Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pk77:

@kejsix No tak pokial nemas nejaku serioznu chyb…
@pk77 Samozrejme, ze to je lokalitou. Preto hovorim, ze sa neda pausalizovat v tak rozmanitej krajine, akou je Slovensko.
Odpovedať
CHLOPI , zase ste odbehli od témy , ktorá má teraz už 174 strán 🙄🗯️
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

CHLOPI , zase ste odbehli od témy , ktorá má tera…
@rudy1973 ty si k tomu tiez pridal :D
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od pk77:

@kejsix No tak pokial nemas nejaku serioznu chyb…
@pk77 a aká si lokalita? v zime paradoxne viac svieti na horách... Taká Téryho chata, 2000m. neviem či nemá výrobu v zimných mesiacoch podobnú jak v letných (v lete tam vkuse orografická horská oblačnosť, ktorú síce vykompenzuje dlhší osvit....) ale v zime zas často inverzia a teda jasné slnko hore praje megavýrobe 😀
Odpovedať
Caute, dlhsie som tu nebol a je tu celkom rusno. Od 11.8 som konecne majitelom FVe, 9,2kwp + 16kWh baterka. Cakal som 1 rok po instalacii dvoch klimatizacii aby som vedel FVE spravne nadimenzovat. Dennu spotrebu mam teraz cca 16-17kwh. Od 19:00 uz ide dom z baterie a rano mi zostava min 50% a zacinam vyrabat od cca 7:00. Som zvedavy ako dlho budem schopny fungovat len s FVE ked zacnem klimami kurit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@pk77 a aká si lokalita? v zime paradoxne viac sv…
@dexter89 Som okres Galanta, podla mapy ziskov zo slnka jedna z najlepsich oblasti. Ale v zime je to u nas zle. Prakticky trvala inverzia, December, Januar tak 2-3 jasne dni.
Odpovedať
Ma niekto skusenost s touto klimou? https://levero.sk/produkt/rotenso-tet... Idem skusit na chatu
Odpovedať
Caute, ma niekto Midea oasis plus 2,5-3,5kw ? Ze ako zvlada kurenie pri teplotach okolo nuly ked je vlhko a ide na minimalny vykon/silent rezim? Pytam sa preto lebo rozmyslam o vymene klimy co mam, ina znacka. Okrem toho, ze je hlucnejsia tak ta v rezime silent nefunguje dobre. Dlho caka kym zopne rozmrazovanie a ten cas ide z nej nizka teplota-Cize nizka ucinnost. Ked zvysim vykon tak jej docvakne, ze treba hned rozmrazit :) Ale potrebujem rezim silent, uz aj to je hranicne pre moje usi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od turbot:

Caute, ma niekto Midea oasis plus 2,5-3,5kw ? Ze …
@turbot Aka to je klima? Odhlučnenie sa dá poriešiť jednoducho silentblokmi na konzolu, alebo v ideálnom prípade premiestnením vonkajšej jednotky na iné miesto
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@turbot Aka to je klima? Odhlučnenie sa dá porieš…
@supiiik predpokladam ze sa bavime o hlucnosti vnutornej jednotky. Moja osobna skusenost je ze casom (povedzme po 5 rokoch) zacne byt kazda vnutorna jednotka hlucnejsia. Kurenie klimou nie je pre kazdeho, hluk a neustale virenie vzduchu su dve najvacsie negativa, daju sa trosku obmedzit, ale nie uplne eliminovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

@supiiik predpokladam ze sa bavime o hlucnosti vn…
@zacik Ja som skor myslel premiestnenie vonkajšej jednotky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@turbot Aka to je klima? Odhlučnenie sa dá porieš…
@supiiik baxi luna clima 18000 Vonkajsiu jednotku uz som dal z fasady dole na betonovy podstavec. Aj silent bloky. Trochu pomohlo ale aj tak to dunenie sa prenasa cez steny a strechu aj do inych casti domu. Aj ta vnutorna jednotka by mohla byt tichsia. Cez leto ked chladi je to lepsie, tichsie. Preto ma zaujima ta midea v rezime silent ako funguje pri kureni okoli nuly.
Odpovedať
Baxi, midea vsetko to bude prebaleny cinan. Aky mas dom, ze sa to prenasa cez steny?
Odpovedať
Profilova fotka

@supiiik baxi luna clima 18000 Vonkajsiu jednotku…
@turbot my mame drevodom, obe su dole, jedna na silentblokoch a druha na celych silentblokovych podstavcoch a teda nic necitime ani pri defroste alebo je mozne, ze my uz to tak nevnimame. Aux a midea
Odpovedať
Diky ale este raz spat k pointe. Pytal som sa 1. Ci ma niekto Midea Oasis Plus 2.5-3.5kw verziu. 2. A z jeho skusenosti ako zvlada kurenie pri teplotach okolo nuly ked je vlhko a ide na minimalny vykon/silent rezim? Ta moja Baxi to nezvlada dobre na najnizsom vykone lebo dlho caka kym odmrazi a SCOP je mizive
Odpovedať
Profilova fotka

Diky ale este raz spat k pointe. Pytal som sa 1. …
@turbot pardon, oznacim tu 2 co viem, ze ich maju @toky1 @goldway
Odpovedať
Článok sa načítava...
@turbot Čus. Mám Midea Oasis Plus 2,5kW. Priznám sa, že neviem ako fachčí keď je okolo 0° a vlhko. Ale vyskúšam, keď bude. Ja mám totiž aj plynový kondenzačný kotol a radiátory a keďže viem, že okolo nuly a keď je vlhko klíme (a TČ) padá COP tak vtedy zapínam kúrenie na kotol. Každopádne ja na klimách keď ich zapnem stiahnem cez appku ventilátor na vnútornej jednotke na 27-30% a ich hlučnosť je potom pre nás v pohode. Mám inak aj dve 5kW Vivaxy. Včera som už jednou kúril teplota sa počas 24h pohybovala od 4° do 10-11° a za tých 24h zožrala 19kW. Dom má zateplenú len jednu stenu 5cm polystyrénom, prízemie 130m2 plná pálená tehla, poschodie tiež 130m2 kváder, strecha 20-25cm nobasil. Tá jedna Vivax 5kW, ktorá bola zapnutá na prízemí (na náčrtku prízemia kreslená červenou farbou) mi vykúrila dom na 19°-24°. Čím ďalej od klimy - tým nižšia teplota. Priemerne zožrala 800W/h. To som celkom prekvapený že ako málo. Starý veľký v podstate podštandardne zateplený barák, chápete.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominguezah:

@turbot pardon, oznacim tu 2 co viem, ze ich maju…
@dominguezah Dik ;) @toky1 Aj tebe dik :) Vivax pouzivas koli lepsiemu umiestneniu? Pretoze midea oasis plus vyzera byt vhodnejsia na kurenie. Aj ked ma max vykon 4,1kw pre kurenie tak v reale moze byt ucinnejsia ako ta 5kw Vivax. Ten Vivax vyzera podobne ako ta moja Baxi podla specifikacii, mozno klon :) Uz sa neviem dohladat COPd udaje pre tu Mideau. Toto je pre Bosch Climate 7000i co bude velmi podobne. Hoaxy vravia, ze Midea to pre nich dodava alebo su subdodavatelia. Deklarovaný vykurovací súčiniteľ (priemerná sezóna) pri vnútornej teplote 20 °C vonkajšej teplote-7 °C COPd 3,7 Deklarovaný vykurovací súčiniteľ (priemerná sezóna) pri vnútornej teplote 20 °C vonkajšej teplote 2 °C COPd 5,2 Deklarovaný vykurovací súčiniteľ (priemerná sezóna) pri vnútornej teplote 20 °C vonkajšej teplote 7 °C COPd 6,0 Deklarovaný vykurovací súčiniteľ (priemerná sezóna) pri vnútornej teplote 20 °C vonkajšej teplote 12 °C COPd 7,8
Odpovedať

@dominguezah Dik ;) @toky1 Aj tebe dik :) Vivax p…
@turbot tie Vivaxy 5kW som dal tak ako som dal preto aby vychladili a vykúrili celý dom. Mideu 2.5kW som pridal neskôr do v spálne pretože keď naložím do krbu tak mi termostat vypne plynový kotol a Vivaxy môžem vypnúť lebo krb vykúri ostatné priestory len tá spálňa sa v lepšej zime podchladí, je tak za rohom. Obývačku s jedálňou krb nahicuje na 25-26° a v spálni teplota za 3-4 hodiny ide dolu aj na 17°. Keď ideme potom z obývačky do spálne tak je veľký teplotný rozdiel. A tá midea sa vyskytla za zaujímavú cenu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@turbot tie Vivaxy 5kW som dal tak ako som dal pr…
@toky1 jasne dik. Ked sa ti bude nahodou niekedy chciet zmerat spotrebu a hlucnost vecer ked nieje ruch.. cez appku napr "db Volume" v telefone vnutornej jednotky tej oasis plus tak nevahaj. Najnizsi/silent rezim pri kureni dajme tomu cca 2m bokom od nej :) ak je iphone v domacnosti tak nim ;) Mozno sa to hodi aj ostatnym porovnat
Odpovedať

@toky1 jasne dik. Ked sa ti bude nahodou niekedy …
@turbot no neviem, tie apky na meranie hlučnosti som pred nejakým časom skúšal zo tri a každá ukazovala úplne iné hodnoty :-)
Odpovedať

@turbot no neviem, tie apky na meranie hlučnosti …
@toky1 Tak ono v podstate hocijaku pouzijes, tak taku istu skusim ja :) Samozrejme nemusi to byt presne hlavne pri rozdielnych telefonoch
Odpovedať

@toky1 Tak ono v podstate hocijaku pouzijes, tak …
@turbot ako citam, tak citam a stale sa pytam sam seba, ci si robis srandu... Ako chces cerpat energiu z klimy, ked chces eliminovat prietok vzduchu (teplonosneho media) cez vnutornu jednotu? Ak si sensibil, tak musis vykurit dom pred svojim prichodom a potom ju vypnut.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@turbot ako citam, tak citam a stale sa pytam sam…
@rkorba Rozne klimy maju rozne prietoky na roznych stupnoch. Mozu mat Iny typ ventilatora, lopatiek, "radiatora" atd. A rozne udavane hodnoty decibelov. A to nevravim, ze nie vsetci vyrobcovia ich meraju takisto. Napr pri mojej pisali od tusim 20db. Tak to ani vo sne pri kureni. Pri chladeni to je este prijatelne. Skor sa cudujem, ze ty sa cudujes, ze ci si robim srandu :) Alebo mi chces povedat, ze kazda klima napr pri vykone 2kw znie takisto ?
Odpovedať

@rkorba Rozne klimy maju rozne prietoky na roznyc…
@turbot vsetky udaje dodavane vyrobcom byvaju prikraslene. Ak chces pocitat s presnymi cislami, yak si kup klimu co ma testovane paramatre nezavislou akreditovanou skusobnou napr Eurovent Certified Performance certification. Merat hladinu hluku klimatizacie v roznych prostrediach a s telefonom a potom vysledok porovnavat s inym telefonom a podmienkach🙏 je strata casu s vypovednou hodnotou hovno.
Odpovedať

@rkorba Rozne klimy maju rozne prietoky na roznyc…
@turbot pri klimach sa udava rozsah hlucnosti. To nie je 20dB, ale od 20dB. Minimalnu hlucnost ma klima na najnizsej rychlosti ventilatora pri minimalnom vykone. Toto pri kureni nastane malokedy
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@turbot vsetky udaje dodavane vyrobcom byvaju pri…
@rkorba Prilis to komplikujes alebo si taky "štoural". Proste dotycnemu som napisal, ze ked sa mu bude chciet nech zmeria. Snad nebude merat pri pustenom TV :) Alebo lepsie by bolo keby som sa ho spytal, je ticha? To by mi uz nebolo k hounu ? Proste neries
Odpovedať

@turbot no neviem, tie apky na meranie hlučnosti …
@toky1 Ani sa nečudujem - mobil a aplikácia nie sú kalibrované (myslím kalibráciu aby to bolo certifikované meradlo) takže to je plus mínus autobus. Ja mám tiež aplikáciu a kalibrácia je - choď do tichej miestnosti....
Odpovedať
Dobry den, aktualne mam teplovodne podlahove kurenie ohrievane elektrokotlom. Chcel by som si dat nainstalovat klimatizaciu: -v lete kvoli chladeniu(ale netreba extra silnu - letne klimovanie neoblubujem, iba kvoli mirnemu znizeniu teploty pocas tropickych noci). -zaujala ma taktiez myslienka ekonomickejsieho vykurovania. Avsak som v tom dost strateny. Plocha je 94.5 m2, bungalov z 2019. V prilohe prikladam tabulku z energetickeho certifikatu(ak to nie je spravna tabulka, mozem odfotit inu). A moj navrh umiestnenia klimy. Povodne som planoval Daikin comfora 5kw, ale po precitani 40 poslednych stran tohto fora som si neni celkom isty, ci nebude moc silna. Obavam sa, ze sa to tam bude lokalne prehrievat(najma pocas prechodnych obdobi) a klima bude cyklovat, kedze minimalny prikon je 0.44kW. Na fore som zachytil informacie, ze v obdobnych pripadoch postacuje aj 0.2kW. Preto zvazujem 2 samostante monosplit jednotky. Teraz by som si dal do chodby 3.5kW a v buducnosti(po vyhodnoteni prevadzky) by som si mozno dal 2.5kW do obyvacky. Ake mate odporucania? Jednu 5kW alebo 2.5kW+3.5kW(nevyhoda tohto riesenia je, ze sa to dost predrazi)?
Odpovedať
Na zaciatok skus jednu 3.5kw je vysoka sanca ze tym vykuris cely dom.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?