne. Vravim, 2 teenagerky doma, sprcha denne ide minimalne hodinu. A uz nevladzem sledovat, ktora sa kedy sprchuje a chodit klopat na dvere aby skoncili. Dali sme na kotol pripravu na automaticky riadene ventlily, aby sa po 15 min proste zastavila tepla voda, ale este sme sa nedostali k instalacii tych ventilov.
Profilova fotka

@st89 @frantisekca ako nechapem popravde logiku …
@dexter89 na slovensku nie je kapitalizmus. Je tu ficoizmus.
Profilova fotka
@lkeram este teda spresnim, ze jedno dieta ma OCD a tomu tazko obmedzim vo velkom spotrebu vody, kedze sa proste z podstaty choroby umyva casto a musi mat vlastnu pracku :-(
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@dexter89 Realita je taká, že Európa sa celosvet…
@frantisekca hej mal som aj zopár článkov na túto tému ale osveta sa robí ťažko... tvoje predpoklady sú od základu nesprávne Radšej preratávam energetické nároky a emisie CO2 per capita t.j. na hlavu ... to je najspravodlivejší systém, lebo však sa nedá zrovnávať miliarda Číňanov a Indov, s 5 miliónmi Slovákov, Čechov ani s 60 miliónmi Francúzov ... je síce pravda, že emisie hranice nepoznajú ale o tom, že naša zmena správania nič nespraví je mýtus... V prvom rade ak by každý žil konzumom a energetickými nárokmi ako priemerný Európan, tak by to bola katastrofa...Má teda zmysel naše znižovanie emisii? určite má ! Navyše bremeno CO2 je z historického hľadiska priamo na pleciach vyspelých štátov a majú aj moderné technológie na ich odvrátenie... navyše to neni len o emisiach ale aj o energetickej stratégií ... ako chceš vybudovať nezávislú energetiku na kontinentne, ktorý nemá takmer žiadne fosílne suroviny? Toto napovedá veľa, snímok z veľavravnej prezentácie:
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@dexter89 Realita je taká, že Európa sa celosvet…
@frantisekca ešte podiel na emsiach per capita vs. HDP je jasne vidieť, že najbohatšie štáty nesú najväčšie bremeno a zodpovednosť za emisie CO2 a ešte niečo ... Čína už dnes investuje cez 5% svojho HDP do zelených energií omnoho viac ako EÚ! a to majú omnoho viac zdrojov jak my tu... tak prečo to robí? pre srandu králikov? Každý štát skôr či neskôr pristúpi k ústupu od fosílnych palív to je matematická istota... Dokonca aj takí arabskí šejkovia si to už tvrdo uvedomujú a to sa kúpu v rope... v Dubaji na to už prišli a teraz začínajú aj Arabáši zo SAE... Len my v Európe tu pod ťarchou euroskeptikov dristame niečo o bruselskom diktáte a odklone od fosílií ... najviac fosilnych dinosaurov je snad v Europe a USA... áno Čína otvára aj kopu nových uhoľných elektrární, ale treba to chápať aj v kontexte... majú obrovskú spotrebu a kopu aj zelených zdrojov a uhoľné elektrárne potrebujú na vyrovnavanie stability v sieti ... navyše to nie sú klasické uhoľky ako sa stavali v 50tych rokoch...

Odpoveď na príspevok od sissik:

@lkeram mame vysoku spotrebu, tak platime vela. M…
@sissik voda 120e mesacne, to je tak 40+ kubikov vody minutych za mesiac?
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hockto:

@sissik voda 120e mesacne, to je tak 40+ kubikov …
@hockto ano, vysvetlila som. Potrebujes sudit alebo sa len cudujes?

@st89 lenže po prvé v kapitalizme to tak nefungu…
@dexter89 zaujimavy nazor, lenze pri energiach nejde o redkovky (takze neporovnavajme hrusky s jablkami), pri energiach ide o to aby sa ich minulo co najmenej, preto tie ceny podla spotreby mi pripadaju rozumne riesienie. Donuti to kazdeho minat co najmenej elektriky. Cize ked to uzavriem, tak myslim si ze ceny energii by nemali byt uctovane kapitalisticky = cim viac minies, tym mas mensiu jednotkovu cenu. To plati v konzumnom kapitalistickom svete, ale nie v energiach.

Odpoveď na príspevok od hockto:

@sissik voda 120e mesacne, to je tak 40+ kubikov …
@hockto ja platim vodu 15e mesacne...3ludia neviem si predstacvit ze niekto minie 10x viac vody

Odpoveď na príspevok od st89:

@dexter89 zaujimavy nazor, lenze pri energiach n…
@st89 dnes ráno mi zaplo kúrenie,teplota vnútri 22,tak ako šetriť,a to máme polovicu leta, ráno bolo vonku 0st , ešte pred týždňom boli vonkajšie i cez 35 a vnútri max 26 do rána vždy vychladilo,
Profilova fotka

@dexter89 zaujimavy nazor, lenze pri energiach n…
@st89 elektrina je komodita ako všetko iné... obchoduje sa s ňou na burze a podlieha trhovým mechanizmom v zmysle dopyt-ponuka rovnako ako reďkovky... aspoň tak to funguje všade na svete len v našej džamahirije idú zas vymýšľať nejaké koleso jak s tranzakčnou daňou a ostatnými blbosťami, ktoré dokázateľne nikde na svete nefungujú ... na čo šiahnu, to dodrbú... výsledok je reálne zatiaľ skonsolidovali h*vno ...
Profilova fotka

@hockto ja platim vodu 15e mesacne...3ludia nevie…
@st89 OCD = obsesívno kompulzívna porucha. Máš vtedy nutkavú potrebu niečo urobiť. Negatívne emócie/pocity ťa neustále obťažujú a nedajú ti pokoj, pokiaľ to neurobíš. Následne sa nutkanie inhibituje a po krátkom čase začína nový cyklus. Predstav si to ako odnaúčanie sa zlo-zvyku (fajčenie, alkohol, diéta) alebo závislosti. Veľmi často je to spojené s úzkosťou (strach/obavy z neznámeho) a voda/sprachovanie ukľudňuje ako meditácia.. popr. má strach/obavy z baktérií/vírusov ap. (že ochorie, umrie, ..). Preto sa dievča sprchuje často a má túto nutkavú potrebu, ktorá jej nedá pokoj, pokiaľ nenaplní baženie. Sestra ju pochopiteľne kopíruje..

Odpoveď na príspevok od duzu:

@st89 dnes ráno mi zaplo kúrenie,teplota vnútri 2…
@duzu preto som 1.6. vypol kúrenie , aby ma to cez leto nestaršilo , u nas bolo 8 st. v dome fajne 22 st.
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@st89 OCD = obsesívno kompulzívna porucha. Máš vt…
@gadefox nie uplne spravne vysvetlenie, u nas to prebieha inak. Ale ano, toto je jeden z dovodov zvysenej spotreby vody u nas ;-)
Profilova fotka

@gadefox nie uplne spravne vysvetlenie, u nas to …
@sissik správne (jedno) vysvetlenie neexistuje, bo každý človek je iný - nenapísala si komorbidné poruchy osobnosti, iné dg. (ak sú prítomné).. a keďže nie som veštec, netuším ako to prebieha u vás :) Napísal som ako to v týchto prípadoch môže prebiehať (v kontexte OCD), keďže sa tu pýtali, ako je možné, že niekto má spotrebu vody 40 kubíkov mesačne.
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@sissik správne (jedno) vysvetlenie neexistuje, b…
@gadefox nechci ten priebeh zazit, nikomu to neprajem. Ani platit tie ucty ;-) A samozrejme zarabat na ne treba....Inak sme na tom stale dost dobre, lebo vie chodit do skoly aj von. Su vraj taki ludia, ktori nie su pri inom priebehu ani schopni vyjst von, do prace, su permanentne v uzkostnych stavoch.... A potom sa ma niekto postou opyta, ci som nadavala aj na matovica. Ano, nadavala. Aj na fica budem, lebo mi realne klesa prijem za jeho panovania a mozem sa snazit ho zvysit, furt mi za moju snahu a nespanie a trapenie ukradne. Verim tomu, ze nie som jedina, komu "potajme kradne"
Profilova fotka

@gadefox nechci ten priebeh zazit, nikomu to nepr…
@sissik sorry, Fico, Matovič ani Donald Trump alebo Klingoni nemôžu za dg. tvojej dcéry, ani za ich nevhodné životné návyky.. A nerozumiem jednej veci: prečo nezohrievate vodu, aby bola len vlažná? Baby by si rýchlo rozmysleli, či budú tráviť v sprche hodinu alebo len nutných 5 min na umytie. Nielenže by vám to šetrilo kotol, znížilo spotrebu vody/plynu (alebo čím kúrite), odľahčilo by to vašu peňaženku, ale je to zdravšie a upokojuje to nervy. Píšem "vlažná", bo otužovanie á la Wim Hof nie je pre každého..
Profilova fotka

@sissik sorry, Fico, Matovič ani Donald Trump ale…
@gadefox samozrejme žiaden politik nemôže za to , kto má akú diagnózu ... Avšak aké podmienky a aké zdravotníctvo je v tej ktorej krajine je už vizitka politikov ... Nemôžem si pomôcť , ale v 21.storoci by nikto nemal umierať zato , že mu poisťovňa nepreplatí životne dôležitý liek ...

Odpoveď na príspevok od jane237:

Zdravím, Koľko platíte za elektriku a vodu v dom…
@jane237 pani/slečna skúste nový príspevok lebo ako čítam tu už viac asi nedosiahnete na svoju otázku 🙂 ako som prešiel celú diskusiu tak asi jeden dva odpovede sú k vašej téme 🙂 pekný deň
Profilova fotka

@gadefox samozrejme žiaden politik nemôže za to ,…
@dexter89 rozumiem. Dve pozn.: 1) Nikde nie je napísané, že v 21. storočí musí byť lepšia životná úroveň ako v 19. stor. alebo v 5. Každý vývoj pripomína skôr sínusoidu: raz si hore, raz dolu a dva krát na nule :) 2) Pani platí za vodu neprimerane veľa, pričom svoj hnev (resp. dôvod) si typicky premieta na politikov - to je ten lepší prípad, bo často sú terčom frustrácie Židia, iné národy (dnes "RuSSi", Čína), menšiny, migranti etc. Realita je však taká, že príčina je u nich doma (a teda aj riešenie, našťastie). Ak riešenie neexistuje alebo je momentálne nedosiahnuteľné, potom je najlepším riešením akceptácia súčasného stavu.
rovna teraz hovorili v spravach, ze cent olynu +37% na buduci rok
Profilova fotka

@dexter89 rozumiem. Dve pozn.: 1) Nikde nie je n…
@gadefox jj ale životná úroveň jednoznačne vzrástla a masívne ... Ešte na začiatku 20.storočia bežne ľudia robili 14hodin denne na poli , polovica ich deti sa nedozila dospelosti , dozivali sa priemerne 40, stúpil si na hrdzavý klinec dostal si banálnu infekciu a amen ... 🙂 Skôr som to myslel že dnes je rozvoj civilizácií neadekvátny technologickému pokroku ... Najmä od 80tych rokoch to ide z kopca a z benefitov technológií profituje úzka skupinka ľudí a väčšina stráda ... Dospelí to do štádia že zopár ľudí vlastní polovicu zemegule ... Takáto polarizácia zákonite musí naraziť ... Ak elity nepochopia že plody svojich schopností musia rozdať , prídu o ne tak či tak ... Len to ešte nevedia Inými slovami máme sa tak dobre ako nikdy. Celej histórii ľudstva , ale vzhľadom na technologický pokrok by sme sa mohli všetci mať ešte lepšie ... Ale pre chamtivosť zopár ľudí to je nemožné ... V každom prípade komu bolo veľa dané bude sa od neho aj veľa požadovať

@gadefox jj ale životná úroveň jednoznačne vzrást…
@dexter89 nesuhlasim, taketo majetkove rozdiely a extremna socialna nerovnost boli odpradavna a v kazdom zriadeni. Demokracia ale priniesla moznost aby si do tej skupiny patril, ale ked nemas "modru krv" a podobne chapes kam mierim.
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@dexter89 nesuhlasim, taketo majetkove rozdiely a…
@sousedekovci89 no nesúhlasím aj keď z časti pravda ... Ale presne toto píšem že do 70tych rokoch minulého storočia bohatli všetky vrstvy viac menej rovnomerne ... Zlom nastal po reformách Reagana a M. Thatcherovej rozumej ,,železnej lady,, ale v podstate súčasná digitálna revolúcia to len zhoršila ... Inými slovami od 70tych rokov majetok 1% najbohatších rastie 100nasobne a stredná trieda nie ... Je to normálny vývoj kapitalizmu kde evolúcia praje rastu väčších jednotiek na úkor menších... Na druhej strane si zober že niekedy veľká päťka z Detroitu zamestnávala 10x viac ľudí ako dnešná veľká päťka zo silicon valley ... To.j. dnes klesá potreba zamestnávať ľudí a rastie produktivita ale všetky štatistiky hovoria že nožničky sa roztvárajú ... Ale žiaden dôvod nie je ... Sme vyspelí a mohli by sme žiť v neskutočnom blahobyte ale to bohatstvo neprichádza ... Resp. Osoh z neho majú len zopár jedincov ... Tuším 8ludi vlastní toľko majetku ako polovica populácie chydobnejšieho sveta ... To nikdy v histórii nebolo Jedna teória hovorí že v súčasnosti sú už rozdiely globálne omnoho väčšie ako za čias tesne pred francúzskou revolúciou
Profilova fotka

@gadefox jj ale životná úroveň jednoznačne vzrást…
@dexter89 trochu si oponuješ.. Na jednej strane píšeš, že "sa máme ako nikdy predtým" (tu sme v zhode) a zároveň píšeš, že "z benefitov technológií profituje úzka skupinka ľudí a väčšina stráda" (kardinálne nesúhlasím). Technológie neskutočne, ale že brutálne zlepšili životnú úroveň drtivej väčšiny ľudí.. Okrem toho, jadro môjho zdelenia bolo v niečom inom: 1) progres nie je lineárny t.j. nemá neustále rastúci trend a to znamená, že 2) ak "životná úroveň jednoznačne vzrástla a masívne" (aj tu sme v zhode), neznamená to, že znova neklesne. Netvrdím, že sa tak stane (nie som veštec), ale možné to je..
Profilova fotka

@sousedekovci89 no nesúhlasím aj keď z časti prav…
@dexter89 poznáš hru monopoly alebo dostihy? Na začiatku má každý rovnakú sumu peňazí a na konci nemá nikto nič okrem víťaza. To, čo píšeš, nie je vlastnosť (zlého) kapitalizmu, takto holt funguje tento Vesmír (viď. Pareto). Na konci Rímskej ríše vlastnilo väčšinu pôdy pár bohatých rodín a väčšina Rimanov boli neporovnateľne chudobní; začali strácať slobodu; začali byť viazaní na pôdu a preto sa prestali zaujímať o chod štátu, čo urýchlilo pád ríše..
Profilova fotka

@dexter89 trochu si oponuješ.. Na jednej strane p…
@gadefox chápem co chces povedať , ale asi mi nerozumieš ... Ja tvrdím , že posledné dekády je bohatstvo v civilizácií distribuované nerovnomerne ... To.j. najväčšie zisky má úzka skupinka ... To neznamená že zvyšok nebohatne , ale do 70tych rokoch bohatli všetci viac menej rovnomerne... Dám sem citat ekonóma z islandu Brynjolfssona: V posledných štyroch dekádach išli zisky hlavne tým najbohatším, a to hornému 1%, zatiaľ čo príjmy 90% populácie posledných 40 rokov stagnovali. Nárast nerovnosti je väčší ak sa namiesto príjmov pozrieme na majetok, očistený o infláciu. Dolných 90% Američanov malo v roku 2012 majetok o výške 85 000 dolárov, teda rovnako ako pred 25 rokmi. Horné 1% namiesto toho svoj majetok viac než zdvojnásobilo na 14 mil. dolárov. Na globálnej úrovni je majetok 3,6 miliardy najchudobnejších zrovnateľný s majetkom ôsmich najbohatších ľudí sveta. 8 ľudí teda vlastní toľko, čo polovica obyvateľov celej zemegule. V roku 2015 tieto dáta prezentoval Brynjólfsson na konferencii v Portoriku, pričom uviedol, že rozvoj umelej inteligencie a automatizácie bude tieto rozdiely pravdepodobne len prehlbovať. Tieto fakty priznáva väčšina ekonómov. Rozdiely sú v príčinách týchto javoch. Niektorí ekonómovia z tohto vinia globalizáciu , iní daňové systémy, úľavy pre bohatých, či daňové raje. Podľa Erika je na vine technológia a AI,,
Profilova fotka

@dexter89 poznáš hru monopoly alebo dostihy? Na z…
@gadefox ,, Po prvé technológie odmeňujú vzdelaných ľudí viac, nakoľko zanikajú staré pracovné miesta a vznikajú nové, ktoré vyžadujú špecifickejšie vzdelanie, kreativitu a viac schopností. Od 70tych rokoch mzdy vysokoškolákom vzrástli o 25% a stredoškolákom poklesli o 30%. Za druhé čoraz viac príjmov prúdi vlastníkom a právnickým osobám na úkor zamestnancov. Tento trend bude zrejme pokračovať aj najďalej s rastúcou automatizáciou. Nicholas Negroponte to definuje ako presun informácií na úkor hmoty. Digitálny vek, internet a AI umožňuje minimalizovať prevádzkové aj výrobné náklady, pričom zisky z toho majú predovšetkým majitelia. Napr. dnes má skoro všetko digitálnu podobu. Od kníh po rôzne produkty, softvér, ktorý vie byť kopírovaný online, predávaný online. Omnoho menej ľudí vyrobí viac služieb a statkov v porovnaní s minulosťou. Práve preto dnes „veľká trojka“ zo Silicon Valley: Google, Apple, Facebook má tržnú hodnotu akcií 30 krát väčšiu, ako kedysi Detroitská „veľká trojka“ automobiliek Ford, GM, Chrysler v roku 1990. Pritom tieto IT giganty zamestnávajú 9x menej ľudí ako svojho času automobilky z Detroitu. (In: Tegmark Život3.0, Brynjólfsson Třetí vek stroju). Dnes pridanú hodnotu vytvárajú hlavne informácie. Ak sa pozrieme na algoritmy sociálnych sietí, tak veľkú hodnotu majú práve informácie, ktoré analyzujú súbory a správanie na sociálnych sieťach u svojich užívateľov a následne „šijú“ obsah a reklamu na mieru. Sociálne siete tak nepotrebujú produkovať produkty a predávať svoj obsah užívateľom, ale sám užívateľ sa stáva produktom samotným. To generuje zisky bez veľkých vstupov. Inak povedané, väčšinu „práce“ odvedie softvér. V posledných rokoch okrem polarizácie a nerovnomerného rozdeľovania, ubúda pracovných miest v tzv. stredových profesiách. T.j. zamestnaniach ktoré nepotrebujú špecifické vzdelanie, ale pracujú v nich masy a stredná trieda. Dostávame sa k ďalšiemu problému ekonomiky a síce kríze v odmeňovaní. Dnes sú najlepšie platenými zamestnaniami skôr profesie, ktorých celkový prínos pre spoločnosť je do značnej miery otázny. Existujú profesie, ktoré negenerujú statky, produkty a za ktorými nie je žiaden hmatateľný produkt či služba, len presúvajú bohatstvo a rôznymi špekuláciami na finančných trhoch neskutočne bohatnú. Ďalšou veľmi bohatou vrstvou sú influenceri a rôzni ľudia, ktorí sa živia cez sociálne siete. Dnes obyčajné dievča, ktoré pridá svoje fotky na Instagram, dokáže zarobiť násobne viac, ako ľudia čo celý život povedzme tvrdo a manuálne pracujú. Na tom nemusí byť nič zlé, na druhej strane to poukazuje na akúsi ekonomickú dekadenciu dnešnej doby. Na strane druhej, to mnohým prináša nové možnosti zárobku, aj keď najväčšie zisky opäť putujú nie užívateľom, ale majiteľom sociálnych sietí. Najkatastrofickejšia je ale kríza v odmeňovaní u profesiách, ktoré sú nesmierne žiadúce avšak ekonomika nevytvára prirodzený tlak, na ich odmeňovanie. To sú predovšetkým profesie v zdravotníctve, školstve, vede a výskume. Všetko sú to z dlhodobého hľadiska nesmierne potrebné oblasti, avšak z krátkodobého hľadiska ide o ekonomické segmenty stratové. Preto ekonomický systém prirodzene u týchto profesií netlačí na mzdy.,,
Profilova fotka

@sissik sorry, Fico, Matovič ani Donald Trump ale…
@gadefox za diagnozu mojej dcery nemozu, ale za ekonomiku v krajine ano. Odkedy vladne fico, furt nam len ubuda z vyplaty a zlepsenie nikde nevidime. Vsetko sa nejak zhorsuje a taha nas do ru...j ri.e. To je neodskriepitelny fakt. Vies, ja som hned po skonceni skoly a nastupe do prace "dorovnavala" meciarove s.acky. Potom prisli reformy Dzurindu, ked sa konecne pozbierala ekonomika a chvilu nam zivotna uroven rastla vsetkym. Odkedy prisiel k moci fico, tak to vsetko ide do p...e. O chvilu budem zase sanovat deficit po jeho rozkradackach a este mi ukradne aj z 2. piliera, kde si setrim, aby sa odlahcilo soc. poistovni. Inak 2. pilier je z cias dzurindovych reforiem a mal realne pomoct. A tento cerveny khmer ho pomaly ale isto rozobera. Jemu je jedno, ze ludom teraz skrtaju zdr. poistovne zivotne dolezite lieky, ze sa sem uz niektore lieky nedovazaju. Ked pojdeme my do dochodku, bude mu ukradnute, ze z 2.piliera dostaneme minimum. Hlavne ze on bude zahojeny a nebude v base - to je jeho zivotny ciel. Na ukor zdravych, chorych, pracujucich, snaziacich sa pracovat a zvysovat si kvalifikaciu aby sa mali lepsie. Toto je fakt, nie iba moja frustracia.

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.

Nenašli ste čo ste hľadali?