Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@mduro19 uplne iny komunikacny protokol a nie je …
@rkorba dik za reakciu, ale na ani jednu mnou polozenych otazok si neodpovedal :D nie nemam doma staru skatulu, mam samsung ( ci kto nema gree, tak ma automaticky doma staru skatulu?)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mduro19:

@rkorba dik za reakciu, ale na ani jednu mnou pol…
@mduro19 co su to za nezmysli ze ci extremne zdlhave, alebo finance narocne ... je to uplne jedno protokoly nie su volne dostupne a uz to len dotiahnut do takej dokonalosti v akej sa to momentalne nachadza trvalo roky, ale oplatilo sa. Prerabky su o tom, ze kazdy kto najde na bazosi demontovanu klimu, tak ju chce zakonite pouzit na minihpc preto stare skatule. Kazdy kto to s minihpc mysli vazne si na to kupi vhodne -kompatibilne komponenty.
Odpovedať

@mduro19 co su to za nezmysli ze ci extremne zdlh…
@rkorba no proste ma to zaujima, preco prave gree a preco nie aj ine. Ale zjavne ty si z tych co musia komentovat vsetko aj ked odpoved nepoznaju. Proste ma to zaujima, tak som sa spytal, mimochodom nie teba. Tvoje nazory ma nezaujimaju, dakujem za porozumenie.
Odpovedať

@rkorba no proste ma to zaujima, preco prave gree…
@mduro19 Nepýtal si sa ani mňa ale zareagujem. Tipnem si, že tie komunikačné protokoly sú odlišné softverovo podobným spôsobom ako sú odlišné windows, android či IOS. Ak niečo šlape na windowse a ty to po domácky upravíš rokmi práce a ladenia po svojom tak to automaticky neznamená, že to vieš urobiť aj na android či IOS platforme. Tak odlišné to kľudne mäže byť. Ale to len tipujem, môžem sa mýliť. Ale v princípe si myslím, že niesom ďaleko od pravdy.
Odpovedať

@rkorba no proste ma to zaujima, preco prave gree…
@mduro19 Presne ako pise @rkorba, je tam iny komunikacny protokol. A to zial nie iba po stranke softwaru, ale aj po stranke HW. SW cast by sa dala casom poriesit, ale ked si to nerozumie ani po signalovej stranke, tak s tym sa pohnut neda. Napr. Gree komunikuje 1wire protokolom, kde signalove urovne su v rozmedzi 0-60V. Samsung ma 2-vodicove zapojenie a netusim ako presne funguje, nemal som to pripojene k osciloskopu. Preto je podpora na ine znacky dost obtiazna. Kazdy vyrobca ma svoj protokol a svoj sposob komunikacie. Je to akoby si do USB portu pchal HDMI kabel. Je tam ine HW spracovanie a aj iny SW protokol. Pri Gree je dokonca este aj ta vyhoda, ze tento protokol sa len velmi pozvolna obmiena a je zopar starych krabic (+-10 rokov), ktore na MiniHPC fachcia, len to musi byt Gree, alebo nieco, co ide z Gree tovarne (vacsina klim Sinclair, Cooper and Hnunter,...) Preto napr. na stary multisplit nie je problem pripojit nejaky novy model vnutornej jednotky
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@mduro19 Presne ako pise @rkorba, je tam iny komu…
@supiiik jop dakujem za odpoved :)
Odpovedať
Dobry den, mam klimatizaciu Daikin sensira 4.2 kW a chcel som sa spytat, ako casto sa vam v tomto pocasi vasa klima odmrazuje. Mam nastavene kurenie na 22 stupnov a mne sa odmrazuje v 30 az 60 minutovych intervaloch, co sa mi zda celkom casto. Je to ocakavane spravanie? Dakujem.
Odpovedať
Budte rad. Tato Daikin klima na predajni vedla mojho domu na jesen zamrzla a odmrzla az na jar :D A keby bola sama, ale z tusim 6ks takto vyzerali rovno 2...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pouzivatel6582:

Dobry den, mam klimatizaciu Daikin sensira 4.2 kW…
@pouzivatel6582 teploty -2 az 1 su svina. To sa na vymenniku rychlo chyti vlhkost a vymrzne
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pouzivatel6582:

Dobry den, mam klimatizaciu Daikin sensira 4.2 kW…
@pouzivatel6582 moja haier ide cez dne nonstop a kvapka z nej voda stale. Mam ju na balkone panelaku.
Odpovedať
Skúsil som párkrát (inak máme ústredné kúrenie) - defrost závisí od teploty, vlhkosti - kým bolo pod nulou neodmrazovalo ani za hodinu. Keď je napríklad +5°C a vysoká vlhkosť, odmrazuje viackrát za hodinu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@pouzivatel6582 moja haier ide cez dne nonstop a …
@stefan222 že kvapká nutne neznamená že odmrazuje. Proste priebežne sa vytvára kondenzát ktorý odteká. Odmrazovanie ako mód je to, že sa klima prepne do ohrievania výmenníka vonkajšej jednotky.
Odpovedať
Tento rok je zatiaľ teplý, len 1 deň zatiaľ bol kedy mi klíma defrostovala cca kazdých 30minút, inak ostatné dni s max 1 defrostom, drvivú väčšinu 0.. Zatiaľ pohoda, klíma ani nevie že sa niečo deje. Minulý rok o takomto čase som mal takých dní možno aj zo 12. November, december sú najhoršie dni na hmly a teploty okolo 0.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@stefan222 že kvapká nutne neznamená že odmrazuje…
@toky1 jj to viem. Len mi slo o to ze na balkone pod striekou je asi mensia vlhkost a menej defrostuje
Odpovedať
Profilova fotka
mne v novembri defrostovala častejšie ... zatiaľ nič... nemrzne ani v noci kľudne tak môže byť celú zimu... na horách nech je sneh ale pod 500 m.n.m kľudne nech +2-5 °C 😀
Odpovedať
Ahojte, v prvom rade chcem moc podakovat za vsetky uzitocne prispevky, precital som vacsinou zo 176 stranok tak by som sa rad podelil so svojimi skusenostami lebo viem ako to vie pomoct. Tento rok prvy krat kurim klimou vivax mdesign 3,5kw a neviem si to vynachvalit. Klima bezi uz treti mesiac a spotreba je 8-16kwh / den. Vykurujem jednou klimou 82m2 byt obvodove mury 50cm duta tehla bez zateplenia, dve strany exponovane na kazdej balkon + 2x okno a dve strany su schodiskove priestory byt je cca kocka. Strop myslim ze nezatepleny a asi aj najvacsi unik tepla. Vonk jednotka bezi pomerne ticho okrem nabehu a cykluje cca v 3-4 hodinovych intervaloch len ak je vonku okolo 5+ stupnov. Pouzivam follow me na 21c ventilator auto a v obyvkuchyni je 21,5 a v ostatnych izbach je minimalne 20-20,5 to mi moc vyhovuje lebo su to spalne. Vnut jednotka fuka cez obyvkuch do chodby a izieb. Ked sa zacne v kuchyni varit a tvorit teplo jednotka sa vypne a lamela len fuka potichu v horizontalnom stave( co mi vyhovuje lebo teply vzduch vyrobeny v kuchyni stale fuka do chodby). Najvacia sranda co som ale zistil je ze ked idem na balkon kde hned pri balkonovych dverach je vonkajsia jednotka tak po otvoreni dveri teply vzduch z bytu nasaje ventilator a zamrznuta jednotka sa rozmrazi takmer okamzite. Urcite nie do sucha ale lad zmizne do 5 sekund. Inak jednotka odmrazovala najviac pri 2 az -2 pocas hmly to ako pisete je asi najhorsi stav. Kondenz riesim do 0c hadickou do odtoku na dazdovu vodu a ked je 0 odpojim a kvapka priamo z jednotky do 40L nadoby na zem. Za 3 mesiace som ju vylieval raz. Pocital som si aj odber multimetrom s true RMS a pri 5c vonk teploty som bol cca na 600-625 w / 2,6-2,7A pri nabehu to skocilo cca na 800-900w kratkodobo 2-3 min. Tych 600w si myslim ze je aj minimum pre auto lebo to bolo prave v case ked jednotka cyklovala a tak myslim ze uz nevedela ist nizsie s prikonom. Najnizsiu spotrebu 540w som dosiahol ked bol vnut vetrak na mid ale to uz bolo dost pocut tak som skoncil na auto a ten ma jemnejsie rozostupy medzi rychlostami myslim ze 12st. Rezim silence kde jednotku takmer nepocut mal najvyssiu spotrebu 625-644w V noci je to fajn ale rano citit ze ten vzduch sa nedostane do celeho bytu. Jednotka pomerne dost pukala pocas cyklovania a defrostov ale pomohlo mierne povolenie skrutiek 4ks vnutorneho obalu lebo bol moc pritlaceny o stenu, zlepsilo sa to tak o polovicu, stale pocut mierne pukanie ale je to akceptovatelne. Este raz chcem podakovat obzvlast @dexter89 a @rkorba za vsetky zaujimave postrehy a informacie ktore mi pomohli nadimenzovat a pouzivat tento typ kurenia. Este by som zabudol ze lokalita Piestany zimy su tu mierne.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od rriso:

Ahojte, v prvom rade chcem moc podakovat za vsetk…
@rriso nemas zac, som rad, ked niekto po dlhom case pocuva a vie i podakovat, v takej dobe bohuzial zijeme :-(
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rriso:

Ahojte, v prvom rade chcem moc podakovat za vsetk…
@rriso super... toto pukanie jednotky to robi aj mne ... plasty počas zmeny teplôt (defrosty) a nasl. kurenie pracuju a pukaju... Len zaujimave že mne to robi len ta drahšia klíma ... a tá lacnejšia má evidentne kvalitnejšie plasty 😀 človek by čakal opak ale tak aj na dotyk má ta lacnejšia jednotka mäkkšie a lepšie plasty
Odpovedať
@rriso U mňa bol @dexter89 "hnacou" silou našich zmien v oblasti kúrení klimatizaciami. Videl som jeho videá, čítal jeho príspevky a taktiež sme si písali cez správu. Je vždy ochotný poradiť, zdielať svoje skúsenosti. Samozrejme ochotných poradiť cez stránku je viac (napr. @jan45).
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od roberto1923:

@rriso U mňa bol @dexter89 "hnacou" silou našich …
@roberto1923 To je radosť počuť, že aspoň nejaké soc. siete pomáhajú ľuďom 🙂 ale ja som bol na tom pred rokmi rovnako... už je tomu 7 rokov čo som tu náhodou našiel toto vlákno a takou inšpiráciou bol pre mňa vtedy jakino , ktorý tu písal že celý dom kúri len jednou jednotkou 2,5kw ... tak som to vyskúšal a dnes je to už 6. rok čo tá hlavná klíma fachčí skoro nonstop a vykuruje , v lete zas super chladí a za minimálne náklady na elektrinu Dnes som robil odpočet za december 2025: 890Kwh spotreba domu ... snažím sa to nejako rozlíšiť ale mne to vychádza momentálne 300+300+300 pričom Spotrebiče a ohrev TÚV tvorí jednu tretinu spotreby, druhú tvorí auto (cca 2000Km) a zvyšnú tretinu tvoria 3 klímy... Takže jazdenie nám vychádza v zime teraz 2,55€/100Km a kúrenie domu 1,60€/deň ... to je super ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@roberto1923 To je radosť počuť, že aspoň nejaké …
@dexter89 kamosko ta de si?nechodis tu?
Odpovedať
Profilova fotka
Akurát aj ja riešim dilemu kúrenia do prístavby čo momentálne budujeme. Prístavba má cca. 50m2. V dome kurime klímou, máme 5kw jednotku a kurime cca 80m2. Jedna jednotka v dome je tak 50 na 50 čo sa týka efektivity na celý dom. Od 1.6.2025 do dnešného dňa 1300kw. Máme malú 2 ročnú bábu a keď zavreme dvere do spálne klesá teplota rapídne, nemáme zateplené ešte len povalu. V obývačke máme kachle keby sme nehodili pár polien aj do kachlí bolo by to na hrane tepelného komfortu. Myslím, že keby som dal do prístavby do dvoch detských izieb a do chodby po jednej 3,5kw jednotke tak by to bolo omnoho lepšie lebo jednak bude zateplená prístavba 15cm polystyrénom a strecha 40cm vaty do podlahy sa nám zmestí len 10cm PS a za druhé každá izba bude mať svoju jednotku. Máte niekto takúto situáciu? Stačí na cca. 16,5m2 jednotka 3,5kw či radšej 2,5kw? Ďakujem a všetko dobré v roku 2026.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

Akurát aj ja riešim dilemu kúrenia do prístavby č…
@matko291 3.5kW sa bude trapit i 2.5 popravde ... Ta 3.5 by stacila na 50m2, ak by tam neboli priecky a isla by nonstop. Daj tam kanalovu, ked este nemas strop zatepleny, ale iba ak nebyvas pri hlavnej ceste, lebo je to ako zvukovod cez vatu z exterieru do kazdej izby.
Odpovedať

Akurát aj ja riešim dilemu kúrenia do prístavby č…
@matko291 vykurujem 3i zatepleny byt (cca 66m2) jednou 3.5kW jednotkou v okrese BR. Vykonovo uplne postacuje, bezi maximalne par hodin denne, spotreba max 5kW denne. Plus mne vyhovuje ze v izbach je o cca 2 stupne menej ako v obyvacko/kuchyni. Chapem ze u teba je rozdiel teplot skor neziaduci jav. Z pohladu vykonu ti jedna jednotka staci, z pohladu komfortu by som dal do kazdej miestnosti zvlast. Klimy stoja dnes facku, jednu izbu poriesis za cca tisic evri ak nebudes vymyslat s nejakou daikinou.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zacik:

@matko291 vykurujem 3i zatepleny byt (cca 66m2) j…
@zacik len ako píše @rkorba aj aa 2,5ka sa bude trápiť v jednotlivej izbe, a slabšie riešenie už asi nie je, pozriem tu kanálovú čo je to zač @zacik byt je iná skladba ako som keď susedné byty kúria tiež, inak spotrebu máš krásnu, kamarát tiež chváli v byte, daikim spotreba do 2kw/24h
Odpovedať

@zacik len ako píše @rkorba aj aa 2,5ka sa bude t…
@matko291 ja mám káblovku v 4 izbách a zateplené rozvody na nezateplenej povale a poviem ti Nikdy viac by som nešiel do tohto riesenia
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 3.5kW sa bude trapit i 2.5 popravde ...…
@rkorba Kanálová vypadá fajn čo sa týka vyriešenia rozvodu tepla do jednotlivých izieb, ale neviem to vyregulovat samostatne
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@matko291 ja mám káblovku v 4 izbách a zateplené …
@papulaa no a je to tu 😀, čo ťa odradilo? Keby šli rozvody medzi zateplením a sdk v medzere ani tak?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@matko291 ja mám káblovku v 4 izbách a zateplené …
@papulaa aj sused nadava, od instalacie spava so stuplami :-) Ja som to dal len ako pouzitelnu alternativu i s negativami.
Odpovedať

@rkorba Kanálová vypadá fajn čo sa týka vyriešeni…
@matko291 vies, fyzicky privries anemostat ako ventil na podlahovom kureni.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?