Návrh rozvodov rekuperácie - prosím pripomienky

ahojte, planujeme si v domceku urobit predpripravu na rekuperaciu, teda pred zateplenim stropu na povale urobit rozvody rekuperacie... chceli by sme to spravit svojpomocne.. mozte sa mi prosim pozriet na tento moj navrh a napisat pripomienky, co by ste spravili inak a preco? na rozvody planujeme pouzit hadice duotec, rozdelovace - neviem ci bude lepsi ten na obrazku hore (ma tlmic) , ten ma ale 10 vyvodov len na jednej strane, alebo ten 2X4 (ale je bez tlmica).. rury z RJ na nasavanie a vyfuk pojdu v sadrokartonovych podhladoch (pod stropom), ostane bude vyvedene nad strop a pojde pod izolaciou (vlna)... ta kupelka je jedna miestnost spolu s WC...
Odpovedať
1
2
nezobralo mi obrazok tak tu je:
Odpovedať
Tiez ma tato problematika zaujima ... prosim, ak je tu nejaky odbornik nech sa pokusi vyjadrit hlavne "k uskaliam", ktore sa pri montazi mozu objavit. Ocenil by som, ak by boli dostupne aj nejake realne fotografie.
Odpovedať
Este niekto, kto sa vyzna?
Odpovedať
Profilova fotka
@sarah_se suhlasim s @filipdvere. Montaz je jednoducha zalezitost, ale navrh a vypocet by som dal spravit odbornikovi.
Odpovedať
@filipdvere naozaj privod a odvod vzduchu v kazdej miestnosti? Kdesi som cital, ze odsavanie sa dava len do kupelne, WC a kuchyne. Vzhladom na netesnosti dveri a relativne maly objem vymeneneho vzduchu by k podtlaku alebo pretlaku nemalo dojst. Tak kde je pravda?
Odpovedať
Profilova fotka
@filipdvere @sarah_se tu je pekny obrazok-pohyblivy http://www.vetranie.sk/index.php?page...
Odpovedať
montáž rekuperácie nieje až taká jednoduchá vec ako to vypadá. ja osobne montujem VZT už niekolko rokov a akúrat včera som odniesol podklady pre rekuperáciu do firmy Apiagra s.r.o. teda viem o čo sa jedna no aj tak som to zveril do ruk profikov. urcite by som nerišil rozvody flexi hadicou, pretože sú tam veľké straty tlakov. najlepšie je rozvod riešiť plastovým potrubím. nieje to ťažké a keď to budete mať navrhnuté tak montáž by ste mali zvládnuť aj sami. skúste sa poradiť vo firme Apiagrap. Kekeľak, p. Bača alebo MBM Technologi p. Panek alebo ako bolo spomenuté v inom príspevku p. Vaňo
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@baxom Pri plastovych rúrach môže robit problem elektrostaticky náboj.Tiež by sa mi to páčilo hlavne kôli čisteniu a tiež menšiemu stratu tlaku.
Odpovedať
@lubossss ked das rozvod z plastoveho potrubie je trosku komplikovane nakupit presny pocet dielov ake budes potrebovat. Pri plechovom potrubi to az taky problem nieje nakolko si vies konkretny kus upravit tak ako potrebujes. Napr.: domer medzi 45 stupnove kolena ked poteebujes uskocit len kusok... v konecnom dosledku je rozhodujuca cena. Neviem kolko stoji plastove potrubie ale za m2 plechoveho som zaplatil 10€ bez DPH dokopi teda 770€. Myslim ze vsetko ma svoje plusy aj minusy treba sa len rozhodnut co je pre konkretneho investora lepsia volba.
Odpovedať
Profilova fotka
@baxom no nejak mi unikajú argumenty pre nepoužitie flexibilných PE hadíc. ak nepoužijem light verziu, tak mám vo vnútri vrstvu, ktorá výrazne znižuje tlakovú stratu. pokiaľ niekto nebude robiť exotické slučky a "hardcore" zakrivenia čo mu PE hadica dovolí len v určitej miere, tak absolútne nevidím problém i v použití tohto systému. spôsob vyregulovania je jednoduchší ako u Spira. samozrejme i Spiro má svoje výhody, ale v rámci rodinného domu postačuje i riešenie flexibilnými PE hadicami. stále počítam maximálne prevetrávanie, v realite je to v drvivom čase prevádzky polovičný a nižší prietok. čistiteľnosť pri revíznych otvoroch v rozdeľovači/zberači s demontážou tanierového ventilu tiež nie je problém.
Odpovedať
Článok sa načítava...
v pripade zaujmu velmi rad poradim
Odpovedať
@maros_kollar @sunnydanny Tiez by som rad pouzil flexi hadice. Myslite, ze bude stacit uz spominany Duotec (priemer 75/63, dlzka 50 m za 102 EUR), ktory chce pouzit aj autorka prispevku? Alebo treba ist do draheho riesenia napr. Uniflexplus+ (priemer 76/64, dlzka 50 m za 270 EUR). Alebo je nieco medzi tym?
Odpovedať
Pripadne lacne hadice na odtah a drahsie na privod vzduchu?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Obnovujem tému. Riešil niekto nejaký filter na mastnotu priamo na výustke odťahu vzduchu z kuchyne? Veď keď pozriem na filter na digestore, neverím, že sa odťah z kuchyne časom nezanesie mastnotou.
Odpovedať
@calimero Nezanesie. Ved na to je prave ten digestor aby sa mastnota vyzrazala na prvom studensom predmete (rozumej tukovy filter). Vyustka vzt je uz moc vysoko na to aby tam nejaka mastnota doletela. Keby to tak nebolo musel by si mat mastne vsetky skrinky, podlahu, strop, ...... :-)
Odpovedať
@calimero digestor je prave nato, aby sa odtah rekuperacie nezaniesol tukom. Myslis, ze rekuperacia stiahne mastnotu na vzdialenost dva metre pri odtahu 50 - 100 m3/h? Moj digestor ma odtah 400 - 700 m3/h na vzdialenost 50 cm. Odtah von cez fasadu. Silny digestor s odtahom von a pravidelne cistenie jeho tukoveho filtra je odpoved na tvoju otazku, nie filter na rekuperaciu.
Odpovedať
@peto99 @calimero S odtahom von nesuhlasim, s ostatnym ano.
Odpovedať
Profilova fotka
našiel som zaujímavú rekuperáciu -vetracia jednotka s rekuperáciou Paul NOVUS, účinnosť využitia tepla z odvádzaného vzduchu 90 až 97 % a potrubie sa dá podľa predajcu vyčistiť .)
Odpovedať
Profilova fotka
zaujímavý článok http://mojdom.zoznam.sk/cl/10063/1452...
Odpovedať
@peto99 pri rekuperacii by si nemal mat odtah von.
Odpovedať
@mr79 nemam vzduchotesny dom, a rekuperacia ma tak vysoky vykon, ze to vobec nevadi. Nestaval som EPD ani NED, ale rekuperacia je senzacna vec aj v beznom dome. Digestor bez odtahu si neviem predstavit. Mam aj komin a externy privod vzduchu, takze cely dom je deravy ako reseto :-D . Mam bojler s TC, klimu s TC, a cely dom v elektrine do 100 E mesacne. Investicia 2500 do celeho systemu kurenia, chladenia a TUV. Bez polmetra EPS na fasade ;-)
Odpovedať
@peto99 ak pustis odtah digestoru 700 m3/h, tak to musi sposobovat taky podtlak, ze tahas aj bordel z komina, aj rekuperacia vtedy nebezi spravne. Inak tiez mam rekuperaciu, ale nemam ani komin, ani odhat digestorom von, vsekto v elektrine za asi 65 Eur mesacne pri 147 m2 uzitkovej ploche.
Odpovedať
@iigor ten domcek ani zdaleka nie je pasivny :) ... a v com je ten novus zaujimavy ?, pytam sa fakt seriozne.. v com Vas zaujal , v tej ucinnosti ? ved to maju aj ine jednotky paul a mozno uz aj dalsie, neako som to prestal sledovat ked som uz jednotku vybral ...
Odpovedať
Profilova fotka
@gorgar ja to sledujem a nemám rekuperáciu kvôli nenávratnosti a udržiavaniu čistoty v potrubiach, a preto ma zaujal výrobca, že sa to dá čistiť, ale či je to pravda.. prečo ten dom nie je pasívny ?
Odpovedať
@peto99 akurat u teba je tym padom prakticky nemozne tu rekuperaciu spravne vyregulovat aby to co taha dnu +- tahala aj von. Takze o riadenom vetrani sa u teba neda hovorit
Odpovedať
@cubicomp Navyse vyznamne teplo, ktore vznika pri vareni vyhadzuje doslova von oknom a namiesto neho nasava ladovy vzduch z vonku. To uz mohol kludne vetrat oknami.
Odpovedať
@iigor Zabudnite na 90% ucinnost. Kvoli entalpii to nehrozi. Realna ucinnost rekuperacie je okolo 40-50%. Inak typ jednotky nema nic spolocne s cistenim potrubi. Vycistit sa da (takmer) kazde potrubie bez ohladu na typ jednotky. Pozrite napriklad sem http://www.valin.sk/priemyselne-ciste....
Odpovedať
@iigor no cistit sa da vacsina potrubi ked sa na to dopredu mysli a spravi sa "normalnejsi" navrh trasy ... v tomto Paul nie je neako extra mimo ostatnych ... skor ma mozno lepsi marketing :) a nasledne cenu :) viem z vlastnej skusenosti ... mame od nich jednotku :) .. .navratne to nie je .. suhlas . ale to ani moje sukromne auto ci zahradny gril :) ale auto ma odovezie , a steaky z grilu su tiez fajne :) je to samozrejme o osobnych preferenciach .. Ten domcek .. to ze maju male platby za kurenie z nich nerobi "pasivny" domcek ... je to len "marketing" daneho architekta ... na ozancenie domu za pasivny musi dany dom splnat urcite kriteria , co tento z PR clanku pravdepodobne nesplna, ak by ano , niekde by tam minimalne na svoju chvalu spomenuli vypocet PHPP a ak by aj ten bungalov chceli mat ozaj pasivny 25 cm polystyrenu by im na to asi nestacilo ... ale inac suhlas, zaujimavy PR clanok, domcek v pohode, dispozicne nic extra ale mat domcek za 64 uz zariadeny :) bral by som ... len asi by som tam nechcel byvat s kurenim na 19 stupnov .. bola by nam tam zima :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?