Tlak v TUV: PEX, PEX-AL-PEX, 4 bar na 0 bar - čo to je?

Dobrý deň Rád by som sa spýtal ochotného kúrenára na otázku ohľadom tlaku v potrubí na TUV a budem veľmi vďačný za odpoveď. Situácia: Novostavba, poturbie PEX-AL-PEX, TČ s 180l boilerom, nechám pretiecť cez dom 20-30 litrov teplej vody (sprcha. vaňa) potom uzatvorim gulový ventil na TUV za TČ a všetky roháčiky v dome a tlak v potrubí na TUV padne z 4bar na 0bar za 30min, otvorim gulový ventil a dopustí nejaký objem vody, potom nechám vodu cez noc vychladnúť a opakujem celú situáciu stým, že v potrubí je už vychladnutá voda s konštantou teplotou a tlak drží na rovnakej hodnote niekolko hodín. Je toto chovanie v poriadku alebo je niekde porucha ? Veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorý k tomu majú čo povedať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od detet:

Dobrý deň Rád by som sa spýtal ochotného kúrenár…
@detet otázkou je, či máš správne natlakovaný expanzomat, alebo či je vôbec namontovaný na teplej vode. Ak tam nie je, tak je to prirodzené správanie vody. Po vychladnutí v armatúrach zmení svoj objem, zníži sa tlak. Ak by tam bol expanzomat a bol by správne natlakovaný, tak výkyv tlaku by mal byť minimálny aj po vychladnutí vody.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@detet otázkou je, či máš správne natlakovaný exp…
@zicher Bolo mi povedané, že namontovaný je, či je dobre nastavený to už neviem, ale pokiaľ tomu dobre chápem toto správanie nieje v poriadku pokiaľ tam expanzka je, správne ?
Odpovedať

@zicher Bolo mi povedané, že namontovaný je, či …
@detet pokiaľ je tam expanzka, tak by nemal padnúť tlak na nulu.. ak je správne natlakovaná a nie je poškodená
Odpovedať
Profilova fotka

@detet Myslím, že to je úplne normálne správanie. Expanzka, ak má absorbovať čo najväčší objem vody pri jej expanzii ohrevom, musí byť natlakovaná na tlak vo vodovode. Pokial bola pred uzavretím ventilov, po skončení ohrevu vyprázdnená, napr. odpustením malého množstva teplej vody, tak po ochladení vody v trubkách sa už tlak nemá ako vyrovnať. Keďže voda je nestlačiteľná, aj malý pokles teploty v uzavretej nádobe(trubkách) spôsobí prudký pokles tlaku na 0, dokonca až podtlak. Ak by sa tam mal udržať tlak, tak by bolo potrebné nechať vodu ohriať, vôbec nepúšťať teplú vodu a uzavrieť vetily. Keďže sa však aj samotný bojler, s väčším objemom vody, ochladzuje stratami a expanzky na TUV nemajú veľký objem, tak možno za nejakých 24h by tlak tak, či tak klesol na nulu.
Odpovedať
Profilova fotka
A ešte mi nedá nedodať, že nechápem načo sú dobré takéto experimenty. Pokiaľ potrebujem otestovať tesnosť sústavy sledovaním poklesu tlaku, tak ju treba natlakovať vzduchom a nie nestlačiteľným médiom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

A ešte mi nedá nedodať, že nechápem načo sú dobré…
@aldron Potreboval som vysvetliť ako to funguje z fyzikálneho hladiska, kedže som zo školy uz veľa rokov a neviem, ďakujem za vysvetlenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

A ešte mi nedá nedodať, že nechápem načo sú dobré…
@aldron Ešte sa spýtam pokiaľ uzavrem vynetil na tej teplej vetve ale expanzka je v TČ namontovaná a ja zatvorim ventil, ktorý je až za kotlom, takže odrežem tu expanzku od potrubia, tak by nemala kompenzovat tu ohriatu vodu v potrubí ale len v kotly nie ? ďakujem za odpoveď a vysvetlenie
Odpovedať
Profilova fotka
Ak si pozries protokol z tlakovej skusky, k poklesu tlaku z 4.0bar na 0bar dojst nesmie. 1. Tlaková skúška vodou (hydrostatická) Používa sa na rozvody ÚK, TÚV, studenej vody. Normy: napr. STN EN 806-4 (rozvody vody), STN 06 0310 (vykurovanie). Príprava potrubia Potrubie musí byť dokončené, uzavreté, s namontovanými armatúrami. Potrubie sa pomaly naplní čistou vodou bez vzduchových bublín (odvzdušniť!). Predskúška Potrubie sa natlakuje na 1,5-násobok prevádzkového tlaku, min. však na 1 MPa (10 bar) – podľa konkrétneho systému. Tlak sa udrží 30 minút. Pokles tlaku nesmie byť väčší ako 0,02 MPa (0,2 bar). Hlavná skúška Tlak sa zníži na prevádzkový tlak. Počas 2 hodín sa sleduje stabilita – nesmie dôjsť k poklesu tlaku ani k únikom. Kontroluje sa vizuálne, či nie je viditeľný únik vody. 2. Tlaková skúška vzduchom (pneumatická) Používa sa iba tam, kde voda nie je vhodná (napr. riziko zamrznutia, hygiena). Normy: STN EN 806-4, bezpečnostné opatrenia sú prísnejšie. Postup: Príprava potrubia Potrubie musí byť suché, uzavreté a odvzdušnené. Skúša sa stlačeným vzduchom alebo inertným plynom (napr. dusíkom). Predskúška (bezpečnostná) Najprv sa natlakuje na 0,15 MPa (1,5 bar). 30 minút sa sleduje pokles tlaku a kontroluje tesnosť spojov (napr. mydlovou vodou). Hlavná skúška Tlak sa zvýši na skúšobný – 1,5-násobok prevádzkového tlaku, max. však obvykle do 0,6 MPa (6 bar) z dôvodu bezpečnosti. Udrží sa 2 hodiny. Pokles tlaku nesmie presiahnuť 0,02 MPa (0,2 bar). Počas skúšky nesmie byť nikto priamo v blízkosti potrubia, aby nehrozilo zranenie pri prasknutí. Záver skúšky O výsledku sa vyhotoví protokol o tlakovej skúške (dátum, skúšobný tlak, výsledok, podpis zodpovednej osoby). Potrubie sa môže uviesť do prevádzky len po úspešnom absolvovaní skúšky. Ja len poviem, ze ak ste si to montovali sami, musite si sami najst chybu. Ak to montoval kurenar, zavolajte si ho a nechajte mu spravit tlakovu skusku podla dole uvedeneho protokolu. Ak to nezvlada, zavolajte si ineho a cenu za opravu/tlakovu skusku si odpocitajte.
Odpovedať
@mgx jasné tomu všetkému rozumiem, zaujíma ma len konkrétne táto situacia, ktorú som popísal nechce sa mi tu moc vypisovať okolnosti ale pokial to bude nutné popíšem celú situáciu prečo to riešim. Skúsim sem dať aj náčrt rozvodou vody aby bolo vizuálne jasné čo sa pýtam... Rád by som len vedel názor niekoho z oboru čo sa reálne deje pokial sa to takto chová a keď je toto normálne chovanie, tak pokial je to v silách tohto človeka či to vie aj vysvetliť s fyzikálneho hladiska. Popis je na obrázku.
Odpovedať

@detet treba to skúsiť so studenou vodou alebo natlakovať vzduchom. Zmena teploty za tú pol hodinu môže mať vplyv na to.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@detet treba to skúsiť so studenou vodou alebo na…
@marsdm jasne kludne môže, preto dúfam že mi to potvrdí nejaký odborník, niekto kto stým pracuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@detet zjavne si ani necital protokol, lebo v bode 9-10 mas presne odpoved na to na co sa pytas. Nie, pokles tlaku po uzavreti hlavneho ventilu o viac ako 0.6baru je nepripustny a tlakova skuska je neuspesna. Ak tlak po uzavretí hlavného prívodu klesne približne za 30 minút, znamená to, že niekde v systéme máte stredne veľký únik – nie je to len drobný pokles cez manometer Najčastejšie miesta úniku: Poistný ventil na bojleri alebo kotle – ak občas odkvapkáva, tlak bude pomaly klesať. Spätná klapka pri čerpadle alebo vodomere – ak netesní, voda sa môže vracať späť. Tesnenia armatúr a batérií – malý presak, ktorý sa nemusí hneď prejaviť viditeľným kvapkaním. Membrána v tlakovej nádobe (hydrofor/expanzomat) – ak je poškodená, tlak uniká cez ventil. Skrytý únik v potrubí – hlavne v podlahe alebo stene, ak sú rozvody zabudované. Ako to overiť Zavrite hlavný prívod, sledujte manometer → ak klesne za ~30 min, je to potvrdené. Skontrolujte poistné ventily – či neodvádzajú vodu do odpadu. Počúvajte a hľadajte kvapkanie alebo syčanie na ventile tlakovej nádoby. Ak máte podozrenie na potrubie v podlahe/stene → skúška tesnosti Dalsi postup rozdelit tlakovu sustavu na mensie casti a opakovat. Ak to nezvladate, zavolat si niekoho... ABy som to povedal na priklade, bezne mam v systeme TUV tlak okolo 2 bary, ked zavriem privod vody do TUV a nepustim ziadnu vodu, este rano je tam 1.8baru. Mozete skusit aj druhy "pokus". Odfotte si vodomer a polhodinu nic nepustajte a odfotte si vodomer znovu. Ak sa potocil, mate unik... Pripadne pre male uniky zopakujte vecer/rano pripadne ked doma nikto nie je. Idealne 4-8 hodin.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@detet zjavne si ani necital protokol, lebo v bod…
@mgx ďakujem veľmi pekne
Odpovedať
Profilova fotka

@mgx jasné tomu všetkému rozumiem, zaujíma ma len…
@detet Ale však tu je to všetko popísané v zásade ako úspešná tlaková skúška. Teda až na hodnotu skúšobného tlaku, pretože 10 bar sa vo vodovode bežne nevyskytuje. Tlak klesne len pri skúšaní teplou vodou, čo je pochopiteľné, vzhľadom k zmenšeniu objemu pri chladnutí. Pokiaľ je expanzná nádoba pri teste odstavená, tak to zmenšenie objemu nemá čo kompenzovať. Pri testovaní vychladenou vodou "drží niekoľko hodín", tak aký je problém?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?