Tepelné čerpadlo alebo elektrokotol???

mám rodinný dom kolaudovaný v roku 1990. Minulý rok sme zateplili 16 cm vatou. V prílohe prikladám foto energetického štítku z certifikátu, ktorý bol robený pár mesiacov dozadu. Dom je momentálne vykurovaný splyňovacím kotlom na tuhé palivo Vigas 25 + 800 L aku nádrž. Radiátory sú klasické kovové z 90-tych rokov. TUV zabezpečuje bivalentný elektrický bojler - v zime zohrieva vodu kotol v lete el. špirála. Potreboval by som nejaký záložný zdroj tepla keď sa mi niektorú sezónu nepodarí nachystať drevo prípadne ak by sme chceli ísť v zime napr. na dva týždne na dovolenku. Zároveň by som chcel vymeniť aj bojler lebo už má svoje roky. A teraz "otázka za milión": Čo je výhodnejšie ak zohľadním investíciu, náklady, návratnosť a úžitkovosť? Klasický elektrokotol alebo skôr tepelné čerpadlo? Uvažoval som aj nad infrapanelmi. Vopred ďakujem za akúkoľvek radu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milocervenan:

mám rodinný dom kolaudovaný v roku 1990. Minulý r…
@milocervenan Ako záložný zdroj elektrokotol. Pripadne ak máte klimatizáciu, tak záložný zdroj už máte. Výkon podľa tepelnej straty domu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@milocervenan Ako záložný zdroj elektrokotol. Pri…
@blacksr klimatizáciu nemám uvažoval som aj nad touto alterantívou ale potreboval by som asi 6 ks aby som dokázal kúriť v každej miestnosti. Uvažujem už skôr tým smerom, že dobudúcna by to možno by elektrokotol/TČ služil ako hlavný zdroj vykurovania. Predsa len roky aj sily ubúdajú a už nebude možnosť chystať drevo. Prikladám údaje z energetického certifikátu. Priznám sa že moc sa v nich nevyznám resp. neviem čoho sa držať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milocervenan:

@blacksr klimatizáciu nemám uvažoval som aj nad …
@milocervenan Podľa tohto dom potrebuje 30 000 až 40 000 kWh. Fakt že veľa dreva. O elektrine do budúcna ani neuvažovať (5000 eur ročne). Aj s TČ to bude drahé - viac než 1000 eur ročne. Najprv mali navrhnúť zníženie únikov tepla. Viac k tomu neviem povedať, toto sa dá len komplexne riešiť. Elektrokotol fakt len ako záloha pri výpadku obsluhy, cesta preč a pod. Nie celú zimu.
Odpovedať
Profilova fotka
@milocervenan ak spalite rocne aj po zatepleni 20m3 dreva, ten vypocet sedi. Skuste napisat alebo odvazit, kolko dreva denna spalite, da sa teraz plusminus odhadnut realna tepelna strata. Podla toho sa da vypocitat, kolko vas bude stat denne kurenie elkotlom alebo TC. Dalsie rozhodnutie uz je potom na vas.
Odpovedať
Asi by nebolo od veci začať premýšľať na druhým bývaním. Zvážiť si situáciu, lebo ďalšie rekonštrukcie a investície lacné nebudú a je otázne, či na tie "staré kolená", ten dom bude možno utiahnuť z dôchodku. A treba aspoň v úvahu brať na zreteľ, že najskôr sa pominie jeden a potom druhý človek. Tých 35 MWh ročne je naozaj hodne aj pri súčasných (nízkych) cenách elektriny, plynu. Aká je terajšia spotreba dreva? Plná Tatrovka?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Asi by nebolo od veci začať premýšľať na druhým b…
@frantisekca Na staré kolená jedna izbička s jedným kachľovčekom... a to utiahneš aj z dôchodečku. (len aby zdravíčko bolo ako-tak)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?