Zavzdušnený vykurovací systém

Ahojte, chcem sa poradit mam rodinny dom, kde mam vykurovanie na pevne palivo prostrednictvom kotla na pevne palivo plus akumulacnu nadrz 1000litrovu. System je novy dva roky pouzivany. Problem mam v tom, ze pri poklese teploty v akumulacnej nadrzi ako aj v celom systeme z priklad 80stupnov na cca 40,mi zacne cerpadlo ktore tlaci vodu z nadrzi do radiatorov precerpavat vzduch a teda pocut ako cez neho intenzivne pretekaju bublinky. Pociatocny tlak v systeme mam nastaveny na 1.5 baru, expanzna nadrz je natlakovana tiez na 1.5 baru. Radiatori su niekolko krat odvzdusnovane, no vzdy ide z nich len voda a nie vuduch. Radiatori su vzdy vsetky teple bez chladnych miest. Proste ked je teplota vyssia resp. Ked kurim a teplota je vyssia tak cerpadlo ide tycho a nepretekaju nim bublinky ale ako nahle nekurim a ze vykurovanie ide iba z nabitej nadrzi a vybija sa, tak ked je nadrz uz skoro vybita tak cez cerpadlo zacnu pretekat bubliny a pocut to dost. Na nadrzi mam aj automaticky odvzd. Ventil, no bez vysledku. Neviem si rady. Tlak neklesa, radiatori teple.. neviem si dat rady.
Odpovedať
nájdi distribučné odvzdušnovacie ventily (pozor nie priamo na radiátoroch) a odšróbuj celkom ten šróbik - to značne pomôže dostať vzduch zo systému. Zmeraj tlak na expanznej nádobe, ďalej skús zdvihnúť tlak vody na 1,7bar v čase keď bude vysoká teplota vody. Môžeš ísť postupne na max 2bar. To pomôže vytlačiť vzduch a zistiť či je expanzná nádoba OK
Odpovedať
@josepfjacob88 myslím že po preštudovaní tohto článku budeš vedieť čo sa u teba deje. http://www.topin.cz/clanky/boj-se-vzd... Ja som mal tiež permanentne bublinky v systéme, počul som v trubkách bublinky. Po preštudovaní toho článku som identifikoval u mňa problém s expanznou nádržou (servisák mi ju natlakoval na 3 bary 😠 - v záruke TČ som volal servisáka a zakaždým mu vyvalil 150€, pritom od inštalácie mi ju natlakoval na taký tlak, čiže vôbec neplnila svoju funkciu ). Odporúčam ak sa ti dá, odstaviť expanznú nádrž od systému, vypustiť z uzavretého okruhu s expanskou vodu. Natlakovať ju bez vody na tlak o cca 0,1-0,2 baru nižší než máš prevádzkový tlak. Prípadne zisti či nemá malý objem. Keď kúriš na také veľké teploty a máš radiátory, tak budeš potrebovať riadne veľkú expanznú nádobu.
Odpovedať
dobre až na podstatnú drobnosť - tých -0,2bar je u studenej vody ale +0,2bar je u teplej vody. pozor na to.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?