Tepelné čerpadlo vs. elektrokotol - čo zvažovať pri výbere?

Dobrý deň Uvedomujem si že ohľadom tejto témy sa na tomto fóru povedalo už veľa, ale nikde som nenašiel uspokojivú odpoveď na otázku či je výhodnejšie tepelné čerpadlo alebo elektro kotol. Prosím Vás, na čo sa musím zamerať pri rozhodovaní sa či si vybrať tepelné čerpadlo, alebo elektrokotol. Čo je prosím najdôležitejšie? Výmera domu, zateplenie .... ? Ďakujem
Odpovedať
1
2
5
@robinofsherwood rozhodujuca je merna potreba tepla. Vykurovat zatepleny jednoizbovy dom bude lacne aj elektrokotlom, a navratnost TC v nedohladne. Vykurovanie rovnako zateplenej bytovky elektrokotlom by bola ekonomicka sebevrazda, v tomto pripade je TC lepsia volba.
Odpovedať
Tepelné čerpadlo je asi na tej úrovni ako kúriť plynom. Elektrokotol potrebuje teplovodné rozvody ,to už kúriť priamo elektrickými radiátormi. Elektrokotol aj iný vykurovací elektrospotrebič bude produkovať elektrosmog.
Odpovedať
@jean2 a tepelne cerpadlo ide na uhlie? Tepelne cerpadlo nepotrebuje teplovodne rozvody? Pozeram, ze s kurenim je to u Teba rovnako ako s elektrinou...
Odpovedať
@jean2 a tepelne cerpadlo nepotrebuje teplovodne rozvody? A plynovy kotol nie je elektrospotrebic? Elektrosmog produkuje aj TV, mikrovlnka,...... a zijeme.
Odpovedať
Profilova fotka
@robinofsherwood prva zasadna otazka je, ci je tvoj dom s elektrokotlom skolaudovatelny. Na to projektant musi vypocitat mernu potrebu energie na vykurovanie a TUV a z toho primanu energiu. Vacsina domov nie je a tym padom je velmi rychlo po dileme :) @jean2 pokial mas na mysli prevadzkove naklady, nie nie je. Dobre TC ich bude mat stale nizsie. Elektrokotol sice v principe elektrosmog produkuje, ale kedze je jednak niekde zatvoreny a je vacsinou v kovovej skrini, toto nie je absolutne ziaden argument.
Odpovedať
@nicearty Lenže on chce elektrokotol a robiť rozvody,s el. radiátormi by nemusel. T.č.potrebuje rozvody ale zase je lacnejšie na prevádzku ako elektrina. Je rozdiel či produkuje elektrosmog 100W televízor alebo 15kW elektrokotol.
Odpovedať
@majkoj Pri miernej zime T.č. je výhodné ale pod mínus nie. Prechádzajú na plyn ,tí čo to majú a zapnú T.č. až ked je plus 7°C.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 mam pocit ze si TC videl akurat tak z rychlika. Predstav si, ze ja TC mam a aj ked bolo -26C tak normalne fungovalo. Rocne ma kurenie s TC stoji 100€. Ver tomu, ze ta 100W telka vyprodukuje viac elektrosmogu ako ten 15kW elektrokotol :)
Odpovedať
@jean2 @majkoj Chlapi, hovoríte tu o elektrosmogu. Viete mi tento jav fyzikálne popísať? Sú to nejaké elektróny ktoré sa niekde uvoľňujú, ióny, fotony, či nebodaj molekuly alebo nejaké žiarenie vlnenie? Smog bordelu v meste všetci poznáme sú to nejaké čiastočky čo znecistuju ovzdušie. Buď priveľa pevných častíc alebo málo O2 a veľa co2. Tak čo je ten elektrosmog keď ho tu tak spomínate. A ďalšia otázka aký to má vplyv na ľudí a iné veci?
Odpovedať
@jean2 ejha ste velmi mimo . Vzduch voda 10Kw pri -17C bez spirali mi vali 32C do podlahy.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 oznacuje sa tak neprirodzene elektromagneticke ziarenie npr. aj WIFI signal. EMG ziarenie vznika vzdy ked nejakym vodicom prechadza prud, cize aj vodic ku svetlu vyzaruje EMG ziarenie. Vplyv na ludi je nieco o com sa vedu dlhosiahle diskusie :), su studie, ktore sa snazia dokazat, ze ludia sa v takom prostredi su menej sustredeni, maju bolesti hlavy atd. A potom su studie, ktore sa snazia dokazat, ze tie prve nemaju pravdu :). Ziaden definitivny zaver zatial neexistuje, kazdopadne WHO zatial preventivne urcila hranice ktore by sa nemali prekracovat.
Odpovedať
@majkoj Projektant mi vypočítal potrebu tepla 7,1 kw, ale úprimne neviem čo to znamená.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@robinofsherwood to by mohla byt tepelna strata, ale dolezitejsi udaj by bol merna potreba tepla na vykurovanie, nieco v kWh/m2/rok, skus ho pohladat.
Odpovedať
@majkoj take niečo tam nemam
Odpovedať
Profilova fotka
@robinofsherwood ani celkovu potrebu tepla v kWh ?
Odpovedať
@majkoj no veď to je tých 7,1 kw
Odpovedať
Profilova fotka
@robinofsherwood kW je nieco ine ako kWh :)
Odpovedať
@majkoj ano:) ale žiaden údaj v kwh tam nemám, možno pri tom 7,1 kw sa pomýlil vo veličine, ale v projekte je len napísane, že potreba tepla 7,1 kw. Možno myslel kwh.
Odpovedať
Profilova fotka
@robinofsherwood nie veru, 7,1kWh by bolo velmi malo, v kWh to cislo bude radovo v 1000kach. Ten prepocet musi byt v projekte, bez toho ho stavebny urad nemoze schvalit...
Odpovedať
@majkoj myslíte schváliť pri stavebnom povolení, alebo pri kolaudácii?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@robinofsherwood to treba uz k stavbnemu povoleniu. V projekte musi byt cast nieco ako energeticke hodnotenie budovy. @mcsmekac nie, ani pri -20C to nebude ako elektrokotol (aj ked vykon uz nebude stacit), a -20C ani v tejto republike nie je bezna teplota.
Odpovedať
@robinofsherwood Ak je tych 7.1kW tepelna strata, tak urcite nie elektrokotol. Ja mam 4.7kW ak sa dobre pamatam a este to nevychadzalo v prospech elektrokotlu (voci plynovej pripojke a kondenzacnemu).
Odpovedať
@majkoj Môžeš kúriť aj pri -30°C Tč ale to už zožerie elektriny ako elektrokotol. A čo el.smog pri el.podlahovom kúrení?
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 prosim ta netaraj uz somariny. Za prve moje TC ma aj pri -26C COP cez 2,5 a ide bez akejkolvek spiraly. Za druhe za poslednych 5 rokov bolo pod -20C mozno 5 dni. Pri elektrickom podlahovom kureni samozrejme el.smog vznika, tak ako pri kazdom kabli k zasuvke ci svetlu.
Odpovedať
@majkoj 100eur za rok ,kúrenie.A aká je vykurovacia plocha? Na dome bude asi 20cm izolácia. Tč nemôže byť úspornejšie ako plyn .Ak máš teraz 100eur za rok, tak plynom by si mal 150eur pri miernej zime.Nič moc taká úspora. Ale pri veľkých mrazoch by sa to vyrovnalo.
Odpovedať
@jean2 a ked nemas moznost plynu, stale ti to pripada ako zly napad?
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 Velmi ta prosim, netaraj hluposti o veciach o ktorych nemas paru. Aktualne stoji 1kWh elektriny 10,5c. Ak to zoberiem konzervativne, TC ma CELOROCNY COP okolo 3 , cize 1kWh tepla z TC stoji 3,5c. 1kWh pri teplyne stoji 4c, ked pocitame celorocnu ucinnost kondenzacneho kotla 90 percent sme na 4,44c. Cize TC bude stale o vyse 20 percent lacnejsie. Vsetko pri rovnakej potrebe tepla.
Odpovedať
@rkorba Kde nie je plyn tam by sa to mohlo oplatiť.Ale treba si vypočítať náklady na Tč,jeho životnosť.Možno to vyjde skoro ako elektrina.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?