Vibracie a zvuky bielej expanznej nadoby - sustava BAXI

Dobry den, chcel by som Vas poprosit o radu, mame sustavu BAXI, kondenz. kotol + kolektory … Kazdy den, ked sa ideme sprchovat a pustime (hlavne teplu vodu), tak nam zacne tak bzucat a rezonovat ta tlakova nadoba biela - ked ju chytim rukou tak citim, ze ta vydava zvuky. Neviem ci sa to prenasa potrubim, ale aj vrchna rurka zo zasobnika - citit, ze rezonuje. Ked pustame vodu, tak nie je zavzdusnena, ani nesyci. Ide normalne. Mame podlahove kurenie.. Ani termostat nevykazuje ziadne chyby, tlak aj teplota su v norme ako aj rucicky na zasobniku, ci okruhu v kolektoroch. Neviete prosim Vas co to moze byt? Po odpusteni vody to potom prestane. Dakujem.
Odpovedať
@2l8 nieje zatvorená? Skus ju odvzdusnit
Odpovedať
@fugas20 Nemalo by byt nic zatvorene, lebo potom to prejde, natocil som kusok ako to robi, ale nedaju sa tu zial posielat videa. 🙂 A odvzdusnit ako tu tlakovu nadobu? To sa ako presne robi? Lebo su tam asi 3 nadoby a mam dojem, ze ta biela tak rezonuje.
Odpovedať
@2l8 v prvom rade je treba zistiť, či nie je prasknutý vnútorný vak. U mňa je to jednoduché, mám pred zatváracím ventiom aj vypúšťací, takže si viem odstaviť vodu a viem vypustiť z expanzky všetku von. Následne nesmie expanzka vyfučať. Ak vyfučí, treba ju vymeniť.. Natlakovaná by mala mať tlak rovnaký, ako v obehovej sústve. No a to je asi tak všetko, čo môžeš urobiť. Ked pustíš sprchu, tak z bojleru uteká zohriata voda a do bojleru prichádza studená.. Ked máš redukčný ventil, ten môže v istých prípadoch vibrovať a nerovnomerne prepúšťa vodu do systému.. Tieto rázové vlny kompenzuje expanzka. Kompenzuje tiiež rozťažnosť vody pri zahrievaní a tiež vyrovnáva tlaky pri prudkom odpúšťaní.. Ak nie je správne natlakovaná, alebo je poškodený vak, tak vibrácie môžu byť citeľné. Skontroluj manometrom na autopneumatiky cez ventilček tlak v expanzke, prípadne dofúkaj, asi budeš mať veľa vody vo vaku Ak je správne natlakovaná a vak je v poriadku, tak ten zvuk sa prenáša sústavou a ignoruj ho.
Odpovedať
@zicher Dakujem krasne za info, no poskusam, ono tepla voda ide teraz riadne - horuca kvoli kolektorom, ale toto este nie som si isty, z coho presne ide ten zvuk, ale zavzdusnenim to asi nebude, lebo voda tecie normalne. Kazdopadne dakujem moc, pojdem to pozriet. Inak co najhorsie by sa mohlo stat? Nieze niekto bude pri tom nahodne a vybuchne to tam 😞
Odpovedať
@2l8 trebalo by zistiť, ktorá epanzka to robí.. Jedna jedna je priamo na oddelenom okruhu kúrenia soláru, druhá je priamo na okruhu teplej vody. Každá má svoju dôležitosť. Ale keby ti nefungovala tá na soláre, tak pretlakový ventil ohrevu bude mať čo robiť a každú chvíľku sa ti v tom úpeku vyští. Tak si myslím, že je to skôr na expaznke TUV na bojleri. Dofúkaj doň vzduch a sleduj, či to bude pokračovať, alebo si problém vyriešil.
Odpovedať
@zicher Vyskusam teda tak, len neviem ci to bude ta biela expanzna - ta ide len jednou rurkou na spodok zasobnika a nasledne je na tu istu rurku, co je napojena tato biela, aj ta cervena expanzna nadoba - ta ide zasa smerom ku kotlu. Ale mam dojem, ze to bude ta biela. ta ma na vrchu toto - si podla toho by som to mal natoakovat. Ale netreba vypnut vodu alebo nieco take? Rovno mozem aj s kompresorom fukat? 😅
Odpovedať
@zicher este iny uhol teda - ta biela dole expanzka ta ako som naznacil ide len dole do zasobnika a cervena zdola od zasobnika do kotla.
Odpovedať
červená je vykurovací okruh do ohievacej špirály bojleru, biela je priamo expanzka TUV. V podstate obe sú na to isté, ale sú to oddelené sústavy. Červená je na vetve, ktorá je napájaná kotlom, alebo aj solárom, ak je na tej vetve pripojený a teoreticky je ju možné počuť vtedy, ked je činnosti obehové čerpadlo ohrevu vody v zásobníku. V nej je vykurovacie médium. Biela slúži na vyrovnanie tlaku po ohreve vody z verejnej vodovodnej sústavy, kompenzuje prudký pokles tlaku pri otvorení kohútika, prípadne absorbuje nárazy vody pri prudkom uzavretí kohútika. Obe majú vak s vodou obklopený stlačeným vzduchom.. Pod tou čiernou krytkou býva ventilček na dofúkanie. Ked v nich nie je vzduch a celú nádobu vyplňa voda, tak expanzka stráca funkčnosť., Prejaví sa to hlukom potrubia, prepúšťaním pretlakového ventilu, prudkými zmenami tlaku v sústave, dokonca môže vypínať kotol a hlásiť chybu. Ak sa to nedeje u teba, tak dofúkaj iba bielu, tam nie je kotol, iba holá voda.. Červená bude OK.
Odpovedať
@zicher Parada dakujem vyskusam 🙂 len neviem na aky tlak to ma byt. A ano mame 3 expanzky - tu cervenu a dve biele. jedna biela je v solarku napojena.
Odpovedať
@zicher Pravdepodobne potom bude problem len v tej bielej napravo dole
Odpovedať
Pri natlakovanom systéme sa nedá určiť, koľko vzduchu je v nej, ani ked odmeriaš tlak. Lebo nameriaš taký tlak, aký ti ide do domu z uličného rozvodu. ALe vieš to zistiť tak, že ak máš manometer na hlavnom potrubí, tak by sa mal rovnať tlaku v expanzke. Teda aj je tam nejaký vzduch natlačený. Zavrieš vodu do domu a vypustíš vodu z akejkoľvek batérie, aby sa úplne vypustila voda a nebol žiadny tlak v rozvode. .. Potom natlakuješ expanzku asi na trištvrte tlaku, ako je prívodný tlak.. T.j, ak ti prichádza z ulice 4atm, tak natlakuješ expanzku na 3atm. Potom môžeš otvoriť hlavný prívod vody, trochu to zavrčí a tlaky sa vyrovnajú a nameriaš v expanzke tiež 4atm.. Ale budeš tam mať dostatok vzduchu, aby expanzka fungovala správne. Ale toto platí iba pri TUV, nie pri vnútornom okruhu kúrenia.. Tak aby si si bol istý, že robíš správnu expanzku.
Odpovedať
@zicher Dakujem moc za trpezlivost a pomoc 🙂 natlakoval som rovno tu bielu expanzku co bola uplne dole - samostatny okruh (nie tu co je ku kolektorom ani tu cervenu) - v tej bolo cca. 2 bary a na stitku je, ze z vyroby je natlakovany na 4 bary, tak som to dotlakoval na 4 a uplne to prestalo 😄 Vobec to nezabuchotalo a vsetky tlaky aj na termostate aj na kotly su v norme.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@2l8 pozor, nemôže tam byť vyšší tlak, ako je tlak vody v hlavnom prívode, lebo potom tiež nebude expanzka fungovať správne. Ale mestská voda býva v rozmedzí 4 atm a viac, tak by to mohlo byť v poriadku.
Odpovedať
@zicher Uff no dufam, ze bude vsetko ok. Uz som zazil, ze sa pokazila ta cast vo vodovodnej sachte - nespomeniem si teraz na nazov - regulator? A bol silny prud, strunka ci co tam odisla. Ale uz je to nove. A vcera ked sme to skusali, tak konecne netiekla horuca voda, ale presne ako ma - ked sme predtym pustali studenu, isla horuca a museli sme kohutik/bateriu - vytocit upone do studenej, ale teraz to ide super a bez nejakych zvukov. Na expanzke bolo, ze od vyroby ma byt 4 bary a bolo cca 2 bary. tak som tam doplnil tie 2 bary, cize na 4 bary jemne zlahka a asi to pomohlo 😄
Odpovedať
presne tak, ked nefunguje expanzka, ako sa zohrieva bojler, tak vytláča teplú vodu spať do potrubia odkiaľ prišla studená, lebo sa rozťahuje. Po otvorení kohútika sa tá horúca dostane do studeného okruhu a chvíľku ide horúca.. To je znamenie, že nefuguje expanzná nádoba. Som rád, že som pomohol. 😉
Odpovedať
@zicher Juuuj zlaty to cloviecik!!! STRASNE DAKUJEM! Jediny co mi pomohol! 🤝😅😁♥️ Budem dobucudna vediet uz - clovek sa neustale uci. Dakujem esteraz a prajem pekny den este a zasa niekedy nabuduce 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?