Krbové kachle s teplovodným výmenníkom

Ahojte, plánujem dať do RD krbové kachle s teplovodným výmennníkom - pre ohrev teplej vody v zásobníku, nie pre kúrenie v rádiatoroch. Dom je poschodový, cca 80+80m2, zrekonštruovaný, zateplený. 3-členná rodina. Máte s tým nejaké skúsenosti - konkrétna zostava, výkony...? Čo by ste mi odporučili, prípadne na čo si dať pozor? Možno odporúčanie na vodára (BB, ZV, DT), čo by bol v obraze a vedel, čo kde ako najlepšie spraviť. plánujem kombinovaný bojler s tep. výmenníkom cca 200l. mimo vykurovacej sezóny bude teplá voda vyriešená menším 50l bojlerom - objem mám odskúšaný, doteraz nám stačí 40l nastavený na 45°C.
Odpovedať
@worker_falcon prečo nie splynovací kotol do kotolne? nemáš miesto? je oveľa účinnejší ako kachle v obývačke, pri dennom kúrení tam budeš mať kotolňu i dreváreň a ako ohrievaš radiátory?len pre TUV je to nerentabilné, prečo nie stále len 50l bojlerom? ani po 10r. sa ti nevrátia náklady
Odpovedať
@worker_falcon dávnejšie bývali kotle na TUV vykurované drevom umiestnené v kúpeľni zároveň tam bolo teplo mali to chudobnejší kde bola kopa detí, no pre 3 sa to dnes neoplatí
Odpovedať
@duzu Ďakujem za názor. Zaujímavé je, že od kachieľ/pece s výmenníkom ma odhováral aj jeden samotný predajca tejto techniky. kúrenie bude riešené klimatizáciou, takže žiadny iný kotol či rádiatory nie sú. zvýšené náklady, ktoré by sa mali "vrátiť" by bol akurát spomínaný kotol za cca 600€. Kachle budem kupovať tak či tak, výrazný rozdiel medzi s a bez výmenníka asi nie je. Výrazne viac dreva asi tiež neminiem. Akurát som chcel popri kúrení využiť potenciál kachlí a ohrievať aj vodu v bojleri. Taký bol plán.
Odpovedať
@worker_falcon no čosi viac to predsa len stat bude. Potrebuješ rúry ( ideálne medené), čerpadlo, termostat, expanzku a ak bude aj malý okruh tak zrejme aj dve. Nejake dochladzovanie, takže dotiahnuť studenú vodu. Takisto aj kanalizáciu... Mám to v obývačke, tak trochu tuším. Inak ten bojler bude rýchlo teplý a bude ťa obmedzovat v dĺžke kúrenia. Ak ho teda nebudeš nechávať vyslovene vychladnúť, čo asi nebudeš.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?