Sú solárne panely zbytočne vyhodené peniaze pri tepelnom čerpadle?

Ahojte, elektrikár nám povedal že sú to zbytočné prachy za panely?? Kúrenie s teplým čerpadlom. Súhlasíte?
Odpovedať
@pinacolada19 Nie su. Vyhodene peniaze su kombinacia solarnych kolektorov v kombinacii s plynom alebo TC. Elektriku z panelov vyuzijes na beh celeho domu, pricom na beh TC z panelov, by si potrebovala vacsiu investiciu o ktorej urcite neuvazujes. A v neposlednom rade, kazda instalacia robena firmou ma financnu navratnost na hrane so zivotnostou.
Odpovedať
@pinacolada19 solarne panely alebo fotooltalicke panely. Ale ked to povedal elektrikar tak predpokladam ze fotovoltalika. Solar vyhodene peniaze Fotovoltalika urcite ano!
Odpovedať
@pinacolada19 pre vonkajší bazén je to ideálna kombinácia v lete máš veľa tepla pre TC zo vzduchu a veľa svetla pre FV, no v zime ani jedno
Odpovedať
Profilova fotka
Oplatí sa investovať do každého obnoviteľného zdroja energie, či už fotovoltaiky alebo solárnych kolektorov na ohrev TUV. Tepelné čerpadlo + Fotovoltaika = SUPER Kondenzačný kotol + Fotovoltaika = PODĽA CELOROČNEJ SPOTREBY Odporové káble / "infra" podlahovka + Fotovoltaika = ROVNAKO AKO PRI KONDENZAČNOM KOTLI - v závislosti od celkovej spotreby domácnosti Ak máš tepelné čerpadlo ktoré ohrieva aj TUV, tak je SOLAR len investícia navyše - ktorá sa samozrejme po rokoch vráti - len to bude trvať trocha dlhšie ako je bežné. Celé je to proste diskutabilné, ak má niekto plynový kotol a domácnosť má spotrebu okolo 2000kWh ročne, tak je fotovoltaika zbytočná. Ak by sa ale spotreba priblížila k celoročnej výrobe fotovoltaiky, už to môže byť zaujímavé - ohrev TUV elektrinou, vírivka, sauna, domáci server a iné žrúty elektriny .... To, že niekto nevykuruje elektrickou energiou, neznamená že sa fotovoltaika neoplatí.... oplatí, ale návratnosť bude vyššia. Ideálna kombinácia je TČ + FVe + TUV Akú máte predpokladanú celoročnú spotrebu ? Aké spotrebiče budete v domácnosti prevádzkovať ? Bude tepelné čerpadlo ohrievať aj TUV alebo len na kúrenie ? Klimatizácia v domácnosti bude ? Umývačka ? Sušička ? Práčka ? Bazén s filtráciou ? Nejaká dielňa bude ? Koľko vás bude v domácnosti žiť ? Je veľa otázok ktoré nie sú zodpovedané.
Odpovedať
@dominik_galaba určite blbosť a zbytočné investície 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w pevne verím, že tvoj názor sa opiera o relevantnú skúsenosť. A tiež predpokladám, že doma zapaľuješ plyňák alebo kotol štartuješ iskrou z kameňa.
Odpovedať
@dominik_galaba určite nie, ale treba si prerátať investície a hlavne návratnosť. Pár čerpadiel som už namontoval a určite by som to nekombinoval s FVT alebo solarom. Nič v zlom, nechcem sa tu nikoho dotknúť a z praxe nech si dá každý to co chce. Aj dnes som sa stretol so zákazníkom co chce podlahovku rehau a elektrikár mu poradil aj el. konvektory na steny. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba nezabudni spomenut, ze v tvojich kalkulaciach 1kWp panely rocne vyrobia 1,4 MWh :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj rozhodne. 3kWp - max 3240W Ročne... Treba viac ? Alebo vyssie vykony ? Neni problem... dat je dost. On-grid.
Odpovedať
Profilova fotka
4kWp
Odpovedať
Pani Kwp, w, kWh... Je pre mňa Španielska dedina. Stačí jednoduchá odpoveď 🙃 Ci by ste do toho išli alebo by ste do toho nešli
Odpovedať
Profilova fotka
@pinacolada19 kvalitny 3kWp (kilowatt peak - maximalny hodinovy vykon v spicke) vyrobi nieco medzi 3500 az 4200 kWh. Vo vacsine pripadov si domacnosti odoberu v plnej miere cca 35% .... niektore viac - napriklad tie s tepelnym cerpadlom, klimatizaciou - a hlavne taki ktori dokazu prisposobit chod domacnosti fotovoltaike. Problemom je skeptizmus, nie technologia. 👍🏻
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pinacolada19 je to o financnych moznostiach, ak mas navyse, tak to dokaze rocne usetrit od 350-700€ (s Virtualnou bateriou). A od toho sa odvija aj navratnost, osciluje medzi 10 az 13 rokmi. Ale povdzme si narovinu, ktory sporiaci ucet ti zarobi za rok minimalne 350€ ?.... ziaden.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba pozeram ze si uz poskocil na 1,6MWh rocne z 1kWp panelov :) , cakam ze dokonca roka to budu aspon 2 :), to je uz pomaly na nobelovu cenu....
Odpovedať
Profilova fotka
@pinacolada19 jednoducha odpoved ? pokial si na to musis pozicat, rozhodne NIE :)
Odpovedať
@majkoj Ako si spokojny z tvojim TC ? Kedze mas zem / voda , mam pocit ze mas z nas TC najdlhsie? Opravy ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ja ti davam relevantne data z monitoringu. To nie ja som ten, kto nema nic v rukach. Velmi jednoducha matika. Mame 1 x 285W polykrištál optimalizovany vykonovym optimizerom. Priemerny svit na Slovensku napriklad Hurbanovo cini cca 6 hodin denne pocas roka, ale nebudeme ratat s cislom 6 (hodin), ale aby sme boli skutocne taktní (slnecne luce a ich vykon su premenlive a vplyva na to mnozstvo faktorov) tak budeme ratat ze svieti slnko priemerne kazdy den pocas roka LEN 3 hodiny denne, pri slnecnom vykone 1000W/m2. To znamena ze ak pouzijeme panel s vykonom 280wP, tak za 3 hodiny vyrobi 840W. Rok ma 365 dni (pozor - berieme do uvahy denny priemer). Takze 840W x 365 dní činí cca 306kW ročne z jedného 280W panelu. Tych panelov je 10, 12, 16, 20 kusov .... ratat vies.
Odpovedať
Profilova fotka
Logicke rozvrhnutie panelov. A celorocny vykon kazdeho panelu zvlast.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba jasne panely ti dodavaju viac energie ako je fyzikalne mozne, ale ty mas cisla z monitoringu :), vsetci ostatni dodavatelia su proste amateri. nechaj tak :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec najdlhsie asi nie, ale uz bezi 8my rok, zatial bez vaznejsich problemov.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj nenecham tak, vysvetli mi to. Horim nedockavostou. 🙂 293 instalacii po celej SR. Vsetko on-grid funkcne a pripojene k dis. sieti...
Odpovedať
@dominik_galaba Prosim nezavadzaj porovnavanim so sporenim, pretoze fotovoltika nezaraba, iba vracia spat co si do nej dal a 10-13 rocna navratnost, to asi tazko mozes nazvat "investicia".
Odpovedať
@dominik_galaba dobre podme nato Je rocne spotrebujem komplet na vsetko 10 000 kw/h v ratane vysokej tarifi cca 2000Kw/h vsetko v d5 ke. Platby okolo 130Eur mesacne bez nedoplatku a doplatku. Lokalita Hurbanovo. Dajme teda panely vies mi tu povedat investiciu cca a nasledne mesacne platby?
Odpovedať
Profilova fotka
@pinacolada19 Odo mňa dostaneš jednoduchšiu odpoveď, vykurovanie domu rieš hlavne s projektantom alebo niekým čo má prehľad o celom projekte a nie s každým kto ti ponúkne čo predáva, ako @dominik_galaba plno grafov a obrázkov ktoré sú každému jedno. Za mňa sa to neoplatí načo kombinovať dva spôsoby na niečo na čo by stačil jeden, zbytočná zložitosť náklady a údržba.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba co ti mam vysvetlovat, aj minule som ti ukazoval, ze este aj dodavatel tej vasej super duper technologie pocita s normalnymi cislami, Len cisla vaseho monitoringu su zazracne. Dodavatelia systemov ako napriklad SSE slubuju z 1kWhp 800-1060kWh ale vas system da 1600kWh.
Odpovedať
@gkrivanek @majkoj ze vas to este bavi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek 10mWh ročne nevykryješ, vieš z toho zhruba tretinu spotrebovat z vyroby a zvysok odovzdat do siete ak to tvoja distribucia dokaze prijat (ZSD a VSD su ok) nasledne si danu prebytocnu odovzdanu energiu vytiahnut zo siete so zlavou, cca 50% z kazdeho kW podla toho v akom tarife sa nachadzas. @majkoj stale to iste, real data su. Aj tvoje domnienky su. Neviem ake fyzikalne vlastnosti mas na mysli.
Odpovedať
@dominik_galaba no ved som kriteria zadal ,vyrataj to teda kolko panelov treba ,kolko ma to vyjde a na kolko sa mi znizia cca platby. Samozrejme presne to nechcem,ale tvojim odhadom.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba ok tak skusme tie fyzikalne vlastnosti : zoberme si nejaky FV panel, napriklad monokrystal https://static.solar-eshop.sk/files/p... rozmer 1640x0,992mm cize 1,62m2, vykon 320kWp, ucinnost 19,67 percenta. Dopadajuce slnecne ziarenie na SK je 1000 - 1250kWh/m2 rocne, to je namerane. Cize na panel rocne v uplne idealnej konfiguracii dopadne 1,62x1250, teda 2025kWh za rok. Jeho ucinnost je 19,67 percenta cize v idealnych podmienkach vyrobi 398kWh cize v uplne, ale naozaj uple idealnych podmienkach 1kWp system vyrobi 1,24MWh, ked do toho zapocitas straty na rozvode a menicoch dostanes sa na cisla, ktore pouzivaju ku kalkulacii ostani dodavatelia. Ale ty vyrabas 1,6MWh :), ako ? dizlovym agregatom s reflektorom ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ťažko ti viem spraviť kalkuláciu keď neviem o parametroch pripojenia nič. Ale skúsim ... Spotreba 10mWh ročne. Tarif DD5 (20/4) v pomere 90:10 Orientácia domu - dajme Juh ... aj keď to tak asi nebude. Kalkulujem so skutočne najnižšími hodnotami ktoré dokážem rátať tak, aby to malo reálny výstup. Tj. spotrebuješ 25% toho čo si cez deň vyrobíš, v reálnom čase a zvyšok poputuje do distribučnej siete - čo neskôr keď bude treba vytiahneš zo iste lacnejšie. Podľa tvojich platieb 130€ mesačne vrátane platby za odberné miesto/ističe - tipujem pri spotrebe 10mWh ročne amperáž ističa na 32A. V drvivej väčšine - 99% (odoka) viac ako 5kWp systém zákazníci nevedia využiť v nejakej rozumnej miere. Je jasné, že sa nedá spotrebovať všetko čo sa za celý deň vyrobí ani pri fyzickej batérii - ok ak má niekto 20kW batériu tak vie veľmi veľmi veľkú časť uskladniť, ale tam už sa o návratnosti baviť vôbec nebudeme - batéria sa nedožije svojej návratnosti. To len tak pomimo. Takže odporúčať ti na tvoju spotrebu 10mWh ročne väčší fotovolt je zbytočné, pretože ak vykuruješ elektrinou, tak sa o nejakej extrémnej efektivite výroby/spotreby baviť nemôžeme - slnko cez zimu nesvieti v takom množstve ako cez zvyšok roka (jar, leto, jeseň), paradoxne cez zimu potrebuješ najviac, ale slnka je vtedy najmenej. Poďme k veci. 20 panel, výkon max 5,5kWp, spotrebuješ cca 25% priamo a zvyšok do siete. Vyrobí okolo 6 800kWh za celý rok, z toho využiješ priamo zhruba 1 700kWh (hodnota cca 223€ za silovú zložku - ty by si ale za 1 700kWh zaplatil aj distribučný poplatok) a okolo 5100kWh (má hodnotu 339€ za predpokladu že si všetko neskôr spotrebuješ) ide do siete ktoré si neskôr spotrebuješ (komplet - pretože máš vyššiu spotrebu ako celkové množstvo vyrobenej elektriny z FVe), to znamená že tvoja ročná úspora je súčin týchto dvoch cien za energiu ktorú si si vyrobil, spotreboval a odovzdal do siete - 538€ ušetrených za rok - to je hodnota ktorú nezaplatíš svojmu dodávateľovi elektrickej energie, preto - lebo si ju vyrobíš. Cena za takéto dielo sa pohybuje medzi 7 500€ s DPH - koncová cena. Návratnosť je v tomto prípade necelých 14 rokov. (v tom je zarátaný aj poplatok za službu odovzdania energie do siete s možnosťou spotrebovania danej energie neskôr). Ročne zaplatíš s takýmto dielom za elektrinu cca 700€ bez distribučného poplatku - to máš cca okolo 200€ pri 32A istení. Čiže z 1 430€ zlezieš na nejakých 900€ za 10mWh s 5,5kWp fotovoltom. Vďaka tomu by sa tvoja mesačná záloha mohla znížiť na cca 80-82€. Pri tarife DD2 by to bolo zaujímavejšie, pretože je cena za 1kWh EE vyššia, takže by návratnosť bola podstatne lepšia a aj úspora oproti DD5. Samozrejme kalkuloval som so schopnosťou tvojej domácnosti spotrebovať priamo 25% vyrobenej energie z fotovoltaiky priamo, táto hodnota môže byť vyššia, ale to záleží už od konkrétnej domácnosti. Môžeme mať dve na vlas rovnaké domácnosti, s rovnakými spotrebičmi a rovnakým kúrením - proste rovnaké všetko. Len návyky a schopnosť prispôsobenia sa jednej domácnosti k fotovoltaike bude vyššia - čiže bude schopná vďaka optimalizácii spotrebovať priamo z fotovoltaiky viac energie - tým pádom ušetriť každý kW v plnej miere. Samozrejme aj 25% je fajn číslo - môže byť vyššie. Pre to sa snažím vysvetliť fakt, že najdôležitejšie je spotrebovať čo najviac z toho čo vyrobím, samozrejme prebytky sú OK, ale nie je dobré odkladať do siete 90% a 10% spotrebovať priamo. Samozrejme kalkulácia je orientačná aj keď máme všetky hodnoty známe, nie je rok ako rok, a nie je domácnosť ako domácnosť a tak isto tvrdenie jedného zákazníka o schopnosti domácnosti, nie je rovnaké ako pri druhom. Niekto si nadhodí a povie že dokáže spotrebovať aj 50% z výroby, tieto veci vieme samozrejme zhodnotiť na základe informácií od distribučnej spoločnosti kde ak má zákazník doma na odbernom mieste IMS, dokážeme odsledovať priemernú dennú spotrebu a tým aj charakteristiku domácnosti ako takej. Vždy to bude len orientačné, ale nakoľko prístup k výrobe fotovoltaík máme, a vidíme koľko zákazník za rok vyrobí, spotrebuje, odovzdá do siete, vieme takéto údaje poskytnúť na objasnenie problematiky. Vôbec sa nesnažím niekomu niečo predať, len vysvetlujem a dodávam potrebné čísla. Ak je niečo nepresné, alebo nebude úplne na chlp korešpondovať s niekoho výpočtami tak sa ospravedlňujem, robil som to narýchlo a máme rozpozeraný seriál na Netflixe .... @majkoj - nehádam sa, fotovoltaika nie je dobrá - pre každého.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?