Tepelné čerpadlo a jeho účinnosť vzhľadom na vonkajšiu teplotu (tentokrát vyššiu)

Zdravím všetkých používateľov tepelných čerpadiel. Chcem sa podeliť so svojou skúsenosťou, s ktorou som bol pravdupovediac dosť prekvapený a samozrejme privítam aj názory na to. Začnem tým, že mám nainštalované tepelné čerpadlo Inventor 8kw monoblok od minulej jesene, celé vykurovacie obdobie som fungoval len na ňom (kúrenie + ohrev TUV), aj keď mám aj náhradné kúrenie kotlom na pevné palivo, už len preto, aby som si odsledoval fungovanie a spotrebu TČ v každom počasí. Keď u mňa skončilo vykurovacie obdobie, ešte pár dní som sledoval, potom som prestal. Prekvapenie prišlo asi pred týždňom, kedy som náhodou nazrel do apky, spotrebu energie pri ohreve TUV a uvidel som tam dohrev 3kw záložnou špirálou (pre tých, ktorí to neviete, je to súčasť TČ). Doteraz som sa s tým stretol len v dňoch, kedy bola teplota aj cez deň veľmi nízka a TČ nedokázalo ohriať TUV na mojich nastavených 55 stupňov. Najprv som myslel, že to je len nejaká chyba apky, no po sledovaní ohrevu na DO som dospel k záveru, že do 50 stupňov nahrievalo TUV TČ a potom až do 55 záložná špirála IBH. Nastavený ohrev TUV mám od 12.00 do 13.30, kedy je aj v zime najteplejšie, teraz bolo cca od 25-30 stupňov. Vyskúšal som jednu vec, zmenil som čas ohrevu TUV na ráno od 5.00-6.30, kedy bola vonkajšia teplota cca 16 stupňov a neveriac vlastným očiam, TČ pekne nahrialo TUV na 55 stupňov bez zapnutia záložnej špirály. Ukazuje to aj v apke a aj som to odsledoval na DO. Aký je záver tohoto sledovania? No neviem, lebo ani ujo Google mi nenašiel nejaký článok, kde by sa účinnosť TČ rozoberala aj od vyššej vonkajšej teploty, nielen od veľmi nízkej (tých som našiel ajajáj). Alebo je to len problém môjho TČ a jeho nastaveniach? Toto by som potreboval vedieť. Ďakujem dopredu za všetky komentáre.
Odpovedať
@guty1 najskor zle nastavenie. Ale už ste tu zahadu vyriešili a špirálu ste vypli
Odpovedať
COP nezavisi len od teploty. Velku rolu zohrava aj vlhkost a dalsie podmienky. Nieje tam lineárna závislosť.
Odpovedať
Kdesi som čítal, že pri vysokých exteriérových teplotách výkon TČ vzduch-voda na ohrev TÚV ide rapídne dole a musí sa spínať elektrická špirála. V čase okolo obeda je v lete asi najteplejšie - to by sedelo s tvojim problémom.
Odpovedať
@guty1 Chladiaci okruh TČ má svoje limity ako v nizkych teplotach, tak aj vo vysokych. Pri vysokej teplote na vyparniku (pri vysokej vonkajsej teplote) sa prehrieva vytlak za kompresorom, co moze mat vplyv na zivotnost kompresora, chladiva, oleja... a tak radsej elektronika TC obmedzi vystupnu teplotu pre ohrev TUV. Je to pre zivotnost TC dobre ze sa to tak deje a spravne ste zareagovali, ze ste ohrev TUV posunuli na ranne hodiny.
Odpovedať
@supiiik Aha, tak sa nejedná o pokles účinnosti od vysokej exteriérovej teploty ako takej, ale skôr o softvérové obmedzenie, aby sa predĺžila životnosť TČ.
Odpovedať
@guty1 Môže byť, mohol som si to zle zapamätať. Každopádne nieje to porucha tvojho TČ, je to normálny jav resp. obmedzenie z výroby kvôli limitným možnostiam tejto techniky ako takej.
Odpovedať
A to sa oplatí 😂
Odpovedať
Profilova fotka
Upozorňujem na veľmi nekvalitné služby firmy Thermio, s.r.o. zastúpená Milan Hessek. Nikdy si od nich nič neobjednávajte- nedodajú čo sľúbili a servis úplne nulovy- dôrazne neodporúčam- osobna skúsenosť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Problem je ten, ze pri tak vysokych teplotach to cerpadlo ma brutalny vykon aj pri najnizsich otackach kompresora co by sposobovalo velmi caste cyklovanie a znizilo zivotnost kompresora, preto je to zrejme softwarovo nastavene aby sa pouzila radsej na dobrev spirala. Hlavne ak neni v systeme akumulacna nadrz. Prave z tohto dovodu ja na ohrev TUV vobec nepouzivam cerpadlo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?