Odpoveď na príspevok od rkorba:
@andrew87 čiže klasický scenár nevieš iba si poču… @rkorba pocul som ano, ako inak mam zistit nejake referencie? Pocul som od znamych, ktori realne maju toto kurenie a pochvalovali si. Ak vykuris taku plochu za 1000 eur rocne, tak to je super cena. S TC by si to mozno vykuril za 500 rocne, ale ked si zratas vstupne naklady, plus naklady na revizie, tak navratnost je daleko. Ty vsak nepises ake kurenie mas, ci el rohoze, infra folie, alebo el. kotol. @connor87 k tomu treba este priratat lepsiu tarifu od ZSE, pripadne dvojrtarif. Plus fotovoltika samozrejme, aby som sa zmestil do A0. Viem ze to nepotiahne kurenie, ale urcite to pomoze. @toky1 rekuperacia bude urcite. Este rozmyslam ci pasivna, alebo sa oplati ist do aktivnej, ktora vie kus dochladit, aj dokurit.Odpoveď na príspevok od andrew87:
@rkorba pocul som ano, ako inak mam zistit nejake… @andrew87 tak potom budeš mat ešte menšie prevádzkové náklady, ale zato väčšie investičné. Aké je to reálneOdpoveď na príspevok od andrew87:
@rkorba pocul som ano, ako inak mam zistit nejake… @andrew87 mam dobre zaizolovany bungalov ale i to mi pride vela tak si davam TC. Co rocne das do kurenia das i do TUV celorocne, tak si to poriadne spocitaj a kup normalne lacnejsie TC a budes spokojny.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@andrew87 mam dobre zaizolovany bungalov ale i to… @rkorba popravde stále sa rozhodujem medI TC a infra fóliami. Ty čím konkrétne vykurujes že s tým niesi spokojný ? O aky typ el kúrenia sa jedna ? Na ohrev TUV sú TC, ktoré sú lacnejšie ako TC na kúrenie, tam by som problem nevidel. Resp aj el bojler v kombinácii s FV je riešenieOdpoveď na príspevok od andrew87:
@rkorba pocul som ano, ako inak mam zistit nejake… @andrew87 kurenie rekuperaciou je mytusOdpoveď na príspevok od andrew87:
@rkorba popravde stále sa rozhodujem medI TC a in… @andrew87 hlavne je mat nainstalovane podlahove teplovodne kurenie. Zdroje mozes potom lahko menit podla zelania. Folie urcite nie a ani elektricke kable. Mal som a je to drahe na kurenie aj v A1 dome.Odpoveď na príspevok od andrew87:
@rkorba popravde stále sa rozhodujem medI TC a in… @andrew87 tepelko sa mi pokazilo, tak kurim zaloznymi spiralami, diky bohu za ne :-) Akurat to idem opravit. Daj si teplovodnu podlahovku a budes nam dakovat. Susedia maju kurenie elektrikou (horsi dom) a za jednu zimu prekurili 2000E tak uz kuria len krbom a ani to nezapinaju :-)Odpoveď na príspevok od bksl:
@andrew87 hlavne je mat nainstalovane podlahove t… @bksl dom bude A0 ale samozrejme z ére to drahšie ako TC. Vstupné náklady sú zas v neprospech TC @rkorba no vidíš tepelko sa ti už pokazilo, som zvedavý koľko bude stat oprava :) Ja skratka neverím že v A0 dome s rekuperaciou prekrútia za rok 2000, to skratka nieje možné.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@andrew87 mam dobre zaizolovany bungalov ale i to… @rkorba platíš 1000e za kúrenie, mas priemerne veľký bungalov odhadujem 160m2. Podľa mňa pohoda. Koľko by si chcel potom platiť? Podľa mňa kombinovať viaceré druhy kúrenia ktoré by inde slúžili ako hlavné kúrenie je nenávratna investícia.Odpoveď na príspevok od andrew87:
@bksl dom bude A0 ale samozrejme z ére to drahšie… @andrew87 ani ja tomu neverím. To je proti fyzike. Napíš koľko kWh minu lebo údaj v eurách je zavádzajúci, nikto nevie ci náhodou z tej sumy 2000e nie je 1000e na elektrickú prevádzku domu ako PC, TV, svietenie, kuchyňa atď. Však aj ja keď si z rátam ročne náklady na kúrenie plus elektrika tak som možno na 1800euro. Čiže nehykal by som nad tým. Ta prevádzka domu zoberie kwh.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@andrew87 tepelko sa mi pokazilo, tak kurim zaloz… @rkorba jasne ze najlepsie je dat TC+vodna podlahovka+FV+rekuperacia+neviem co vsetko este, ale ako som pisal, je to nenavratna investicia vsetko si nainstalovat do domu. V podstate je 5 skupin kde si mozne rozdelit navrh kurenia: 1.ti co sa orientuju aby bolo vsetko na elektriku a chcu komfort a daju si ako @andrew87 rozmysla: rohoze+FV+rekuperacia, na to sa da v dnesnej dobe postavit dom s vybornou tepelnoizolacnou obalkou, tak aby naklady boli prijatelne 2. skupina su ludia zatazeni na TC, mozno to skombinuju esre s niecim, ja osobne by som to s krbom skombinoval, nema vyznam to kombinovat s FV lebo FV je investicia ked nemas zrovna najdrahsi zdroj kurenia ako je TC 3. skupina su ludia co nemaju mozno tip top tepelnoizolacne vlastnosti domu a orientuju sa na drevo a daju si kotol na drevo alebo na pelety, pripadne maju vacsi dom a neboja sa roboty 4. skupina je plyn 5. skupina su ti co maju zle navrhnuty dom a kurenie, a vysoku spotrebu zachranuju dodatocne instalovanymi klimami. Do tejto skupiny patria domy na kluc, pripadne domy kde sa podcenili tepelne straty. Ak neratam 4 a 5 skupinu ludi, tak si dovolim tvrdit ze skupina c.3 moze byt vydavkami za instalaciu a prevadzku na tom najlepsie v skombinovani s lepsimi tepelnoizolacnymi parametrami, samozrejme na ukor komfortu a pohodlia. Keby som si mal vybrat ci dat do noveho vyborne zaizolovaneho domu moznost 1 alebo 2, rozhodoval by som sa podla velkosti. Ak velky dom, tak by som dal 2 - vtedy sa TC oplati viac. Ak maly domcek, tak neoplati sa investovat do TC, volil by som moznost 1. Moznost c. 3 by som volil pri velkych domoch nad 200 m2, pripadne rekonstrukcie. Moznost c. 4 vtedy ked je moznost.Odpoveď na príspevok od andrew87:
@bksl dom bude A0 ale samozrejme z ére to drahšie… @andrew87 mal som voda/voda a neosvedcilo sa mi, tak ho idem prerobit na vzduch/voda co je postacujuce na zapadnom slovensku s rezervou.Odpoveď na príspevok od connor87:
@rkorba platíš 1000e za kúrenie, mas priemerne ve… @connor87 dom ma 200m2 a je mi proti srsti platit tak vela :-) Ked zapojim tepelko odhadujem to na 600 usporu rocne, cize navratnost za 2 sezony.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@connor87 dom ma 200m2 a je mi proti srsti platit… @rkorba Za predpokladu, že ich prežije 😂Odpoveď na príspevok od kejsix:
@rkorba Za predpokladu, že ich prežije 😂 @kejsix neboj klima to da ako nic a ked pojde 2 roky tak som tam kde teraz :-)Odpoveď na príspevok od connor87:
@rkorba jasne ze najlepsie je dat TC+vodna podlah… @connor87 Zabudol si na pár vecí. Nie každý ide staviať dom alebo ho staval podľa najnovších noriem. Drvivá väčšina domov už stojí a má x rokov. A boli stavané s ohľadom na vtedajšie normy aj ceny energií. Zabudol si napríklad ako zdroj elektrokotol. Ďalej štatisticky čoraz vyššie teploty v lete, ktoré spôsobujú, že si ľudia čoraz častejšie vyžadujú domy aktívne chladiť. Toto elektrokotol, plynový kotol, elektrické rohože či krb nedokážu. Čiastočne ak je dom poriadne izolovaný a okná majú inštalované vonkajšie tienenie tak toto rekuperácia asi zvládne. Inak čoraz viac ľudí aspoň časť obytných priestorov dodatočne vybavuje klimatizáciami. Pretože čo iné už pomôže. Je to možno ťažko zohľadniť ale pomerne veľa ľudí si dá alebo chce dať krb primárne z estetických dôvodov. A ak už ho tak či tak chcú tak prečo ho teda nevyužiť už aj na vykurovanie. A to kľudne aj do superizolovaného domčeka. Proste tých premenných a dôvodov aký zdroj (zdroje) a prečo je viac. Osobne si stále myslím, že nieje na škodu mať v dome dva zdroje tepla - najlepšie každý s iným energonosičom. Nevravím, že to je nutnosť ale nieje to vôbec na škodu. Možno nie nutne od nova ale rátať s ďalším zdrojom (mať pre neho priestor, možno nejakú prípravu) a časom keď pribudnú peniažky ho v prípade potreby alebo predbežne nainštalovať. Dnes keď vidím ako ľudia stavajú na 350m2 pozemku100m2 bungalov, v ktorom je už aj garáž, s 2m2 technickou miestnosťou kde je práčka, sušička, rekuperácia, vedro a portfiš, vykurovanie el. rohožami, tak si vravím či toto dopadne dobre.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@connor87 dom ma 200m2 a je mi proti srsti platit… @rkorba platba 400e za kurenie rocne je uz dost malo :)Odpoveď na príspevok od toky1:
@connor87 Zabudol si na pár vecí. Nie každý ide s… @toky1 jasne da sa to rozne nakombinovat, ja sam mam peletovy kotol a dost casto kurim krbom. Ale jednoducho kto si neuvedomi ze jeho dom nema dobru tepelnoizolacnu obalku a pacne si tam najdrahsie kurenie na prevadzku to nie je dobre. A to som prave pisal ze je tu vela rekonstrukcii a tam by som do elektriky nesiel, skor kotol na tuhe palivo ak je miesto.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@kejsix neboj klima to da ako nic a ked pojde 2 … @rkorba neboj sa ja tiez keby cchcem silno setrit tak dam klimy a z toho co som pisal by som platil polovicu a urcite by sa to do 5 rokov vratilo, lenze vyrazny diskomfort - klima musi byt v kazdej izbe ak nechces mat pootvarane dvere furt, za mna sa to nehodi do obytnych miestnosti.Odpoveď na príspevok od connor87:
@toky1 jasne da sa to rozne nakombinovat, ja sam … @connor87 No hej ale ak je dom v centre Košíc napríklad tak asi kotol na drevo do neho rvať nebudeš lebo by ťa susedia ukrižovali, chápeš.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@kejsix neboj klima to da ako nic a ked pojde 2 … @rkorba tak ano, ked ta to bavi a mas cas s tym saskovat, tak preco nieOdpoveď na príspevok od kejsix:
@rkorba tak ano, ked ta to bavi a mas cas s tym s… @kejsix Vsetko uz doma mam nainstalovane, takto len odpojim povodny kompresor od vymennika a naletujem vonkajsiu jednotku klimy a pohram sa s nastavenim teploty na dialkovom a malo by to fungovat :-)Odpoveď na príspevok od rkorba:
@kejsix Vsetko uz doma mam nainstalovane, takto l… @rkorba nemal si ty náhodou tie teplné čerpadlá dve ?Odpoveď na príspevok od eagleowl:
@rkorba nemal si ty náhodou tie teplné čerpadlá d… @eagleowl este stale mam, ale nechce sa mi s tym teperit, demontovat wc, vypustat akumulacku....Odpoveď na príspevok od toky1:
@connor87 No hej ale ak je dom v centre Košíc nap… @toky1 áno to súhlasom. Vtedy si dáš pelety napríklad.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@rkorba tak ano, ked ta to bavi a mas cas s tym s… @kejsix asi tak. Potom už si taky možno aj otrok domu.