Už existujúce podlahové vykurovanie - problém

Zdravím, chcel by som sa poradit s Vami ohladom podlahoveho vykurovania. Minuly rok sme vynovovali, prerabali, a doslo aj k podlahovke v kuchyni a v chodbe. Vopred sa ospravedlnujem, ale moc do toho nevidim, veducim technickej casti celej prerabky bol svokor (kedze sa prerabkami vsetkeho mozneho tykajuceho sa stavbarciny zaraba, tak sa ocakavalo ze vsetko bude ako ma byt). Problem je nasledujuci: Podlahovka si zije vlastnym zivotom. Viac nejde ako ide. Zacal som sa zaoberat nasledujucim problemom a zistil som, ze sa podlahovka zapojila (vid. fotografia zapojenia) priamo na teplu a navrat z podlahovky na studenu spolocnu trubku (spiatocku), ako keby sa jednalo o obycajny radiator. Podlahovka hreje hlavne vtedy, keď sa pozatvaraju vsetke radiatory a zvisi termostat na 25C (z povodneho 22,5C). Ale vtedy je uz trubka iduca do podlahy horuca, ze ruku na nej neudrzite. Obcas sme to nuteny robit aj z dovodu, ze chyba akesi odvzdusnenie na podlahvke (dovod: svokor tvrdil, ze vzduch z podlahovky aj tak v trubkach pojde vyssie na poschodie do radiatorov, kde sa jednoducho odvzdusni uz radiator), po takomto pretlaceni podalhovky zasa zvykne nejaky ten cas ako tak hriat (ale aj tak nic moc). Ako som zistil problem je asi ten, ze podlahovka kladie ovela vacsi odpor ako radiator a tepla voda prudi cestou mensieho odpora rychlejsie, + je asi problem zapojenia celej sustavy kedze na nasej strane domu su radiatory vlazne, pri com v starej su radiatory horuce. Na dalsom obrazku som sa posnazil nacrtnut schemu vykurovania u nas doma. Jedna sa o dvojgeneracny poschodovy dom, kde bola dobudovana k povodnej stavbe nova pristavba (vid. obrazok). A na poslednom obrazku som nacrtol ako by som tuto chybu chcel napravit. MOJA OTAZKA ZNIE, ake obehove cerpadlo a aky 4cestny zmiesavaci ventil mi odporucate zakupit a namontovat do systemu. Mensia podlahovka na chodbe je vypnuta, poziva sa len podlahovka v kuchyni. A do buducna by som chcel uvazovat s dalsou prerabkou povodnej casti domu a s dalsou podlahovkou. Takze cerpadlo by mohlo byt dosttatocne silne aby zvladalo pretlacit teplu vodu. Podlahovky by boli v jednej urovni, nebude potreba prekonavat nejake vyskove rozdiely. 4cestny ventil by som chcel pouzit na zabranenei prehrievania podlahovky, kedze som sa docital ze by tam mala byt voda o teplote 30-35C. Taktiez by som bol vdacny za nejaky rady, typy, a nazory na celkovu situaciu. Vopred velmi pekne dakujem.
Odpovedať
@lacino88 Mas vobec moznost, miesto niekede zapajat nejake zmiesavacie ventily? Sak ked mas napojenu podlahovku na tu rurku kde to das? Ja fakt neviem ci to dokazes nejako rozumne vyregulovat, nestacilo by skor priskrtit spiatocku na radiatoroch a skusi to vyregulovat ? Neviem ja to vidim dost zle taketo prerabky kde to nebude nikdy ok pokial sa to neprerobi od zakladu.
Odpovedať
presne preto sa pouziva zapojenie ake je na obrazku, kde kotol kuri do anuloidua a zneho si berie radiator alebo podlahovka to co potrebuje.
Odpovedať
Chapem, ze sa svokor mozno aj urazi, ale aby vam to fungovalo, bolo by dobre dat to opravit skutocnemu kurenarovi, ktory bude garantovat funkcnost, aby ste neminali energiu a peniaze na system pokus-omyl. PS Ten manualny zmiesavaci system na vasej fotke vyzera exkluzivne.
Odpovedať
Dakujem. Inac to na fotke nie je zmiesavaci system, ale len ventily od jednej a druhej polahovky na jej otvorenie a uzatvorenie. S tym miestom ani sam som nie isty. Ale dufam ze sa to akosi podari vykolienkovat kusok na bok. Miesta je este pod tym celym po schody asi meter. Takze take zapojenie by malo fungovat? A este som sa zabudol spytat, kondenzacny zavesny kotol ma svoje vlastne cerpadlo. Nebude mu vadit ak by sme do systemu zapojili dalsie cerpadlo ktore by bolo v prevadzke nepretrzite, aj keby ten v kotle stal? Kotol si akosi zije tiez svojim zivoto., aj ked sme po mailovej konultacii s prothrmom cez servisne menu snazili nastavit taktiez nepretrzty chod cerpadla v kotle, tak to to nastavenie ignoruje. Este ma napada jedna vec, a to prepojenie cerpadla v kotle s este neexistujucim obehovim cerpadlom v podlahovke, aby zapinali a vypinali spolu. Zobrat napajanie obehoveho cerpadla zo svoriek cerpadla v kotle.
Odpovedať
@lacino88 radiatori robia hydraulicky skrat a preto nikdy takto nebude normalne fungovat podlahovka. Musite prilozit pomocne cerpadlo ale na privod od kotla a sipka smerom k miestnosti s podlahovym kurenim . Cerpadlo sa musi nastavit na nizsi stupen ako je v kotli.a samozrejme cez zmiesavac. Cerpadlo moze ovladaat prilozny termostat osadeny na privode do radiatora ale nie na svorku kotloveho cerpadla.pretoze plosak je dimenzovany na jedno cerpadlo tak aby ste ho neodpalili tak pouzite prilozny termostat alebo cez relatko z plosaka Uz na tej fotke co ste dali vidiet ze je to amen😴😴😴😴 ale treba si cenit ze chcel pomoct aby ste usetrili.
Odpovedať
@lacino88 Štvorcestný ventil určite netreba použiť, vytvoril by sa skrat. Treba to urobiť cez trojcestný ventil a čerpadlo na ktorý budú napojené obe podlahové kúrenia podľa schémy @jnplyn. Trojcestný ventil môže byť ovládaný ručne, alebo lepšie servomotorom s príslušnou automatikou. Chod čerpadla môže byť ovládaný izbovým termostatom.
Odpovedať
Chod cerpadla obehoveho v podlahovke teda musi byt totozny s chodom cerpadla v kotly? Alebo moze mat vlastny cbod nezavisle od kotla? Podla gkrivanek je potrebne aby fungovali sucastne a zasa viktor811 pise ze moze byt regulovany aj izbovim termostatom..takze ako to vlastne je (alebo myslel termostat samotneho kotla co je na chodbe, termostat ktory tam je je ten inteligentny ci aky). Moze mi dakko vysvetlit ze v tej scheme zapojenia je ten motor napojeny k 3cestnemu ventilu skade? Je motor sucastou konstrukcie toho ventila? Co je IPM2 kam je napojeny motor cerpadla, ten prepoj reprez3ntuje napajanie elektricke alebo hydraulicke? Plus by som velmi vdacny na naneky 3cestny ventil a cerpadlo, za konkretne modely ktory sa oplati kupit a namontovat. Popripade aj odkazy na ne. Dakujem.
Odpovedať
@lacino88 kolega nepisal zle moze byt ovladany cez izbovy termostat no ked sa zapne a kotol je odstaveny tak pojde zbytocne. Preto to treba napojit na prilozny a prepojit cez izbovy. Tak sa nestane ze zapne ked nieje kotol v cinnosti
Odpovedať
@lacino88 o aky typ kotla ide? pytam sa preto, aby sa dala vyskladat regulacia. oznacenie regulacie v scheme je pre Junkers
Odpovedať
Jedna sa o kotol protherm, Zavesny kondenzacny kotol, 25KKO. A) Teoreticky, ak by sme vynechali 3cestny ventil, napojili obehove cerpadlo na podlahovku tak, aby sa zapinal vtedy ked aj cerpadlo v kotle, nenahradi to regulaciu toho 3cestneho ventilu? Cerpadlo nebude cely cas tlacit do podlahovky, ale len ked kotol sa zapne. B) Ak by sme napojili podlahovku zo spiatocky na spiatocku s cerpadlom a bez 3cestneho ventila, bolo by to dostacujuce pre podlahovku? Usetrilo by sa tym 60e na trojcestny ventil (aspon tolko stali co sme vcera zistovali tuna v Trebisove) C) Vcera sme pochodili vodarstva tuna v Trebisove a bud trojcestny nemaly, a ak mali tak mali termoregulacny v dvoch variantach. A to bud na 55C alebo 75C. Nie je 55C stale vela na podlahovku? Nemate odkaz na nejaky konkretny typ ktory sa v podlahovkach pouziva? D) A dalsia otazka znie: ak by sme cerpadlo nezapojili pred podlahovku, ale na zaciatok vetvy ktora ide do novej casti domu, typ padom ju zosilnili, na poschodi by asi potom trebalo radiatory asi aj kusok priskrtit, nebol by vytvoreny tlak cerpadlom dostatocny aby aj podlahovka fungovala? E) Ake cerpadlo by nam tam stacilo? - Attack 25-6.0 U180 - wilo RS25/6-3P - Grundfos Alpha2 L25-60 180 - Weberman 25-60 180 Vsetke su cenovo okolo 50-70e okrem grundfos, ten az cez 130e. Za odpovede vopred vdaka.
Odpovedať
@lacino88 zavolajte si normalneho kurenara nech Vam to da doporiadku lebo to doje...te ako svokor. Uz placete na 60 Eurach za 3 cestny ventil uz je hned zle. Z tych cerpadiel s vytlakom 6 metrov moze byt aj weberman -lacny a ide tiez ho obcas davam ked je grundfoss drahy. Tie 3 cestne co Vam ponukli su na smicku ku kotlom na pevne palivo tie niesu dobre pre Vas. Hladajte zmiesavac s cerpadlom a rucnym nastavenim zmiesavaca.
Odpovedať
@lacino88 odporucil by som navstivit Servisno - poradenské centrum Protherm a Vaillant v Presove, kde vam urcite poradia ake su moznosti vasho kotla a aka regulacia je vhodna adresu najdete na http://www.protherm.sk/pre-nasich-zak...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?