Ahojte, mám monolitický železobetónový strop a na povale mám spravené rozvod pre rekuperáciu. Ako najlepšie zatepliť takýto strop s rekuperáciou? Striekaná (PUR pena), fúkaná (napr.KNAUF SUPAFIL alebo celulóza, climatizer) alebo tam bude vhodné aj "roztočiť" minerálnu vlnu? V dvoch 20cm vrstách napríklad?
Ďakujem za rady
Tiež to mám takto navrhnuté. Plánujem zaštepovať minerálnou vlnou pod ňu by mala ísť parozábrana aj keď jej potreba je otázna no podľa môjho projektanta je síce betón vzduchotesný no nie je parotesný. Tak tam pre pokoj duše natiahnem Hydrobit. Rozvody vzdduchotechnky sa posnažím poťahať tak aby sa nekrížovali a hrúbku prvej vrstvy vlny do vrchnej úrovne vzduch. rozvodov ďalšiu vrstvu kolmo na prvú atď
@represent17 Ahoj, tiež to máme takto isto, žb doska na tom rekuperácia.
Plánujeme okolo hadíc podávať vatu, druhá vrstva to už prekryje. Okolo tých boxov to bude horšie, ale asi na to len tú vatu položím, nech sú zakryté a hotovo.
@represent17 Takéto nekompaktné veci je ťažké zatepliť. Vatou si to ani neviem predstaviť - všetko presne orezávať.
Ja som urobil rozvody z plochých PVC potrubí, ktoré je zapustené v EPS izolácii (viď môj fotoblog o rekuperácii). Stačila mi vrstva 7 cm EPS a všetko sa zakrylo.
V tvojom prípade mi príde lepšie zafúkať to celulózou, tá sa dostane aj medzi tie potrubia pri tých rozdeľovačoch. Ak to chceš mať pochôdzne, tak treba spraviť nejakú konštrukciu na pochôdznu podlahu a medzi to zafúkať tú celulózu.
@tom329 montovali to chalani z asex. Má to rozmer odhadujem 40x30x30.
@chrobak7 len keď to zastriekaš celuózou, tak sa k tomu už nedostaneš tak ľahko aby si to rozobral v nejakom prípade.
Tiež sa dá zatepliť s EPS. Tá rúra má myslím 10cm. Okolo obložíš, povyriezaš a na to ďalšie vrstvy už budú z celého eps / vaty, podľa toho čo kto chce.
Osobne by som ničím iným ako vatou zatepľovať strop ani neuvažoval. Výhody proti EPS väčší tepelný odpor, požiarna odolnosť, zvuková izolácia, cena. Jedinú nevýhodu vidím v náchylnosti na vlhkosť a nepôchodznosť aj keď to sa dá doriešiť.
@represent17 ja by som to nechal zastriakat PUR penou (ja mam napr Honter EXY09) aspon 30cm min. Zastriekaju sa vsetky skary kompletne a cele sa to zaceli (to pri vlne nedas) a kaslal by som na parozabranu, kedze ta pena je paropriepustna...
@represent17 to ma aj napadlo. Skoda, ze to uz je polozene. Ja by som to spravil tak ze by som dal 30cm pur penu a nad nu by som porobil vsetky rozvody a tie by som zvlast zaizoloval.
@represent17 a co tak to trosku predimenzovat a zateplit aj medzi krokvami ? , inak priklanam sa k diskutujucim, roztiahnut vlnu , aspon v dvoch vrstvach ako spominas 2x20cm
mne napada rozprestriet vlnu , na hrubo kopirovat rozvody a nasledne ich zahadzat bud drvenym EPS alebo celulozou(pripadne penou).
Venoval by som urcite zvysenu pozornost izolacii tych rur, pretoze v zime sa ti bude v nich privodny vzduch ochladzovat, odpadovy kondenzovat a v lete naopak prehrievat.
Ja mam rozvody v SDK strope a tam mi jednotka ukazuje teraz v lete na privodnom vzduchu o 2st.C, oproti nasavanemu vzduchu.