Tepelne cerpadlo vzduch - voda Orava Kysuce skusenosti

Zdravim. Potrebujem poradit zo skusenosti ludi ktory maju TC vzduch voda. Staviame poschod domcek 120 m2 ytong 30 cm +20 cm polystyren. V podlahe 15cm izolacia a podkrovie 37 cm vata. Kurenie podlahove. Tepelne straty 7.1 kw. Bude mi stacit len toto vykurovanie na kurenie aj vo velkych mrazoch. Ako tento rok. Staci 21-22 C. Navrhovane mame Daikin 11kw aj s ohrevom TUV. Vdaka za vase skusenosti.
Odpovedať
Vasa lokalita vyzaduje zem vodu alebo vodu vodu.
Odpovedať
Dobry den nevidim problem aj s TC vzduch voda. Skusenost Krušetnica cca 350m2 Jednotka Fujitsu 16kW HP pri -26 ziadny problem aj pocas celej zimy, invertor to dokaze aj v tak nizkych teplotach a je tam aj elektrokotol na dohrev.
Odpovedať
@joohny pozri mygreen v Tvrdosine
Odpovedať
@finkis inventor s nizkymi teplotami nema vplyv na vykon. Neide o to ci to zvladne , ale o to s akym COP -om. Efektivnejsi je zem voda pri teplotach -26 C kurite spiralou a nie kompresorom😉
Odpovedať
Ano no inverter nepotrebuje aku nadrz koli castym startom cim sa znizuje cena systemu a pri teplotach pod -15 st. Je mozne pouzit system EVI nastrek chladiva pod hlavu kompresora a moze to fungovat az to -25st.
Odpovedať
Profilova fotka
@finkis ano, to tvrdia dodavatelia casto a potom sem pridu uzivatelia a kladu otazku ci je normalne, ze im TC startuje 100x denne :)
Odpovedať
Pozor ak startuje casto bolo predimenzovane spravne navrhnute cerpadlo inverter to nebude robit. Vela ludi si mysli ze cim vacsi vykon pre istotu :) tym lepsie no tu to neplati.
Odpovedať
@gkrivanek Este jedna vec vstupne naklady na zem voda su tak vysoke, ze ked sa v extremnych mrazoch pripne pri vzduchovom cerpadle elektrokotol tak za celu dobu zivotnosti je navratnost zem voda otazna.
Odpovedať
Profilova fotka
@finkis ludia to nepocitaju ani nedodavaju :). Problem bude v tom, ze udavany vykon je pri 2C, ale aky ma to TC pri -10C ?. Takze to pani predimenzuju. Ano zem voda stoji o malo viac, lenze jeho COP, specialne vo vykurovacej sezone, je rovnako inde.
Odpovedať
@majkoj Ten co dodava cerpadlo to ma vediet napocitat dalej tu je projektant, ktory po vzhliadnuti technickych parametrov daneho vyrobku to moze navrhnut tiez no z vlastnej skusenosti viem, ze ludia chcu pre istotu viac. Tak isto predimenzovane voda-voda, zem-voda sa bude spravat rovnako caste starty. No vstupne naklady na zem-voda su neporovnatelne vyssie vzhladom k vzduch-voda no kto na to ma nech sa paci mam niekolko aplikacii s praxe tiez som si myslel, ze je to lepsie no je to zanedbatelne pomer cena a navratnost. Je rozdiel startovat kompresor on-off a invert mam moznost to merat v obidvoch pripadoch no nabeh je poriadne rozdielny.
Odpovedať
Profilova fotka
@finkis vzhladom na to, ze ja TC zem voda mam, viem, ze to rozhodne neporovnatelne viac nie je :). Rozdiel je jedine v kolektore a ten ma stal 1700€. V dlhodobych studiach v Nemecku ma vzduch voda priemerne COP 2,9 , zem voda 3,9 a to je znacny rozdiel. A to moje konkretne ma este viac.
Odpovedať
Dalsi problem zemny kolektor na juznom slovensku je ina vypoctova teplota no na severnom uvazujme o omnoho vacsom kolektore, kde pri plosnom je to limitovane velkostou pozemku a hlbkovy kolektor je tiez finacne narocny neviem si to COP o 1 viac to dokaze zaplatit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@joohny mohli by ste specifikovat aký konkretny model Daikinu je navrhnutý ? 11kW dodá pri 2°C, Opytajte sa toho kto to navrhol aký má výkon pri -16°C čo je predpokladám výpočtová teplota použitá pre výpočet tepelných strát vášho domu. Tepelné čerpadlo vzduch-voda by malo pokryť aspon 80% nárokov na teplo domu pri tejto teplote, zvyšok výpomoc el. špirála. Inak vám klesne sezonne COP (SCOP) výrazne pod 3. Zo skusenosti viem ze predajcovia ponukaju slabsie - lacnejsie TČ aby predali,( zase netreba to predimenzovať)
Odpovedať
Profilova fotka
@finkis nuz vypoctova teplota bude rovnako ina aj pre vzduch voda a jej dosledok bude daleko vacsi ako pri kolektore, takze na severe sa to oplati rychlejsie ako na juhu. :)
Odpovedať
Daikin ERLQ011CW1 tento typ nam navrhli. Vykon podla tabulky pri -15C je 7.8 kw. Co sa rovna cca tep stratam domu. Ked si cerpadlo bude pod -15 dopomahat spiralou a doma bude stale cca 21C je to podla mna v pohode kedze tych dni nie je vela a za 5000€ s dotaciou mam kurenie bez roboty s drevom a pod. Kedze nemame plyn. Moj nazor zatial.
Odpovedať
@finkis sa mylite aj inventor potrebuje vyrovnavaciu nadrz minimalne v objeme 50l. Ja ma na 10kw invertery 200l z dovodu kombinovaneho kurenia radiator + podlahovka.
Odpovedať
@gkrivanek neviem kto to takto navrhol no v pripade kombinacie radiator podlahovka by som skor riesil vacsie radiatory koli jednemu tepelnemu spadu . Akumulovat invertor nema zmysel tu je skor ta ako ako anuloid inac je tam zbytocna ma minimalnu tepelnu kapacitu zbytocne je tam dalsie cerpadlo v systeme.
Odpovedať
@finkis ja som si to navrhoval ako 10 ky inych kotolni tymto sposobom. Po 1. Cez den ked je najteplejsie a najvyssie COP. Sa akumulacka nabije na 50C Po 2. Sluzi to ako dorovnavanie pocas blokovania dodavatelom elektriny 2x2h Po 3. Sluzi to ako anuloid. Po 4. Su dva okruhy -poschodie a prizemie ktore sa cez regulaciu samostatne programuju Radiatory su samozrejme 33 ky a vykuria spalnu a detsku s 35C vodou. Po 5. Vonkajsia jednotka mi nezapina 50x denne ako veeelmi vela ludom bez akumulacky,ale 5-8x
Odpovedať
@gkrivanek tak 200l nabijat na 50 st je hlupost pri vypocte sa tam tej energie moc nezmesti 4,2*(T2-T1)*V/3600 cize 4,2*30*200/3600=7kw a to uvazujeme ze delta T=30 to jest max. hodina prevadzky z aku nadrze pri strate 7kw za hod. je ideal ak sa podari ohriat celu nadrz na 50st. Nehovorim kolko energie je treba na ohriatie z 20 na 50 kde pri 50 je COP mizerne cize to nepokryje ani 2hod. vysece. Takze ta aku tam zabera iba miesto podlahovka ma onoho vacsiu tepelnu kapacitu.Anuloid staci mensi :) A regulovat inverter dalsov regulaciou je tiez podla mna hlupost a zbytocny prepych pokial ma vlastnu regulaciu. Inverter ak je dobre nadimenzovany ide stale na nejakom vykone a len v pripade prudkeho oteplenia bude stat.
Odpovedať
@finkis kazdy inverter ma minimalny a maximalny vykon. Cim vyssi je max tym zaroven aj minimalny vykon. Cize kde dame prebytok pri minimalnom vykone ??ktore su dajme tomu 3kw ,a dom potrebuje pri 5 C 1,5Kw nikde vypne kompresor a za 20 minut zapne. Alebo sa mylim?
Odpovedať
@joohny Co tak Panasonic Aquarea 9kW T-CAP...do -15 ma plny vykon 9 kW...a o nieco lepsiu cenu ako daikin...aspon podla ponuk, co posielali mne
Odpovedať
Dnes som dostal ponuku na Panasonic SXC 12kW TCap - výkon 12 kW /-15st.C, to uz je zaujimave. Este ma trosku trapi ta poruchovost, Dufam ze too bude dobre slapat. Tym nemyslim Panasonic ale celkovo tepelne cerpadla...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@finkis ahoj my sme zo Zákamenného a radi by sme sa prišli pozrieť na TC a aj poradiť, pošlete nám číslo domu prípadne telefón na vás? ďakujem :)
Odpovedať
Zdravim vas nakoniec sme tepelne cerpadlo nedali. Svagor z nemecka nam nieco u nich poziistoval predsa to tam dlhsie bezi a ludia nie su s tym po case moc spokojny. Po dlhsiom pouzivani sa znizuje cop faktor a celkovo je ten system poruchovy.. tak sme sa nakoniec rozhodli pre pelety
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@joohny nepraši sa z tych peliet
Odpovedať
@astorko1989 nakoniec sme poriesili peletovy kotol.
Odpovedať
@joohny nič v zlom, ale to tvoj švagor musel hľadať špeciálne nespokojných zákazníkov, pokiaľ viem v nemecku je ne asi najviac nainštalovaných tepelných čerpadiel v europe, COP sa nemôže znižovat po čase, to je, rovno poviem, bullshit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?