Vykurovanie prvu zimu

Ahojte, mame novostavbu a od oktobra sme zacali kurit. Kurenie mame podlahove elektricke (kable). V kazdej izbe mame samostatny termostat, takze si vieme pozriet spotrebu. Taktiez mame samostatny el. merac na kurenie. Dom este nie je zatepleny, postaveny z tehly 30. Temperujeme vo vnutri na 12 stupnov. Za tyzden je spotreba cca. 700 kw, co sa nam zda straasne vela. Uvedomujeme si, ze chybajuce zateplenie je velky problem, ale je podla vas takato spotreba normalna?
Odpovedať
1
2
Samozrejme je že to je normálne je to proste kúrenie najdrahšou energiou a to elektrikou! Táto téma kúrenie elektrikou sa tu opakuje skoro každý týždeň! Keď zateplís a vyschne ti stavba tak to bude možno menej ako polovica tak sa s tým nauč žiť 8-)
Odpovedať
Vypadli mi oci z dulkov!!! Hlavne ze sta dali 1000 za elektrokotol. 700kwh / 7d... 1d... 100kwh ÷ 24 = 4,16kwh/h.... uff. a to len temperujete. To zateplenie chyba. A ruku na srdce, urcite vas o tom informoval projektant kurenia vopred. Este dajte plochu , nozno to je megabarak 300m2
Odpovedať
@janopopovec elektrokotol nemame, nejedna sa o teplovodne kurenie. Je to klasicky mensi dom, 120m2. Planujeme zateplenie 20cm,bohuzial tento rok sme to nezvladli.
Odpovedať
@bibiadodo chapem, my sme boli vo finisi stavby financne tiez grogy, po roku teraz dorabame hornu kupelku. A co mate za kurenie? Inventory ? Krbik nie je ? , bo pri takom kureni mesacne 2800kwh.
Odpovedať
@janopopovec mame krbove kachle, tie vykuria obyvacku s kuchynou pomerne rychlo. Len tym, ze v dome este nebyvame, v podstate sa nepouzivaju. Mame kable, posielam aj foto.
Odpovedať

Odpovedať
Ahojte, nuž asi by som za 500€ namontoval klimatizáciu a temperoval ňou. Náklady budú tretinové. A v lete môžete chladiť. Z nezateplených unimobuniek sme v práci vyhádzali elektrické ohrievače a dali klimatizácie LG za 500€, ročná úspora 2/3 elektriny voči predchádzajúcim rokom. A komfort neporovnateľný. A to ešte od nového roka pôjde elektrina pre domácnosti o cca 50% hore, 23% VSE + 28% VSDS...
Odpovedať
@vietordoplachiet to je urcite dobry napad, predpripravu na klimu mame a ratame s nou. 500 sa mi zda celkom malo, vies mi poslat konkretny typ?
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet si si istý tými 50 percentami???
Odpovedať
@bibiadodo Tak to je riadna spotreba panecku my mame spotrebu elektriky mesacne v priemere okolo 150 kwh to vasu mesacnu my nemame ani za rok ved to sa nedoplatite. Zlaty plyn fakt platim par eur mesacne a topim na 23 a este mam preplatky dom 125 stvorakov
Odpovedať
@bibiadodo Montovali sa tieto: https://teplozima.sk/lg-standard-s-p1... Už asi nebudú v predaji. Pri -25 už mali problém so zamŕzaním kondenzátu, takže sme museli nahrievať odtokové trubky. Ale to bolo 3 dni v roku. Vyberte si takú klimu, ktorá bude mať dostatočný výkon na vaše tepelné straty. Treba to spočítať.
Odpovedať
@quintes koncové cenníky ešte nie sú, ale podľa toho čo schválil regulačný úrad, to nevyzerá vôbec ružovo... VSE nárast o 23% je už na stránke: https://www.vse.sk/sdoc/doc/elektrina... Ale to je len za silovú energiu. Ešte k tomu distribučka. Kiežby to bolo menej...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bibiadodo To máš teda prehnanú spotrebu. Ja som mal prvý mesiac po spustení kúrenia, to bolo v decembri spotrebu 2400 kWh, ale to som ešte nemal sádrokarton na strope. Len SDK konštrukciu a ponad trámy som mal natiahnutú geotextiliu. Teplotu fólií regulovali v tedy podlahové termostaty, lebo priestorové by v tom čase nemali žiadny zmysel.
Odpovedať
@fenix8 125m2 nieje dom ale ok
Odpovedať
@kejsix A co to je pane?
Odpovedať
@vietordoplachiet Aspoň netrep somariny. To so odkiaľ nabral také zaručené údaje. Minule bol v TV Jahňátek a jasne povedal. Koncová cena za plyn o 5% a elektrika o 7%.
Odpovedať
@kejsix preco to nieje dom?nerozumiem...citatm tuto debatu🙂
Odpovedať
@1234anicka ja tiez cakam na odpoved lebo ma to velmi zaujima co to je podla pana ...
Odpovedať
Ja mam pri vykurovani vodnou podlahovkou plochu 155m2 a dom cisto len elektro.Tehla 30+20cm EPS,pod podlagou 22cm EPS,strip betonove miako 30+6cm nadberonaz,zatial bez izolacie,planujem dat 30cm striekanu penu pod skridlu.Mame tepelne cerpadlo voda-voda,nastahovali sme sa do tento rok dokoncenej novostavby zaciatkom oktobra a november bola spotreba 1560kWh. Vala? Malo?
Odpovedať
@vietordoplachiet pozeral som cennik elgasu na 2020 a narast koncovej ceny oproti tomu co im platim teraz je ca 12%. Som zvedavy na ostatnych
Odpovedať
@ruren Tak si porovnaj aktuálne platný cenník pre domácnosti a cenník na rok 2020. O tom ujo Jahnatek ani netuší. https://www.vse.sk/web/sk/domacnosti/...
Odpovedať
@ruren No našiel som aj vsds pre tarifu D6 - tepelné čerpadlo: D6 tarifa za prístup do distribučnej sústavy sa zvýši z 4,0973 €/mesiac na 4,5665 €/mesiac, teda zvýšenie o 11,45 %, tarifa za distribúciu elektriny vrátane prenosu elektriny sa zníži z 0,0056 €/kWh na 0,0050 €/kWh, teda zníženie o 10,71 %, tarifa za straty pri distribúcii elektriny sa zvýši z 0,007174 €/kWh na 0,008771 €/kWh, teda zvýšenie o 22,26 %. Z toho 7% nespraví ani Saxana...
Odpovedať
@vietordoplachiet Je úplne irelevantné čo majú distribučky v cenníkoch, ktoré boli skôr ako rozhodol URSO. Rozhodujúce je to čo povie Jahnátek.
Odpovedať
Rozhodujuce je to co pride na fakture :-D :-D A naco to vlastne riesite s tym nic my ludia neurobime proste musime zaplatit alebo ta odpoja
Odpovedať
Ja za elektrinu neplatim a este platia nam, nikoho nepotesii narast cien, som to pisal v inych prispevkovch ze sa to stane, a pojde to este hore ked tu moc prevezmu liberaly, k tomu si zaratajte dane za nehnutelnosti vo viacerych regionoch.! Mam len eletrinu a zatial mi vychadza bilancia na +320€/rok. Ono a niekto plati 1000 za rok , tak tych 7 -10% je jedna dalsia splatka. Hlavne ze skoro kazdy fici na elektrokotkoch, infra paneloch, odporovych draroch jak keby ske boli milionari a nad fakturou mavli rukou.
Odpovedať
@janopopovec to kde si vyčítal , že keď moc prevezmú liberáli pôjde elektrika hore? práve liberáli majú tendenciu odstrániť z ceny distribúcie elektriny socialistické deformity ficovcov kde v cene platíme napr. i tvoju zelenú energiu, poplatky za uskladnenie paliva atď. Napr. v Čechách tieto poplatky sú mimo cien elektriny...
Odpovedať
@praktikman hej v blave mas nazorny priklad znizenia dani
Odpovedať
@praktikman to je pravda, ze to tam je, ale si snad nemyslis ze ked sa cena ocisti o tieto zlozky pojde dole . :). Ved sa pytali sa caputovej ekonoma, ze co by robil, a odpoved treba zvysit dane za nehnutelnosti, elektrinu, uhlie vodu... lebo aj tak to budeme musiet v buducnosti urobit!
Odpovedať
@sysell ja nehovorím o daniach... apropó ich zvýšenie je následkom sociálnych experimentov tejto vlády
Odpovedať
@praktikman Pozri sa na to rozumne. Ja mam Fica u prdele, a nie som jeho volic, a je jedna vec ako sa zle hodpodari / safari s financiamia co je pravda !Druha vec je zvysit ceny vsade kde sa da, co sa uz v Ba , Ke a inych mesta deje. A dalsie 4 roky tu budeme pocuvat ako musi ist vsetko hore bo Fico zle safaril, ceny burzi a bla bla bla, kto chce financie najde! Aspon urcite na strategicke suroviny a dodavky. A ako dotuju moju FVE? Ja som si dotaciu neuplatil, len na TC. Za zariadenie som zaplatil aj s DPH firme. Na prebytkoch do siete som momentalne presiahol 6400kwh!! Uvedomujes si tu energiu? A VSD cka to v dedine natoci inym odberatelom za cenu ktoru mne neda na preplatku. Ci to je OK ze im mam davat zadarmo ? Uz tak na tom ziskaju viac ako ja, mam to z ratane, uz toto nie je spravodlive/ trhove/kapitalisticke. A urcite mi este zavedu dan zo slnka neskor, ako inde v EU ! Lebo potrebujeme podojit / potrestat mensinu co netiahne so stadom.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?