Klimatizácia - je to v poriadku?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na názor buď odborníkov ktorí montujú klimatizáciu alebo niekoho kto má už nejakú skúsenosť s ňou. Pred pár dňami nám montovali klimatizáciu a všimol som si až po tom keď som bol na streche že vonkajšia jednotka je poškodená konkrétne rebrovanie je stlačené na jednom mieste (viď foto). Je to problém a máme to riešiť aby nám ju vymenili? Vonkajšia jednotka je 12,5kW a na 5 vnútorných jednotiek. Čiže je dosť drahá. Ďalšia ešte otázka že rozvody ktoré idú do vonkajšej jednotky môžu byt takto odhalené že je vidno medené rúrky? Sme južná oblasť Slovenska a cez leto dosť slnko praží na strechu a bude aj na tieto rozvody. Nie je potrebné ich nejakým materiálom zaizolovať? Predpríprava klimatizácie rozvodov už bola pri stavbe riešená. Firma len inštalovala samotné jednotky. Prikladám aj fotku s týmto. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@dlhopolec to rebrovanie je veľmi citlive na poskodenie. Menit ti ju urcite nebudu, ale mali by mat taky nastroj na "ucesanie" lamiel. A ked tam budu, tak nech i zaizoluju potrubie, ako spravne tusis je to zle spravene.
Odpovedať
Hlavne ten senzor nieje zapichnuty v zrazniku🤷‍♂️ asi sa im uvoľnil a oprel o zraznik. V podstate pri takom poškodení to je iba vizuálne ale samozrejme nemalo by ss to stať. Med iba z oxiduje to nevadi ale mala by byť takisto zaizolovana.hlavne keď to je na streche kable mohli byť v chranicke.
Odpovedať
Profilova fotka
@dlhopolec vivax je lacna znacka, ale aj tak by som ziadal opravu alebo zlavu, menit ti to nikto nebude, chyba je len esteticka. Ale opravit to treba aj povrchovo osetrit, inak to tam zvykne zacat korodovat. Izolacia rur bez diskusie, takto to vyzerat nema.Ak by sa nemali k cinu, tak toto sa da aj podomacky na to urcenou paskou.
Odpovedať
@fugas20 zraznik sú tie lamely čo sú poohybané? @mgx môžem to zaizolovať takouto penou viď foto?
Odpovedať
@dlhopolec áno a nie. Tubolit nie je na izolovanie chladiarenského potrubia, treba kúpiť kaučukovú izoláciu UV ošetrenú.
Odpovedať
@dlhopolec ano tie lamely. No niečo s uv
Odpovedať
@dlhopolec To na obrázku je pre kúrenárske rúrky v interiéri. Ako vraví palo18 tebe treba iné izolácie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dlhopolec toto je riadne sfušovana montáž ... Katastrofa Ako do toho vyparnika asi omylom niekto zavadil a skrivil lamely... Vyzerá to poriadna šleha... Snáď tam nikde neunika chladivo ... Ak by systém strácal účinnosť daj rozhodne reklamovať Ja by som zvažoval aj reklamáciu montáže , samozrejme tie trubky majú byť zaizolovane ...keď budem von odfotim
Odpovedať
Tie lamely podľa mňa pôjdu opraviť. Montéri klím zvyknú mať na to hrebene. Reklamuj to a nech ti doizolujú aj rúrky. https://www.youtube.com/watch?v=mwzwb...
Odpovedať
Tie medené rurky musia byť úplne celé zaizolovane? Chápem, že prvá a druhá rúrka zhora je cele zle..mne to spravili tak ako ma na tretej rurke zdola - možno ešte menej, nejaké 3-4 cm ze je odhalené...mam to dat reklamovať, nech prídu ešte dodať tam izoláciu? Z funkčného hľadiska co sa môže stať, keď to ostane takto odhalené?
Odpovedať
@mya_33 Nestane sa nič, len tam je únik tepla či chladu a na tých rúrkach bude vznikať kondenzát ktorý bude niekam kvapkať. Si myslím.
Odpovedať
Profilova fotka
@mya_33 tie malé odhalenia nevadia, to je skoro vždy keď sa používa tá rurkova izolácia... dnes už zvyknú chladiari použivať namiesto tých penových trubiek v exterieri termofolie... na tej foto čo mi príde zadávateľ témy, mi príde, že tie trubky sú zvetrané poškodené vplyvom poveternosti -časom... teda ale zadávateľ tvrdí, že je to súčasný stav "čerstvej" montáže, tak potom asi použili už použité trubky a sfušovali to... ako celkovo na tak krátkej trase vonku budú tep. straty aj tak minimálne, ale tak nemalo by to byť tak oddrbané... to vyzerá že buď dali starý materiál, alebo mali extra naponáhlo, tak to len nejak zapojili aby bolo... elektrické káble na napojenie vonkajšej jednotky sú voľné, bez chráničky v exteriéri len tak hala bala nejak natiahnuté, aby bolo...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ďakujem za rady. Prídu ešte kvôli niečomu tak im to poviem.
Odpovedať
ten senzor daj na rebrovanie.. otazka... je to teplomer?
Odpovedať
@goldway No nie celkom teplomer. Teplotný senzor. Údaj z neho berie regulácia klimy ako vonkajšiu teplotu. Moje klimy ale ak sú vypnuté ukazujú v appke vždy teplotu 10°. Po štarte sa zobrazí teplota exteriéru nameraná práve týmto senzorom. D toho senzoru zrejme vo vypnutom stave klímy neide šťava. Vnútorná jednotka a jej senzor je pod nejakým napätím asi stále pretože aj vo vypnutom stave v appke ukazuje reálnu teplotu. Mám Vivaxy.
Odpovedať
@dexter89 a mne znami co mi to pripajal, dal este meter tej izolacnej kaucuk pasky aby som si oblepil aj ventyli, 🙂 takze umna neni ani kusok nezaizolovany... dokonca mi oblepil tym aj izolaciu co bola iba narezana.. nech neni ani kus medi na vzduchu... tam asi nejde o vykon ale mozno keby ten kondenzat co sa tvori pri zmenach tlaku zamrzal.... neviem neriesil som oblepil som 🙂 co nespravi paska spravi viac pasky...
Odpovedať
@dexter89 nikto do rebrovania nevrazil, to co tam vidis tied diery, tak odtial vypadlo teplotne cidlo, ktore sa takto nestastne nasuva na trubku a tym sa ponici rebrovanie. Tie rebra vedla sa daju vyrovnat i ked to bude vidiet, ale zmena ucinnosti 0 0 hovno nic, len estetika. Predpokladam, ze tie rurky boli ako predpriprava a oni len prisli a neriesili povodne trubky, ale iba ich napojenie, len dufam, ze ostali z vnutra ciste, ked tam boli navolno bohvie kolko.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba @goldway No pravda ak není poškodená hlavná trubka za rebrivanim tak ako nevadí nič ... Ale tam stačí mikrotrhlinka a tlak je tam velky , môže kľudne unikát chladivo tak ja by som opatrne s tým Takto to vyzerá u mňa multisplit
Odpovedať
@dexter89 predpríprava na klímu už bola urobená ako sme kupovali dom čiže asi od 2020 čiže vonku tá izolácia zvetrala ale čakal som že keď to zapoja tak to dajú do nejakého normálneho stavu aby to nejak vyzeralo.
Odpovedať
@goldway áno meria vonkajšiu teplotu
Odpovedať
@dexter89 zase u teba mohli dat kondenz hadicu do nibca🤣
Odpovedať
Ešte Vám sem hodím pre pobavenie ako páni majstri pri stavaní domu konkrétne montovaní CD profilu na strope prevŕtali prípravu na klimatizáciu. Dotyčný ktorý to robil musel vidieť kde vŕta. Na obrázku je vidno že to dal aj s hmoždinou presne stredom rúrky.
Odpovedať
takto sfusovanu robotu pri takto velkej zakazke by som ja osobne netoleroval. By som im stal za chrbtom kym to nespravia poriadne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?