Kondenzácia v rozvodoch rekuperácie

Máme dom v stave keď sú 3 mesiace nainštalované potrubia rekuperácie, ale jednotka ešte nie je nainštalovaná. Dom má zateplené steny, ale nie strop. Plastové flexi potrubie je vedené v strope nad sadrokartónom, uchytené o záklop z dosiek. Dole sa kúri na 20 stupňov, hore na povale je chladnejšie (keď bolo vonku 5st, bolo na povale 10st, keď mrzlo, neviem presne koľko) Obávam sa, či sa nemohol vytvoriť v poslednom období v potrubí kondenz a teda plesne. Aký je váš názor? Nemám predstavu, aký musí byť teplotný rozdiel na vnútornej a vonkajšej strane potrubia, aby sa tvoril kondenz. Teoreticky je potrubie v teplej zóne, ale od studeného povala ho delia iba dosky aj so špárami. Začal som riešiť kondenz teraz, lebo nastal problém na podstrešnej fólii, keď vyzrážaná voda teraz po mrazoch vyslovene stekala po podstrešnej fólii a na fasáde pod krokvami sa tvorili mokré mapy. Znížil som teplotu na vykurovaní, pokiaľ nezateplíme strop, ale tiež neviem, čo je lepšie pre to potrubie - keď sa kúri na 20 st, alebo napr. na 10.
Odpovedať
Rúry trochu vyspadujte aby prípadný kondenz stiekol a nedržal sa v nejakej priehlbine. Konce zatvoriť proti prachu, najlepšie len tkaninou. Čo najskôr dajte parozabranu.
Odpovedať
@blacksr nemám sa ale ako dostať k potrubiam, zdola je sadrokartón a zhora záklop. Aj keby vytrhám záklop, potrubie je uchytené každých 50 cm na záklope alebo na trámoch a nedá sa s ním nejak hýbať.
Odpovedať
@blacksr plastove flexi potrubie spadovat? Je ako pokusat sa rovno cikat 😉 @wanidan co brani zateplit strop? Preco sa kuri na 20°C ke je moznost kurit aj na 10°C? Pripadne vobec.
Odpovedať
@wanidan V mojom okolí poznám dve stavby, budovu o rozlohe cca 2 RD, druhá budova asi 4 RD. V oboch rekuperácia bola namontovaná rozdielnými špecializovanými firmami asi pred cca 3 rokmi. Od samého začiatku je problém z kvapkaním vody, akonáhle sa rekuperácie vypne, alebo nechá na nízkom stupni. Teda musí bežať stále a hneď je to poznať na spotrebe elektriny.
Odpovedať
@palo18 Strop bránil zatepliť čas, riešila sa fasáda, ale provizórne môžem zatepliť už zajtra. Kúrilo sa na 20 st, lebo na jeseň sa robil sadrokartón a omietky a bolo to tak dobré celkovo aj kvôli vysúšaniu domu. Na dome je toľko vecí, že všetko správne načasovať a predpokladať následky všelijakých javov je dosť ťažké. Ako aj tie rozvody: keď bolo treba dať sadrokartón, museli sa rýchlo naťahať rozvody s tým, že jednotka sa dopojí neskôr. Ja som sa vytešoval, že ako dobre keď sa kúri - teplo a vlhkosť pod 50%, ale vravím, je toho veľa.
Odpovedať
Inak v rozdeľovačoch a pri výustkách necítim vlhko. Potrebujem hlavne zistiť, či tam nie je pleseň, ale to jedine nejakou mini kamerou.
Odpovedať
Profilova fotka
@wanidan potrubie rekuperacie by som upchal, uplne, vzduchotesne, aby sa tam nedostal vzduch, para, voda..., vsetky vyvody potrubia. nech sa tam nema ako dostat vzduch. ked dokoncite stavbu, nastartujete rekuperaciu, tak to pootvarate tiez mame rekuperaciu, ak je vypnute, robi sa kondens. takze ide stale ked sme ju mali v oprave, tak sme otvory upchali ak tam aj je teraz vlhkost, plesen, ked sa spusti rekuperacia, tak sa to presusi
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?