Skúsenosti - teplovodný výmenník na starý sporák

Skusali ste niekto vyrobit alebo zohnat doskovy teplovodny vymennik, ktory sa nedava do ohniska ale sa len polozi na liatinovu dosku sporaka ? Kamarat ma staru stavbu, kde je v kuchyni stary murovany sporak a v dalsich dvoch su piecka a kachle a chcel by vyhrievat obe tieto dve izby radiatormi. Sporak by rad zachoval. Mate niekto skusenost s takymto vymennikom - ci uz domacej vyroby alebo ste to niekde zohnali ?
Odpovedať
@stavepeter to som este nevidel, bezne sa kedysi robila tz. podkova do ohniska. ale na platnu ze by sa nieco kladlo som este nevidel, nepocul 🙂 budem to sldovat 🙂
Odpovedať
Ved ani ja som o tom zatial nepocul ani som nic nevygooglil. Mozno by postacila rada od cloveka, co ma skusenost s konstrukciou vymennikov. Napriklad ci by postacil jednoduchy doskovy vymennik - napriklad pozvarana plocha nadoba rozmerov 700x700x30 s otvormi v protilahlych rohoch alebo vnutri privarit prepazky, ktore by upravili prud vody tak aby siel zo vstupu do vystupu klukatou cestou. Vhodny by bol nejaky link o vymennikoch a teorii k tomu.
Odpovedať
@stavepeter Ja som bratovi vzrobil podobny vymennik,ale je polozeny pod platnou na rure na pecenie a ma na sebe este navarene rebrovanie pre zvacsenie vzhrevnej plochy.Vykuri s tym 3 radiatory 1x0,6 metra na cca 60°C pri prikladani 2 polienka tvdeho 2 roky suseneho dreva za hodinu.Obeh vody je robeny 46Wattovym cerpadlom.
Odpovedať
@stavepeter ak ho dáš na platňu , variť sa už nebude dať, to môžeš rovno platňu vybrať a výmenník okolo ohniska tak pôje viac výkonu do vody a môžeš i variť ,na platni bude ohrev len od spodu ostatok musí byť dobre zaizolované
Odpovedať
@dusan72 Ako vyzera jeho konstrukcia ? Plochy kvader s dvomi otvormi oproti ? Alebo z rurok ?
Odpovedať
@virnik27 Nepriamy - t.j. nie je v ohnisku ? Ako vyzera konstrukcia ?
Odpovedať
Tak som nasiel info tiez o podobnom vymenniku - vodorovne polozene na sporaku. Je pozvarany z jakloviny v tvare hada a vykuruju tym ostatne izby v mensom dome.
Odpovedať
@stavepeter Je to plocha placka 40x40 cm,vysky 2cm.Vstup aj vystup vody ma na jednej strane,voda je usmernena jednou prepazkou.Je este spevneny priecne vystuhami,abz ho tlak vody neroztlacil.Zvrchu ma privarene uholniky 4x4 cm vedla seba aby vytvorili rebrovanie,medzi ktorym prechadzaju spaliny smerom do komina.
Odpovedať
@dusan72 Vdaka za radu. Aka hrubka plechu bola na to pouzita ? A nejaky obycajny, alebo kotlarska ocel ?
Odpovedať
@stavepeter obyčajný plech 4 mm.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?