Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joma3333:

Zdravim Vás Viem že to sem nepatrí,ale miestnost…
@joma3333 neporadim sice, ale skus to zadat na fb v skupine goodwe cz sk komunita
Odpovedať
Profilova fotka

Zdravim Vás Viem že to sem nepatrí,ale miestnost…
@joma3333 taka otazka, predtym ti to fungovalo? Zevraj zalezi od FW menica ale by to nemal podporovat 🤷🏻‍♀️
Odpovedať
Teda neviem či to fungovalo ,ale mal som to v ponuke , keď som na to klikol,po pár sekundách vypísalo tuším že úspešne.(test) No teraz to tam v ponuke vobec nemám. Ale volal som aj známemu a tiež mu to neponúka. Ale on nevie či to pred tým tam bolo,bo on do toho menu ani nešiel,je to vlastne nastavenie do ktorého môže vstupovať len inštalator meniča.(Koli záruke),ale ja som si zistil heslo.
Odpovedať
Profilova fotka

Teda neviem či to fungovalo ,ale mal som to v pon…
@joma3333 to viem, to som si zistila, preto hovorim, ze napis do tej skupiny na FB, je verejna, nech ti tam poradia alebo rovno sa spytaj tej firmy, co ti to nastavovala alebo rovno napis na podporu goodwe.
Odpovedať
Ahojte, pripnem sa aby som zbytocne nevytvaral novu diskusiu. Chcem cely dom vykurovat klimou, starsi dom cca 60r, zatial nezatepleny(planujeme), okna sa idu menit 3-sklo, pomalicky zaciname s rekonstrukciami a ja si robim prehlad o jednotlivych polozkach. Tento tyzden som tu mal zatial 2 firmy ktore mi to prisli navrhnut a nacenit Firma č.1 dat vsade 2,5kW jednotky multisplit s tym ze horne poschodie by boli vonkajsie jednotky 2x 5kW a boli by umiestnene na streche, dolne poschodie (kuchyna,izba) taktiwz 2,5kW a vonkajsia jednotka umiestnena na dvore na zemi. Firma č.2 dat dole multisplit 2,5kw a 3,5kW s tym ze vonkajsia tak isto na zemi, hore do kazdej izby mi panko povedal 3,5kW s tym ze kazda bude mat svoju vonkajsiu jednotku, nakolko to chcem primarne na kurenie(keby boli vsetky napojene na jednu vonkajsiu a ta by odisla boli by sme bez kurenia - logicky to dava zmysel uznavam). Cenovo sa obidve ponuky pohybuju okolo 6-7 tisic, chceme ist do znacky Midea pretoze mi to pride najlepsie riesenie v pomere cena/kvalita. Moja otazka ale znie, myslite ze je naozaj potrebne davat do kazdej miestnosti zvlast jednotku? Hlavne tu ked citam diskusie ze ludia vykuruju jednou klimou cely barak a podobne, viem ze to zavisi od velmi vela faktorou jasne, len nerad by som aj ja zbytocne platil za nieco co mozno nieje ani potrebne. Dolu prikladam fotky podorysu (cervenym je vyznacene navrhovane umiestnenie klimy) prva fotka prizemie, druha poschodie Budem rad ak niekto poradi alebo aspon napise svoj nazor
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od clovek1234:

Ahojte, pripnem sa aby som zbytocne nevytvaral no…
@clovek1234 V tej cene uz mate plnohodnotne tepelko. Komfort oproti klimam niekde uplne inde a vyrobi aj TUV. Teda bavime sa o tom, ze v tom dome nejake radiatory/podlahovka uz su. A ci dat do kazdej miestnosti jednotku? treba si polozit otazku, ci by mi podobne umiestneny radiator vykuril dany priestor. Nejaka dobre zateplena novostavba mozno ano, starsi RD bez zateplenia skor nie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@david83 @iarmiso "A ten rozdiel v obstarávacej…
@dexter89 mozno by si sa mi ktomu mohol vyjadrit ty pane ;)
Odpovedať

@dexter89 mozno by si sa mi ktomu mohol vyjadrit …
@clovek1234 mas to moc clenite a male miestnosti na kurenie klimami, da sa vsetko, ale pri tak vysokej investicii, by som neocakaval moznost ale komfort, ako ti uz bolo spominane.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@clovek1234 mas to moc clenite a male miestnosti …
@rkorba no ved prave ze tiez som s tym neni moc stotozneny..
Odpovedať

@clovek1234 ak začínaš dom rekonštruovať a máš možnosť dať si do neho vodné podlahovky, určite si ich daj a vykuruj ich tepelkom (s jednou vonkajšou jednotkou), ktoré ti aj ohreje teplú vodu, ako už bolo spomínamé vyššie. Klíma je skôr vhodná tam, kde majú ľudia v podlahe odporové drôty alebo fólie, alebo do starších domov bez ústredného kúrenia, ktoré sú obývané a nie je možné tam za prevádzky montovať vodné podlahovky...
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 mozno by si sa mi ktomu mohol vyjadrit …
@clovek1234 sewas , ja sa priklanam k nazorom jak pišu supik, rkorba aj jakino... maš to dosť členite umiestnenie tých izieb a dispozicia fakt nepraje klímam ako ako ako krajne riešenie keď už žiadna iná možnosť tak určite to vykúri, aj keď starší dom ale neviem či to fakt nebolo by komfortnejšie v tvojom prípade uvažovať o TČ do radiatorov ak je taká možnoš tak určite zoženieš za takú sumu už aj TČ monoblok do radiatorov jedine že by si mal potrebu niekde na juhu veľmi veľa aj chladiť, možno vtedy by dávali väčší zmysel klímy
Odpovedať

@clovek1234 nebudes davat sdk stropy? mozno by bol na zvazeni kanalova klima, ci?
Odpovedať
caute, otazka na kurenie klimou ale v prechodnom obdobi konkr, midea, kurenie sa zapne ak je vonkajsia teplota pod 20st, co je sice ok, ale ked zasvieti slniecko, ukazuje teplotu 23napr a v izbe mame 18 a zena by rada prikurit, lenze ... nope, kurenie sa nespusti :) je nejaky trik alebo treba obabrat vonkajsie cidlo ? ak uz klima bezi, ze ju pustim v noci alebo skoro rano kedy este klesa teplota pod 20st tak potom si kuri spokojne aj nad 20 :) diki
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

caute, otazka na kurenie klimou ale v prechodnom …
@shadowmilan dvihni teplotu v apke. a zapne
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@shadowmilan dvihni teplotu v apke. a zapne
@stefan222 vobec, dal som 30 a nic, proste sa nezapne, podla specifikacie od vyrobcu to je fakt pod 20st :D
Odpovedať
Profilova fotka

@stefan222 vobec, dal som 30 a nic, proste sa nez…
@shadowmilan divne, mne toto iste robi tiez moja midea, ale ked zdvihnem teplotu ide, asi zalezi od modelu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@stefan222 vobec, dal som 30 a nic, proste sa nez…
@shadowmilan niektore stroje majú rozsah prevadzky kurenia napr. od do... mne z daikinu technik povedal, že keď teplota klesne pod -15 klímu kvôli bezpečnosti systému senzor odstaví... aj keď v reále sa mi to nikdy nestalo :D možno midea tiež niečo také má, že ak senzor namerá +20 odstaví nejaký systém aby ju nezaplo, aj keď reálne by možno sa nič nestalo ... skús ochladiť vonkajší senzor čo to spraví ale podla mna to bude nejaká bezpečnostná prkotina
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@shadowmilan niektore stroje majú rozsah prevadzk…
@dexter89 pod 20 v pohode ide, aj potom dalej kuri aj ked je uz nad 20, ked ju vypnem, resp dosiahne teplotu tak ze vypne kompresor, tak potom uz pri znizeni teploty znova nie, ak vonkajsi senzor hlasi viac ako 20 ano, pisu ze kurenie ma len do 20st ... no nevadi, ak to bude nutne a velmi vadit, tak budem musiet urobit nieco, co bude simulovat teplotne cidlo stym ze budem vediet prip nastavit aj manualne co ma posielat aj tak to cidlo, neukazuje uplne presnu teplotu, ked tam zasvieti slniecko tak to ukazuje aj cca 3st viac ...
Odpovedať
Pre zaujímavosť - neviete kolko stojí tak štandardne doplnenie chladivom R410 do 2.5kW splitu? Sme v Turecku týždeň a dopĺňajú nám ho tu už tretí krát. Vraveli, že je v oblasti aktuálne veľký problém s elektrickou sieťou a preto sú tie úniky. Ja som vravel manažerovi nech vymení servisákov lebo sa mi nejako nezdá, žeby problém s elektrinou mal spôsobovať únik chladiva - a len na našej klime. A že ich hotel má hromady. Tam je niekde netesnosť.
Odpovedať

@dexter89 pod 20 v pohode ide, aj potom dalej kur…
@shadowmilan tsk asi mas senzor na vonkajsej jednotke co vie prepisat vnutornu riadiacu jednotku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Pre zaujímavosť - neviete kolko stojí tak štandar…
@toky1 tak z hlboka dychaj ked mas unik v interiery a uz 3x ste to chladivo vydychali :-) Uzivaj, nekecaj manazerovi co ma robit a nechaj si vymenit izbu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@toky1 tak z hlboka dychaj ked mas unik v interie…
@rkorba veď hej, ráno sa máme sťahovať do inej.
Odpovedať
Už niekoľko rokov zháňam klimatizáciu ktorá zapne kúrenie len pri ideálnych vonkajších podmienkach tj pri nastavených rozsahoch VONKAJŠEJ teploty a vlhkosti. Ezistuje už taká ?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

Pre zaujímavosť - neviete kolko stojí tak štandar…
@toky1 to chladivo není toxické ... Okrem toho v tej klíme ho je malo , jedine riziko by bolo kebyže si v nejakej malej nevetranej pivnici a vytlačí kyslík a udusis sa .. Ale to si myslím nehrozi v hotelovej izbe aj keby uniklo všetko to chladivo tak otvoris okno a je preč ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

Už niekoľko rokov zháňam klimatizáciu ktorá zapn…
@psv ani o takom TČ , som zatiaľ nečítal ....
Odpovedať

@psv nemyslis toto? https://www.stiebel-eltron.sk/sk/sluz... moj panasonic TC ma vraj pripravu na to a eletrikar mi vonku vyviedol kable ale zatial som to nedokupoval. nemam skusenosti ale ekvitermiku neviem ci pouzivaju klimatizacie
Odpovedať

@psv vzhladom na parametre, si myslim ze samodomo automatizacia bude lacnejsia a skor ju vybastlis, ako by sa stym vyrobca trapil ... kedze vacsina zakaznikov si nastavy vnutornu teplotu a to ako je vonku ich netrapi, proste chcu mat pohodu vnutri otazkou je, naco by to sluzilo ? ohrievat akumulacku ? ale ked nenastanu idealne podmienky, bude zima ? :)
Odpovedať

@psv vzhladom na parametre, si myslim ze samodomo…
@shadowmilan Ja mám aj plynový kotol nastavený na 21C ale keď je vonku napr. viac ako 7C tak je lacnejšie kúrenie klimatizáciou ktorú mám nastavenú na 23C. Keď je však vonku okolo 0Ca ešte aj vlhko tak klimatizáciu žiaľ len ručne vypínam lebo dochádza k častému rozmrazovaniu vonkajšej jednotky takže kúrenie klimatizáciou je vtedy drahšie ako kúrenie plynom. Ináč aj pri chladení by to bolo rozumé zosynchronizovať s vonkajšou teplotou lebo rozdiel by nemal byť väčší ako 5C ?
Odpovedať

@shadowmilan Ja mám aj plynový kotol nastavený n…
@psv to je cisto zdravotna vec tem teplotny rozdiel (niekde sa hovori o 5 niekde o 7) viest si ale predstavit klimovat napr dnes tu u nas bolo 35 stupnov, tzn. na 30 stupnov v interieri (aute, atd...)?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@psv to je cisto zdravotna vec tem teplotny rozdi…
@sousedekovci89 klimovať z 35 na 30 to by som musel prikurovať 😀 inak ja napr. toto leto som ešte ani nechladil chlapi ... ako ja mam tak postaveny nejak dom, že sa mi nejako neprehrieva... celu noc mam otvorene vyklapačky po dome rôzne... dnes rano bolo 10°C ... okolo 9-10... zavrem francuzske okna z juhu a zatiahnem interierove žaluzie ... na severnej strane domu mam aj vyklapačky sem tam otvorene ale nerobim prievan, aby to neťahalo horuci vzduch z vonku po celom dome... inak paráda vojdem z vonku do domu akoby som klimoval... v izbach 24 horšie to je keď sú aj horúce noci ale tento rok slabé leto...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?