Vysoká spotreba pri kúrení klimatizáciou

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte idem si tu pre radu ako spravne nastavit v dome kurenie klimatizaciou Dom ma 110m² zatepleny vysuseny Pri kureni elektrickou vodnou podlahovkou na 22st sa celkova spotreba domu pohybovala okolo 40kwh na den za prve dva tyzdne v marci Tak som si povedal ze vyskusam kurit klimou Klima je vivax 5kw jednotka umiestnena v obyvacke ktoora kuri cely dom Ak som nechal klimu pustenu 24h na 26st a automaticke otacky tak sa spotreba celeho domu pohybovala okolo 25-30kwh Ked som pustil klimu o 5 rano na 30 st na max otacky na 2h , potom poobede od 16 na 30st na max otacky a potom za 2h som upravil teplotu na 26st auto otacky a klima bezala do 20 tak sa spotreba pohybovala okolo 20kwh Co som este zistil tak ze ak ide klima na max otacky 30st spotrebuje +- 2kwh a ak ide na 26st auto tak +- 1kwh Zda sa mi to celkom dost kedze by mala mat minimalne aspon o polovicu mensiu spotrebu ako elektrika Preto si ide sem po radu aku najefektivnejsie kurit s klimou Byvam v trencine kde sa teplota pohybovala okolo -3 cez noc a cez den okolo 5st Dakujem za kazdu radu a pomoc
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba no neviem ako inde, ale u mňa je teplota podlahy pri kúrení klímou 23-24°C , pravidelne to merám IR bezdotykovým teplomerom a nemám pocit studenej podlahy, alebo aby som potreboval papuče... Iná situácia je ovšem v izbách najďalej od klim. jednotky na opačnej strane domu... tam je citeľne chladná podlaha aj celkovo chladnejšie... ale tie chyže mám prázdne a tak sú poväčšine času zavreté a ani sa tam nekúri... samozrejme keď nechám dvere otvorené, tak sa oteplí na nejakých 21-22°C aj tam ale podlaha je studená to je pravda... no zatiaľ mi tam kúriť netreba, len temperovať Do budúcna to vyriešim domontovaním ešte dvoch klím, aby sa teplo šírilo z troch jednotiek po celom dome a som zahojený, tým pádom sa ani ta moja jediná jednotka až tak v mrazoch nenadrie... 😄
Odpovedať
@dexter89 asi mas pokazeny teplomer :-o Ked ti klima vykuri priestor na teplotu vzducu na 24C tak dlazba buse mat zakonite omnoho nizsiu teplotu, lebo nema tu energiu odkial vziat, pretoze teplota vzduchu v 1m nad zemou kde je teplomer proste neklame. Ja mam vodnu podlahovku a pozriem si teplotu spiatocky co neklame.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba no máš pravdu je to 23 stupňov momentálne ... V miestnosti je 24,3 momentálne ... Foto len pre teba 🙂 Ale je to v izbe kde je jednotka klímy... V spálni je podlaha o stupeň chladnejšia
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ale ved si len srandu robim... 👍🏻🙂
Odpovedať
@dexter89 nastav si emisivitu aby zodpovedala meranemu materialu a mozno ti to skoci - 0.5C :-) Ja ti mozem odfotit dlazbu pod klimou s infra teplomerom i termokamerou, ale je to prd platne oproti pocitovej a ta zodpoveda spiatocke vodnej podlahovky a ta hovori 19C a toho sa drzim. @dominik_galaba bud v klude som nad vecou ;-)
Odpovedať
@dominik_galaba no vidis ty bulo 🙂 aspon v dacom sa shodneme a to v tom, ze ja osobne mam vsade drevenu podlahu / original borovica 30mm s perodrazkou /, kedze kurim klimou, a pod nou ziaden beton, ale dreveny rost s 10 cm izolaciou cize ziadne papuce nam netreba !!!
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba tak je to shit teplomer za 8€ z eshopu a presnosť merania je aj +-2°C 😄 Zas pre objektivitu musím povedať, že vodná podlahovka je o inom ako odporové káble v podlahe... tam mám aj ja fakt pocit "teplej podlahy" , no ja mám tie odporové káble a úprimne veľký rozdiel v teplote podlahy či kúrim tým krámom v podlahe abo klímou osobne necítim... iba keď to ide nonstop niekoľko hodín... vtedy citeľne niečo cítim , ale inak skoro nič... takže za mňa , u mňa pomer komfort-náklady na teplo je v prospech klímy ako u toho krámu... ale keby som mal vodnú podlahovku, možno píšem inak ... uznávam
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 ved pravdaze citis az po par hodinach, kym sa naakumuluje poter a potom podlaha, vtedy to ide bomby.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba veď práve, ale potom už takmer vôbec nezapína a podlahu nemám vôbec na pocit teplú... aj keď je v miestnosti 23°C podlaha nie je teplá, ale zjavne to hreje ale o tom pocite hovorím. kúril som tým celú sezónu a celú zimu a nejako ma to nenadchlo , možno to bude tým, že mám laminát čo neni zrovna na prenos tepla super materiál ako napr. dlažba okrem toho žene bolo pri kúrení podlahovkou v kuse zima 😄 aj keď to bolo nastavené na 24 ... takže som musel kúriť skoro každý deň do krbu aby sme mali ako taký pocit príjemného, sálavého tepla... ale keď kúrim do krbu mojej žene je fajne ale v obyváku mám potom 28°C a pod stropom 32°C aj keď je vonku -10 a musím mať otvorené vetračky ... v spálni je 24 a mne sa už pri takej teplote zle spí... Teraz pri klíme mám nastavené nonstop na 23 a v chyži kde je klíma je 24 až 24,5 a v spálni oproti je 22 až 23 čo na spánok postačuje a nemám tam ani klímu nič, teplo sa tam dostane aj tak... takže žena je spokojná , ja som spokojný a nemusím prášiť s drevom v obyváku 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 tak laminát skutočne nie je na to vykurovanie najvhodnejším materiálom. Ja som zvolil vinyl tak uvidíme čo na to povie žena keď sa začne kúriť. Podľa mňa ste proste len zvyknutí na "teplý vzduch" ktorý fúka klimatizácia, samozrejme, že je to iné teplo keď ti rozfukuje klimatizácia 28°C ohriaty vzduch ako keď ti sála 23-24°C podlaha odspodu. Klimatizácia má kratší nábeh a dokáže miestnosť (pokiaľ je dodržaný nejaký rozumný pomer kW/m2) vykúriť skôr ako podlaha. Ale veď to vieš ... len ste "rozmaznaný" fúkaním klimatizácie 😉 neboj dobre to máš ...
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba tak ako poviem ti tak, že sme žili 30 rokov v paneláku na 10.posch. takže teplo stúpa hore ako vieme 🙂 takže v byte sme mali vkuse 24, 25°C a to podotýkam radiátor bol v kuse vypnutý takže sme kus rozmaznaní bytovkári
Odpovedať
@dexter89 trenkari :-) pozname
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba tak ale asi to bude tým jak vravíš, že ten pocit tepla tým že to fúka je lepší... aj nábeh klímy oproti podlahovke je neporovnateľne rýchlejší ... napr. keď je v chyži 20°C bo sme mimo, na diaľku cez wifi zapnem klímu na 23°C pol hodinu pred príchodom, a prídem pekne do vyhriateho ... mne osobne vyhovuje tá jednoduchosť a flexibilita a podľa mňa tomuto typu kúrenia bude patriť budúcnosť a pôjde to do popredia... ale to je môj skromný, biznis názor 😄 ako bude sa klíma čoraz dramatickejšie meniť čo pozorujeme už teraz... vpády arktického vzduchu ešte v máji, keď sa na zopár dní ochladí o 10°C a vzápätí oteplí na +30 😄 tak na také zmeny je kúrenie vzducháčom a klímou ako stvorené... netreba štartovať kotly a zložité systémy so zotrvačnosťou, ale len na pár hodín do dňa kus prikúriť klímou... nehivoriac o tom, že bude vzrastať potreba domy aj plnohodnotne v lete chladiť... takže investori, inžinieri a stavbári v budúcnosti si sakramentsky rozmyslia, či dajú do novostavby nejaký druh centrálneho TČ vzduch-vzduch, čo bude objekt plnohodnotne vykurovať a chladiť zároveň, alebo budú investovať radšej do podlahoviek, kotlov a pod. vecí, ktoré nakoniec budú drahé na prevádzku a spotrebu elektriny a dodatočne aj tak nevyriešia problém s chladením v lete...
Odpovedať
Nedavno sme tu riesili ci klimu na fasadu na konzolu alebo na zem kvoli vibraciam a hluku - tak klima je uz poriesena (LG Standard Plus), nakoniec sla predsa len na zem, chlapik sa s tym celkom aj vyhral a ked to este trochu doladime so svokrom, tak to bude aj vizualne pasovat k domu. Chcem sa este taku rychlu otazku opytat (aj ked to nie je uplne k topicu). Da sa klima dat do nejakeho "stand by" modu, v ktorom by bola v podstate necinna a len ked teplota klesne pod urcitu hranicu, tak zopla a kurila a drzala nasledne nastavenu teplotu, resp. v lete naopak, ked teplota stupne nad urcitu hranicu, tak zopla a chladila a drzala nastavenu teplotu? V appke ani cez dialkove som nic take zatial nenasiel
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@papulaa Ahoj, problém bude v tom, že ju máš nas…
@dexter89 dexter nazdar. Teraz som začal od 23.10 temperovat domček, víkendový, občasný keď sa nám dá vždy sme tam. Vonkajšiu jednotku mame 5kw, teplotu som nastavil na 19stupnov, rozloha je cca. 80m2, zapisujem si spotreby a od 23.10 do 4.11 je spotreba 127kw, čo je v priemere 10,5kw za deň bez zateplenia fasády, len na padlasi 15cm vety. Myslíš že keby som tu teplotu nastavil na 22stupnov znížil by som tu dennú spotrebu? Ďakujem Mato
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@dexter89 dexter nazdar. Teraz som začal od 23.10…
@matko291 Čo presne Ťa vedie k úvahe, že ak zvýšiš teplotu, na ktorú chceš vykurovať, tak sa Ti zníži spotreba energie? Mňa by to teda nenapadlo. Nieje mi jasná fyzikálna podstata javu ktorý by toto mal spôsobiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@matko291 Čo presne Ťa vedie k úvahe, že ak zvýši…
@toky1 v prvých príspevkoch @dexter píše ze nastavy teplotu na 22 max 23 nikdy nie naviac a po dosiahnutí teploty 23stupnov že vonkajšia jednotka ide na minimum čiže si myslím ze aj spotreba, @toky1 prepáč ak píšem bludy, nevyznám sa, diskutujem lebo sa chcem dozvedieť viac 🫡
Odpovedať

@toky1 v prvých príspevkoch @dexter píše ze nasta…
@matko291 Chces popierať fyziku? Keď chces vyššiu vnútornú teplotu, tak sa zvýšia aj tepelné straty, teplo ktore ty musíš dodať aby si dosiahol požadované. Takže vyššia vnútorná teplota znamená nutne aj vyššiu spotrebu (na kúrení). Takže ak chces mať nižšiu spotrebu a vyššiu teplotu, tak porieš si to zateplenie, lebo podľa tvojho opisu je to nedostatočné. To čo píše @dexter si nesprávne pochopil. On nastaví požadovanú teplotu, na jej dosiahnutie ide jeho klíma na max a následne, keď ju dosiahne, tak zníži svoj výkon už iba na udržanie nastavenej teploty, teda na dodanie výkonu, ako sú vysoké tepelné straty pri daných podmienkach. Keďže má celkom dobre riešenú tepelnoizolačnú obálku, tak má nízke tepelné straty a preto mu klíma ide na udržanie tepelnej pohody na minimálnom (udržiavacom) výkone.
Odpovedať
Profilova fotka

@toky1 v prvých príspevkoch @dexter píše ze nasta…
@matko291 jj chápem čo myslíš ale podľa tvojich dat keď klíma denne zožerie cez 10kwh v týchto podmienkach asi nejde na minimálny výkon... Takže zvýšenim teploty by si spotrebu ešte zvýšil , ako píšu aj ostatní ... Ja som sa asi zamýšľal už ani neviem o čom ale asi že teoreticky , ak má klíma nejaký spodný výkon a priestor prekuruje ak je vonku teplo(ako teraz) a dáva ju kvôli nízkej nastavenej teplote do cyklovania , tak teoreticky ak sa povedzme nastaví o nejaký stupeň ,dva vyššia teplota a zamedzí sa cyklivaniu tak teoreticky asi môže byť spotreba paradoxne nižšia ako pri nižšej teplote ... Keďže čase štarty berú najviac energie , ale to je moja úvaha a ako fakt to funguje nemám zamerané ale asi toto si tu chcel ostatným vysvetliť tipujem 🙂
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@matko291 jj chápem čo myslíš ale podľa tvojich d…
@dexter89 čo by si teda poradil?
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 dexter nazdar. Teraz som začal od 23.10…
@matko291 keď to je víkendový domček nie si tam stále , kľudne na temperovanie postačí aj nižšia teplota ... Skús na 17 stupňov my sme tak nechávali vo víkendovom byte bežať kotol na 16-17 a postačovalo to ..keď vieš ovládať cez wifi tak aj nižšie , ja som na diaľku nevedel zmeniť teplotu v byte nemám tam internet , takže keď sme nechali vypnuté kúrenie úplne , v byte bolo 10 stupňov a trvalo od piatku do nedele kým sa tie polmetrove múry prehrali ... Aj to zožralo plynu toľko, ako keby kotol išiel na 16-17 stupňov celý týždeň ... Skúšali sme rôzne alternatívy a najlepšie na spotrebu bolo udržiavať temperovanie na cca17 stupňov v neprítomnosti ... U klímy to máš kus iné to rýchlejšie vytopi ako radiátori ale dal by som na tvojom mieste nižšiu teplotu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Dobrý večer. Pani @dexter89, @toky1 @frantisekca pre info tu dávam odpočty ktoré si robím keď prídem na domček, ja bojujem stále z faktom že tie spotreby sú vysoké. To som už na padlaš rozroloval 15cm vaty.
Odpovedať

Dobrý večer. Pani @dexter89, @toky1 @frantisekca …
@matko291 Či je to veľa alebo málo, nezistite takto. Treba vypočítanú ročnú potrebu tepla na vykurovanie SVOJHO domu konfrontovať so spotrebou klimatizácie. Čiže ak dom má potrebu tepla na vykurovanie napr. 15 000 kWh za rok (čiže zimu), tak pri kúrení klímou očakávam spotrebu menšiu cca o 2/3 tzn. 5 000 kWh miniem.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@matko291 Či je to veľa alebo málo, nezistite tak…
@blacksr ako sa to viem dozvedieť?
Odpovedať

@blacksr ako sa to viem dozvedieť?
@matko291 z výpočtu v projekte, časť Vykurovanie a Energetické hodnotenie (ja to robím aj mimo toho, lebo nie každý si dáva robiť komplet projekt)
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 z výpočtu v projekte, časť Vykurovanie …
@blacksr písal som mail
Odpovedať

@matko291 Či je to veľa alebo málo, nezistite tak…
@jamur
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 mne to ako vysoke nepride, priemerne 700kw mesacne, co je ak beriem SCOP 2, tak cca 1400kw tepla=140 kubikov plynu. Na to, ze mas len trosku zaizolovany vrch imho vyborne. Mozes riesit tep.mosty, alebo viac kurit lacnym drevom, ale asi viac nie.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@matko291 mne to ako vysoke nepride, priemerne 70…
@mgx tepelné mosty, sa ti povie 😄 ale já sa v tom nehýbem, netuším čo vylepšiť aby to išlo k lepšiemu, spomínaš plyn, ale já kurim klimatizáciou
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 ja som to preratal na plyn, aby bolo jasne ze ta strata je mala. No, k domu urcite nemas ziadny projekt, je zima, najjednoduchsie bude v nastrelnej faze urobit termoviziu domu zvonku a znutra. Na fotkach uvidis, ktore miesta su najproblematickejsie ohladom unikov a ktore treba riesit-zateplenim ci inak. Termoviziu si bud objednas (cena okolo 100-120euro) a vystup budu fotky interneru a exterieru, alebo si pozicias kameru a nafotis sam. Dolezite je si pozriet hlavne teploty stien v problemovych miestach. K zatepleniu - 15cm nie je zle, ale je to malo. Na druhej strane, cakat ze budes mat na starom dome s unikmi mesacnu spotrebu 200kwh je nedosiahnutelne a nerealne.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?