Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@toky1 oasis plus ma 5 moznych rychlosti vonkajsi…
@sumo01 Priznám sa že celkom nechápem na čo konkrétne si reagoval vo svojom komentári. Trošku to rozveď. Lebo napríklad konkrétne Midea Oasis plus vo výkone 2,5kW aj 3,5kW majú úplne rovnaké rozmery aj hmotnosti.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@sumo01 Priznám sa že celkom nechápem na čo konkr…
@toky1 súhlasím. Mám taký pocit. že časť príspevku niektorých prispievateľov ostáva iba v ich hlavách (@sumo01) a treba myslieť aj na to, že nie všetky skrátky si iný čitateľ správne vyloží, preto by niekedy bolo lepšie sa im vyhnúť.🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@sumo01 Priznám sa že celkom nechápem na čo konkr…
@toky1 reagoval som len na to, ze pises, ze one oasis maju rovnaky hw a su len ine otacky ventilatora... hw by bol rovnaky, ak by mali obe rovnaky vykon. A k tej spotrebe som menoval pre porovnanie xtreme save pro, ktora je na tom takmer rovnako ako oasis plus, takze je to o hw a nie nieje rovnaky
Odpovedať
Za mna je len otazkou casu, kedy aj "znackovejsi" vyrobcovia prejdu na klimy s min prikonom okolo 0.1kw. Midea s tym zacala v roku 2021, a uz som videl modely vivaxov vyrobene tusim 2022-2023, ktore toto tiez dokazu. Niekto tu spominal, ze to je hlupost, aby bezala klima na tak maly min prikon, vraj to nieje "dobre" pre kompresor(bude mat pravdepodobne nizke otacky). Ja to teoreticky prirovnavam k motoru auta a pre neho je tiez lepsie, ak dokaze ist na co najnizsie otacky. Za mna je midea tiez na prvom mieste, v pripade, ze chce niekto vyuzivat klimu, aby usetril el energiu. Dokazat bezat na min prikone 0,1kw a 0.7kw je brutalny rozdiel a klima sa musi samozrejme ovela menej vypinat/cyklovat. Ale iba moj nazor
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

Za mna je len otazkou casu, kedy aj "znackovejsi"…
@sumo01 0,1kW je blbost, to pokryje tak elektroniku a interierovy ventilator urcite sa netoci vonkajsi ventilator nedajboze nebezi motor v kompresore.
Odpovedať
Mne dokaze kompletna daikin altherma 3 s vykonom 4 kw bezat pri vykurovani do podlahy s min prikonom 280 W ale kazdych par minut preskakuje do 510 W co ale neviem co je, ci kompresor alebo nieco ine.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@sumo01 0,1kW je blbost, to pokryje tak elektroni…
@rkorba min prikon 0.1kw je uvadzany v technickom liste.. co vsetko na tom prikone bezi, neviem. Pokial je ale 0.1kw uvedene, mala by klima fungovat aj ked v mozno absolutne minimalnom rezime, tym myslim, ze sa uplne nevypne a to je dobre, nie? ;)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@rkorba min prikon 0.1kw je uvadzany v technickom…
@sumo01 to ze ti v "stand by" rezime zerie 0.1kW a vnutorna jednotka sa tvari ze kuri a pritom len nevypla ventilator ti moze byt jedno, tu sa bavime o tom na akom najnizsom vykone dokaze bezat zrut elektriky a to je kompresor a jeho pocet startov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

Mne dokaze kompletna daikin altherma 3 s vykonom …
@bksl 280W ti zerie bizuteria a pri 500W ti uz bezi kompresor na najnizsom vykone co nie je zle na 4kW. Moj Sinclair co ma vykon 6,6kW ma spodny prikon 1,2kW a max pri kureni v zime 2,6kW co je stale COP 2.6.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@sumo01 to ze ti v "stand by" rezime zerie 0.1kW …
@rkorba bavime-nebavime...ja len vravim to, co je uvedene v technickom liste, ty nevravis nic na co by si mal akykolvek dokaz, iba domnienky 😉 navrhujem nasledovne:@toky1 ma klimu uz nainstalovanu, co keby to skusil testnut a dal nam info?🤔
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@rkorba bavime-nebavime...ja len vravim to, co je…
@sumo01 Priznám sa, že neviem ako namodelovať situáciu tak, aby som vedel že ide klima na minimálny výkon. Každopádne v standby režime má odber 1.6W napr. Skúsil som ju zapnúť v móde FAN - čiže vyslovene len ventilátor kedy sa vonkajšia jednotka ani nezapne. Pri nastavení otáčok ventilátora na 50% mala klima odber 10W, pri 100% 17W. Potom som ju prepol do režimu HEAT. Von bolo 21°, dnu 23°, nastavil som ju na 25°. Za hodinu spotrebovala 310W a v miestnosti bolo 28.3° na čidle vnútornej klimy, na teplomeri oproti klime 4.5m vo výske 1.2m 27.3° ale otáčky ventilátora vnútornej klimy som zabudol nechané na 100%. Asi preto tak prehrialo miestnosť. Vonkajšia klima pre mňa sotva počuteľná. Ale ja si veľmi nefandím ohľadom kvality sluchu po tých rokoch na strelnici :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@sumo01 Priznám sa, že neviem ako namodelovať sit…
@toky1 hmm to ani ja netusim, v kazdom pripadesi vyvratil rkorbove tvrdenie, ze 100w zozerie iba vnutorny ventilator, kedze ako vravis na 100% mala odber 17W. Mozno skus dat ohrev na +1 stupen viac ako mas v izbe -nebude musiet tolko kurit a bude moct co najskor klesnut na min prikon.. potom uz len kukni na vonkajsiu jednotku, ci ide ventilator a popripade kompresor(ak ho dokazes identifikovat, ci vobec ide). Ale to si fakt iba vymyslam☺️
Odpovedať
Článok sa načítava...
Máte niekto skúsenosti s prídavným filtrom na klimatizácie? Viem, ze v zahraničí sa to bežne rieši, hoci nejde o oficiálne riešenie a dávajú sa prachové filtre na klimatizácie. Sú typy, ktoré znižujú výkon klímy minimálne. To je však na tie "okenné" klimatizácie. Nie na tie, čo sa používajú u nás. Je také niečo možné a je to pre klímu bezpečné? Ja mám napríklad klimatizácie Midea.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@toky1 hmm to ani ja netusim, v kazdom pripadesi …
@sumo01 už som písal, že do technického listu si vieš napísať čokoľvek , najmä číňania sú v tomto naozaj dobrí :) mne multisplit daikin 1,5kw vnut. jednotka vonkajšia 4kw v multisplite , napojená na originál merač v zásuvke berie príkon pri kúrení min čo som nameral dlhodobo. 240w to mám otestované, keď kúri a ide aj kompresor aj vonkajšia jednotka... keď zapnem len čisto ventilátor , bez vonk. jednotky odber je jak písal toky nejakých 18 w ... v standby režime keď je všetko vypnuté berie konštantne 6,8w to mám napr. ja už zamerané
Odpovedať
včera som skúšal našu novú VIVAX 3,8kW , prikúriť na chodbe , bolo to veľmi prímené teplo, za 45 min, to prikúrilo z 21,5 na 23 st. a potom sa výkon znížil , len tak jemne pofukovalo ,,,,
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

včera som skúšal našu novú VIVAX 3,8kW , prikúriť…
@rudy1973 za 45 minút???? Len o 1.5stupna? Ja som včera skúšal novú mideu xtreme save, a z 22 na 28 to dala za 10 minút pri vonkajšej teplote 15 stupňov. Veľkosť izby cca 20m2
Odpovedať
Zalezi aku ma konkretna miestnost tepelnu kapacitu. V drevodome vykuris super rychlo ale super rychlo to aj spadne obrazne povedane.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ronnan78:

@rudy1973 za 45 minút???? Len o 1.5stupna? Ja som…
@ronnan78 Možno má chodbu spojenú s povedzme obývačkou a dohromady to má 60m2. 😉
Odpovedať
Ahojte, viete mi prosím povedať tí, čo máte namontovanú Midea Xtreme save 5kw, aka je hlucnost vonkajsej jednotky ? Pisu,ze ma 62 dB, co sa mi zda brutal vela, kedze drahsie maju okolo 48 dB. Diky.
Odpovedať
Je tu 80 strán co je dosť. Mam otázku ma niekto iba klimatizacia na vykurovanie? Žiadny iný zdroj tepla.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od fugas20:

Je tu 80 strán co je dosť. Mam otázku ma niekto i…
@fugas20 mám podlahovku v celom dome ale nepoužívam ju.. idem čisto s klímou.. podlahovka beží len v kúpelni... :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fugas20:

Je tu 80 strán co je dosť. Mam otázku ma niekto i…
@fugas20 na jednom celom podlazi (75m2) kurim iba klimami (4ks).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@fugas20 mám podlahovku v celom dome ale nepoužív…
@zipsuliak a preco nepouzivas podlahovku ? 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

@zipsuliak a preco nepouzivas podlahovku ? 😉
@bksl Tipnem si: Pretože je elektrická a žerie násobne viac elektriny ako klimatizácia. 😉
Odpovedať
Profilova fotka
Všetci, kto používa app Onecta. Funguje vam v poriadku? Nemate s ňou problem? U mňa posledne dni prakticky nepoužiteľna. Ani po znovu-inštalácii. Vdaka za reakcie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavel202:

Všetci, kto používa app Onecta. Funguje vam v por…
@pavel202 pozeral som tu app, je pre Daikin, ja mám Vivax app. NetHome Plus.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@pavel202 pozeral som tu app, je pre Daikin, ja m…
@rudy1973 Pýtal sa na Onectu, takže vivaxácka NetHome plus je bezpredmetná. Mimochodom, ja s NetHome plus mám spárovanú aj klimu Midea Oasis. Veď nakoniec Vivaxy aj Midey robia v jednej fabrike. Prisahal by som, že Vivax Y a Midea Oasis sú na 95% identické.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od pavel202:

Všetci, kto používa app Onecta. Funguje vam v por…
@pavel202 mám onectu, posl. dni tiež blblo... prebiehali nejaké aktualizácie verzie... dnes už vyzerá že funguje OK ... len nejak blbo ukazuje spotrebu, keďže mám napojenú aj na orig. merák, tak spotrebu ukazuje zvyčajne tá aplikácia vyššiu ako je reálna... je to len informačné
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@pavel202 mám onectu, posl. dni tiež blblo... pre…
@dexter89 vdaka za info, skusim este raz re-instalovat. K meraniu spotreby elektriny - aky je priblizne rozdiel v tom, co namera app a to co namera merak? Je to viac ako 5 % ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavel202:

@dexter89 vdaka za info, skusim este raz re-insta…
@pavel202 praveze to celkovo ukazuje dost presne, u mna napriklad 256 kWh el.hodiny a 258 kWh DAIKIN.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?