Teplovodný Krb s výmenníkom

Profilova fotka
Zdravim klubaci. Mal by som otázku ohľadom krbu a dopúšťania vody do systému. Doba dopúšťania sa stale mení, niekedy vydrží dlhšie (max2 týždne) niekedy iba týždeň možno. Dopúšťal som pred 2 dňami na 2.0 Bar. Teraz pri vychladnutí mi ukazuje 0.8. viete mi poradiť, kde môže byť chyba?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matejb96:

Zdravim klubaci. Mal by som otázku ohľadom krbu a…
@matejb96 ja mám teplovodné kachle do vyurovacieho systému paralerne s plynovým kondenzačným kotlom. Dopúšťam tak raz za sezonu, aj to minimálne. Niekde ti tečie.. Možností je veľa. Môže to byť tlaková expanzka, vzduch z nej sa dostane do obehu a odvzdušňovák ho odvzdušní, čím samozrejme klesne tlak. Ak to máš podobne, ako ja, spolu s plynovým kotlom, tak to pokojne môže byť aj výmenník v kotle, slzí a voda ide do kondenzu a do odpadu. Môžeš mať málo vzduchu v expanzke, pri nakúrení stúpne tlak a pretlakový ventil upustí vody. Netečie ti niekde voda?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@matejb96 ja mám teplovodné kachle do vyurovacieh…
@zicher ja kurín iba krbom, mam to na 3 radiátory. Ja som nezbadal žeby tieklo. Po napusteni vody odvzdušním radiátory, jasné klesne tlak. Skontrolujem to ešte poriadne, či netečie. Keby tieklo, tak uz som asi aj zaplavený. 😄
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matejb96:

@zicher ja kurín iba krbom, mam to na 3 radiátory…
@matejb96 skontroluj si, či máš dostatok vdzuchu v expanzke. Ak je plná vody, namiesto vdzuchu, tak aj drobný úbytok cez pretlakový ventil môže znamenať rapídny pokles tlaku. Najlepšie to skontroluješ tak, že vypustíš vodu, aby nebol žiadny tlak v systéme. Nafúkaš expanzku na prevádzkový tlak 2 bary, opať vypustíš všetku vodu, až kým nepadne tlak vody na nulu. Následne dofúkaš do expanzky 1,9 baru vdzuchu a až potom napustíš aj vodu do systému na 2 bary. Takto natlakovaný systém bude odolný voči pretlaku a pretlakový ventil by nemal odpľúvať vodu ani počas zohriatia média. Ak sa ti viditeľne nestráca voda, tak to vyrieši tvoj problém.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@matejb96 skontroluj si, či máš dostatok vdzuchu …
@zicher ďakujem ti pekne za radu, odskúšam a dám vedieť
Odpovedať
Teoreticky by mohla byť trhlina, netesnosť niekde na výmenníku v krbe. Priesak neuvidíš lebo sa v tej teplote pri horení hneď odparí. Nikde sa ti preto mláka nevytvorí.
Odpovedať
deravy vymennik by si videl pri napusteni. ak je k nemu pristup. unikat voda moze v podlahe.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matejb96:

Zdravim klubaci. Mal by som otázku ohľadom krbu a…
@matejb96 základ je premerať tlak v expanznej a v systéme za studena, tam je tlak výšky vodného stlpca, na taký istý tlak musí byť po naplnení a odvzdušnený i v expanznej , nakoniec stačí dotlačiť malého množstva vody do systému, nemusí nikde voda pretekať , či kvapkať ,môže unikať cez malú netesnosť, je to podobné ako vajce, tiež tam nevyteká a dostáva sa vzduch dovnútra, existujú prípravky na utesnenie, no ak je to len málo , trochu vody vždy dopustíš, pred tým nemusíš všetko vypúšťať stačí len trochu ak je nie uzavretá exp.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ppo:

deravy vymennik by si videl pri napusteni. ak je …
@ppo Nutne nie. Môže byť v chladnom stave trhlina stiahnutá tak, že priesak nieje viditeľný. Po nahriatí sa môže prasklina či trhlina roztiahnuť a až vtedy prepúšťať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@ppo Nutne nie. Môže byť v chladnom stave trhlina…
@toky1 ale ostalo by to aspoň mokré-vlhké, rozvody od krbu budú asi vrchom do rad. , ihned sa viac neodparí, to by mohol vidieť ak je všade prístup alebo vlhkú stenu ak by som to nenašiel na skúšku dať otvorenú nádrž a bude vidieť koľko uniká
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matejb96:

Zdravim klubaci. Mal by som otázku ohľadom krbu a…
@matejb96 neviem na aky tlak mas dimenzovane rozvody vratane vymennika, ale natlakoval by som to na max mozne a sledoval, pri 2 BARoch to tiect nemusi, ale pri 3-4 uz ano. Mne tak tiekol fitting na akumulacke a strachoval som sa presne ako ty, teraz sa to ustalillo na 0.5BARu v podlahovke mi to staci a som kludny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@toky1 ale ostalo by to aspoň mokré-vlhké, rozvod…
@duzu Nevravím o rozvodoch. Vravím o výmenníku, ten je skrytý vo vnútri krbu, nie? Celé teleso vodného výmenníka by bolo fajn skontrolovať či tam nieje niekde skrytá prasklina, neviem nakoľko je to možné kvôli konštrukcii krbu ako-takého - jeho šasi a podobne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@duzu Nevravím o rozvodoch. Vravím o výmenníku, t…
@toky1 nemusí byť výmenník skrytý môže byť i v ohnisku, ak robil dodatočne, ak je i schovaný býva okolo vložky, alebo okolo dymovodu a to cez otvor ak ho má vidieť, aspoň býva otvor na kontrolu dymovodu,to by sa malo kontrolovať , zbadá či je nie niekde decht alebo dierka kde môže unikať dym
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Našiel som to. Pondelok beriem do roboty, vyreže sa vymennim, a navarí sa novy.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od matejb96:

Našiel som to. Pondelok beriem do roboty, vyreže …
@matejb96 18,5cm-20cm
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?