Odpoveď na príspevok od dexter89:
@papulaa Ahoj, problém bude v tom, že ju máš nas… @dexter89 dexter nazdar. Teraz som začal od 23.10 temperovat domček, víkendový, občasný keď sa nám dá vždy sme tam. Vonkajšiu jednotku mame 5kw, teplotu som nastavil na 19stupnov, rozloha je cca. 80m2, zapisujem si spotreby a od 23.10 do 4.11 je spotreba 127kw, čo je v priemere 10,5kw za deň bez zateplenia fasády, len na padlasi 15cm vety. Myslíš že keby som tu teplotu nastavil na 22stupnov znížil by som tu dennú spotrebu? Ďakujem MatoOdpoveď na príspevok od matko291:
@dexter89 dexter nazdar. Teraz som začal od 23.10… @matko291 Čo presne Ťa vedie k úvahe, že ak zvýšiš teplotu, na ktorú chceš vykurovať, tak sa Ti zníži spotreba energie? Mňa by to teda nenapadlo. Nieje mi jasná fyzikálna podstata javu ktorý by toto mal spôsobiť.Odpoveď na príspevok od toky1:
@matko291 Čo presne Ťa vedie k úvahe, že ak zvýši… @toky1 v prvých príspevkoch @dexter píše ze nastavy teplotu na 22 max 23 nikdy nie naviac a po dosiahnutí teploty 23stupnov že vonkajšia jednotka ide na minimum čiže si myslím ze aj spotreba, @toky1 prepáč ak píšem bludy, nevyznám sa, diskutujem lebo sa chcem dozvedieť viac 🫡Odpoveď na príspevok od matko291:
@toky1 v prvých príspevkoch @dexter píše ze nasta… @matko291 Chces popierať fyziku? Keď chces vyššiu vnútornú teplotu, tak sa zvýšia aj tepelné straty, teplo ktore ty musíš dodať aby si dosiahol požadované. Takže vyššia vnútorná teplota znamená nutne aj vyššiu spotrebu (na kúrení). Takže ak chces mať nižšiu spotrebu a vyššiu teplotu, tak porieš si to zateplenie, lebo podľa tvojho opisu je to nedostatočné. To čo píše @dexter si nesprávne pochopil. On nastaví požadovanú teplotu, na jej dosiahnutie ide jeho klíma na max a následne, keď ju dosiahne, tak zníži svoj výkon už iba na udržanie nastavenej teploty, teda na dodanie výkonu, ako sú vysoké tepelné straty pri daných podmienkach. Keďže má celkom dobre riešenú tepelnoizolačnú obálku, tak má nízke tepelné straty a preto mu klíma ide na udržanie tepelnej pohody na minimálnom (udržiavacom) výkone.Odpoveď na príspevok od matko291:
@toky1 v prvých príspevkoch @dexter píše ze nasta… @matko291 jj chápem čo myslíš ale podľa tvojich dat keď klíma denne zožerie cez 10kwh v týchto podmienkach asi nejde na minimálny výkon... Takže zvýšenim teploty by si spotrebu ešte zvýšil , ako píšu aj ostatní ... Ja som sa asi zamýšľal už ani neviem o čom ale asi že teoreticky , ak má klíma nejaký spodný výkon a priestor prekuruje ak je vonku teplo(ako teraz) a dáva ju kvôli nízkej nastavenej teplote do cyklovania , tak teoreticky ak sa povedzme nastaví o nejaký stupeň ,dva vyššia teplota a zamedzí sa cyklivaniu tak teoreticky asi môže byť spotreba paradoxne nižšia ako pri nižšej teplote ... Keďže čase štarty berú najviac energie , ale to je moja úvaha a ako fakt to funguje nemám zamerané ale asi toto si tu chcel ostatným vysvetliť tipujem 🙂Odpoveď na príspevok od dexter89:
@matko291 jj chápem čo myslíš ale podľa tvojich d… @dexter89 čo by si teda poradil?Odpoveď na príspevok od matko291:
@dexter89 dexter nazdar. Teraz som začal od 23.10… @matko291 keď to je víkendový domček nie si tam stále , kľudne na temperovanie postačí aj nižšia teplota ... Skús na 17 stupňov my sme tak nechávali vo víkendovom byte bežať kotol na 16-17 a postačovalo to ..keď vieš ovládať cez wifi tak aj nižšie , ja som na diaľku nevedel zmeniť teplotu v byte nemám tam internet , takže keď sme nechali vypnuté kúrenie úplne , v byte bolo 10 stupňov a trvalo od piatku do nedele kým sa tie polmetrove múry prehrali ... Aj to zožralo plynu toľko, ako keby kotol išiel na 16-17 stupňov celý týždeň ... Skúšali sme rôzne alternatívy a najlepšie na spotrebu bolo udržiavať temperovanie na cca17 stupňov v neprítomnosti ... U klímy to máš kus iné to rýchlejšie vytopi ako radiátori ale dal by som na tvojom mieste nižšiu teplotuOdpoveď na príspevok od matko291:
Dobrý večer. Pani @dexter89, @toky1 @frantisekca … @matko291 Či je to veľa alebo málo, nezistite takto. Treba vypočítanú ročnú potrebu tepla na vykurovanie SVOJHO domu konfrontovať so spotrebou klimatizácie. Čiže ak dom má potrebu tepla na vykurovanie napr. 15 000 kWh za rok (čiže zimu), tak pri kúrení klímou očakávam spotrebu menšiu cca o 2/3 tzn. 5 000 kWh miniem.Odpoveď na príspevok od blacksr:
@matko291 Či je to veľa alebo málo, nezistite tak… @blacksr ako sa to viem dozvedieť?Odpoveď na príspevok od matko291:
@blacksr ako sa to viem dozvedieť? @matko291 z výpočtu v projekte, časť Vykurovanie a Energetické hodnotenie (ja to robím aj mimo toho, lebo nie každý si dáva robiť komplet projekt)Odpoveď na príspevok od blacksr:
@matko291 z výpočtu v projekte, časť Vykurovanie … @blacksr písal som mailOdpoveď na príspevok od mgx:
@matko291 mne to ako vysoke nepride, priemerne 70… @mgx tepelné mosty, sa ti povie 😄 ale já sa v tom nehýbem, netuším čo vylepšiť aby to išlo k lepšiemu, spomínaš plyn, ale já kurim klimatizáciou