TČ voda-voda - pre a proti

Ahojte, vedel by mi prosím niekto napísať pre a proti TČ voda-voda? Ďakujem
Odpovedať
@alencica proti je iba že musíš mať dostatok vody. Za je zas že má celoročne rovnakú účinnosť a to hlavne pri kúrení v zime keď je TČ najviac využité. Špirálu mi zopne raz do mesiaca keď mám nastavenú teplotu 61°C pre TÚV na legionelu.
Odpovedať
@jumt a filtre na vodu ? čistenie výmenníka ? kolko rokov ide bez udržby ?
Odpovedať
@fural kúsok vedľa mňa máju dvaja 9r ešte nič nemenili a jeden dokonca vodu ťahá cez domácu vodáreň. Ďalší 3 majú 2-3r tam už majú po 2 filtre na vodu s preplachom. Však nemusí byť doskový výmenník. Ja mám jeden filter s preplachom a za rok používania som tam bol 1x pozrieť a je to čisté ale skôr ako som išla ponorka som dal prečistiť studňu.
Odpovedať
@alencica kde ma byt TC umiestnene? Planujes mat studna-studna alebo studna-vsak? @fural voda nie je az taky problem, musis si dat bezudrzbovy rurkovy vymennik, ktory ma trosku horsiu ucinnost, ale vyplati sa priplatit.
Odpovedať
Profilova fotka
@alencica vsetko velmi zavisi od kvality a mnozstva vody a potrebnej hlbky studne. Ak ma voda nevodne zlozenie, moze sa zanasat vymenik. Studna musi vzdy zabezecit dostatocne mnozstvo vody, co do buducnosti nemusi byt nutne dane. A samozrejme cim hlbsia studna, tym viac energie potrebuje cerpadlo a klesa COP.
Odpovedať
@rkorba zatiaľ sme tak ďaleko nedošli (či studňa-studna alebo vsak), zavolala som zopár predajcom a tí ma od toho akurát odhovárali a nahovárajú na zem-voda. Dôvod bol pri každom telefonáte iný, spoplatnenie podzemnej vody, údržba, istota pri zem-voda. Plánujeme ho vo Zvolene pri Hrone. @majkoj zloženie by malo byť ok, vedľa majú voda-voda, avšak s tým susedom nekomunikujeme, tak sa nemôžme spýtat či je spokojný 🤦 Tí, ktori máte voda-voda, platíte aj nejaké poplatky za odber podzemnej vody alebo vám to nikto nebol kontrolovať? Na vrty potrebujem oznámenie o malej stavbe alebo povolenie na vodnú stavbu? (Na toto som tiez dostala rozdielne info od predajcov)
Odpovedať
Ked niekto tvrdi ze TC su vyhodene peniaze tak o TC - voda / voda to plati dvakrat. Tak dajte sem COP na porovnanie so vzduchacmi , nech preratame rozdiel a navratnost 🙂.
Odpovedať
@alencica Za vodu do urciteho mnozstva (co TC voda-voda pri vykurovani podlahovkou,chladenim a ohrevom TUV splna) neplatis nic, kedze cerpanu codu vracias v rovnakom mnozstve spat. Potrebujes k tomu vsak hydrogeologicky posudok, projekt, stavebne povolenie a po vyhotoveni studni aj kolaudaciu. Pri skolaudovani dostanes povolenie pouzivat zdroj na 10 rokov. Potom treba znova ziadat o povolenie (ak sa legislativa nezmeni).Kolaudacne rozhodnutie od studni budes potrebovat ku kolaudacii domu.
Odpovedať
@marcel714 ďakujem, som si to aj myslela, že to takto nejak bude 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?