Odpoveď na príspevok od pouzivatel6582:
Dobry den, aktualne mam teplovodne podlahove kure… @pouzivatel6582 elektrkotol sa da upgradovať na tepelné čerpadlo za pomoci vonkajšej jednotky klimatzácie a tie sa robia aj slabšie ako 5kW. Konkrétne ja takto kúrim a ohrievam TPV s klimou s výkonom 2.5kW. Pred elektrokotol sa pripojí doskový výmenník, na tento sa pripojí chladivovým potrubím vonkajšia jednotka klimatizácie a celé sa to poprepája regulátorom MiniHPC, ktorý to celé ovláda. https://www.youtube.com/watch?v=xunx1...Odpoveď na príspevok od supiiik:
@pouzivatel6582 elektrkotol sa da upgradovať na t… @supiiik TÚV ohrievaš ako? Vieš prepínať zdroj tepelko a elektrokotol? Aký máš zásobník? S väčším výmenníkom či štandardný ako sa dáva k elektrokotlu?Odpoveď na príspevok od supiiik:
@pouzivatel6582 elektrkotol sa da upgradovať na t… @supiiik topka video, paradne, kontakt na toho pana je? resp na jeho firmicku?Odpoveď na príspevok od toky1:
@supiiik TÚV ohrievaš ako? Vieš prepínať zdroj te… @toky1 TUV ohrieva tiez klima, MiniHPC prepina 3-cestny ventil do bojlera. Ja osobne mam 200l Drazice OKC/1m2. Ale uz som to zapajal aj na elektrokotol, kde bol povodny protherm bojler tusim 100l alebo take daco a ta klima mu to uz skoro rok ohrieva na 49°C. Na dohrev netreba ani riesit dalsiu spiralu. MiniHPC sa da tak nastavit, ze na dohrev pouzije kotlovu spiralu. @stefan222 ten pan na videu som ja osobne :D Kontakt na firmu tu nebudem davat, nechcem robit reklamu, ale kludne mi pis ked tak...Odpoveď na príspevok od toky1:
@supiiik TÚV ohrievaš ako? Vieš prepínať zdroj te… @toky1 Ešte pre upresnenie, MiniHPC vie spinať obehové čerpadlo, 2x 3-cestný ventil (TPV a chladenie do stropu napr. ) a 2x špirála (v bojleri a na dohrev vykurovania, ale tú na dohrev vykurovania vie použiť aj na dohrev TPV, ak v bojleri špirála nie je) https://minihpc.com/man/sk/4-0/hydrau...Odpoveď na príspevok od supiiik:
@toky1 Ešte pre upresnenie, MiniHPC vie spinať ob… @supiiik Máš skúsenosť resp vedel by si odhadnúť, či sa dá takto prerobiť aj Vivax R+? Ešte by ma zaujímalo, či by sa to dalo zapojiť aj tak, že by si medzi vonkajšiu jednotku a výmenník vradil odbočku na vnútornú jednotku klimatizácie s ovládaním cez nejaký prepínací ventil kľudne aj ručný. V zime by sa tým kúrilo do podlahy alebo radiátorov a v lete by sa to preplo na to že by chladivo prúdilo do vnútornej bedne klimy a tá by klimovala. Ale to už je asi chcem priveľa, nie? :-)Odpoveď na príspevok od toky1:
@supiiik Máš skúsenosť resp vedel by si odhadnúť,… @toky1 Prerobit sa da takmer kazda klima, ale nie s MiniHPC. To podporuje iba Gree a ciastocne SInclair (tie modely, ktore im vyraba Gree, tie od Midei nie su podporovane). Cize s Vivaxom to pojde jedine tym sposobom, ze vykuchas vnutornu jednotku, vyberies z nej elektroniku a tuto nechas pripojenu na vonkajsiu jednotku, teplotne cidlo vzduchu das na spiatocku potrubia a takto sa da s tym kurit. Ma to ale par obmedzeni a niekolko rizik. Napr.: -teplota je obmedzena na 30st, cize tolko, kolko sa da bezne nastavit na ovladaci klimy -neriesi to nijako elektrodohrev -neriesi to nijako ohrev TPV, ani prepinanie na tento ohrev, ani teplotu -hlavny problem je, ze to nema ziadne ochrany proti zamrznutiu. Ak pocas defrostu postoji cerpadlo, tak klima bude chladit dalej do vymennika a bude to pre cely system rychla smrt. Tieto veci su vsetky v MiniHPC poriesene, akurat to teda nepodporuje Vivax, lebo ta ma iny komunikacny protokol :/Odpoveď na príspevok od pouzivatel6582:
Dobry den, aktualne mam teplovodne podlahove kure… @pouzivatel6582 Cca podobne mam, len klimu z druhej strany. A tiez 5kw. A urobil som chybu.Radsej slabsiu ale s lepsimi parametramiOdpoveď na príspevok od turbot:
@pouzivatel6582 Cca podobne mam, len klimu z druh… @turbot prečo myslíš že si spravil chybu?Odpoveď na príspevok od matko291:
@turbot prečo myslíš že si spravil chybu? @matko291 Asi preto, že každá klíma má daný výkon, ktorému každý rozumie, ale len málo ľudí chápe, že čím vyšší výkon, tak aj ten spodný výkon (potrebný napríklad pre udržiavanie teploty) je vyšší, keďže kompresor musí mať nejaké minimálne otáčky, pri ktorých je ešte účinne mazaný. Potom musí cyklovať, čo zrovna není prospešné na jeho životnosť.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@matko291 Asi preto, že každá klíma má daný výko… @frantisekca tak sa spýtam životnosť? Mám tiež 5,4kw jednotku ktorú riadi aj moja žena, vôbec nehľadí na štarty časté napr, pridáva uberá, vypína zapína ako sa jej páči. Kurime 80m2 dom, keď dáme malú spať dvere do spálne zavreté, chodba zavretá, ostane obývačka otvorená, kuchyňa je spojená z chodbou, a kúpeľňa ako kedy, uvedomujem si že brzdim tu jednotku, ale chladnicka v lete ide tiež na cykli a má olejový kompresor a ide aj 15rokov a viac tak toto ma vedie k názoru že je to ok, nepočul som o poruche klímy na cyklovanie zatiaľ, možno sa into nezaujímamOdpoveď na príspevok od matko291:
@turbot prečo myslíš že si spravil chybu? @matko291 Ako som spominal, radsej klimu so slabsim hrubym vykonom ale lepsimi inymi parametrami. 5,5kw vykon tepla/chladu v klasickom dome je k nicomu z jednej klimy. Spodny vykon co najnizsi, s tym suvysi aj hlucnost. A optimalizovanu na kurenie by som vyberal s co najlepsim scopOdpoveď na príspevok od pouzivatel6582:
Dobry den, aktualne mam teplovodne podlahove kure… @pouzivatel6582 mam identický dom jak ty, resp. iná dispozícia ale užit. plocha praktický presne 95m2 a tiež z roku 2019 dva roky som fungoval len s jednou 3,5kw klímou potom som (aj kvôli pohodliu a komfortu) domontoval ešte do izieb multisplit najsslabší daikin 1,5+1,5 kw asi by som na tvojom mieste dal jednu 3,5kw do obyvačkokuchyni a do tých dvoch izieb pracovní 1,5+1,5 a máš vybavené aj to bude predimenzované ... väčšinu času v prech. obdobiach vykuriš celý dom len jednou klímouOdpoveď na príspevok od supiiik:
@toky1 Ešte pre upresnenie, MiniHPC vie spinať ob… @supiiik no v dalsom dome by som ta potreboval. Dnes mi znamy montoval nastennu klimi rotenzo Ale podlahovku mam tepelko.panasonicOdpoveď na príspevok od stefan222:
@supiiik no v dalsom dome by som ta potreboval. D… @stefan222 kolko trafil roxorov, ked vrtal cez preklad? :-) Ci tesne ponad :-)Odpoveď na príspevok od rkorba:
@stefan222 kolko trafil roxorov, ked vrtal cez pr… @rkorba uz v projektr sa planovalo s klimou. Je tam asi 62cm. Montoval mi ju velky pan na klimy. Uz 4tu v rodine nam montoval.Odpoveď na príspevok od kukiak:
Mate niekto Midea xtreme save? Pokial mam nastave… @kukiak a ked presiahne nastavenu teplotu, tak vonkajsia jednotka sa vypne, alebo ide dalej? Predpokladam, ze je to funkcia cyklovania vzduchu v miestnosti, aby bolo vsade rovnomerne teplo a nic s tym neurobis.Odpoveď na príspevok od kukiak:
Mate niekto Midea xtreme save? Pokial mam nastave… @kukiak mám ju a robí mi to isté, čo mi tiež vadí. Mám aj Daikin a tam sa mi po dosiahnutí želanej teploty ventilátor vnútornej jednotky vypneOdpoveď na príspevok od kukiak:
Mate niekto Midea xtreme save? Pokial mam nastave… @kukiak ja ju mam ale ked je v tom cirkulacnom mode sotva pocujem ze bezi.Odpoveď na príspevok od joma3333:
Pozdravujem po čase všetkých Chcem sa Vás len sp… @joma3333 vytvor si samostatnú diskusnú tému, tu toto nepatrí.Odpoveď na príspevok od toky1:
@joma3333 vytvor si samostatnú diskusnú tému, tu … @toky1 Joma si myslí že toto je jeho téma a môže sa tu pýtať na čokoľvek :DOdpoveď na príspevok od papulaa:
@toky1 Joma si myslí že toto je jeho téma a môže … @papulaa borci nič si nemyslím. Toto je asi jediná téma v ktorej sa zapojený ľudia ktorý sa veľa vyznajú takmer do všetkého.(aj vy). Tak preto som si dovolil napísať sem.Odpoveď na príspevok od joma3333:
@papulaa borci nič si nemyslím. Toto je asi jedin… Veď nakoniec, všetko sa to točí okolo kúrenia. Ale samozrejme budem rešpektovať Vaše príspevky.Odpoveď na príspevok od supiiik:
@toky1 Prerobit sa da takmer kazda klima, ale nie… @supiiik Je to extremne zdlhave, alebo finance narocne, vyrabat mini hpc aj na ine klimatizacie, napr samsung / midea / vivax teda s inymi komunikacnymi protokolmi? Skoda ze to mate iba takto striktne na konkretne modely klimatizacii. Alebo je za tym nejaka technicka limitacia?Odpoveď na príspevok od mduro19:
@supiiik Je to extremne zdlhave, alebo finance na… @mduro19 uplne iny komunikacny protokol a nie je to az take obmedzujuce, lebo tam zapojis Gree klimatizacie (najvacsi vyrobca klim na svete) cize i vacsinu Sinclair (prebalene Gree). Ak chces prerobit daku staru domacu skatulu, tak ano mas smolu, ale pokial si kupis na to urceny model od Gree tak nemas problem.